Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím,
jen mě zajímá, jak to mají i jiní rodiče. ![]()
Dnes jsme byli s manželem a dětmi v zoo ( dvojčata 23 měsíců) a miminko 5 měsíců.
Dcera a syn mají rozdílné zájmy. Což není nic divného. Tedy dle mě.
Syn by vydržel na parkovišti sledovat auta, autobusy atd. Dcera by vydržela na prolejzačkách. Nicméně jsme se snažili s manželem o nějaký kompromis, aby všichni byli spokojeni. ![]()
Nicméně dobrou hodinu bylo v zoo peklo. Dcera neměla svůj den a byla vztekla (většinou je to s ní v klidu a v pohodě), furt si chodila kam chtěla a neposlouchala. A syn chtěl jít zase koukat na auta a vláček a byl řev, ale jeho řev není jako chvilku, ale je to totální řev, kdy člověka bolí bubínky.
A to myslím vážně.
A dokáže se vztekat s přestávkama klidně půl hodiny nebo hodinu. Prostě si něco usmysli a nazdar. ![]()
No a o co mi jde. V zoo jsme si vyslechli poznamky, že nějakou paní z našeho syna bolí bubínky, další bezdetny pár to okomentoval, že by v životě raději neměl děti, když vidí tohle (což dokáži pochopit, taky jsem taková byla
), další rodiče po nás vrhli naštvaný pohled, jelikož jejich dítě se rozbrecelo z řevu našeho syna atd. No prostě mám uši a slyšela jsem XX poznámek na řev syna. Do toho se vztekala i dcera.
Chápu, že nikomu není příjemný řev děti, natož ještě jiných děti. Ale co mám asi tak dělat, když žádná varianta na uklidneni nepomohla…
To je mám vzít a hodit do bazénu s tučňáky?!?!
Nebo hodit do výběhu s medvědy a jít. ![]()
Jako když je každý sám, tak je s nima relativně v pohodě domluva. Ale když jsou spolu a každý chce něco jiného, tak je to těžké. A pak si člověk připadá, jako by měl nevychovné stádo. ![]()
Asi ani nevím co chci slyšet.
Jestli to, že někdo máte doma taky dítě, co řve až praskaji bubínky, nebo že holt je to nějaké období co přejde dřív, než mi hrábne nebo nevím. ![]()
Asi to, že jsou i jiné děti vzteklé, uřvané, tvedohlavé atd. ![]()
A klidně i nějaké rady co pomohlo.
Nicmeně ono je to těžké, aby člověk vyhověl naráz dvojčatům. Jako když jsou po jednom, tak je to v pohodě. Ale to už jsem psala.
Nevím, asi mi to dneska spíše přišlo líto. Člověk byl znavený z řevu a nálady dětí a asi úplně nepotřebuje poslouchat hlasité poznámky ostatních lidí.
Nemít plné ruce práce s dvojčaty a kočárem, tak se ozvu. S tím problém nemám. ![]()
Kdyz se děti vyvztekaly a uklidnily, tak už to bylo v pohodě. Ale ta hodina byl masakr.
Nepatřím mezi lidi, kterým nechají děti dělat co chtějí a nechají je, aby otravovaly a obtěžovaly okolí. Ale holt dneska neměly svůj den. Tak se neotocim a nepojedeme domů.
Myslím že zoo je dost velká. A že chvilkove řvaní nezpůsobí nikomu z návštěvníků trauma.
Bylo tam víc děti, co se vztekaly a řvaly. A mě to bylo jedno.
Prostě nemůžu zavřít dítě do skříně, jelikož jeho řev obtěžuje nějakou dobu okolí. Je to prostě malé dítě.
Neseděli jsme s nima na obědě a nekazili nikomu obed atd. Ale holt tou zoo jsme šli a děti řvaly. ![]()
Děkuji za přečtení. A přeji hezký a klidný den.
![]()
Při takovém výlevu bych je vzala a jela domů…moje dcera byla také vzteklá…a to opravdu dost…pomohlo jen to období přečkat…ale nikdy si nedovolila takový vylev na veřejnosti. Pokud udělá takovou scénu, tak by podle mě měl následovat nějaký následek (podle věku dítěte). Váš je ještě malý, ale musí pochopit, že to není v pořádku. Medvědům ho nehodíte, ale jako že bych tam hodinu koukala na to jak ječí? To je podle mě opravdu přes čáru. ![]()
@Ťarbík01 píše:
Zdravím,jen mě zajímá, jak to mají i jiní rodiče.
