Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ťarbík01 hodně bude dělat to co píšeš, že jste středem pozornosti. Prostě tři malé děti
my máme jen dvě o necelé dva roky od sebe a já jsem těhotná. Taky prostě to víc přitahuje pohledy
teď to prostě bude náročnější období. Ale když ho zvládnete tak budou děti skvělý. Úplně si pamatuji jak jsem prvního syna táhla řvoucího v podpaží přes celou ves ( nechtěl helmu, ale chtěl na odráželo, smůla, tak řval. Já táhla ještě kočár s druhým synem
). Nebo tehdá hysterák na půl hodiny na výšlapu v Krkonoších. Celou cestu dobrý a najednou řev. Jo pak jsem mu koukla do pusy a zrovna se mu prorazila stolička. Takže ho to bolelo a řval. Nešlo s ním nic. A na takové horské cestě chtěl fakt každý klid. No muselo to stejně přejít samo. My s ním nemohli udělat vůbec nic.
To že jste neměli vůbec do zoo jezdit nechápu
vždyť to je pro takové prcky nejlepší. My zoo teď jezdíme nejraději. Děti to milují. Každý někdy nemá svůj den. Přece nebudeme zavření doma. Děti se musí naučit jak se kde chová. Na zahradě ty zkušenosti nepochytají. Dvouleté dítě už je na Zoo akorát veliké.
@Anonymní píše:
@Tarena hele, ty nemáš nebo jsi neměla malé děti? Naše byly a občas ještě jsou schopné udělat scénu kvůli prkotině, když není po jejich. Mně třeba jednu návštěvu Zoo syn řval, protože jsme ho nenechali lézt po dřevěných plotech kolem zvířat. Chtěl za nimi a ještě byl ve věku, kdy nechápal, že mu můžou ublížit a že tam nesmí
Oprava
Ty ploty, mříže a skla jsou tam jen a jedině proto, aby právě takové děti neubližovaly těm zvířatům.
![]()
Příspěvek upraven 09.05.23 v 06:43
@Anonymní píše:Oprava
@Tarena hele, ty nemáš nebo jsi neměla malé děti? Naše byly a občas ještě jsou schopné udělat scénu kvůli prkotině, když není po jejich. Mně třeba jednu návštěvu Zoo syn řval, protože jsme ho nenechali lézt po dřevěných plotech kolem zvířat. Chtěl za nimi a ještě byl ve věku, kdy nechápal, že mu můžou ublížit a že tam nesmí
@Nicole 1234 píše:
Dneska dvouletá dcera na procházce rvala asi 50 minut v kuse. Domů jsem ji skoro doslova musela za hrozného řevu odtáhnout. Kdyby měl někdo z kolemjdoucích ještě blby kecy, tak bych za sebe nerucilaNavíc ZOO je dost velká na to, aby lidé mohli jít daleko od vás a nemuseli vás poslouchat
A kam mají jít ta zvířata?
@Ťarbík01 píše:
Zdravím,jen mě zajímá, jak to mají i jiní rodiče.
Dnes jsme byli s manželem a dětmi v zoo ( dvojčata 23 měsíců) a miminko 5 měsíců.
Dcera a syn mají rozdílné zájmy. Což není nic divného. Tedy dle mě.Syn by vydržel na parkovišti sledovat auta, autobusy atd. Dcera by vydržela na prolejzačkách. Nicméně jsme se snažili s manželem o nějaký kompromis, aby všichni byli spokojeni.
Nicméně dobrou hodinu bylo v zoo peklo. Dcera neměla svůj den a byla vztekla (většinou je to s ní v klidu a v pohodě), furt si chodila kam chtěla a neposlouchala. A syn chtěl jít zase koukat na auta a vláček a byl řev, ale jeho řev není jako chvilku, ale je to totální řev, kdy člověka bolí bubínky.A to myslím vážně.
A dokáže se vztekat s přestávkama klidně půl hodiny nebo hodinu. Prostě si něco usmysli a nazdar.No a o co mi jde. V zoo jsme si vyslechli poznamky, že nějakou paní z našeho syna bolí bubínky, další bezdetny pár to okomentoval, že by v životě raději neměl děti, když vidí tohle (což dokáži pochopit, taky jsem taková byla
), další rodiče po nás vrhli naštvaný pohled, jelikož jejich dítě se rozbrecelo z řevu našeho syna atd. No prostě mám uši a slyšela jsem XX poznámek na řev syna. Do toho se vztekala i dcera.
Chápu, že nikomu není příjemný řev děti, natož ještě jiných děti. Ale co mám asi tak dělat, když žádná varianta na uklidneni nepomohla…
To je mám vzít a hodit do bazénu s tučňáky?!?!
Nebo hodit do výběhu s medvědy a jít.
Jako když je každý sám, tak je s nima relativně v pohodě domluva. Ale když jsou spolu a každý chce něco jiného, tak je to těžké. A pak si člověk připadá, jako by měl nevychovné stádo.Asi ani nevím co chci slyšet.
