Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx jasně že musí mít motivaci, ale také je to řetězová reakce v kolektivu…když to vezmu s jinými aktivitami, tak dceru kolektiv hodně táhne dopředu od mimina…od 2mesicu jsme chodily na říkanky a cvičení a jak na ty děti koukala, tak se před 3mesicem přetáčela na bříško a v 6,5mesicich lezla, seděla a stavěla se přes rytíře a takto to pokračovalo se vším…nyní je ve školce ve smíšené skupince dětí a paní učitelky ji chválí, jak je rozumná, je s ní domluva, ve 3,5letech se podepíše a zkouší další písmena, chodí zpívat do sborečku se staršíma dětma…to jen že ty děti a co mezi sebou vidí a o čem si povídají, tak to udělá hodně s motivací 😊taky jsme ji ve 3letech naučili jezdit na kole, lyžovat a od 2,5let plave s pásečkem
V uplne stejnych podminkach se bude jine dite vyvijet treba o hodne pomaleji, protoze je proste jine, ma jine geny.
@KeckaJ píše:
Jo, ale taky píšu, že je potřeba nepromeškat tu správnou chvíli. A jestli zakladatelčin syn zvládá dělat bobek na záchodě, tak si prostě zvykl na plenu na čurání a ten proces teď bude jen horší.Nechápej to špatně. Nejsem zastánce prosazování na nočník od půl roku. Ale ve 2 a půl letech, kdy má dítě jít za chvíli do školky už mi zase přijde pozdě.
Souhlas v tom, ze to chce chytnout sikovne obdobi cca kolem tech dvou let.
Ale nesouhlasim s tim, ze si „zvykl na plenu“. To je blbost, dite cely svuj zivot nezna nic nez plenu. Plenu „umi“, plenou nezkazis nic, i pokud ji behem treninku nocniku nechavas.
Spis jde o to, ze pozdeji vrcholi obdobi vzdoru a dite kolikrat proste spolupracovat nechce.
@Lucie_Sx píše:
Chut se ucit ano, ale vnitrni motivace chodit na nocnik je u jednotlivych deti ruzna, u nekterych prichazi docela pozde.
To je urcite mozne, ale zkouset to poprve ve dvou a pul letech je podle me pozde.
Nechcete zkusit to synovi hlidat? Ja v dubnu odplenkovavala 21 mesicniho, 3 dny cural jak cednik, dalsi tyden si sice sam nerekl, ale uhlidala jsem muto, proste jsem ho obcas posadila, zvladl fungovat i cely den treba s jednou nehodou, ale nerikal si, no a dalsi tyden si ze dne na den zacal rikat, zvlada i spani pres den a vetsinou i noc ma plinu suchou. Ja bych zkusila byt trpeliva. Synovi pomohlo nemit teplaky a trenky, to mu neslo samo sundavat, treba jen trenky, co jdou snaze a rychleji sundat. Mokry obleceni teda hned hlasil a rval ho ze sebe. Ono to pak najednou pujde, ale me se osvedcilo tomu nekdy pomoct, proste ty deti posazovat, kdyz dlouho necuraly a uz ve trech pripadech jim to pak docvaklo samo. Ale nemusi to tak byt, no. Znamka pokroku byla, ze treba ucurli a bezeli na nocnik, az to vychytali. Taky uz jsem to kolikrat chtela vzdat, ale ted naposledy jsem proste musela ze zdravotnich duvodu zbavit plen idealne HNED.
A my mame " exemplář " - nočnik doma stále na očích. Nic. Před dvéma rokama, 2,4més teplý květen. Zkusíme bez plenky. Na nočníku seděl dlouho. Nic. Za 10 min načůráno až do bot. Vůbec mu to nevadilo. A stejně 3 dny dokola. Vrátili jsme plínku. Za měsíc horko, nočník i venku na zahradě. Přišel, vyčůral se a od té doby celkem asi jedna nehoda při delším po o spánku.
Podle mě k tomu prostě dozrál sám. Bez stresu, bez vysazování, bez hlídání času. V září šel do školky úplně v klidu, bez žádné nehody.
