Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja nevim, ale rvat v zoo mi neprijde nijak strasne, neco jineho je treba muzeum, v takovehle sestave to musi byt narocne, my jsme tqky hlucnejsi, mam tri decka 21 mesicu, necelych 5 a 8 let a wpokojeny najednou byt taky nedokazou, kdyz se nevzteka nejmladsi, knoura prostredni, a kdyz jsou dva mladsiok, starsi je napruzena a posloucham, jak by dcera vychovne zasahla, o nesravedlnosti a tezkem zivote. Manzel ma velmi silny hlas, nekdy se za nas trochu stydim a to je tak vsechno. Jako dvouleta dvojcata, tam bych ani nic jinyho necekala prijde mi to normalni. Vylety do zoo jsou ale obecne mi prijde pro deti i rodice narocne, fajn je nemit velka ocekavani, nevybrat dlouhou trasu, my se nedavno museli v zoo rozdelit s muzem a deti si ruzne povymenovat a porozhazet mezi sebou, prave aby se uspokojili postupne vsichni, pac dohromady jako skupina jsme nefungovali. Takze manzel s prostredni sam, starsi zpruzela, malej se nekde valel pak to vystridat atd. Vzdycjy si rikam je to obdobi, je to jen faze
![]()
@Uslava To neni obdobi vzdoru, to je spatna komunikace mezi ditetem a rodicem..
@Ťarbík01 píše:
Tak domu jsme to měli hodinu. Tak to se mi hned nechtělo otočit a jet domů.
Tak ki prosim dejte radu jak ho usměrnit dle věku? Myslím to v dobrém.
No tak malé dítě asi nebude poslouchat vysvětlování rodiče, že jeho chování není vhodné. Když se to zrovna týkalo nás, jasně jsem ji řekla, že buď se uklidní nebo se jde pryč a stála jsem si za svým… a taky jsem se snažila předcházet pokud to šlo…když víte, že ani jedno díte zoo neocení, tak bych tam nechodila…zbytečně si drásáte nervy…a to píšu jako někdo, kdo se vzteklým dítětem má hodně zkušeností. Dcera z toho nakonec vyrostla, dnes je jí 15 let. Ale chtělo to opravdu pevné nervy a mantinely už od malička…oni pokud můžou, tak své chování stupnujou.
Hele, to vůbec neřeš. Mě přijde divné, že někomu vadí řvoucí dítě v zoo. Dělali jste, co jste mohli, holt někdy se to sejde… vůbec bych se tím netrápila, vždyť jsou to dvouleté děti proboha, co od nich jako čekat? Držet se způsobně za ruku a mlčet, dokud nejsi tázán? ![]()
@píďalka0484 píše:
No tak malé dítě asi nebude poslouchat vysvětlování rodiče, že jeho chování není vhodné. Když se to zrovna týkalo nás, jasně jsem ji řekla, že buď se uklidní nebo se jde pryč a stála jsem si za svým… a taky jsem se snažila předcházet pokud to šlo…když víte, že ani jedno díte zoo neocení, tak bych tam nechodila…zbytečně si drásáte nervy…a to píšu jako někdo, kdo se vzteklým dítětem má hodně zkušeností. Dcera z toho nakonec vyrostla, dnes je jí 15 let. Ale chtělo to opravdu pevné nervy a mantinely už od malička…oni pokud můžou, tak své chování stupnujou.
Tak podle mě primárně nejde o zoo, ne? Šlo asi o cíl výletů, vycházku, program. Mohli jít do parku, tam ty děti zase mohly řvát kvůli něčemu jinému.
Ve většině zoo jsou prolézačky na každém rohu… V podstatě je to taky park ![]()
Jedině si říkám, že se měli rozdělit a vzít si každý jedno dvojče a dopřát jim to, co chtěly dělat.
Úplně v klidu, důležité je, že jste to všichni přežili 😁. Takových momentů ještě zažijete s vaší partičkou určitě hodně. Musíš se hlavně naučit zachovat klid a tolik neřešit ostatní lidi. Oni taky určitě nejsou dokonalí. Děti jsou prostě v tomhle věku hlučnější.
@Ťarbík01 já bych tě upřímně politovala…moje děti ted místo vztekání mají období neustálých hádek a provokací…to taky stojí za to, už jsem kolikrát chtěla syna někde nechat
vlastně i dceru, když jí syn provokuje a ona začne vřískat ![]()
vykašli se na protivný čecháčky, kde jinde by ty děti měly řvát a ječet, když ne venku
zkus si najít něco, čím odvedeš jejich pozornost, aby přestali, mě se osvědčilo jídlo/pití
Vykašli se na to, ať si lidi říkají co chtějí. Mě je vždycky spíš těch rodičů líto, se seberu a od řvouna odejdu, oni musí zůstat.
Dneska jsme byli taky na výletě. Taky v zoo a těch ukřičenců tam bylo víc. Prostě jsou to malý děti.
Mě úplně nejvíc pobavila situace, kdy v ohradě, kam se smělo jít i krmit, asi cca devíti-desetiletý kluk, když ho obklopila ta zvířata, nic mu nedělala, jen stála okolo a prostě a jednoduše čekala na dobroty které ovšem kluk neměl, tak on začal úplně hysterčit „tati! tati! pomoc!“ A dovnitř vlezl nenadšený tatík, s naprosto otráveným výrazem, čapnul kluka za ruku a s obklíčení zvířat ho vytáhl a otráveně odešel. Jsem se musela fakt smát. ![]()
Jinak tam nějaký děti řvaly taky, no tak řvaly, jsem to řešit nemusela, tak proč se nervovat.
Jinak, jak holky píšou, ponaučit se a příště se rozdělit a jít s dětmi kam je to láká.
@Al35 píše:
Můj syn byl sám je autista a jecení měl na denním poradku.. a hodinu jsem ho nenechala rvát ani na hřišti..proste 15 minut vysvětlím nechceš tvůj problém jdeme domů..s dvojčaty to musí byt peklo když chce každý jinam ale zase ve dvou letech je na ne zoo fakt rozsáhlá a těch vjemů je tolik ze chápu ze se jim to nelíbilo..volila bych krátké malé výlety než zoo.. a těm lidem se nedivím protože syn ve 4 letech vydrží v zoo 2 hodiny takže bychom se stále potkávali a mě by to teda neskutečně stvalo pořad mít za zadkem ujecene dítě a ty zvířata v zoo taky potrebuji klid oni před tím revem nemají kam utéct
Potkali jsme tam některé lidi, ale ty co jsme potkali, tak to už děti nervaly.
A řval 5 minut, pak třeba byl 5 minut ticho a pak ho zase něco naštvalo.
Ano, zvířata potřebuji klid. To chápu. Ale naše děti tam netukaji na sklo, nestrkaji nic do kleci a nebereme si do zoo psa, který na zvířata stéká a skáče na výběhy.
Neobhajuji to, že bylo super, že syn řval, ale zase nerval jednem lidem za zády třeba 5 minut. To fakt ne. ![]()
A předtím v zoo byly děti v pohodě. Až dneska neměly den.
Ale ok, budu je brát jen do lesa.
@Tarena píše:
A proc jste museli delat jednu vec? Jeden z vas mohl jit koukat na vlacky a auta, ten by si vzal mimino, protoze to vypada jako klidnější aktivita a druhy s holcickou na prolézačky.
Nekdy se proste musi rezignovat na spolecne straveny cas.
My jsme byli zezacatku rozděleny. Ale pak jsem potřebovala na WC a volala manželovi na mobil.
Ale ok, měli jsme se rozdělit na celou dobu v zoo. To beru.
@Serpentini píše:
Asi každý zažil u dítěte záchvat vzteku, ale abych byla na výletě a hodinu tam poslouchala dva uřvance… no nadšená bych z vás fakt nebyla.
tak zoo je snad dost velká, aby ses se svými dětmi mohla vydat jinou cestou než ty uřvané děti… ![]()
@Tarena to buď ráda, já mám celkem hlasité děti, co se projevu týče. Navíc se mezi sebou baví německy, i když česky rozumí, což spoustu lidí popuzuje ještě víc. Na hloupé pohledy a řeči narážím téměř všude, kam s nimi vlezu.