Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@unuděná píše:
Ono ho to přestane bavit
Nepřestane, Neumí to, žije určitým způsobem života a v jistém věku už nepředěláš nikoho. Navíc tihle lidé si ty chyby ani neuvědomují, ani si je nechtějí připustit.
No já ho doma nechci. ale manžel ano a to by bylo na rozvod asi. takže návštěvy musím trpět, jezdí na vnukem k nám. takže mi nezbyde než se ohradit jen mi slušnost zatím nedovolila ale cítím že to pak dělá zlo, když to dusím. asi ještě víc než kdybych se ozvala. a nepřestane ho to bavit. je tak sebejistý že chybu u sebe nevidí nikdy
@Anonymní píše:
No já ho doma nechci. ale manžel ano a to by bylo na rozvod asi. takže návštěvy musím trpět, jezdí na vnukem k nám. takže mi nezbyde než se ohradit jen mi slušnost zatím nedovolila ale cítím že to pak dělá zlo, když to dusím. asi ještě víc než kdybych se ozvala. a nepřestane ho to bavit. je tak sebejistý že chybu u sebe nevidí nikdy
To bude typ hysterika. Oni si myslí, jak jsou důležití, rádi se předvádějí, a navíc jim vůbec nedochází, co vlastně dělají. Přečti si o tom něco. Případně narcis. manžel ho doma chce, protože je prostě na jeho chování zvyklý, vyrostl v tom. Bohužel, je to smůla. Je potřeba pročistit vzduch Tvojí upřímností, ale vztahy se pokazí a divná jim (oběma, tchánovi i partnerovi) nakonec budeš připadat Ty. Ale nenech se v tomhle psycho ovzduší ničit, zabojuj.
@Cimada píše:
To bude typ hysterika. Oni si myslí, jak jsou důležití, rádi se předvádějí, a navíc jim vůbec nedochází, co vlastně dělají. Přečti si o tom něco. Případně narcis. manžel ho doma chce, protože je prostě na jeho chování zvyklý, vyrostl v tom. Bohužel, je to smůla. Je potřeba pročistit vzduch Tvojí upřímností, ale vztahy se pokazí a divná jim (oběma, tchánovi i partnerovi) nakonec budeš připadat Ty. Ale nenech se v tomhle psycho ovzduší ničit, zabojuj.
hysterie asi sedí, na vše reaguje přehnaně. mamka jako tchýně je absolutně submisivní za ty léta a manžel má tendence se chovat podobně, ale vždy je to. nejhorší po jejich návštěvě. když jsou pryč (bydlí daleko) jsme v pohodě a umíme o věcech mluvit.
@Cimada píše:
Nepřestane, Neumí to, žije určitým způsobem života a v jistém věku už nepředěláš nikoho. Navíc tihle lidé si ty chyby ani neuvědomují, ani si je nechtějí připustit.
Mám zkušenost, osobní, také se členem rodiny. Přestal. Sice musím lekci jednou za čas zopakovat, ale už ho uměj usadit i děti (ať už tím, že na jeho poznámky typu „ježiš, ta máma tě ani pořádně neobleče“ zvednou oči v sloup a ignorují ho, nebo se začnou chechtat), takže za mě dokonalá výchovná lekce jak pro něj, tak pro děti ![]()
I když tenhle člověk to ani nemyslí zle, spíš si nevidí do pusy. Pokud je zakladatelky tchán fakt takový ten typický mrzout-škodič, tak tam to bude chtít spíš ho totálně ignorovat pro blaho doma, nebo opakovaně asertivně umlčet za cenu možné hádky
Za mě - vždycky je lepší i tu nejpitomější situaci obrátit v žert.
@Anonymní píše:
hysterie asi sedí, na vše reaguje přehnaně. mamka jako tchýně je absolutně submisivní za ty léta a manžel má tendence se chovat podobně, ale vždy je to. nejhorší po jejich návštěvě. když jsou pryč (bydlí daleko) jsme v pohodě a umíme o věcech mluvit.
Znám to. Proto jsem se vymezila. Ty to máš horší, protože máš malé dítě, já už jsem jenom za sebe. Držím Ti palce. Zkus to prostě organizovat tak, že na návštěvy nemáte čas…
U těch narušených lidí je problém, že argumentace skoro nemá cenu, oni nechápou, co je na nich „špatně“. Ale určitě trvej na svých pravidlech, aspoň u vás doma.
A ještě - on bohužel asi nebude jediný, kdo se v té rodině takhle chová.
@unuděná píše:Žertování jasně, ale je to vysilující a já jsem mnohdy tak šokovaná z těch hloupých nápadů a keců, že vtipně zareagovat tedy opravdu neumím. Popravdě možná ani nechci. Mně to jeho chování vadí.
Mám zkušenost, osobní, také se členem rodiny. Přestal. Sice musím lekci jednou za čas zopakovat, ale už ho uměj usadit i děti (ať už tím, že na jeho poznámky typu „ježiš, ta máma tě ani pořádně neobleče“ zvednou oči v sloup a ignorují ho, nebo se začnou chechtat), takže za mě dokonalá výchovná lekce jak pro něj, tak pro děti
I když tenhle člověk to ani nemyslí zle, spíš si nevidí do pusy. Pokud je zakladatelky tchán fakt takový ten typický mrzout-škodič, tak tam to bude chtít spíš ho totálně ignorovat pro blaho doma, nebo opakovaně asertivně umlčet za cenu možné hádkyZa mě - vždycky je lepší i tu nejpitomější situaci obrátit v žert.
