Počkat s odplenkováním?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
23966
13.5.23 12:45

Já jsem to učila tak, že vždycky nahate. Ale když jsem neviděla, že by se to po týdnu nějak hnulo, tak jsem plenu vrátila. A to měli látkové pleny, stejně jim to bylo fuk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.5.23 12:48

@Kristýna_a_Jonášek no já si myslím, že jsi zaspala asi tak o rok, nočník jsi mu měla ukazovat už mnohem dříve a ukazovat k čemu je…dcerka je bez plen od roka a třičtvrtě a většina kamarádek měla odplenkováno i dříve…prostě co seděly, tak jsme jim ten nočník ukazovaly, před koupáním na něj chodily samy nebo když byly nahaté a říkaly si, že jsme plínu dávali pak už jen do auta nebo do letadla…a jak mluví, v tomhle věku už jsme s dcerou diskutovaly a na všem se domluvily…

Příspěvek upraven 13.05.23 v 12:50

• Citovat
  • Upravit
34322
13.5.23 12:48
@KeckaJ píše:
Moje dítě se sice na zahradě zleje, že je jak myš a nevadí jí to, ale plinu prostě nechtěla, tak šla na nočník. To ji vadilo až až…

Možná by zakladatelko pomohlo mu o tom furt povídat. Jak u blbečků. My začali nějak kolem toho roku a půl. Furt jsme povídali jak nebudeme muset přebalovat a bude se jí líp chodit.

Pak jsme párkrát nechali na ostro. Když udělala loužičku, řekli jsme, že když nejde na nočník musí mít plenu a tu jsme ji hned dali. Neumíš, smůla. Nočník měla furt na očích. Ukazovali jsme jak tam čůrá panenka.

A nakonec to dítě po pár měsících zvládla sama. Ještě před 2 narozeninami. Nechtěla plinu. Chvíli jsme jí to furt připomínali. Pak jsme na to úplně zapomněli. Až najednou odběhla od hry a za chvíli se vrátila. Neřešili jsme až jsme našli načuráno v nočníku.

Tak jsme ji doma nechávali na ostro. Časem jsme to zvládli i v oblečení.

Ale nesmí se promeškat ta doba, kdy je na to dítě senzitivní… Pak je to vyloženě o učení a drilu. To jsem viděla u kamarádky. Která furt říkala, že má malej čas. A pak když musel být do školky bez plen tak byl problém.

Jenze tvoje mala v tom spolupracovala, plinu nechtela. Tam to jde.

Stejne musim pockat na okamzik, kdy je na to dite zrale.
A pokud se mi sejde dite, co je zrale pozdeji a jeste k tomu to dite nema zadnou vnitrni motivaci a chut curat na nocnik, tak opravdu nema smysl cekat na to, az mu ta motivace nejak „sama a zazracne“ naskoci a je na rade trenink.

Ale pozor, nezamenovat s drilem a buzeraci co pet minut!! S tim to nema nic spolecneho.
Jde opravdu jenom o to, ze promyslim postup, rozfazuju na jednotlive kroky a proste to postupne ucim a upevnuju.
Funguje to uplne stejnych principech jako kterekoliv jine uceni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
13.5.23 12:55
@Anonymní píše: @Kristýna_a_Jonášek no já si myslím, že jsi zaspala asi tak o rok, nočník jsi mu měla ukazovat už mnohem dříve a ukazovat k čemu je…dcerka je bez plen od roka a třičtvrtě a většina kamarádek měla odplenkováno i dříve…prostě co seděly, tak jsme jim ten nočník ukazovaly, před koupáním na něj chodily samy nebo když byly nahaté a říkaly si, že jsme plínu dávali pak už jen do auta nebo do letadla…a jak mluví, v tomhle věku už jsme s dcerou diskutovaly a na všem se domluvily…Příspěvek upraven 13.05.23 v 12:50

Deti bez plen pred rokem a pul nejsou obvykle v pravem slova smyslu odplenkovane, ale maji pouze mamu ve strehu, ktera jim co pul hodiny nabizi nocnik :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
13.5.23 12:58

Prirovnam to k uceni plavani.
Nejdriv cekam, az je dite motoricky zrale zkoordinovat pohyb.
A pak mam dve moznosti.
Bud dite hodim do vody a budu ho odstrkovat tyci od brehu, dokud nezacne „nejak“ plavat.
Nebo zahajim trenink, nejdriv se nauci splyvat s destickou a potopit hlavu, pak pridaji kopani nohama, pak se uci ruce bez desticky a pak teprv vsechny ty pohyby zkompletuji dohromady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.5.23 13:31

@Lucie_Sx normálně si holky samy říkaly, že chtějí čůrat nebo bobek…žádné cvičené opice, ale zároveň to byla i skupina holek, co i před druhým rokem mluvily ve větách a motivovaly se děti i mámy :-)

• Citovat
  • Upravit
13.5.23 13:32

Na nočník jsem ho posazovala už dřív, ale řval a nechtěl, tak jsem na něj netlačila. Není to tak, že bych nočník teď vytáhla jako novinku a chtěla po něm zázraky.
Už dlouho si říká, když chce kakat, nebo to na něm poznám a nejdřív kakal do nočníku, ale asi čtvrt roku už chodí na wc s dětskou redukcí na prkynko. Často se u toho kakani i vycura a ruzne to komentuje a chvalime ho. Takže ON VI o čem to je a kam se to dělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
13.5.23 14:02
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx normálně si holky samy říkaly, že chtějí čůrat nebo bobek…žádné cvičené opice, ale zároveň to byla i skupina holek, co i před druhým rokem mluvily ve větách a motivovaly se děti i mámy :-)

