Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Zabatko jenze mi nejedeme výchovu stylem kult dítěte. To fakt ne.
Deti výchovavame a nenechávám je růst jak dříví v lese.
Chápu ěě situace včera byla nepříjemna, ale jmje to 2 létě dítě. Není to 6 létě dítě. To je docela velký rozdíl.
A to s detma mám být zalezla doma a čekat třeba do 6 let a pak s nima vyjít mezi lidi. To je asi přehnané, že?!
Nebyli jsme v restauraci, v cukrárně, v letadle, v kině a já nevím kde ještě v uzavřených prostorech. Byli jsme v zoo, kde je dostatek místa a prostoru.
Nelezli jsme do uzavřených pavilonu, Nelezli jsme do pavilonu, kde nmje napíši ticho atd.
Deti netukaly na sklo, nehazely nic do ohrad, výběhu a kleci. Neměli jsme tam psa, který stupidne stekal na všechna zvířata a lidi (jako tam měla velká část návštěvníků ustekane psy) atd.
Nejsme bezohledni k okolí. Takže zase z nás nedělej démony prosím.
A kdyby mi to bylo totálně jedno, tak včerejšek neřeším a je mi to putna. Ale tak to neni.
A promiň, že jsme se neotocili a nešli ze zoo pryč a nejeli domu. Jako když se někam vypracujeme, tak to trvá docela dlouhou dobu, cesta nam trvala přes hodinu, zaplatíš vstupný a pak máš jít po 30 minutach pryč… ![]()
@Zabatko píše:
Ten je tam doma.A proč si myslíš, že se postoj společnosti mění? Protože tu panuje kult dítěte, nikdo se nesmí na dítě ani jen škaredě podívat, dítě může cokoliv a společnosti to zkrátka začíná lézt na nervy.
Nepsala jsem nic o tom, že se postoj společnosti mění. Nějak jsem si nevšimla, že by byl někdy lepší.
@Aleriga píše:
Netahat tak malé děti do zoo hodinu cesty. Zabavit je doma na zahradě.Příspěvek upraven 09.05.23 v 06:43
Takze mám s detma být do 6 let jen na zahradě? A socializuji je kde?
Viděla jsi někdy školku v zoo? Slyšela jsi někdy školku v zoo? To je taky masakr. A taky ty děti jdou do zoo.
@Ťarbík01 píše:
Hele my nejedem stylem práva dítěte jsou na prvním místě a nic a nikdo nás nezajímá. To ne. Naše děti když přijdou do místnosti, tak pozdraví, když odchází, tak pozdraví, což dneska neumí 50% dospělé populace. Snažíme se je vést k ohledu k dětem, ostatním lidem, zvířatům, přírodě atd. V zoo byly vždy hodní. Jen včera to tak nebylo. Prostě hodinu na střídačku s přestávkami jecely. Nebylo nám to lhostejné. Nenechali jsme je řvát schválně. Snažili jsme se situací vyřešit. Ale je to 2 leté dítě!!! Není to 10 létě dítě, které si řve a rodičům je to jedno.
Netahame je do restaurací, aby lidem rvaly u jídla, netahame je do letadel abychom lidem kazili let atd
Ale sorry, že nejsme zavřený s dítětem doma a nečekaně, až mu bude 6 abychom s ním mohli jít do zoo. V zábavním parku také děti rvou.
Naše děti nebyly zdaleka jediné co tam rvaly. Neomlouvam naše děti hlava nehlava.
Ale zase jako nedělej z nás rodiče stylem kult dítěte je vše, my jsme rodiče a nic nad nás není. To ani náhodou tak není.Příspěvek upraven 09.05.23 v 11:17
Tak o čem má byt tahle diskuze? Někomu to vadí, někomu ne, vy jste udělali, co jste mohli, tak o co jde?
@anavi13 děkuji za pochopení.
Tím že máte děti také blízko sebe a čekáte další, tak dokážeš pochopit naši situaci. ![]()
Přesne jak píšeš. Jsou to děti. Asi neměly svůj den. Chápu že to bylo pro nás a některé lidi nepříjemné. Ale prostě netrval syn na jednom místě, jedněm lidem hodinu v kuse u hlavy. Prostě to bylo 5 minut řevu a třeba 5 minut klidu. Pak ho vytocila další pro nás hloupost a už to jelo nanovo.
A přesne jak píšeš. Nevidím řešení být zavřená s detma celý den doma nebo na zahradě. A čekat, až jim bude třeba 6 let a pak zkusit vyjít mezi lidi. ![]()
Jak jsem psala. Netahame je do letadel, uzavřených prostor atd. Ale zoo mi přijde dost velká. A naše děti mají zvířata rádi. Konkrétně opice a medvědy.
A i doktorka říkala, že zoo je pro ně fajn. Že děti se tam skvělé učí zvuky zvířat atd. Lépe jak v knížce.