@Anonymní píše:
Ahoj, jak byste reagovali na opakující se rytí tchána? Např. (mluví na 1.5 roční dítě, sedím vedle). no joooo, zase nová hračka, že jich nemáš ještě víc… nebo: koupila jsem věc do domácnosti, zase poznámky typu,,hmm to je jak z výstavy, to dělal nějaký umělec,, s ironií a posměchem. stojím vedle a ví, že jsem to koupila já pro děti a asi se mi to teda líbí… běžně v konverzaci uráží ostatní, ale vždy takovou zbabělou formou. je to otravné a asi by mi to bylo fuk, jeho vizitka, ale děti rostou a nechci aby viděli, že je normální si to nechat líbit. počítám že časem bude takto mluvit i s nimi. nechci být neslušná a dělat v rodině dusno, ale jediný neslušný je on a aje zvyklý, že to všichni tolerují a že všechny asi zajímá jeho hodnocení čehokoliv.
Pro někoho je to jeho styl, snad zvláštní styl pro humor? Nicméně já bych odpovídala
Hezky, slušně, asertivně ale odpovídala, klidně i s úsměvem.
@chs.jasmin píše:
Pro někoho je to jeho styl, snad zvláštní styl pro humor? Nicméně já bych odpovídalaHezky, slušně, asertivně ale odpovídala, klidně i s úsměvem.
![]()
Jak dlouho?
@Cimada píše: Žertování jasně, ale je to vysilující a já jsem mnohdy tak šokovaná z těch hloupých nápadů a keců, že vtipně zareagovat tedy opravdu neumím. Popravdě možná ani nechci. Mně to jeho chování vadí.
Ty popisuješ, že přestal - dalo by se říct, že je to dobře. Ale on nepřestal, to jen vy jste se v tom jednání s ním přizpůsobili.
Samozřejmě aspoň že tak. Když se nedá odejít nebo ho poslat do oběhu jinam.
Přestal poté, co jsem ho párkrát usadila. Ani ne tak žertem, spíš sarkasmem, jak jsem psala v prvním příspěvku. Ono to nikoho nebaví dlouho, když každé jeho slovo překroutíš. A je to naopak mnohem snazší než snažit se ho rozumnými argumenty přesvědčit, že kecá kraviny. S blbem se nedomluvíš no.
@unuděná píše:
Přestal poté, co jsem ho párkrát usadila. Ani ne tak žertem, spíš sarkasmem, jak jsem psala v prvním příspěvku. Ono to nikoho nebaví dlouho, když každé jeho slovo překroutíš. A je to naopak mnohem snazší než snažit se ho rozumnými argumenty přesvědčit, že kecá kraviny. S blbem se nedomluvíš no.
Hmmm, to ano… Resp. ne,
nedomluvíš se, máš pravdu.
@Cimada píše:
Jak dlouho?
Já mám takového dědu, který má velmi rýpavý smysl pro humor. Je schopný mít blbou poznámku i na jméno dítěte. Takže já vlastně už asi 20let odpovídám a „stírám“ narážky. Ale je pravda, že já s ním nežiju, jezdím tam jen ukazovat pravnoučata a musím taky uznat, že čím děda stárne, tím méně poznámek má. Já si jich užila hodně, moje holky si už užívají mírnějšího pradědy ![]()
Každopádně já mám umím být taky urýpaná, takže mě by to vydrželo dlouho ![]()
@chs.jasmin píše:
Já mám takového dědu, který má velmi rýpavý smysl pro humor. Je schopný mít blbou poznámku i na jméno dítěte. Takže já vlastně už asi 20let odpovídám a „stírám“ narážky. Ale je pravda, že já s ním nežiju, jezdím tam jen ukazovat pravnoučata a musím taky uznat, že čím děda stárne, tím méně poznámek má. Já si jich užila hodně, moje holky si už užívají mírnějšího pradědyKaždopádně já mám umím být taky urýpaná, takže mě by to vydrželo dlouho
Jste jedna krev a s prominutím, jsi vychovaná ve stejném duchu
, proto Ti to připadne „normální“ a bereš to s rezervou.
@Cimada píše:
Jste jedna krev a s prominutím, jsi vychovaná ve stejném duchu, proto Ti to připadne „normální“ a bereš to s rezervou.
Ano, to máš pravdu. Ono od vlastního to člověk bere asi lépe a spíš si to omluví, a taky to tak nějak očekává, neb je na to zvyklý od toho člověka.
@chs.jasmin píše:
Ano, to máš pravdu. Ono od vlastního to člověk bere asi lépe a spíš si to omluví, a taky to tak nějak očekává, neb je na to zvyklý od toho člověka.
Určitě ano. Můj známý vtipně říkává: nejhorší je, že si bereš úplně cizího člověka. ![]()