Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Proč si myslíte (pokud si to myslíte
), že když 1× za den (při posledním nakojení) dám ještě dokrmit UM, povede to postupně k odstavení? Často to slýcham. Plně kojim, je malé 5 měsíců a zkusila jsem ji párkrát dokrmit UM a spala mi déle a dokonce jsem měla i nalitejsi prsa v noci, jak jsem taky spala déle. Dávám jí UM přes lžičku. Je i hodně drobná a dost živá, tak mám pocit, že má velký výdej energie…říkala mi to i fyzioterapeutka… Je tu někdo, kdo taky dokrmoval UM a nwnarusilo mu to kojeni?
@kazetkakiki píše:
Proč si myslíte (pokud si to myslíte), že když 1× za den (při posledním nakojení) dám ještě dokrmit UM, povede to postupně k odstavení? Často to slýcham. Plně kojim, je malé 5 měsíců a zkusila jsem ji párkrát dokrmit UM a spala mi déle a dokonce jsem měla i nalitejsi prsa v noci, jak jsem taky spala déle. Dávám jí UM přes lžičku. Je i hodně drobná a dost živá, tak mám pocit, že má velký výdej energie…říkala mi to i fyzioterapeutka… Je tu někdo, kdo taky dokrmoval UM a nwnarusilo mu to kojeni?
Není to můj případ, ale plno mých kamarádek kojí a dokrmují UM. Mléko své stále mají a k odstavu to nevede ![]()
@kazetkakiki
Já jsem to tak dělala od narozeni a kojila jsem dal, až do 14 měs, kdy už se dcera přestala budit na noční kojení. Zpočátku, asi do půl roku jsem krmila lahvickou Medela Calma, pak už normální.
Ja taky dokrmuju um, jednou na noc, vydrzi pak dyl spat
a nekdy jednou pres den:)) a rozhodne to k odstaveni nesmeruje.. syn tri mesice a tyden.
Dělala jsem to tak u prvé dcery a kojila jsem rok. Poslední dva měsíce jsem postupně přidávala UM a míň kojila. Díky tomu se malá bezvadně odstavila.
Ja jsem občas dala UM normálně z lahvičky na noc, měla jsem tak hraniční množství mlika a malá byla drobná, přibývala na vaze pomalu, tak když ještě chtěla po kojení mliko, dala jsem ji UM. K odstavení to nevedlo. Dávala jsem různě často, byly týdny, kdy to bylo každý den a pak zase týden vůbec, asi podle růstového spuru.
Nekdy se stane, ze deti zacnou po krmeni UM odmitat prso, ale byva to pri krmeni z lahve. Plus pokud se tim prodluzuji intervaly mezi kojenim hlavne v prvnich tydnech, kdyz se to ustaluje, tak to muze vest ke snizene tvorbe mleka. To k tem duvodum. Ale v 5 mesicich a na lzicku, to je v zasade temer jako kdybys ji zacala davat prikrmy
takze mi to neprijde extra „rizikove,“ nekdo uz dava normalni prikrmy a kojeni to neublizi.
Tímhle stylem to s kojením nic neudělá. Ale pokud by jsi dávala UM častěji, nebo kdyby ti dítě začalo preferovat UM a odmítat prso, tak by to k odstavení vést mohlo.
A holky, kolik um davate? A diskutovali jste to s doktorem, nebo podle selskeho rozumu jste usoudili, ze mimco nema dost a potrebuje um?
Ja dokrmovala uz od porodky z lahve, jak bylo potreba. Nekdy tyden nic, pak treba kazdy den kdyz byl spurt. Postupne jsem tak od pul roka vymenovala kojeni za prikrmy a UM. Nocni kojeni jsem nahrazovala si tak od 9m. Ted ve 14 m jsem uplne s kojenim skoncila a dal pokracujeme kombinaci jidlo a UM. Udelej si to tak, aby to vyhovovalo tobe, spokojena matka=spokojene dite a i to kojeni jde pak lepe, kdyz se clovek netrapi, jestli ma dost a ma alternativu. Ja u prvniho to resila hodne a kojeni moc neslo, maly byl uz ve 3m plne na UM. Ted jsem jela na pohodu a vubec jsem netusila, ze budu plne kojit a jeste tak dlouho:-)