Mrzí mě, že z toho někdo h ed udělá kult dítěte a zákaz vstupu urvanym dětem do zoo. ![]()
Nenechali jsme je řvát bez ohledu na okolí. Ale holt je to malé dítě. Co mám asi dělat… Vyhodit ho do bazénu tučňáků a jít dál. ![]()
@Ťarbík01 píše:
Chápu ěě situace včera byla nepříjemna, ale jmje to 2 létě dítě. Není to 6 létě dítě. To je docela velký rozdíl.
A to s detma mám být zalezla doma a čekat třeba do 6 let a pak s nima vyjít mezi lidi. To je asi přehnané, že?!
Nebyli jsme v restauraci, v cukrárně, v letadle, v kině a já nevím kde ještě v uzavřených prostorech.Byli jsme v zoo, kde je dostatek místa a prostoru.
Nelezli jsme do uzavřených pavilonu, Nelezli jsme do pavilonu, kde nmje napíši ticho atd.
Deti netukaly na sklo, nehazely nic do ohrad, výběhu a kleci. Neměli jsme tam psa, který stupidne stekal na všechna zvířata a lidi (jako tam měla velká část návštěvníků ustekane psy) atd.
A kdyby mi to bylo totálně jedno, tak včerejšek neřeším a je mi to putna. Ale tak to neni.
A promiň, že jsme se neotocili a nešli ze zoo pryč a nejeli domu. Jako když se někam vypracujeme, tak to trvá docela dlouhou dobu, cesta nam trvala přes hodinu, zaplatíš vstupný a pak máš jít po 30 minutach pryč…
Kromě toho kina jsou to všechno místa kam děti, jako součást společnosti, patří. Lidé potřebují jist, odpočívat, cestovat. Jestli se někdo zavře s dítětem na 10 let doma a nevylézá je to jeho boj. Ať mi zaplatí chůvu, jestli s tím má problém ![]()
Naopak i s malými dětmi jdi do restaurace a mhd. Jak by se asi naučili tam chovat, když to nebudou zkoušet.
Jen nepůjdeme do nóbl restaurace ale do kids friendly bistra a budeme mit dvacet plánů jak odvádět pozornost. ![]()
@Zabatko píše:
Taky to tak vnímám. ZOO je sice pro děti super, také jsme tam chodili už když byly děti malé i se 4 dětmi (a chodíme pořád), ale nikdy bych je tam nenechala řvát hodinu. Ostatně, nikdy se to ani nestalo, vždy se povedlo odvést pozornost a řev trval chvilku. Kdyby se dítě nepovedlo utišit delší dobu, tak jdeme domů, protože nejsme na světě sami, zrovna ZOO je sice atrakce pro lidi a děti obzvlášť, ale zároveň tam žijí zvířata, která nemají možnost utéct a ZOO neslouží jen jako zábavní park, ale také jako jakási genobanka ohrožených druhů a instituce, která se podílí na záchraně a často zpět navracení zvířat do přírody. Jasně, že bez peněz návštěvníků by se to neobešlo, ale je potřeba mít v hlavě mozek a uvědomit si, že můžeme pokazit svým chováním den nejen ostatním lidem, ale také těm zvířatům. Úplně nechápu, proč by se mělo vše podřizovat dětem, však možností vyžití existuje spousta (třeba zábavní parky pro děti, tam řev asi nikoho nepřekvapí) ale hlavně je asi úplně nejdůležitější dětem vštěpovat odmalička, co se smí a co nesmí a že za nesmyslné vztekání bude následovat trest třeba v podobě odchodu ze ZOO. Děti sice mají období vzdoru, ale to neznamená, že to budu jen tak pozorovat bez nějakého zásahu. A třeba i v lese jsme děti vždy učili, že se neřve, že když budou potichu sledovat, uvidí víc zvířat, vždy to bylo takové dobrodružství, jestli se něco povede či nepovede uvidět. Vždy dalekohled sebou. Fakt záleží na přístupu, ono to vyžaduje dost osobní angažovanosti rodiče, dítě zabavit a získat si jeho pozornost a je to náročné, ale asi nutné. Děti pak poznaly plno druhů zvířat už od dětství. Jasně, že doma v bazénu zkrátka řvou, tam se to nějak tak vstřebá, jsou místa, kde je řev v pořádku a místa, kde je v pořádku méně, či je dokonce nevhodný.
Jenze mi nekoukali jak syn řve a nic jsme nedělali. Snažili jsme se situaci řešit.
A řval třeba 5 minut, pak byl 5 minut v klidu a pak ho vytocila jina věc a spustil znovu.
Nemyslím si, že 2 létě dítě pochopí, že jdeme pryč že zoo, když řve. V afektu dítě fakt dost věcí nevnímá a neslyší.
Kdyz řval, tak jsme nechodili k žádnému zvířeti. Takže zase bych z toho nedělala týrání zvířat. Myslím, že horší je když tam lidi klepaji na sklo, hází věci do výběhu atd.
My nic takového nedělali. A předtím se v zoo chovaly v pohodě. Včera prostě neměly děti den.
