Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Caute, prosím o radu. Predávam súrodenecké Janéčko a ozval sa mi anglicky jeden chlapík, že ma seriózny záujem, že je v UK a pošle svojho kuriéra, aby som mu dala adresu a číslo účtu, že mi pošle prašule a po pripísaní na moj účet príde kuriér (je to konverzácia asi 4 mailov). Príde vám to normálne? Neni to divné? Mám mu dať adresu a číslo účtu? Mamka vraví, že nemože zneužiť nič, ale mne neštimuje ten jeho štýl písania, príde mi to také hoaxovo-spamové vyjadrovanie. Ma niekto skusenosti? Jeho maily:
Hello,
i like the item and i am ready to purchase please let me know if the item is still available?
regards
lukas
Kontakt na mail:
lukas. smith701@gmail. com
I am currently in UK and i am having a serious interest in the item so am ready to pay the price, please get back to me with your full address so that i can confirm with the shipping company if they can pick up at your area, so after that the payment and pick up can be arrange soonest.
The shipper just confirmed they can pick up, and with trust and honesty i am sure we are going to make a good deal, so i will be paying in advance to your account and after the payment is completed the courier agent will contact you for the pick up date at your convenient time..
Nedala bych nikomu nic a hlavne v UK je kocaru az dost, hlavne po bazarech, takze se anglickemu zajemci koupe nemuze nikdy vyplatit.
@cuttysark ahoj, mně něco podobného přišlo na můj inzerát, když jsem sháněla koťátko.
Já na to vůbec nereagovala, protože mi to přišlo podivné..
Neporadím, třeba je to ok, mně osobně to nějak nesedí. Kontakt bych neposílala, i když je to třeba neopodstatněné
Mne to prave tiez nesedi, ale na druhu stranu, co sa moze stat? KOcara by som sa rada zbavila ale nie za kazdu cenu ze…
Přesně tohle mi přišlo, když jsem prodávala auto, vůbec jsem nereagovala. Nic neposílej, bůh ví, co je to za šméčko…
Když jsme prodávali krbové kamna, tak se mi ozval taky někdo z UK a v podstatě se stejným stylem psaní a stejným textem. Samozřejmě jsem mu žádný číslo účtu nedala. Podle mě to je jen jeden ze způsobů, jak z lidí vytáhnout kontaktní údaje a číslo účtu!
No přijde mi divné, aby měl někdo v UK tak eminentní zájem o kočár z ČR, aby mu stálo za to posílat kurýra k vyzvednutí a kdesi cosi
adresu bych mu určitě nesdělovala
Především se vyjadřuje nekonkrétně - „item“ místo konkrétního výrobku, kt. nabízíš. Vypadá to jako univerzální odpověď. Nevím jak by co mohl zneužít, ale je to divný. a otravovat by mohl. Můžeš se ho zkusit zeptat, kt. item má na mysli, že máš inzerátů víc.
Jo po mě chtěl někdo takový koupit telefon a chtěl ho poslat rovnou do Nigerie, pak jsem vyčetla na MMB že tenhle člověk toho má víc a že je to podvodník. Za mě bych ani nereagovala.
No a nejsou to ty „nigerijské maily“? Ty mu pošleš číslo účtu, on se ti po netu vlomí na tvůj účet v bance, vyluxuje ho a nazdar? Tihle fiškusové umějí občůrat každý systém zabezpečení bankovních počítačů…
![]()
A tipnul bych si, že momentálně v UK rozhodně není…
A tady jsem jeste nasla o fiktivnich zajemcich z UK:
Když budeš souhlasit, budou se tě snažit ukecat abys uhradil dopravné do anglie. Úhrada předem na „účet spediční společnosti“, která si pak pro motorku přijede.
Jakmile přistoupíš a dopravné uhradíš, už se ti nikdo neozve a máš po prdeli
A nebo ti napíše poslal peníze, které ti mezinárodním převodem přijdou do týdne, ale že omylem na tvůj účet uhradil o x tisíc Kč (Euro) víc, a jestli mu je můžeš tedy poslat nazpátek, ideálně přes Western Union Ideálně teď hned, protože má pozítří platit hypotéku na barák.
Je toho hodne na netu, staci pohledat a je uplne jedno, zda jde o kocar, nebo o traktor.