@Lucie_Sx
Můžu radu? I když mám pro dceru nachystaný nočník vedle postýlky, tak ani když ji vzbudím já nebo těsně po tom, co se vzbudí sama, jí dám na záchod, tak se ani po měsíci zkoušení do něj zatím nevyčurala. Sedne si na něj, v obýváku si s ním hraje, ale nic. I když vidím, že u něj stojí a stahuje si tepláčky. Vždy se vyčurá mimo nebo až dám plenu.
Myslím, že zatím asi nechápe, co tam má dělat. Ale tón ji nenaučím, dokud se tam nevyčurá.
Jsou jí skoro 2 roky.
Jak postupovat?
Edit - anonym, známý znají můj nick a jsou jedni z těch, co mají ty „úžasný“ metody a nechci, aby mi je zase předhazovali, když už jednou jsem se ohradila.
@VitaminC píše:
To je urcite mozne, ale zkouset to poprve ve dvou a pul letech je podle me pozde.
To je, ideal je tesne pred druhym rokem, pokud to zobecnim.
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx
Můžu radu? I když mám pro dceru nachystaný nočník vedle postýlky, tak ani když ji vzbudím já nebo těsně po tom, co se vzbudí sama, jí dám na záchod, tak se ani po měsíci zkoušení do něj zatím nevyčurala. Sedne si na něj, v obýváku si s ním hraje, ale nic. I když vidím, že u něj stojí a stahuje si tepláčky. Vždy se vyčurá mimo nebo až dám plenu.
Myslím, že zatím asi nechápe, co tam má dělat. Ale tón ji nenaučím, dokud se tam nevyčurá.
Jsou jí skoro 2 roky.
Jak postupovat?
Edit - anonym, známý znají můj nick a jsou jedni z těch, co mají ty „úžasný“ metody a nechci, aby mi je zase předhazovali, když už jednou jsem se ohradila.
No, vzdycky si vzpomenu na slova jednoho znameho psiho trenera - jsme lidi, mame mozek, proste to musime vymyslet nejak jinak.
Takze bych zkusila popremyslet, jak „jinak“ to udelat.
Bud jeste pockat.
Nebo zapremyslet, jak je to s tim probuzenim - opravdu je tesne probuzena? Kdybych si davala budik a opravdu ji u postylky chvilku hlidala, abych okamzik probuzeni chytla, vyresila bych to takto? Nebo to lip udelat nejde a musim vymyslet jiny okamzik, kdy cura " na jistotu"? Jsem schopna vpypozorovat jinou dobu, kdy vim, ze bude curat?
Nebo nemuze to byt tim, ze se prilis soustredi na sezeni na nocniku a curani nepusti? Nepomohlo by pak trisku odvest pozornost, kdyz sedi? Pohadka, chystani snidane, neco…?
Proste cilem je vymyslet to tak, ze posadim a ona se s velkou pravdepodobnosti zrovna v tu chvili vycura.
@Lucie_Sx píše:
Deti bez plen pred rokem a pul nejsou obvykle v pravem slova smyslu odplenkovane, ale maji pouze mamu ve strehu, ktera jim co pul hodiny nabizi nocnik
No a starší děti mají hysteráky i když vědí a chápu.. Takže co? Roční dítě na nočníku je mnohem přijatelnější, než 3-4 leté na plínách a nočníku, protože je to nepřirozený a má sedět na záchodě…
My dospěli do stádia, kdy téměř tříleté dítě dělá potřebu na nočník nebo do záchodu po vysazení. Když ji posadím 10× denně, 10× bude úspěch. Ale prostě nikdy, nikdy si neřekne, a to už je schopná vést učené disputace. V ho…ch ale bude klidně celý den. Jakmile se oteplí, beru plíny. Nácviků, motivací atd. atd. bylo za ten rok až dost.
Jen doufám, že to se synem půjde líp. Odjakživa nesnese mokrou nebo podělanou plínu. ![]()
@Lojzísek píše:
My dospěli do stádia, kdy téměř tříleté dítě dělá potřebu na nočník nebo do záchodu po vysazení. Když ji posadím 10× denně, 10× bude úspěch. Ale prostě nikdy, nikdy si neřekne, a to už je schopná vést učené disputace. V ho…ch ale bude klidně celý den. Jakmile se oteplí, beru plíny. Nácviků, motivací atd. atd. bylo za ten rok až dost.
Jen doufám, že to se synem půjde líp. Odjakživa nesnese mokrou nebo podělanou plínu.
Rok cekas, nez si rekne..? To je zbytecny, pokud je na nocniku vzdy uspesna, staci tohle obdobi v radu tydnu.
Pak klidne muzes udelat dalsi krok.
Ja jsem jako dalsi krok zvolila to behani nahata, ale nechala jsem ji tak pouze tehdy, kdy jsem mela cas ji sledovat a pracovat s ni na tom.
Na okamziky, kdy nestiham, varim atd a dite nesleduju jsem ponechavala dite oblecene a s plenou. Aby ten trenink sel rychleji a nekazila jsem si to.
@Lucie_Sx píše:
Rok cekas, nez si rekne..? To je zbytecny, pokud je na nocniku vzdy uspesna, staci tohle obdobi v radu tydnu.
Pak klidne muzes udelat dalsi krok.
Ja jsem jako dalsi krok zvolila to behani nahata, ale nechala jsem ji tak pouze tehdy, kdy jsem mela cas ji sledovat a pracovat s ni na tom.
Na okamziky, kdy nestiham, varim atd a dite nesleduju jsem ponechavala dite oblecene a s plenou. Aby ten trenink sel rychleji a nekazila jsem si to.
Tak on se nám narodil před rokem syn… Takže jsme to tak nějak nevychytali. Jinak teda rok nečekáme. To jsme tak nějak začali po tom spaní, pak před a po koupání, před a po procházce, před spaním… A teď jsme v tomhle stádiu
Věřím, že to klapne.
@Lojzísek
Konečně někdo na tom je podobně. Tříletý syn taky, dám za den desetkrát vyčůrat, vyčůrá se. Bobek zcela ignoruje, můžu se přetrhnout, dávat ho po každém jídle (když jinak s železnou pravidelností skončí v pline/trenkach), ale v tom případě stejně počká, až sleze dolů. Pocuranej nebo pokadenej si v tom v klidu hraje. A to už jsme to s jedním dítětem úspěšně ve 2,5 letech zvládli.
@albertka13 píše:
@Lojzísek
Konečně někdo na tom je podobně. Tříletý syn taky, dám za den desetkrát vyčůrat, vyčůrá se. Bobek zcela ignoruje, můžu se přetrhnout, dávat ho po každém jídle (když jinak s železnou pravidelností skončí v pline/trenkach), ale v tom případě stejně počká, až sleze dolů. Pocuranej nebo pokadenej si v tom v klidu hraje. A to už jsme to s jedním dítětem úspěšně ve 2,5 letech zvládli.
Máme to úplně stejně, jak budete postupovat?
Já už plíny prostě seberu. Chystám se na horor, protože je to dámě úplně fuk.
@Lojzísek
No, já už je třikrát na dva týdny na doma sebrala a pak vracela (různé nemoci). Nevím, jak venku řešit třikrát denně pokadene dítě, takže pokud nejdeme ven jen na chvíli, tak prostě jde v pline. Poslední pokus skončil po týdnu, kdy se dopoledne pětkrát vyčůrala a pětkrát počůral a byl z toho už úplně hotovej (a já taky). Předchozí pokusy ukončila vždy nemoc. Teď prostě jedeme, že když jsme doma nebo na zahradě, tak je bez pliny, pravidelně ho dávám čůrat, bobiky holt sprchuji. A když jdeme jinam, dostane plinu. On potřebuje vyběhat a k tomu mám ještě dceru, takže zavřít se na dva týdny doma není úplně reálné. Tiše doufám, že přes léto se to srovná. Když ne, tak počítám, že už nás bude někam směřovat pediatrička.