Znovu, znovu, znovu - pokud ma dite velkou vnitrni motivaci k odplenkovani, nic dalsiho nepotrebujes.
Mluvim o tech, co ji nemaji.
A ne, opravdu to nesouvisi ani s mluvenim, ani inteligenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
13.5.23 14:05
@Kristýna_a_Jonášek píše:
Na nočník jsem ho posazovala už dřív, ale řval a nechtěl, tak jsem na něj netlačila. Není to tak, že bych nočník teď vytáhla jako novinku a chtěla po něm zázraky.
Už dlouho si říká, když chce kakat, nebo to na něm poznám a nejdřív kakal do nočníku, ale asi čtvrt roku už chodí na wc s dětskou redukcí na prkynko. Často se u toho kakani i vycura a ruzne to komentuje a chvalime ho. Takže ON VI o čem to je a kam se to dělá.

Taky vis, jak se priblizne vymenuji kola u auta z letnich na zimni a k cemu to je, ale ani ti nehne to delat :nevim:.

Pokud chybi u ditete motivace, muzes zavest cileny trenink :nevim:. Neni na tom nic spatneho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
13.5.23 14:19
@Lucie_Sx píše:
Taky vis, jak se priblizne vymenuji kola u auta z letnich na zimni a k cemu to je, ale ani ti nehne to delat :nevim:.Pokud chybi u ditete motivace, muzes zavest cileny trenink :nevim:. Neni na tom nic spatneho.

Vsem detem je prirozena chut se ucit, to je vrozene. Podstatne je nabidnout ten nocnik driv nez ve dvou a pul letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.5.23 14:23

@Lucie_Sx jasně že musí mít motivaci, ale také je to řetězová reakce v kolektivu…když to vezmu s jinými aktivitami, tak dceru kolektiv hodně táhne dopředu od mimina…od 2mesicu jsme chodily na říkanky a cvičení a jak na ty děti koukala, tak se před 3mesicem přetáčela na bříško a v 6,5mesicich lezla, seděla a stavěla se přes rytíře a takto to pokračovalo se vším…nyní je ve školce ve smíšené skupince dětí a paní učitelky ji chválí, jak je rozumná, je s ní domluva, ve 3,5letech se podepíše a zkouší další písmena, chodí zpívat do sborečku se staršíma dětma…to jen že ty děti a co mezi sebou vidí a o čem si povídají, tak to udělá hodně s motivací 😊taky jsme ji ve 3letech naučili jezdit na kole, lyžovat a od 2,5let plave s pásečkem :-)

• Citovat
  • Upravit
13.5.23 14:25
@Lucie_Sx píše:
Taky vis, jak se priblizne vymenuji kola u auta z letnich na zimni a k cemu to je, ale ani ti nehne to delat :nevim:.Pokud chybi u ditete motivace, muzes zavest cileny trenink :nevim:. Neni na tom nic spatneho.

:lol: to přirovnání mě pobavilo, s tím máte asi pravdu

Já jsem si právě myslela, že když mu budu vysvětlovat a opakovat a už bude bez plány, tak že mu to časem doklapne a začne si říkat. S tou vnitřní motivaci je to ale asi u něj horší, teď přemýšlím, jak to ale nacvicit konkrétně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
13.5.23 14:37

Moje třetí motivaci neměla. Bylo jít fuk
Počkala jsem až bylo teplo, aby neměla plinu ani venku. Byly jí 2 a 6 měsíců. Ale nočník jsme zkoušeli už od roku a půl cca. Má o dva roky straší ségru, takže nočník doma byl a názorně viděla co se do něj dělá. Ale prostě nechtěla. Takže do těch dvou a kus. To bylo o opakování pokusů. A pak s teplem už natvrdo. A překvapivě to bylo rychlé. Jestli fakt dozrála. Netuším :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
13.5.23 15:14
@Lucie_Sx píše:
Jenze tvoje mala v tom spolupracovala, plinu nechtela. Tam to jde.

Stejne musim pockat na okamzik, kdy je na to dite zrale.
A pokud se mi sejde dite, co je zrale pozdeji a jeste k tomu to dite nema zadnou vnitrni motivaci a chut curat na nocnik, tak opravdu nema smysl cekat na to, az mu ta motivace nejak „sama a zazracne“ naskoci a je na rade trenink.

Ale pozor, nezamenovat s drilem a buzeraci co pet minut!! S tim to nema nic spolecneho.
Jde opravdu jenom o to, ze promyslim postup, rozfazuju na jednotlive kroky a proste to postupne ucim a upevnuju.
Funguje to uplne stejnych principech jako kterekoliv jine uceni.

Jo, ale taky píšu, že je potřeba nepromeškat tu správnou chvíli. A jestli zakladatelčin syn zvládá dělat bobek na záchodě, tak si prostě zvykl na plenu na čurání a ten proces teď bude jen horší.

Nechápej to špatně. Nejsem zastánce prosazování na nočník od půl roku. Ale ve 2 a půl letech, kdy má dítě jít za chvíli do školky už mi zase přijde pozdě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
14.5.23 01:24
@VitaminC píše:
Vsem detem je prirozena chut se ucit, to je vrozene. Podstatne je nabidnout ten nocnik driv nez ve dvou a pul letech.

Chut se ucit ano, ale vnitrni motivace chodit na nocnik je u jednotlivych deti ruzna, u nekterych prichazi docela pozde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí