Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, maminky
Chtěla bych se Vás zeptat, zda máte některá zkušenost nebo víte jak postupovat, pokud zjistíte, že jste těhotná dva týdny poté, co jste podepsala v práci výpověď pro nadbytečnost. Navíc mám jako vedlejší činnost 3. týdnem zaregistrované podnikání - OSVC. Pracovní poměr mi končí 31.7. 2014. To podnikání mám registrované kvůli chovu čistokrevných koček, které mě v tuto chvíli určitě neuživí… Dohoda se zaměstnavatelem o stáhnutí výpovědi je nemožná. Jak dál? Zaměstnaná jsem byla od r. 2004.
@Jarinka81 jak dál? Až skončí prac. poměr, dej si osvč na hlavní poměř - plať si nemocenské pojištění. Tu chvíli to vydržíš a budeš mít nárok na MD.. nebo urychleně najít jinou práci, kde vydržíš až do nástupu na MD. Jinou šanci nemáš. ![]()
@martina.se No i když, pokud končí az koncem července možná to ani nebude potreba a vejde se do ochrane lhůty ![]()
Ta je 180 dni tak si to spocitej jestli ti to vychází ![]()
@Idril 180 dní do nástupu na MD? V kolika týdnech se vlastně na MD odchází?
@Jarinka81 píše:
Normálně se odchází na MD těch 6 týdnů před termínem porodu ![]()
Je to ale šílená situace. 10 let u jedné firmy a pak tohle ![]()
@Jarinka81 cca. 8-6tydnu před porodem. Takže ode dne kdy si skončila v práci ti to musí vyjít do těch zhruba osmi týdnů před porodem. Taky záleží jak ti ji gyndar napíše
@Idril píše:
@martina.se No i když, pokud končí az koncem července možná to ani nebude potreba a vejde se do ochrane lhůtyTa je 180 dni tak si to spocitej jestli ti to vychází
konec července je za měsíc a půl - jestli na to te´d přišla, tak to nevyjde ![]()
@Jarinka81 píše:
6-8 týdnů - těch 8 týdnů je maximum. Kolik jsi teď tt?
@Jarinka81 píše:
Dobrý den, maminkyChtěla bych se Vás zeptat, zda máte některá zkušenost nebo víte jak postupovat, pokud zjistíte, že jste těhotná dva týdny poté, co jste podepsala v práci výpověď pro nadbytečnost. Navíc mám jako vedlejší činnost 3. týdnem zaregistrované podnikání - OSVC. Pracovní poměr mi končí 31.7. 2014. To podnikání mám registrované kvůli chovu čistokrevných koček, které mě v tuto chvíli určitě neuživí… Dohoda se zaměstnavatelem o stáhnutí výpovědi je nemožná. Jak dál? Zaměstnaná jsem byla od r. 2004.
A předpokládám, že tu výpověď pro nadbytečnost dal zaměstnavatel tobě a ty jsi jen podepsala její doručení?
Ono to máš jedno. Výpověď je jednostranný právní akt a pokud ti byla doručena, tak je účinná dnem doručení, i kdyby jsi doručení nepotvrdila. Doručení mohlo být potvrzeno i svědecky, anebo ti ji zaměstnavatel mohl poslat poštou.
Takže ten podpis stvrzující, že ti jeho výpověď byla doručena, si vyčítat nemusíš.
@martina.se píše:
6-8 týdnů - těch 8 týdnů je maximum. Kolik jsi teď tt?
Jsem teprve krátce 3tt+4. pozitivní test se mi ukázal teprve včera. Dnes opět…
@Jarinka81 píše:
Dobrý den, maminkyChtěla bych se Vás zeptat, zda máte některá zkušenost nebo víte jak postupovat, pokud zjistíte, že jste těhotná dva týdny poté, co jste podepsala v práci výpověď pro nadbytečnost. Navíc mám jako vedlejší činnost 3. týdnem zaregistrované podnikání - OSVC. Pracovní poměr mi končí 31.7. 2014. To podnikání mám registrované kvůli chovu čistokrevných koček, které mě v tuto chvíli určitě neuživí… Dohoda se zaměstnavatelem o stáhnutí výpovědi je nemožná. Jak dál? Zaměstnaná jsem byla od r. 2004.
Podle mě, pokud jsi v době, kdys výpověď dostala, už byla těhotná, jenom jsi o tom nevěděla, je výpověď neplatná.
Viz http://www.mpsv.cz/ppropo.php?…
"Pro zákaz výpovědi je rozhodný stav v době, kdy byla výpověď dána (zaměstnanci doručena). Pokud by zaměstnanci, na kterého se vztahuje ochranná doba, zaměstnavatel dal výpověď v ochranné době, je výpověď neplatná, i kdyby výpovědní doba měla skončit až po uplynutí ochranné doby, a stejně tak v případě, že zaměstnavatel nevěděl o tom, že v době dání výpovědi se na zaměstnance vztahuje ochranná doba (nevěděl by např. o tom, že zaměstnankyně je těhotná).
@Jarinka81 píše:
Jsem teprve krátce 3tt+4. pozitivní test se mi ukázal teprve včera. Dnes opět…
tak to nevychází - tak, jak jsem si myslela. Kdyby to bylo pokročilejší, možná by to i vyšlo ![]()
@marmelada78 píše:
Normálně se odchází na MD těch 6 týdnů před termínem poroduJe to ale šílená situace. 10 let u jedné firmy a pak tohle
Od roku 2004 jsem byla zaměstnaná u jiné firmy. U této až od roku 2009. Jen jsem tím chtěla říct, že od roku 2004 jsem platila a i moji zaměstnavatelé všechny odvody… proto ten údaj.
@Kassy píše:
Podle mě, pokud jsi v době, kdys výpověď dostala, už byla těhotná, jenom jsi o tom nevěděla, je výpověď neplatná.Viz http://www.mpsv.cz/ppropo.php?…"Pro zákaz výpovědi je rozhodný stav v době, kdy byla výpověď dána (zaměstnanci doručena). Pokud by zaměstnanci, na kterého se vztahuje ochranná doba, zaměstnavatel dal výpověď v ochranné době, je výpověď neplatná, i kdyby výpovědní doba měla skončit až po uplynutí ochranné doby, a stejně tak v případě, že zaměstnavatel nevěděl o tom, že v době dání výpovědi se na zaměstnance vztahuje ochranná doba (nevěděl by např. o tom, že zaměstnankyně je těhotná).
Tak to by snad mělo klapnout, ne???
@Kassy píše:
Podle mě, pokud jsi v době, kdys výpověď dostala, už byla těhotná, jenom jsi o tom nevěděla, je výpověď neplatná. "Pro zákaz výpovědi je rozhodný stav v době, kdy byla výpověď dána (zaměstnanci doručena). Pokud by zaměstnanci, na kterého se vztahuje ochranná doba, zaměstnavatel dal výpověď v ochranné době, je výpověď neplatná, i kdyby výpovědní doba měla skončit až po uplynutí ochranné doby, a stejně tak v případě, že zaměstnavatel nevěděl o tom, že v době dání výpovědi se na zaměstnance vztahuje ochranná doba (nevěděl by např. o tom, že zaměstnankyně je těhotná).
nebyla. Otěhotnila jsem týden poté…
![]()