Jestli to, že někdo máte doma taky dítě, co řve až praskaji bubínky, nebo že holt je to nějaké období co přejde dřív, než mi hrábne nebo nevím.
Asi to, že jsou i jiné děti vzteklé, uřvané, tvedohlavé atd.A klidně i nějaké rady co pomohlo.
Nicmeně ono je to těžké, aby člověk vyhověl naráz dvojčatům. Jako když jsou po jednom, tak je to v pohodě. Ale to už jsem psala.
Nevím, asi mi to dneska spíše přišlo líto. Člověk byl znavený z řevu a nálady dětí a asi úplně nepotřebuje poslouchat hlasité poznámky ostatních lidí.
Nemít plné ruce práce s dvojčaty a kočárem, tak se ozvu. S tím problém nemám.
Kdyz se děti vyvztekaly a uklidnily, tak už to bylo v pohodě. Ale ta hodina byl masakr.
Nepatřím mezi lidi, kterým nechají děti dělat co chtějí a nechají je, aby otravovaly a obtěžovaly okolí. Ale holt dneska neměly svůj den. Tak se neotocim a nepojedeme domů.
Děkuji za přečtení. A přeji hezký a klidný den.Myslím že zoo je dost velká. A že chvilkove řvaní nezpůsobí nikomu z návštěvníků trauma.
Bylo tam víc děti, co se vztekaly a řvaly. A mě to bylo jedno.
Prostě nemůžu zavřít dítě do skříně, jelikož jeho řev obtěžuje nějakou dobu okolí. Je to prostě malé dítě.Neseděli jsme s nima na obědě a nekazili nikomu obed atd. Ale holt tou zoo jsme šli a děti řvaly.
![]()
![]()
To že dítě řve a vzteka se je poměrně časté…nicméně je rozdíl když řve 5min a půl hodiny. Děti očividně neměly svůj den, sebrala bych je a jelo by se domů.
Zcela upřímně, byť jsem rodič a mám notnou dávku empatie, pokud bych půl hodiny měla poslouchat rvani ditete až praskají bubínky, rozhodně bych nebyla nadšená…zkrátka na výletě to poslouchat nechceš, zvláště v zoo, chceš si prohlédnout zviratka, pobavit se a ne poslouchat malého lidského paviana ![]()
K tomu ostatnímu, máte děti opravdu blízko u sebe a navíc dvojčata, to je záhul. Podle mě si syn hodně vybucuje pozornost, kterou, ruku na srdce má omezenou (chápu, jinak to nejde máte 3deti), ale přesto bych se pokusila si najít více času jen na něj o samotě.
A neboj, ono to časem bude lepší ![]()
@Magical-eyes píše:
To je ten kult dítěte, všechno se podřizuje dětem, protože všichni mají práva… Žádné ohledy na ostatní, jsme rodiče a kdo je vic… Tohle jde ale za rodiči, že jsou absolutně nesoudní a ještě se cítí dotčení…
Taky to tak vnímám. ZOO je sice pro děti super, také jsme tam chodili už když byly děti malé i se 4 dětmi (a chodíme pořád), ale nikdy bych je tam nenechala řvát hodinu. Ostatně, nikdy se to ani nestalo, vždy se povedlo odvést pozornost a řev trval chvilku. Kdyby se dítě nepovedlo utišit delší dobu, tak jdeme domů, protože nejsme na světě sami, zrovna ZOO je sice atrakce pro lidi a děti obzvlášť, ale zároveň tam žijí zvířata, která nemají možnost utéct a ZOO neslouží jen jako zábavní park, ale také jako jakási genobanka ohrožených druhů a instituce, která se podílí na záchraně a často zpět navracení zvířat do přírody. Jasně, že bez peněz návštěvníků by se to neobešlo, ale je potřeba mít v hlavě mozek a uvědomit si, že můžeme pokazit svým chováním den nejen ostatním lidem, ale také těm zvířatům. Úplně nechápu, proč by se mělo vše podřizovat dětem, však možností vyžití existuje spousta (třeba zábavní parky pro děti, tam řev asi nikoho nepřekvapí) ale hlavně je asi úplně nejdůležitější dětem vštěpovat odmalička, co se smí a co nesmí a že za nesmyslné vztekání bude následovat trest třeba v podobě odchodu ze ZOO. Děti sice mají období vzdoru, ale to neznamená, že to budu jen tak pozorovat bez nějakého zásahu. A třeba i v lese jsme děti vždy učili, že se neřve, že když budou potichu sledovat, uvidí víc zvířat, vždy to bylo takové dobrodružství, jestli se něco povede či nepovede uvidět. Vždy dalekohled sebou. Fakt záleží na přístupu, ono to vyžaduje dost osobní angažovanosti rodiče, dítě zabavit a získat si jeho pozornost a je to náročné, ale asi nutné. Děti pak poznaly plno druhů zvířat už od dětství. Jasně, že doma v bazénu zkrátka řvou, tam se to nějak tak vstřebá, jsou místa, kde je řev v pořádku a místa, kde je v pořádku méně, či je dokonce nevhodný.
Někteří lidé jsou bohužel opravdu debbillní. Jednou jsme byli v zoo, na dveřích jednoho pavilonu nápis jako kráva, ať se lidé chovají tiše, protože tam jsou čerstvě narozená lvíčata. A nějakého chlapečka nenapadlo nic lepšího, než skákat na kovový poklop
rodiče samozřejmě nic. Další dva mentálové si hráli na honěnou ![]()
@Ťarbík01 lidem okolo vás se nedivím. Přišli si do zoo užít hezký den a místo toho poslouchají dva uřvance, které neumí rodiče uklidnit. Měli jste se spakovat a jet domů.
A co teprve když řve v ZOO ten místní pavian? ![]()
Z diskuze úplně čiší vstřícný postoj společnosti k dětem ![]()
Zoo není prohlídka hradu s průvodkyní
je to obří park, nevidím jediný problém vůči cizím lidem s uřvaným dítětem. ![]()
Něco jiného je dle mě pětileťák, který záměrně řve a dělá bordel a rodiče ho nijak neusměrní, a něco jiného je batole v období vzdoru. K tomu já osobně mám velké pochopení, je to vývojová fáze, u někoho trvá kratší dobu, u někoho třeba rok. A opravdu bych s dětmi nechodila rok jen na samotu u lesa, aby náhodou někoho nebolely bubínky. V restauraci, v tramvaji, tam bych děti v žádném případě řvát nenechala, ale v zoo? Venku, kde je obrovský prostor… tam bych byla benevolentnější.
A když si představím, kolik stojí např. vstupné pro dospělé plus parkovné v pražské zoo, a ještě k tomu, kolik energie vydá sbalit všechny děti a vypravit se do zoo, tak ne, opravdu bych zoo při hysteráku dětí hned neopouštěla.
@Hibou píše:
A co teprve když řve v ZOO ten místní pavian?Z diskuze úplně čiší vstřícný postoj společnosti k dětem
Ten je tam doma.
A proč si myslíš, že se postoj společnosti mění? Protože tu panuje kult dítěte, nikdo se nesmí na dítě ani jen škaredě podívat, dítě může cokoliv a společnosti to zkrátka začíná lézt na nervy. ![]()
@Magical-eyes píše:
To je ten kult dítěte, všechno se podřizuje dětem, protože všichni mají práva… Žádné ohledy na ostatní, jsme rodiče a kdo je vic… Tohle jde ale za rodiči, že jsou absolutně nesoudní a ještě se cítí dotčení…
Hele my nejedem stylem práva dítěte jsou na prvním místě a nic a nikdo nás nezajímá. To ne. Naše děti když přijdou do místnosti, tak pozdraví, když odchází, tak pozdraví, což dneska neumí 50% dospělé populace. Snažíme se je vést k ohledu k dětem, ostatním lidem, zvířatům, přírodě atd. V zoo byly vždy hodní. Jen včera to tak nebylo. Prostě hodinu na střídačku s přestávkami jecely. Nebylo nám to lhostejné. Nenechali jsme je řvát schválně. Snažili jsme se situací vyřešit. Ale je to 2 leté dítě!!! Není to 10 létě dítě, které si řve a rodičům je to jedno.
Netahame je do restaurací, aby lidem rvaly u jídla, netahame je do letadel abychom lidem kazili let atd
Ale sorry, že nejsme zavřený s dítětem doma a nečekaně, až mu bude 6 abychom s ním mohli jít do zoo. V zábavním parku také děti rvou.
Naše děti nebyly zdaleka jediné co tam rvaly. Neomlouvam naše děti hlava nehlava.
Ale zase jako nedělej z nás rodiče stylem kult dítěte je vše, my jsme rodiče a nic nad nás není. To ani náhodou tak není.
Příspěvek upraven 09.05.23 v 11:17
Nic so z toho nedělej, to se stává i v lepších rodinách. A že mají lidi potřebu to komentovat a hrozně jim to vadí, tak ať. Někteří lidé to tak mají.
Hlavně za ten vztek nesmí dostat tu pozornost a už vůbec ne to, co chtějí. A to nikdy.
Tal obrněné nervy a hurá do období vzdoru. Doporučuji čokoládu a hluk nepropouštějící sluchátka.
![]()
@Zabatko píše:
Ten je tam doma.A proč si myslíš, že se postoj společnosti mění? Protože tu panuje kult dítěte, nikdo se nesmí na dítě ani jen škaredě podívat, dítě může cokoliv a společnosti to zkrátka začíná lézt na nervy.
Dobře, ale divit se tomu, že v místě určeném pro děti jsou malé děti
které nejsou vzorné a tichounké. Jako by ses rozčilovala v hospodě, že jsou tam hluční chlápci co se dohadují o politice.
A to se taky umím ohradit když se mi něco nepozdává. Ozvala jsem se v divadle, když za mnou v řadě byli lidi, co celé představení prožvanili a rušili.
Ale divit se tomu, že v zoo brečí dítě ![]()