Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, prosím o radu, máme podnájemníka, který nám neplatí a ve smlouvě máme následující ustanovení: „…pokud by však podnájemce byl v prodlení s placením nájemného a úhrad za plnění poskytovaná s nájmem po dobu delší než 2 měsíce, je nájemce oprávněn ukončit nájemní vztah bez dodržení výpovědní lhůty.“
A já se ptám, jestli si to správně vykládám tak, že být v prodlení s placením nájmu po dobu delší než 2 měsíce se vztahuje nejen na případ, kdy 2 měsíce naplatí vůbec nic, ale i na případ, kdy nájemník za celou dobu 2 měsíců nikdy nezaplatí plnou částku toho, co nám dluží, tzn. například nám místo 10 000 pošle 2 000. Podle mě to znamená, že je pořád v prodlení, takže i když nám pár korun pošle, tak mu za ty 2 měsíce můžu dát výpověď, je to tak??
Díky za názor, vím, že jsem to měla asi řešit dřív, než jsem smlouvu uzavřela, ale prostě dokud to člověk nezažije, tak ho tak moc nenapadna nad něčím takovým detailně přemýšlet… ![]()
No mohla jsi mu tu výpověď dát už dávno a už mohla uběhnout výpovědní lhůta a mohl být v paďousích.
Když místo deseti tisíc zaplatí dva, je v prodlení. prostě nezaplatil celou částku. kdyby měl zaplatit deset a zaplatil devět a půl, tak bych to za prodlení už asi nepovažovala. kdyby se mi (pod)nájemník kroutil už s prvním nájmem, tak už bych mu psala výpověď
(soudím podle sebe, když zapoenu a o den se zpozdím s nájmem, tak už píšu omluvnou sms)
No ale máte tam nějakou další zmínku o výpovědní době, ne? Pokud ho nemůžeš vyhodit za neplacení okamžitě, tak mu podej vyhazov s výpovědní lhůtou. Je tam někde něco takového zmíněného?
@Petule030 píše:
No ale máte tam nějakou další zmínku o výpovědní době, ne? Pokud ho nemůžeš vyhodit za neplacení okamžitě, tak mu podej vyhazov s výpovědní lhůtou. Je tam někde něco takového zmíněného?
Jo, výpověď jinak 3 měsíce s tím, že výpovědní lhůta začíná běžet od 1. dne následujícího měsíce. Takže se mi pořád jeví výhodnější počkat, když budou v prodlení 2 měsíce než jim dávat klasickou výpověď s výpovědní dobou na 3 měsíce. Protože teď neplatěj už od 15.3., takže bych jim teoreticky mohla poslat výpověď pro neplacení už 15.5…