Počkat s odplenkováním?

13.5.23 08:00

Počkat s odplenkováním?

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na názor.

Synovi jsou 2 roky 5 měsíců a tak jsem myslela, že bych ho už zkusila odplenkovat. Dřív jsem to neřešila, je zimní dítě a já jsem čekala, až bude teplo, což ještě úplně není, ale už jsem si říkala, že bychom to mohli zkusit…
Je to už 10 dní a pořád si pocurava spoustu tepláčků denně a neříká si, když se mu chce, ale hlásí až když už se pocura a to taky ne vždy, někdy v tom sedí, dokud si toho nevšimnu sama.

Tak jsem si říkala, jestli mu nemám vrátit plínky a ještě počkat? Nebo vydržet ještě třeba týden a doufat, že mu to už zaklapne a pochopí, že si má říct a ne to rovnou pustit?

V září jde do školky, je sice soukromá a pleny jsou tam ok, ale myslím, že velký už je na to dost a že by to odplenkovani už měl zvládnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2650
13.5.23 08:08

Já bych už vydržela. Je opravdu dost starý na to, aby zvládl být bez pleny. Možná pomůže častěji připomínat. A nechat ho i doma lítat bez kalhot. Líp si to třeba uvědomí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35850
13.5.23 08:09

Zkoušela jsem nechávat bez pliny syna v únoru když mu byly 3 rok, po třech týdnech všeho prochcanyho jsem to vzdala. Neřekne si, když vidí nočník řve, nesedne si na nej. Doufám, že to v létě konečně zlomime. Do školky mohl chodit už celý rok. Všechno chápe co se kde dělá, ale on to má prostě na háku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
13.5.23 08:21

Nechápu, že máte něco pocuraneho nebo sedí v mokrém a ja si toho vsimnu…nebo u kluka tady radit nahaty po bytě 8o minimálně na tyden vsechno zrušit, nikam nechodit…Brusle má tři děti, ale holt to nejak pořešit, zas výhoda, ze vidi denne sourozence. Sedět u dítěte a hlídat, jak se začne dělat kolečko, utikat na nočník. Žádný pliny, protože se jede na výlet, nikam se nejezdi, max k doktorovi. Jinak řešit treba savou podlozkou. 3. den jsem prala 13 legin a slipu, za 14 dnu bylo po všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9038
13.5.23 08:33

Nedávala bych ty tepláky a ještě bych vydržela. Velký už je dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
13.5.23 08:44
@Kristýna_a_Jonášek píše:
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na názor.

Synovi jsou 2 roky 5 měsíců a tak jsem myslela, že bych ho už zkusila odplenkovat. Dřív jsem to neřešila, je zimní dítě a já jsem čekala, až bude teplo, což ještě úplně není, ale už jsem si říkala, že bychom to mohli zkusit…
Je to už 10 dní a pořád si pocurava spoustu tepláčků denně a neříká si, když se mu chce, ale hlásí až když už se pocura a to taky ne vždy, někdy v tom sedí, dokud si toho nevšimnu sama.

Tak jsem si říkala, jestli mu nemám vrátit plínky a ještě počkat? Nebo vydržet ještě třeba týden a doufat, že mu to už zaklapne a pochopí, že si má říct a ne to rovnou pustit?

V září jde do školky, je sice soukromá a pleny jsou tam ok, ale myslím, že velký už je na to dost a že by to odplenkovani už měl zvládnout.

No, budes se ucit salto na kladine tak, ze pujdes a skocis? Asi ne, vid, nameles si akorat pusu.
Proste bez promysleneho treninku to nejde.

Vrat mu plenu a zacni tim, ze ho vzdy po probuzeni ihned jeste rozespaleho posadis na nocnik. To se vycura skoro kazdy a tedy dosahnes presne toho, co potrebujes trenovat a zafixovat = curani do nocniku. Po zbytek dne mu nechas pleny a takto to budes nejakou dobu (klidne par tydnu) delat - dokud se nevycura uplne pokazde delsi dobu v kuse.

Bude mit spojeno nocnik = curani a muzes pokrocit o krok dal. Tedy davat vycurat pred prochazkou, pred spanim atd. Dokud si nezacne rikat a plenanebude sucha, pak teprv ji muzes sebrat a zase pokrocit o krok dal - tedy trenovani bez pleny.

Jednoduche, bez nehod, pro dite jasne, ucinne.

Zadny pokus omyl typu „seberu plenu a ono se to nejak vsechno vyresi“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
13.5.23 08:46
@JancaS84 píše:
Zkoušela jsem nechávat bez pliny syna v únoru když mu byly 3 rok, po třech týdnech všeho prochcanyho jsem to vzdala. Neřekne si, když vidí nočník řve, nesedne si na nej. Doufám, že to v létě konečně zlomime. Do školky mohl chodit už celý rok. Všechno chápe co se kde dělá, ale on to má prostě na háku.