Dnes jsme byli s manželem a dětmi v zoo ( dvojčata 23 měsíců) a miminko 5 měsíců.
Dcera a syn mají rozdílné zájmy. Což není nic divného. Tedy dle mě.Syn by vydržel na parkovišti sledovat auta, autobusy atd. Dcera by vydržela na prolejzačkách. Nicméně jsme se snažili s manželem o nějaký kompromis, aby všichni byli spokojeni.
Nicméně dobrou hodinu bylo v zoo peklo. Dcera neměla svůj den a byla vztekla (většinou je to s ní v klidu a v pohodě), furt si chodila kam chtěla a neposlouchala. A syn chtěl jít zase koukat na auta a vláček a byl řev, ale jeho řev není jako chvilku, ale je to totální řev, kdy člověka bolí bubínky.A to myslím vážně.
A dokáže se vztekat s přestávkama klidně půl hodiny nebo hodinu. Prostě si něco usmysli a nazdar.No a o co mi jde. V zoo jsme si vyslechli poznamky, že nějakou paní z našeho syna bolí bubínky, další bezdetny pár to okomentoval, že by v životě raději neměl děti, když vidí tohle (což dokáži pochopit, taky jsem taková byla
), další rodiče po nás vrhli naštvaný pohled, jelikož jejich dítě se rozbrecelo z řevu našeho syna atd. No prostě mám uši a slyšela jsem XX poznámek na řev syna. Do toho se vztekala i dcera.
Chápu, že nikomu není příjemný řev děti, natož ještě jiných děti. Ale co mám asi tak dělat, když žádná varianta na uklidneni nepomohla…
To je mám vzít a hodit do bazénu s tučňáky?!?!
Nebo hodit do výběhu s medvědy a jít.
Jako když je každý sám, tak je s nima relativně v pohodě domluva. Ale když jsou spolu a každý chce něco jiného, tak je to těžké. A pak si člověk připadá, jako by měl nevychovné stádo.Asi ani nevím co chci slyšet.
Jestli to, že někdo máte doma taky dítě, co řve až praskaji bubínky, nebo že holt je to nějaké období co přejde dřív, než mi hrábne nebo nevím.
Asi to, že jsou i jiné děti vzteklé, uřvané, tvedohlavé atd.A klidně i nějaké rady co pomohlo.
Nicmeně ono je to těžké, aby člověk vyhověl naráz dvojčatům. Jako když jsou po jednom, tak je to v pohodě. Ale to už jsem psala.
Nevím, asi mi to dneska spíše přišlo líto. Člověk byl znavený z řevu a nálady dětí a asi úplně nepotřebuje poslouchat hlasité poznámky ostatních lidí.
Nemít plné ruce práce s dvojčaty a kočárem, tak se ozvu. S tím problém nemám.
Kdyz se děti vyvztekaly a uklidnily, tak už to bylo v pohodě. Ale ta hodina byl masakr.
Nepatřím mezi lidi, kterým nechají děti dělat co chtějí a nechají je, aby otravovaly a obtěžovaly okolí. Ale holt dneska neměly svůj den. Tak se neotocim a nepojedeme domů.
Děkuji za přečtení. A přeji hezký a klidný den.Myslím že zoo je dost velká. A že chvilkove řvaní nezpůsobí nikomu z návštěvníků trauma.
Bylo tam víc děti, co se vztekaly a řvaly. A mě to bylo jedno.
Prostě nemůžu zavřít dítě do skříně, jelikož jeho řev obtěžuje nějakou dobu okolí. Je to prostě malé dítě.Neseděli jsme s nima na obědě a nekazili nikomu obed atd. Ale holt tou zoo jsme šli a děti řvaly.
![]()
![]()
Ocituji
Máte tři hodně malé děti, starší se snaží urvat pro sebe hodně pozornosti, protože cítí, že je o velkou část pozornosti připravilo miminko.
A říct si o pozornost jinak než kříčením ve svém věku neumí.