A vidíš, kdokoliv kdo je v lese, tak zvířatům působí stres. Když tam lezou když Srby kladou mladé, když bachny rodí selata atd…
Taky nechodíš do lesa, když je období páření, období kladení mláďat atd.?!?! Asi těžko, že?! I když jsou lidi v lese a nervou, tak těm zvířatům vadí. A nezažila jsem v lese děti, co by šly hodinu a neotevrely pusu. ![]()
Ty víš kde má srna mlade? Když už se tu ohrazujeme ochranou zvířat, přírody a já nevím co všechno.
Si to vsichni nejak pletete, ne?
Kult ditete je, ze se zcela podridim diteti a omezim svij svet na hernicky a plavani pro mimina.
Naopak, kdyz chodim na vylety, hrady, do hospody, na festak, do zoo atd i s detmi, nebot chci i nadale normalne zit, tak to kult ditete prece NENI.
Jinak teda na takovy vylet bych nelezla bez kocaru, kocar je must have.
Pri predstave dvou rvoucich zmitajicich se mrnat, ktera nemam kam strcit, mi vstavaji vlasy hruzou.
@Ťarbík01 píše:
Nebyli jsme v restauraci, v cukrárně, v letadle, v kině a já nevím kde ještě v uzavřených prostorech. Byli jsme v zoo, kde je dostatek místa a prostoru.
A promiň, že jsme se neotocili a nešli ze zoo pryč a nejeli domu. Jako když se někam vypracujeme, tak to trvá docela dlouhou dobu, cesta nam trvala přes hodinu, zaplatíš vstupný a pak máš jít po 30 minutach pryč…
No takže jsi tady chtěla poplacat po ramenou, jal jsi skvělá, že jsi tahali rvouci děti hodinu po zoo?
a tady vtipný je, jak někde píšeš, že jste se rozdělili, v té době to bylo v pohodě. A začali řvát, když jste se po pár minutách zase sešli. To vás nenapadlo se znovu rozdělit?
A ne nepřijde mi normální, aby děti tak dlouho řvaly, byť s nějakou krátkou přestávkou. To je prostě otravné, ať se ti to líbí nebo ne. A hlavně by sis měla uvědomit, že zoo není zábavní park, ale instituce, která pomáhá zachraňovat zvířata a ta nejsou na nějaké uřvance už vůbec zvědavá
@Thomassss píše:
Něco jiného je dle mě pětileťák, který záměrně řve a dělá bordel a rodiče ho nijak neusměrní, a něco jiného je batole v období vzdoru. K tomu já osobně mám velké pochopení, je to vývojová fáze, u někoho trvá kratší dobu, u někoho třeba rok. A opravdu bych s dětmi nechodila rok jen na samotu u lesa, aby náhodou někoho nebolely bubínky. V restauraci, v tramvaji, tam bych děti v žádném případě řvát nenechala, ale v zoo? Venku, kde je obrovský prostor… tam bych byla benevolentnější.
A když si představím, kolik stojí např. vstupné pro dospělé plus parkovné v pražské zoo, a ještě k tomu, kolik energie vydá sbalit všechny děti a vypravit se do zoo, tak ne, opravdu bych zoo při hysteráku dětí hned neopouštěla.
Teď jsi to přesně vystihla.
Fakt s nima vypravit se je docela složitá akce. A aby to člověk vzdal po 30 minutách a jel domu… Mrzí mě ta situace. Není mi to jedno. Ale člověk nemůže být s dítětem zalezli doma na zahradě ![]()
@Pitaya1 píše:
No takže jsi tady chtěla poplacat po ramenou, jal jsi skvělá, že jsi tahali rvouci děti hodinu po zoo?a tady vtipný je, jak někde píšeš, že jste se rozdělili, v té době to bylo v pohodě. A začali řvát, když jste se po pár minutách zase sešli. To vás nenapadlo se znovu rozdělit?
A ne nepřijde mi normální, aby děti tak dlouho řvaly, byť s nějakou krátkou přestávkou. To je prostě otravné, ať se ti to líbí nebo ne. A hlavně by sis měla uvědomit, že zoo není zábavní park, ale instituce, která pomáhá zachraňovat zvířata a ta nejsou na nějaké uřvance už vůbec zvědavá
Ne nechtěla jsem poplacat po rameni. To fakt ne.
@Lucie_Sx souhlasím že bez kočáru to byla chyba. To byla další hloupost co jsme udělali.
@Ťarbík01 píše:
Teď jsi to přesně vystihla.
Fakt s nima vypravit se je docela složitá akce. A aby to člověk vzdal po 30 minutách a jel domu… Mrzí mě ta situace. Není mi to jedno. Ale člověk nemůže být s dítětem zalezli doma na zahradě
Ale opravdu se není za co omlouvat nebo se cítit provinile. Byli jste v zoo, pro koho je primárně zoo dělaná? Pro děti. Tak nevím, proč se tam někdo rozčiluje, že tam řve dítě. Kdybyste byli v galerii na výstavě obrazů Vincenta van Gogha, tak bych se negativním reakcím lidí vůbec nedivila, ale v zoo?
Naopak bych řekla, že pokud někdo nemá rád hluk dětí, ať do zoo nechodí…
Příspěvek upraven 09.05.23 v 11:48