Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@marin ne, máš pravdu, to mu nedávám. Podívám se po něčem a koupím. Má ho prostě jen z jídla.
@Limartina píše:
@marin ne, máš pravdu, to mu nedávám. Podívám se po něčem a koupím. Má ho prostě jen z jídla.
To dost pomáhá na vývoj nervové soustavy a správnou funkci krvetvorby.
@Limartina podle mě je na testy na alergii ještě brzy. Dle studií jsou do 3-4 let dítěte neprůkazné a můžou vyjít falešně negativní. Náš malý takhle vypadal, než mu ve čtyřech letech zjistili alergii na roztoče. Ráno se budil oteklý a bílý jak stěna. Od té doby bere léky, má protialergické potahy na peřiny, polštář a matraci a konečně máme vyspalé dítě. Zkusila bych na týden nasadit léky na alergii, zda to nebude lepší.
@Aduš8 píše:
@Limartina podle mě je na testy na alergii ještě brzy. Dle studií jsou do 3-4 let dítěte neprůkazné a můžou vyjít falešně negativní. Náš malý takhle vypadal, než mu ve čtyřech letech zjistili alergii na roztoče. Ráno se budil oteklý a bílý jak stěna. Od té doby bere léky, má protialergické potahy na peřiny, polštář a matraci a konečně máme vyspalé dítě. Zkusila bych na týden nasadit léky na alergii, zda to nebude lepší.
falešně negativní můžou vyjít kdykoliv, i v dospělosti.
@Limartina asi toho bude víc, ale pokud jako mimco byl.na Alfamino, tak bych úplně ze stravy tak na měsíc až dva vysadila všechno mléko a mléčné výrobky. A pak si myslím, že tam bude nějaká alergie, prach, rostoci a podobně…
Jaké máte doma peřiny, co záclony, závěsy, koberce? Já když jsem jako alergik v takovém prostředí, tak bych se udrbala taky, svědí mě uši zevnitř, štípou oči a podobně…
A pak si myslím, že to bude ještě nějaká spojitost s páteří, nervovou soustavou. Úplně tem šarlatanum na odblokování po Kiss syndromu nevěřím, pokud jste byli v Jesenici u Dr u kterého si myslím, tak nic moc volba. Pokud jsi v kontaktu s Nautis, šla bych přes ně… najit dobrého dětského fyzioterapeuta…ono i ta Vojtovka záleží kým je vedená a jak je cvičená. Jsou i dobří terapeuti na Bobcath. Možná by pomohla i osteodynamika. Musíš hledat. Držím palce, je fajn, že to nevzdávas.
@Anais Brno myslis i přesto že nemá žádný stopy po ekzemu? Ano, v Jesenici jsme byli 2×, to byla velká chyba.
Koberce nemáme, peřiny péřový nejsou. Dělá to i venku mimo domov. Např. Lehne si na záda a už většinou si mne oči. Nebo ve chvíli kdy ho posadím do kočárku. Nebo i často když sedí a předkloní se dopředu. Udělal to po každym protažení, to byla vyloženě reakce do 2 vteřin.
@Anais Brno fyzioterapeuta jsme teď našli dobrýho, pracuje s blokádami páteře a ví co ke kiss syndrom. Dostala jsem za úkol mu jemně masírovat zádíčka míčkem a pak pár cviků na bříško. Dělala jsem to 3 dny a každý ráno po probuzení vypadal hůř a hůř s vychrtlejší tváří a většíma otokama.
@Limartina mi na ABKM přišli někdy v 18 ti, ekzém jsem nikdy neměla ![]()
Tím, že to mlíko na pár měsíců vyradis, malýmu neublížíš a uvidíš, zda dieta pomůže. Pozor i na sóju, ta je často pro nás alergiky s ABKM taky skrytý " nepřítel".
Bude tam něco s tou páteří. Zkus na FB skupinku maminky děti s VD, holky tam mají projdene snad všechno možné, co s dětma vramci neurovojovych terapii jde, takže bys mohla najít kontakty i s referencema. Možná bych se nebála v Praze zkontaktovat nějaké zařízení, kde se zabývají právě rehabilitaci děti po úrazech, obrnách a podobně, tak by ty děti měli mít " v oku" a mohli by víc nasměrovat, kudy jít. Ta diagnostika není vždy úplně jednoduchá ![]()
@Limartina píše:
@Anais Brno a jak se u tebe ta alergie projevovala?
Jako malá si vzpomínám, že jsem mivala zácpy, bolivalo mě břicho, celkově u mě zažívací potíže. Ve dvaceti mlíko a ve třiceti mi náhodou při vyšetření přišli na celiakii ![]()
Ty potravinové alergie se diagnostikují hrozně špatně. Každý člověk má jiné potíže… dítě to ani nedokáže dobře popsat. Dneska vidím ten velký rozdíl, když jsem začala držet dietu, jako by mi přibylo spoustu energie, zlepšila se pleť, zmizela únava, bolesti břicha, nadýmání a pod…
@Limartina píše:
@Anais Brno fyzioterapeuta jsme teď našli dobrýho, pracuje s blokádami páteře a ví co ke kiss syndrom. Dostala jsem za úkol mu jemně masírovat zádíčka míčkem a pak pár cviků na bříško. Dělala jsem to 3 dny a každý ráno po probuzení vypadal hůř a hůř s vychrtlejší tváří a většíma otokama.
A co ti na to řekl ten fyzioterapeut? Já se synem vojtila, sice u toho křičel, ale to co popisujes je zvláštní. Ty otoky musí mít nějakou příčinu…víc rodině, nějaké podobné obtíže nikdo nemá, i přes generace zpátky, prababičky, babičky a dál?
@Anais Brno on zácpy docela má. Nafouklý břicho. Musí vždy hodně tlačit aby něco vykakal. Hovínko divně smrdí a má takovou divně světlou barvu. Ale myslela jsem že když se vyloženě u dělaji testy na celiakii a vyjdou dobře, že zřídka to bývá falešně negativní.
@Limartina píše:
@Anais Brno on zácpy docela má. Nafouklý břicho. Musí vždy hodně tlačit aby něco vykakal. Hovínko divně smrdí a má takovou divně světlou barvu. Ale myslela jsem že když se vyloženě u dělaji testy na celiakii a vyjdou dobře, že zřídka to bývá falešně negativní.
tak nevím, jestli zřídka. Já třeba negativní měla, přitom biopsie prokázala celiakii.
@Limartina píše:
Zkus nejdřív vysadit to mlíko a mléčné výrobky, opravdu aspoň dva měsíce a uvidíš, zda bude změna. Pokud se to zlepší ale nebude malej ještě úplně v pohodě, vysadila bych i lepek.
Já měla všechny výsledky vždy hraniční, dietu jsem začala držet dobrovolně a je mi líp.
Popravdě, když si představím, že mám týden tu zácpu, bolí mě břicho a k tomu začnu cvičit, tak mi bude špatně taky
… nechala bych ho bez cíleného cvičení jen otestovat, co udělá změna jídelníčku
Na celiakii mu můžeš nechat udělat genetické vyšetření.
Pokud má predispozice, tak klasické testy mohou být negativní, ale genetika ti to potvrdí.
Já tak nechala otestovat syna, nechtěla jsem jít metodou pokus omyl, ABKM má taky, od mimina na bezmlecne dietě a celiakie vyloučena.
https://genlabs.cz/…kalni-sprue/