Do Zoo bych je brala jen za asistence dalších příbuzných - babi, děda - kteří budou mít na starosti dvojčata. Ve dvou lidech se to dá jen těžko.
Do lesa nebo parku klidně jen sami s mužem. Tam řvaní tak nevadí.
Asi každý zažil u dítěte záchvat vzteku, ale abych byla na výletě a hodinu tam poslouchala dva uřvance… no nadšená bych z vás fakt nebyla. ![]()
Možná jsi měla děti sebrat a jít s nimi pryč. Chápu, že s nimi v té chvíli asi nepořídíš. Ale do Zoo, na památky a kamkoli člověk nechodí, aby poslouchal řev cizích dětí. Je to nepříjemné a obtěžující. Osobně jsem toho názoru, že do určitého věku nebo pokud jsou děti nezvladatelné, by měli rodiče zvážit, kam s nimi půjdou. A pokud začnou vyvádět, prostě odejít. Jinak je to bezohlednost.
No… 23 měsíců je vrchol vzdoru… S vetsinou děti v tomto věku se naprosto nedá na ničem domluvit, spousta dětí nemluví, jsou naprosto egocentrické a nechápou potřeby druhých lidí. Pokud není po jejich je všechno špatně. Jako když jsi s jedním dítětem v zoo kterému je 23 měsíců tak se to dá… Se dvěma s rozdílnými zájmy to musí být masakr.
Já osobně si myslím, že jste kaskadéři pokud 3. Dítě takto brzo po dvojčatech bylo plánované. Prostě to budete mít náročné…okolo 4-5 let už děti jsou i dost empatické a dá se s nima domluvit a lecos zkousnou…
Good loook teď 2 roky to bude hodně výživné.
asi bych začala po večerech chlastat víno ![]()
Příspěvek upraven 08.05.23 v 20:40
Můj syn byl sám je autista a jecení měl na denním poradku.. a hodinu jsem ho nenechala rvát ani na hřišti..proste 15 minut vysvětlím nechceš tvůj problém jdeme domů..s dvojčaty to musí byt peklo když chce každý jinam ale zase ve dvou letech je na ne zoo fakt rozsáhlá a těch vjemů je tolik ze chápu ze se jim to nelíbilo..volila bych krátké malé výlety než zoo.. a těm lidem se nedivím protože syn ve 4 letech vydrží v zoo 2 hodiny takže bychom se stále potkávali a mě by to teda neskutečně stvalo pořad mít za zadkem ujecene dítě a ty zvířata v zoo taky potrebuji klid oni před tím revem nemají kam utéct
A proc jste museli delat jednu vec? Jeden z vas mohl jit koukat na vlacky a auta, ten by si vzal mimino, protoze to vypada jako klidnější aktivita a druhy s holcickou na prolézačky.
Nekdy se proste musi rezignovat na spolecne straveny cas.
V první řadě, byli jste tam dva, mohli jste si každý jedno dítě vzít a udělat mu program takový, aby to dítě bylo spokojený. Dětem nejsou ani dva roky, těžko ocení něco, co je nebaví, ale vy jste na tom urputně trvali. Chce kluk sledovat vláček? Tak proč tam s ním táta nešel? Ty jsi mohla být s holkou na prolezkách… Jo, úplně zbytečně jste tam rušili všechny okolo.
@Ťarbík01 hele, já tě chápu. Mám děti s rozdílem 20 měsíců a určitou dobu to bylo peklo. Mladší si kolem dvou let běhala, kam chtěla a starší si vynucoval pozornost dřevem či lumpárnami. No, prostě jsme podnikali jen to, co jsem věděla, že se bude líbit oběma. A to trvalo ještě do doby, než malé byly skoro čtyři.
Jinak ale, žiju v Německu a do Čech jezdím poměrně často. A musím konstatovat, že Češi jsou všeobecně vůči malým dětem hrozně negativní a nenávistní. A to mě tu klidně můžou ukamenovat. Taky už jsem zažila situaci, kdy na mě mladá maminka s matkou hystericky řvaly v šatnách bazénu, protože jsem si neuvědomila, že tam, kde máme skříňky, už nejsou rohože a musela jsem do skříňky. Děti běžely za mnou a bohužel, zůstalo po nich mokro. Nikdy předtím jsem s nimi sama v bazéně nebyla a navíc tak, kde jsme byli, to neznám. U nás se ručníky do haly brát nesmí.
Když jsem šla s malou do obchodu, ona tlačila ten dětský vozík a já se pro něco natahovala do regálu, málem mi jí převálcoval chlap s vozíkem a ještě mi vynadal, že jí mám poslat stranou, když on projíždí. A musím říct, že tohle chování dost zhoršila Korona. Lidi jsou ještě hnusnější, než předtím.
@píďalka0484 píše:
Při takovém výlevu bych je vzala a jela domů…moje dcera byla také vzteklá…a to opravdu dost…pomohlo jen to období přečkat…ale nikdy si nedovolila takový vylev na veřejnosti. Pokud udělá takovou scénu, tak by podle mě měl následovat nějaký následek (podle věku dítěte). Váš je ještě malý, ale musí pochopit, že to není v pořádku. Medvědům ho nehodíte, ale jako že bych tam hodinu koukala na to jak ječí? To je podle mě opravdu přes čáru.
Tak domu jsme to měli hodinu. Tak to se mi hned nechtělo otočit a jet domů.
Tak ki prosim dejte radu jak ho usměrnit dle věku? Myslím to v dobrém.
Řeknu to takhle -kdyz děti na něco nemají, takže je hodinová scénka a vy to neukocirujete, tak počkám, až povyrostou a půjde to a zatím si ten zážitek odpustim.
Já jsem třeba na batolecí křik dost alergická, naopak snesu puberťácký rev (logicky, co mám doma, mi nevadí).
Takže se snažím vyhýbat přítomnosti dětských koutku, hotel -pro rodiny s malými dětmi je pro mě noční můra.
Zoo je pro všechny, tak se tam musíme nějak porovnat vsichni. Na druhou nemá stranu dusit nešťastné matky komentáři o jejich nevychovanych dětech.
Já jsem třeba se synem, když měl tohle období prostě takhle do davu mezi lidi nechodila… Protože jsem soudná… Pokud znáš své děti, musíš přece rozumně posoudit, jestli Dana záležitost je vhodná nebo ne, ať už finančně, časově, schopností a rozumem děti a taky být ohleduplna k ostatním a upřímně? Já byla taky bezdětná, o víkendu jsem si chtěla užít volno a ne poslouchat uřvané cizí děti, za druhé na výlet do zoo podle mě není většina dětí 23 měsíců zralá, půlku času v kočárku, půlku času zkoumají všechno možné jen ne zvířata a když není po jejich, je vztek a co můžu říct za sebe, i když mám malé dítě, tak jsem s ním šla do zoo až teď ve 2 a tři čtvrtě letech, kdy už měl z těch zvířat radost, je bez kočárku a normálně tam projde tři hodiny celou zoo bez řečí atd… Prostě parťák. Když se náhodou vztekne, tak si to vždy vyřídíme a vyřešíme a je to otázka max vteřin, už kvůli lidem okolo i zvířatům samotným bych měla soudnost a nešla tam… Pěti měsíční už vůbec z toho ještě nic nemá… Sama píšeš, že dcera radši prolézačky a syn kouká na auta atd… Takže tipuju, že si ty zvířata stejně nějak zvlášť neužili, nedokáží ocenit… Za mě v tomhle věku lepší dětská hřiště, herničky nebo vyrazit do velkých parků ala Stromovka atd, kde se děti vyběhají, hřiště tam jsou taky, něco k jídlu pití taky. Atd
@Dlouhá punčoška píše:
Máte tři hodně malé děti, starší se snaží urvat pro sebe hodně pozornosti, protože cítí, že je o velkou část pozornosti připravilo miminko.
A říct si o pozornost jinak než kříčením ve svém věku neumí.
Do Zoo bych je brala jen za asistence dalších příbuzných - babi, děda - kteří budou mít na starosti dvojčata. Ve dvou lidech se to dá jen těžko.
Do lesa nebo parku klidně jen sami s mužem. Tam řvaní tak nevadí.
Jo je pravda, že syn si snaží hodně urvat pozornost. Ač se snažím, aby každý měl pozornosti dostatek, tak syn ji potřebuje víc.
Holt je do zoo brát nebudeme no.
Jako už v zoo děti byly několikrát a bylo to v pohodě. Ale dneska to bylo fakt peklo. ![]()