Ma rad pohadky? Tak mu je poustej vyhradne na nocniku, nikdy jindy. Odstranis blok, ze rve kdyz ho vidi. Pak viz navod vyse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4124
13.5.23 08:51

U nás nyní také odplenkovavame a jsem také zastánce spíše postupného učení. Ze začátku měla plenu a zkrátka jsem ji pořád posazovala na nočník bez pochopila co se po nic chce a že je fajn to držet a pustit až na nočník, protože pak máme všichni velkou radost a tleskame ji :lol:. Když už byla schopna to udržet, tak jsem ji nechala doma bez pliny a na ven dávám pantsky. Už to celkem zvládá, takže až bude venku aspoň patnáct stupňů, tak ven ji nechám bez pleny. Až to bude zvládat, tak bez pleny do hernicky, na návštěvu, do auta a nakonec na spaní.
Zkoušela jsem prostě sebrat plenu ze dne na den, ale po pěti počuranych kalhotách a třech pokadenych jsem to vzdala :D Teď si sice na čůrání neřekne, to ji musím vysazovat, ale aspoň na kadění už jo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3800
13.5.23 09:01

Jasně, že by to zvládnul, věk na to již má. Počkej, až bude opravdu vedro a nech ho běhat naostro. Až se počůrá, bude vidět nejen loužičku, ale i mu to poteče po noze. A to bude mnohem pro něj viditelnější, než místo do plenky čůrat do tepláčků. Já jsem takhle odplenkovala obě děti a byly jim dva roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
13.5.23 09:39

Nocnik jsem hodila pred televizi, starsi bracha do nocniku nacural, mrnouse jsem nechala behat s holym zadkem, parkrat jsem zkusmo posadila, pojmenovali jsme to „a-a“. Obcas nehoda. Kdyz se vycural do nocniku, tleskali jsme jak zbesili, radovali se a dostal kyselou zizalku.
Za tri dny bez nehod, nocnik si jde sam vylit do zachodu, zatleska si.
Synovi je 21 mesicu.

Dulezite je zacit odplenkovavat, kdyz dite protestuje u prebalovani, plina mu vadi, snazi se ji zbavit, kdyz treba cura do vany a kouka na to, kdyz uz proste vi, co se deje a kde se to deje.

Plenu bych nevracela, dite je dost velke, venku je teplo, nechej ho s holym zadkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1735
13.5.23 09:49

@Kristýna_a_Jonášek
Já bych vydržela. Naše děti za to, že šli na nočník dostávali sušené rozinky (pro ně jsou to bonbonky). Oni to teda chápali hned, jen ani nevím, jestli si ze začátku říkali, protože jak jsem jim to připomínala
tak chodili na nočník snad co půl hodiny. Myslím, že jsem přestala upomínat tak po měsíci. Ale našim dětem byl tenkrát teprve rok a půl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
13.5.23 10:09

@VitaminC @Elea9
To co pisete funguje pouze na deti, ktere maji vysokou vnitrni motivaci se to naucit, na ktere funguje odmena a ktere nechteji byt v mokrem.

Zakladatelky diteti (a spouste jinym detem) je curani uplne fuk, mokre jim neva, maji dulezitejsi veci na praci a curani do nocniku „nestihaji“, neni to pro ne priorita.
Tam je uplne zbytecne cekat, ze se to „nejak samo“ vyvine, a je na miste klasicke upevnovani a trenink.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
13.5.23 10:17
@Lucie_Sx píše:
@VitaminC @Elea9
To co pisete funguje pouze na deti, ktere maji vysokou vnitrni motivaci se to naucit, na ktere funguje odmena a ktere nechteji byt v mokrem.Zakladatelky diteti (a spouste jinym detem) je curani uplne fuk, mokre jim neva, maji dulezitejsi veci na praci a curani do nocniku „nestihaji“, neni to pro ne priorita.
Tam je uplne zbytecne cekat, ze se to „nejak samo“ vyvine, a je na miste klasicke upevnovani a trenink.

Zadnemu zivemu tvorovi neni prirozene kalet pod sebe. I krecek v jednom rohu zere a v druhem s…
Jenze spousta deti ma plinu dyl, nez je vhodne, a zakonzervuje se v tom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
13.5.23 11:20
@VitaminC píše:
Zadnemu zivemu tvorovi neni prirozene kalet pod sebe. I krecek v jednom rohu zere a v druhem s…
Jenze spousta deti ma plinu dyl, nez je vhodne, a zakonzervuje se v tom.

Vsadim boty, ze kreccim miminum je to taky fuk ;).

Staci se podivat, kolik deti se venku v klidu zleje pri zalevani zahradky a mokre jim nevadi.
Tudy cesta opravdu nevede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
13.5.23 12:28
@Lucie_Sx píše:
Vsadim boty, ze kreccim miminum je to taky fuk ;).Staci se podivat, kolik deti se venku v klidu zleje pri zalevani zahradky a mokre jim nevadi.
Tudy cesta opravdu nevede.

Moje dítě se sice na zahradě zleje, že je jak myš a nevadí jí to, ale plinu prostě nechtěla, tak šla na nočník. To ji vadilo až až…

Možná by zakladatelko pomohlo mu o tom furt povídat. Jak u blbečků. My začali nějak kolem toho roku a půl. Furt jsme povídali jak nebudeme muset přebalovat a bude se jí líp chodit.

Pak jsme párkrát nechali na ostro. Když udělala loužičku, řekli jsme, že když nejde na nočník musí mít plenu a tu jsme ji hned dali. Neumíš, smůla. Nočník měla furt na očích. Ukazovali jsme jak tam čůrá panenka.

A nakonec to dítě po pár měsících zvládla sama. Ještě před 2 narozeninami. Nechtěla plinu. Chvíli jsme jí to furt připomínali. Pak jsme na to úplně zapomněli. Až najednou odběhla od hry a za chvíli se vrátila. Neřešili jsme až jsme našli načuráno v nočníku.

Tak jsme ji doma nechávali na ostro. Časem jsme to zvládli i v oblečení.

Ale nesmí se promeškat ta doba, kdy je na to dítě senzitivní… Pak je to vyloženě o učení a drilu. To jsem viděla u kamarádky. Která furt říkala, že má malej čas. A pak když musel být do školky bez plen tak byl problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí