Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lu66 píše:
Taky mě ta zima nebaví. Je dlouhá a za x let se výrazně posunula. Pamatuji si ty dny kdy byl skoro konec března a začalo jaro. Opravdu JARO, a natrvalo. Žádné chumelenice, severní vítr. Nechápu co se to děje a proč. Zima se snad už vyřádila dost.
Za prvý jr zima vždycky až od listopadu s za druhý i moje babička rikavala březen za kamna vlezem, duben ještě tam budem ![]()
Ale je fakt, že jaro s podzim zmizelo. Dneska kozačky, zimni bunda a za týden už jdeš v balerinach a svetriku a o týden později krátký rukáv ![]()
Nepřipadá mi to tak strašné. I když jsou někdy mrazy a třeba svítí slunce a je sníh, je to taky pěkné počasí. Nemůžeš srovnávat jih Itálie několik tisíc km daleko. Jiné podnebí. I když tady je to už prakticky taky subtropický pás podle charakteru teplých a prslavych zim a horko a sucho v létě
@Lu66 však žádná pořádná zima nebyla. Pár dní nebo týdnů. Naopak se mi zdá že se letní období prodlužuje. Například loni bylo hezky a teplo a do začátku listopadu
Já mám ráda střídání ročních období, klidně by se mohla ještě vrátit více tuhá a sněhová zima. Ale v horách je to super. Nechtěla bych bydlet někde, kde v zimě prší. Mám ráda všechna roční období a vyžaduju jejich střídání, celoroční zimu nebo léto bych taky nechtěla. Líbí se mi vždy typické znaky daného období - vůně jara, jarní květiny, teplo v létě na koupání, barevný podzim a zima kdy mrzne a je sníh.
Za mě ideální. ![]()
A naopak zimy byly mnohem chladnější dřív a trvaly až do dubna.
@Dana999270 píše:
Proč je v Česku pořád tak hnusné počasí?![]()
Vemte si, ze tady je hezky par dni v květnu, červnu, letní prázdniny taky stojí za nic a v září už pěkná zima. Na jihu Itálie (kousek za námi) je v zimě nejmíň třeba 15 stupňů a v únoru už tam mají 20… Úplně deprese z toho mám
![]()
![]()
Dobrý deň,
príspevok som odtajnila.
Kristína
I v ČR záleží, kde bydlíš. Já se přestěhovala z města v ďolíku, kde bylo neustále zataženo a inverze, do města kde je tepleji a hlavně slunné počasí. Říkám tady tomu Bibione, mrzne a svítí sluníčko, prší tu jen občas, vlastně skoro pořád svítí sluníčko. Moje zimní depky jsou pryč
občas stačí jen zpod kopce se přesunout na kopec. Není nutné bydlet někde, kde mě ubíjí celoroční zamračeno.
@Dana999270 píše:
Proč je v Česku pořád tak hnusné počasí?![]()
Vemte si, ze tady je hezky par dni v květnu, červnu, letní prázdniny taky stojí za nic a v září už pěkná zima. Na jihu Itálie (kousek za námi) je v zimě nejmíň třeba 15 stupňů a v únoru už tam mají 20… Úplně deprese z toho mám
![]()
![]()
tak to doporučím videa a přednášky profesora Staňka.. mluví o tom, že do 5let dojde k obrovským klimatickým změnám a u nás by se mělo výrazně zlepšit podnebí. Otázka je kam půjdou lidé, kteří žijí v oblastech třeba na sever od nás.. kde bude extrémní zima. Nebo jinde v blízkosti moří, kde tyto oblasti zalije voda.
Je teda pravda, že poslední dobou to moc nevypadá.. obloha je jako v Anglii, pošmourno, zamračeno, bílé cosi a sluníčko nevidíš. Vliv na zdraví a psychiku lidí.
Ráno je možné vidět, když si přivstanete.. jak letadla brázdí křížem krážem právě východ.. zanechávají za sebou bílé stopy, ty se postupně rozpíjí v bílou mléčnou clonu. To samé pak večer při západu slunce probíhá na západě. Poslední tak cca 2roky je to extrém.. letadla a rozpínající se čáry je možné pozorovat i za jasné noci.
Stačí zvednout hlavu a začít pozorovat a přemýšlet.
A ano vychází o tom knihy, vystupují lidé i veřejně.. kteří mluví o tom, že se rozprašují tuny a tuny chemikálií. Není to nic tajného.
Nicméně oficielní média mlčí či tyto informace zesměšnují.
Je pravda, že v období lockdownu, kdy nelítala letadla, bylo krásně.
@Torryy píše:
Já mám opačný pocit. Připadá mi, že od května do října je doslova vedro a koupu se ve vlastním potu. Nejradši mam pocasi okolo 10 stupňů a pod mrakem. Nesnáším slunce, bolí mě z něj oči.
Nesnasim, kdyz jdu ze zimni bundy pomalu rovnou do plavek, kdyz neni takovej ten prirozenej prechod, jako byval. Jaro bylo jaro, leto bylo leto. Ted mi prijde ze to je jednim smahem, zima a sup leto
. A nebo uz jsem stara a zkresluju si detstvi, ted uz jen zacit "mlit kaficko " ruckama a muzu se rovnou vrhnout do predcasnyho duchodu ![]()
Já si zas říkám, alespoň je tu nějaké krátké léto. Jsou státy, kde je buď zima nebo sychravo.
Tak koukám, že je to opravdu hodně subjektivní. Mě teda přijde, že je tu rok od roku to počasí horší a horší. Zima do konce května, potom tři měsíce relativně hezkého počasí. No a od září už člověk může pomalu do kozaček a zimní bundy…
Možná si vážně pamatuji jen to hezké. Ale já si vážně pamatuji, že bývalo jaro to přecházelo v léto a to zase v podzim a ten v zimu. Každé roční období mělo něco do sebe. V šatníku fungovalo přechodové oblečení. Na podzim bylo ještě dost hezkých dnů. V zimě byl občas sníh i v Praze déle než tři dny. Koupat se dalo od června do září.
Ale tak asi jsou to jen moje hodně zkreslené vzpomínky
.
@Karinkas např. loňský říjen byl krásný. V létě pršelo jeden den.
Já teda z dětství pamatuju Velikonoce na sněhu a léta na chatě v gumákách.
Příspěvek upraven 28.03.23 v 19:29
@Bubla Bůčková píše:
Ale je fakt, že jaro s podzim zmizelo. Dneska kozačky, zimni bunda a za týden už jdeš v balerinach a svetriku a o týden později krátký rukáv
A hlavně pořád ten vítr. To fakt dřív nebývalo. Dneska není týden, ve kterém by aspoň dva dny nefučelo jako blázen.
@Karinkas píše:
Tak koukám, že je to opravdu hodně subjektivní. Mě teda přijde, že je tu rok od roku to počasí horší a horší. Zima do konce května, potom tři měsíce relativně hezkého počasí. No a od září už člověk může pomalu do kozaček a zimní bundy…
Možná si vážně pamatuji jen to hezké. Ale já si vážně pamatuji, že bývalo jaro to přecházelo v léto a to zase v podzim a ten v zimu. Každé roční období mělo něco do sebe. V šatníku fungovalo přechodové oblečení. Na podzim bylo ještě dost hezkých dnů. V zimě byl občas sníh i v Praze déle než tři dny. Koupat se dalo od června do září.
Ale tak asi jsou to jen moje hodně zkreslené vzpomínky.
Tak klimatická změna je určitě. To popírají jen blázni. Rozhodně se ráz počasí nejen u nás pozměnil.