Po prázdninách do školy :-)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17026
17.1.11 12:58

Ahoj holky,
rada se pridam.Mam sprnoveho kluka,loni s odkladem,takze pujde do skoly jako cerstve sedmilety.Loni jsem z toho mela desne nervy,nevedela jsem,co zvolit.Ve skole me premlouvali,at ho urcite dam,ze je velice sikovny,ale stejne jsem si ze sve iniciativi zasla do PPP..nakonec jsem se rozhodla pro odklad a nelituju.Fyzicky dospel(byl fakt drobotina),rukou uz na ucho taky dostahne :wink: ,zlepsil si grafomotoriku,psychicky uz se umi ubranit natlaku…hodne zalezi i do jake skoly dite jde,jestli je to vetsi mestska s velkym poctem deti nebo rodinna treba jen s 10 ve tride..
neni to tedy jen o tom,jestli dite cte,pise pocita(to nas teda uz jo),ale taky hooodne o tom druhem-jsou ruzne stupne vyzralosti(jsem ted chytra jak radio :lol: ,resila jsem to cely minuly pul rok a taky ted mam zase znova za sebou prednasku od psych.)

Jinak minuly tyden mam za sebou tridni schuzku(reditel,ucitelka,psycholog),zitra nas ceka ve skole takovy predzapis(deti si to zkusi na necisto,budou tam souteze a hry..)a v patek 28.1. v 17h(u nas je to na cas)jdem na to..

Tasku ani nic jineho jeste nemame..kupovat budu pravdepodobne Topgal a spol. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58843
17.1.11 13:05

Máš pravdu, že pro kluky tam výběr moc není.
Ještě se mi líbili aktovky tady Hlavně ty sety Hama, Herlitz, jenomže to je všechno strašně těžké

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Petch1
17.1.11 13:07
právě s tím přišli ve školce, nás to před tím moc nenapadlo. Jen si říkám, že třeba potřebují volná místa :-) On se hrozně těší, takže na ten zápis jsme šli kúli němu.
Já jsem rozhodnutí tak padesát na padesát a v červnu chceme jít do PPP aby nám poradili.
Jen jsem včera měla na toto téma výměnu názorů s babi a ta má pocit, že mu bereme mládí a že je to chudáček :-?
Tak jsem chtěla znát i vaše názory pro a proti, ale je jasné, že každé dítě to má trochu jinak.
Přijde mi, že kdyby byl třeba už teď na školu připraven a ještě rok bych ho nechala ve školce, že se může nudit a získá třeba jinej přístup. Teď se hrozně teší a chce se učit psát a počítat. Bráchu má v první třídě a to ho dost motivuje :-D
Petra
hkac píše:
Petch1 píše:
Ahoj,
pro nás taky aktuální téma :lol:
Na zápise jsme byli tuto sobotu a už jsme přijatí. Kubík je narozen 11.9.2005 a to znamená, že mu při vstupu do školy bude pět let, nemáte s tím někdo zkušenosti? Je lepší jít až příští rok?
Ještě nejsme úplně rozhodnutí :think:
Petra
Ahoj. Já jsem šla o rok později (jsem narozená teda až po půlce září) a rozhodně jsem toho nikdy nelitovala. Ale ono záleží na dítěti, jaké je. Dceru bych dala, kdyby byla v září, ale ona je až v květnu, takže o tom neuvažuju ani náhodou, i když už začíná číst a počítá  :roll: . Ve školce ses neptala na jejich názor? Já bych asi hodně dala na učitelky ve školce, přeci jen mají spíš srovnání..
  • Citovat
  • Upravit
3112
17.1.11 13:10

Jo tak to je nádhera,na ty sem koukala taky,ale sou těžší a hlavně je to darda chtít skoro tři litry za tašku mi přijde hrozný :cert:
Ale ty setíky maj fakt krásný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11530
17.1.11 13:10

Tak my budeme mít od září taky školačku. Ve čtvrtek máme schůzku a 1. a 2. února zápis. Umí vše krom zavázání tkaničky, ale máme na to ještě 14 dnů :think: tak snad to zmáknem :lol: Aktovku budeme kupovat v srpnu, má svátek a i kvůli záruce. Mám předběžně vybranou Topgalku koníka, jen nevíme jestli růžového nebo fialového a nebo budem mít nakonec něco úplně jiného :wink:
O víkendu jsme drtili písničku a básničku, tak doufám, že to nezmoce. Výběr školy máme jednoduchý, u nás na vsi je jen jedna a vidíme na ni z baráku, tak co víc si přát. A první třídu si odchodí společně s našim deváťákem, tak naivně doufám, že ji do školy dovleče :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
17.1.11 13:12

Petch1, tak bych počkala na tu poradnu, tam snad budou upřímní (ale myslím, že i ve školce jsou ;) ). Já jsem introvert, takže mi asi prospělo, že jsem byla s mladšími. Dcera je extrovert, tak to bych se nebála, vím, že si se staršími rozumí dobře. Určitě i tohle pozoruješ, jestli si rozumí víc s mladšími nebo staršími, tím bych se taky řídila. Není to jen o tom, jak je na tom intelektuálně (to já na školu byla určitě, našim to doporučovali ve školce i škole - jsme rodina skoro samých učitelů :roll: ), ale aby zapadl. A přesně jak píšeš, pokud na to má, tak za rok by se nudil (to nejspíš i ten rok ve školce - takže jaké pak prodloužení dětství). Naše Anežka pořád mluví o tom, že chce chodit do školy, dokonce i školce říká škola :lol: a já jí při tom nechávám, jen jsem jí jednou řekla, že má pravdu, že správně je to mateřská škola, tak ať si říká, že jde do školy :D .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
17.1.11 13:13

Petch-nevim jak jinde,tak te jen upozornim jak u nas.U nas chteji ve skolach vedet do konce kvetna,zda dite nastoupi ci ne.Takze tu poradnu bych naplanovala spis na kveten..
Jinak muj syn se ve skolce nyni nenudi,skolku jsem mu na tento pridany posledni rok vymenila a je jinde,a musim rict,ze toho mame tolik,ze mam na lednicce i rozvrh,abych to vse registrovala :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
17.1.11 13:15

A jestli má bráchu v první třídě, tak pro vás bude určitě praktičtější mít děti ve škole rok po sobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Betty03
17.1.11 13:35

Petch-já bych teda zářijový dítě do školy nedala. Jsem trochu „postižená“, mamku mám psycholožku, to nebudu tajit. Ona říká: už prázdninový děti je potřeba dobře zvážit pro a proti, jaké jsou benefity a jaká rizika.
Naše holky jsou 22. září, a určitě je dřív nedám. Navíc teda ještě chlapečkové obecně to dozrání potřebují. Kamarádčin srpnový je šikovný, ale do školy nejde. Ono těch faktorů školní zralosti je celá řada. Nejhůř to „odnáší“ inteligentní děti - protože ony jako „vypadají“, že musí do školy, ale nemusí už na to mít třeba sociálně, nebo jen tělesně. Kamarádčina holčička je konec července, chytrá, sociálně zralá, ALE fyzicky slaboučká - hubená, alergička, dost nemocná. Nicméně ji prostě dali. :roll:
Moje mamka říká, že u těch dětí, co na to nemají, tu únavu z toho režimu nezvládnou, se to somaticky „vyvaluje nejčastěji v prosinci, kdy "dojdou síly“. No tak před Vánoci jim ochořela, jedny atb., za tři dny další atb a skončila se zánětem ledvin na začátku ledna týden na kapačkách. Do konce ledna by neměla do školy… Jak to bude dál, zhubla na 17,5 kg (je docela vysoká), tyčka…
Já bych určitě vyhledala psychologa a nechala dítě vyšetřit. A sama bych si položila otázku, co dítě ztratí - předčasný nástup už zvrátit nelze.
Dřív rodiče, kteří nechtěli odklad, argumentovali: pak bude muset na vojnu, vše se mu tím protáhne. U holky: ona se bude chtít vdávat a ještě nebude mít maturitu… To jsou příklady z praxe, to jsem si nevymyslela. :lol: To bývaly hlavní argumenty, které dneska už asi nikdo nepoužije.
Dneska se zas hodně říká, „aby se ve školce nenudil, nebo pak ve škole, že by uměl číst…“ Já se vždycky ptám, a teď se nudí? Dokud dítě nepozná „vyšší level“, je na tom nižším spokojené. Škola není jen o čtení, taky jsem si nevšimla, že by se i velmi šikovné děti nudily, dobrá učitelka je umí zaměstnat.
Taky je potřeba si uvědomit, mezi koho dítě nastoupí: dneska jde s odkladem hrozně moc dětí, učitelé nadávají, že i bezdůvodně, to bych neřešila, je jasné, že opačný extrém je taky špatně. Takže v první třídě je třeba polovina dětí, co jim je 7 a víc, pak děti, co jsou narozené třeba prosinec-duben, těm už je 6 a půl… No a přijde tam dítě čerstvě šestileté. Sebešikovnější šestileté nemá šance se stejně šikovným sedmiletým. Takže potom to „šikovné mladší“ nemůže zažít dostatek těch „úspěchů“ v různých soutěžích všeho druhu, protože si nese ten handicap věku. Jsou děti, co jim to je jedno, ale citlivé dítě tím může trpět.
Samozřejmě, jsou výjimky, ale obecně si představte tu startovní čáru, na kterou to dítě postavíte. Já na synkovi vidím, jak každý půl rok je znát, jak se ve vývoji posune. A pak přijde třeba šestá třída, se staršími puberťáky to už cvičí, to mladší je „ještě dětské“, posmívání… Holkám rostou prsa, téhle ještě ne… Já vím, vše je o komunikaci atd., ale zvažovala bych jestli není jednodušší jiná cesta…
Tak to jsou jen příklady pro zamyšlení, mě se to zatím netýká, ale díky té kamarádce jsem o tom hodně přemýšlela a fakt trpím, když ty děti jsou neuváženě hozený do toho školství. Taky si uvědomme, kolik let v té škole stráví, ta pohoda, co mají, se už jen tak nevrátí. :lol: A že je to dneska ve škole čím dál větší maso, to nevidí asi jen učitelé… :-?

• Citovat
  • Upravit
3597
17.1.11 14:14

Ahojki, mám taky předškolačku, šest jí bude v dubnu, k zápisu jdeme tuhle sobotu - ještě musím vyzkoušet jestli dá nějakou básničku a písničku, ale celkově jsem si jistá, že nás vezmou. ťuk ťuk. tašku dostane k narozkám, nejspíš aktovku Emipo, protože je holka drobnější 110 cm, 16,5 kg, doktora říkala, že vyžaduje aspoň 18 kg, jinak že jí do školy nepustí,,, ale to vyřeším - nebudu se jí ptát. Školu máme za barákem, beztak budu holku minimálně první rok do školy vodit, tak jí holt tašku ponesu. I když připadá mi, že sílu má dost velkou. Ale volím lehkou aktovku, konkrétní ještě vybranou nemám, zatím jsem nekoukala. Ale momentálně jsem se zamilovala do tohodle… to teda není pro prvňáka, aspoň u nás, ale beztak jí maximálně do třetí třídy budu muset pořídit tašku větší, tak si tohleto asi vrazím do paměti, líbí se mi to moc. holka ani já nejsme moc na růžovou, takže žádné princezny nehrozí :)
 http://www.skolnibrasny.cz/detail.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
17.1.11 15:44

Holky a vy něco trénujete k zápisu? My ne. Tak jako čteme si. Že zpívá a básničkuje, to je snad normální, počítá, nějaký písmenka umí. Je přirozeně ukecanej, že by Vám vykecal díru do hlavy.
Na co se asi tak ptají?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
17.1.11 15:59

hmm taky jsme si všimla že Topgal pro kluky moc velký výběr nemá, Asi to ještě pořešíme, ale zatím to vypadá že budem vybírqat nějaký se dvěma třema kapsama, vyztužený záda. Váha :think: mno Jenda má 25kil tak žádné tintítko není snad něco unese :wink:

jej tak zavázet tkaničku teda neumí :think: Takže to zkusíme natrénovat :nevim:

No a já si právě donesla pozvánku ze školky. No valím oči. Zápis na celý den. Ráno nástup už v 7:30 normálně do výuky, máma jde domů a ve 14hod si pro něj máme přijít a s ním půjdem k ředitelce jako že k ofiko zápisu. Má mít svačinu, přezůvky a pastelky 8-o No tak to si asi táta teda dovku brát nebude, půvopdně jsme to chtěli mít jako takový rodinný obřad, Tom ve školce, Lída u Babičky a táta i máma s Honzíkem k zápisu, ale takto to budem horko těžko stíhat, t akže tam dolítnu na 14 hodinu, doufám že to b ude krátký bo v 15h už musím brát Toma ze školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
17.1.11 16:07

Aladino - mi k zápisu netrénujem, nebo jak se to vezme, občas se ho zeptám jak se jmenuje celým jménem, jak máma, táta, kde táta pracuje(jako co), promrskáme barvy, tvary, číslice. Písmena zná jen některá. Zná svou adresu a cca pozná kolik je hodin. No podle mě normální předškolák, ničím nevybočuje :nevim: Do úplně neznámýho prostředí taky nepůjde, má tam kamarádky ze školky(z loňska, letos jde z mš sám) a jezdí tam ze školičkou na různá představení atd. Jistě si poradí, zvládne t o určitě líp jak já, když šel poprvé do školky tak jsem to regulérně obrečela a teď to asi nebude jiný :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tattiana
17.1.11 16:13

tak my zítra máme ve školce info schůzku k zápisu do školy a ten zápis máme 3.2.

Ondra se mi zdá „jiný“ oproti starší dceři, ale po dnešním dotazu na jeho učitelku, jsem klidnější.

Byli na exkurzi ve škole, v 1.třídě a prý to tam zvládl a zvládá všechno i ve školce. Tak prý je schopen, ale že jestli mám pochybnosti, tak že mi vypíše žádanku do poradny, což nechci.

V říjnu na ORL mi Dr. řekl, že jestli má Ondra problém s písmenky, že má víc přirostlou uzdičku jazyka. Sám se divil, že si toho dříve nevšiml. Tak problém s řečí nemá, až doma jsem si uvědomila že od prázdnin trénujeme „r“ a nic moc … Musí se na to při řeči soustředit, aby to vyslovil. Tak nevím :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Tattiana
17.1.11 16:16

tak tkaničku umíme, akorát se ve školce ptali kdy a kde se narodil, což neví :-? a ani nevím, zda to má vědět a k čemu. bydliště zná bez čísla popisného a podepsat se umí a některá písmenka pozná. Sčítat neumí, ale napočítat jo.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi