Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lucie_Sx píše:
Souhlas v tom, ze to chce chytnout sikovne obdobi cca kolem tech dvou let.
Ale nesouhlasim s tim, ze si „zvykl na plenu“. To je blbost, dite cely svuj zivot nezna nic nez plenu. Plenu „umi“, plenou nezkazis nic, i pokud ji behem treninku nocniku nechavas.
Spis jde o to, ze pozdeji vrcholi obdobi vzdoru a dite kolikrat proste spolupracovat nechce.
No a právě proto je na ni tak zvyklé… O existenci bezplenkové metody určitě víš - a jako se vším, nemusí to být vždycky 0-100 (striktní „bezplenkáři“ versus „do dvou let mu plínu ani na minutu nesundám“), s jejími principy jde pracovat a opravdu nemusí být každá matka dítěte, které chodí v pohodě na nočník v roce a půl, otrokem jeho čůrání a vysazovat ho tam co půl hodiny.
@Lojzísek píše:
Máme to úplně stejně, jak budete postupovat?
Já už plíny prostě seberu. Chystám se na horor, protože je to dámě úplně fuk.
Doporucuju to udelat jak pisu, tj. sebrat jen kdyz mas kapacitu to jistit, jinak plenu nechat. Vyhnes se chaosu, hororu, pojedes „na jistotu“, a ve vysledku to bude lip fungovat, i kdyz se postup bude zdat pomalejsi.
@klamonožka píše:
No a právě proto je na ni tak zvyklé… O existenci bezplenkové metody určitě víš - a jako se vším, nemusí to být vždycky 0-100 (striktní „bezplenkáři“ versus „do dvou let mu plínu ani na minutu nesundám“), s jejími principy jde pracovat a opravdu nemusí být každá matka dítěte, které chodí v pohodě na nočník v roce a půl, otrokem jeho čůrání a vysazovat ho tam co půl hodiny.
Bezplenkarky znam a ano, jsou otrokem jeho curani
. Ale proti gustu, kazdeho vec.
@albertka13 píše:
@Lojzísek
No, já už je třikrát na dva týdny na doma sebrala a pak vracela (různé nemoci). Nevím, jak venku řešit třikrát denně pokadene dítě, takže pokud nejdeme ven jen na chvíli, tak prostě jde v pline. Poslední pokus skončil po týdnu, kdy se dopoledne pětkrát vyčůrala a pětkrát počůral a byl z toho už úplně hotovej (a já taky). Předchozí pokusy ukončila vždy nemoc. Teď prostě jedeme, že když jsme doma nebo na zahradě, tak je bez pliny, pravidelně ho dávám čůrat, bobiky holt sprchuji. A když jdeme jinam, dostane plinu. On potřebuje vyběhat a k tomu mám ještě dceru, takže zavřít se na dva týdny doma není úplně reálné. Tiše doufám, že přes léto se to srovná. Když ne, tak počítám, že už nás bude někam směřovat pediatrička.
Tomuhle jsem se právě chtěla vyhnout, tak čekám na léto. Máme ještě jedno batole, jsme často venku + oblečení, nemoci, jak píšeš.. Potřebuju si být jistá, že to uhlídám. Počítám s tím, že budeme třeba 14 dní doma a na zahradě a snad to klapne.
Držím Vám palce ![]()
@Lucie_Sx píše:
Bezplenkarky znam a ano, jsou otrokem jeho curani. Ale proti gustu, kazdeho vec.
Dobře, je zbytečné na toto téma pokračovat, každá na to máme diametrálně jiný pohled a jiné zkušenosti a není to ani předmětem této diskuse.
Jenom pár promyšlení, ja v tomhle expert nejsem
.
Všechno nový, je vždy vhodný rozdělit na malé krůčky a ty odměnit.
Očekávat, že si dítě hned pár dní po sebraní plenek začne taky říkat - se mi zdá 5 krůčků napřed. Nějaký čas to řešit za něj a posazovat, podle mě ničemu nevadí. Pak si to dítě upevní a když dospělý zapomene, tak se připomene - a pak už začne hlásit.
U nás ranní čůrání nefungovalo, ve smyslu mládě se rádo ještě dlouho válí v posteli. Než ho prudit, bylo snažší nechat první nálož v plence. Pak se to prostě samo utřáslo časem a časem začali zůstávát noční plenky suché.
My začali velkou, už někdy kolem roku. Nechtělo se mi prát pokaděný látkovky a čůrání jsem neřešila. Mělo to velikou úspěšnost, ale ne 100 %tní. Pochopil to rychle, stačilo chytit ten moment, že se mu chce. Stejně ale 100% se podařilo až když pochopil i čůrání.
Já bych prostě odplenkování dala tak 2 týdny, ale bez stresu. Když se nepovede, za nějaký čas nový pokus. Mezitím nočník volně pohozen v prostoru.
Taky jsem plenky zatím úplně nesebrala (2r8m) - když jdeme ven, cestujeme. V zásadě zbytečně, ale nechci mít mokré dítě v chladu. Návyk to už nijak nenabouralo a hezky si říká i s plenou.
Pár holek, co jeli bezplenkovku znám a otrokem čůrání nejsou
.
Ráda bych se připojila s dotazem. Učím dceru na nočník a už asi dva měsíce jsme ve fázi, ze které se nemůžeme dostat dál. Dceři budou za měsíc tři roky.
Odplenkovat jsem začala zkoušet od loňského léta. Chodila nahatá a tak. No, nedocvaklo jí to. Od podzimu jsem to přestala zkoušet bez plínky, ale začala jsem ji krátce posazovat na nočník po probuzení. Tam postupně úspěch. Nyní, kdykoliv jí posadím, tak se hned vyčůrá (nebo vykaká) nebo řekne, že to nejde a jde pryč.
Problém je, že si NIKDY sama neřekne, že chce čůrat nebo kakat. Jen, když už je mokrá. Takže už je sice dva měsíce bez plínky a ani není téměř nikdy nehoda, ale jen díky tomu, že já ji posílám čas od času na nočníček. Když zapomenu, je to vždycky v kalhotách. Máte nějaké rady, jak dál, aby si sama řekla?
@brambora80 píše:
Ráda bych se připojila s dotazem. Učím dceru na nočník a už asi dva měsíce jsme ve fázi, ze které se nemůžeme dostat dál. Dceři budou za měsíc tři roky.Odplenkovat jsem začala zkoušet od loňského léta. Chodila nahatá a tak. No, nedocvaklo jí to. Od podzimu jsem to přestala zkoušet bez plínky, ale začala jsem ji krátce posazovat na nočník po probuzení. Tam postupně úspěch. Nyní, kdykoliv jí posadím, tak se hned vyčůrá (nebo vykaká) nebo řekne, že to nejde a jde pryč.
Problém je, že si NIKDY sama neřekne, že chce čůrat nebo kakat. Jen, když už je mokrá. Takže už je sice dva měsíce bez plínky a ani není téměř nikdy nehoda, ale jen díky tomu, že já ji posílám čas od času na nočníček. Když zapomenu, je to vždycky v kalhotách. Máte nějaké rady, jak dál, aby si sama řekla?
Prvne bych ji vratila plinu, at se nefixuje to curani do kalhot, a pokracovala tak jak to delate, akorat misto kalhot proste svlekne i tu plinu.
Plus bych si vyhradila co nejvic casu, kdy se ji muzu stopro venovat, a po tu dobu bych ji nechala chodit nahatou, aby si to curani zacala vic uvedomovat. Pokud na ni nebudes mit cas (varis a tak), tak zase klidne oblect a plenu.
Delala jsem to taky tak, nejmladsi byla fakt brzda.
Pak je dalsi level to nahate dite oblect, to uz se vyhnout nehodam uplne nejde.
Je to sice dlouhe, ale zase se to upevni postupne a fakt spolehlive.