Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám dotaz a podobnou diskuzi jsem nenašla.
Mám devítiměsíčního syna a témeř po každém kakání mu zarudne oblast kolem řitního otvoru. Plenku mu měním dost často. Pokaždé řádně utřu, často je nutné osprchovat a vždy mažu rybilkou, sudokrémem či ondřejovou mastí. Pokud má plenku jen počůranou, má krásně růžovou pokožku, ale po stoličce je rudý a při utírání a čištění naříká, nejspíš ho to pálí. Snažím se být jemná a důsledná, nechci, aby se trápil. Přijde mi, že má nějak agresivní hovínka, či co.. Říkala jsem to dr., ale ta si myslí, že ho špatně utírám ubrousky a doporučila mi po každé stoličce osprchovat. To ale dělám a myslím, že opravdu důsledně. Do dalšího přebalování je vždy ok. Jen než přijde další kakání ![]()
Má s tím některá mamka zkušenost?
Díky za každou radu!
Hm, muj mel tento problem kdyz zacal jist prikrmy - ovoce. Nekde jsem slysela, ze to neni tak neobvykle, ze to ovoce dela. Taky jsem musela vzdycky dukladne umyt, osusit, mazala jsem Bepanthenem. Trvalo to asi 14 dni a pak se to srovnalo a uz tyto problemy nema.
Bez plenky ho nechávám často, aby se mu prdelka provětrala a bepanthenem jsme při zarudnutí začínali. Ale je to stejné a to i s těmi ostatními, co jsme jmenovala. Bepanthen už jsme domazali a teď dojíždíme zbytek.
Ovoce mu dávám ze skleniček kupované, jelikož doma dělané sní akorát zeleninové příkrmy. Ovocné mu nejedou. Zkusím tedy na chvíli vysadit a uvidíme, zda se něco změní. To by mě nenapadlo.
Díky za tip ![]()
Dcera je takhle dráždivá na cokoli. Na záchodě se špatně utře a má celou červenou pipku i zadeček, kde jen zůstala trošku mokrá. Od miminka musím pořádně čistit a mazat. Nejvíc jí sedí bepanthen a za dob plínky jsem jí ještě přejela pipku a zadeček vatovým čtverečkem s avirilkem a dobré. Na noc bepanthen na hojení a ochranu. Ale stačí cokoli a stejně má červeno a říká, že ji to svědí.
Celou pokožku má strašně světlou a citlivou, když zapomeneme mazat obličej dětským pleťovým krémem, tak jí až lezou takové žilečky a dělají se jí jakoby šupinky jak má suchou pokožku.
Holt, mazat a mazat.
Elata - díky, malinko si mě uklidnila, i když je mi dcerky líto. Budeme mazat a větrat dál.
@Lojzička píše:
@ivetkalone jsem vždy spokojená s imazolem
Taky bych poradila na mazání Imazol - krémpastu ![]()
@ivetkalone píše:
Elata - díky, malinko si mě uklidnila, i když je mi dcerky líto. Budeme mazat a větrat dál.
jeste me napadla Bioderma, ta ma nejaky pripravek na opruzeniny, nemam vyzkouseno, ale vim, ze nam bioderma pomohla na suchou a zarudlou pusu, tak to zkus.
@ivetkalone
My to máme taky. Mudr říkala, že to může být po jogurtu nebo mléčných výrobcích…ty co obsahují živé bakterie..Mažu Lenienskou
@ivetkalone dcera to má po jablkách a někdy po jogurtu, snad to časem vymizí
nepochopila jsem, jestli používáž ubrousky nebo ne. jestli jo, tak je zruš, na podrážděnou kůži jsou to nejhorší. To sporchování je určitě dobře. Já jsem časem zjistila, že moc mazání taky není dobrý, někdy je lepší nechat pokožku jen čistou a suchou, bez ničeho. A ještě- nám taky dělávají agrsívnější kakání rostoucí zuby, tapk proklepni pusinku ![]()
Nejlepsi na podrazdeny zadecek je rybi mast delana specialne v lekarne do kolimku…urcite vyzkousej-stoji kolem 60,–…
Holky, všem vám moc děkuju za rady. Postupně vše vyzkouším, snad něco zabere. Jste zlaté !! ![]()
@Šílená Sonja ubrousky používám Huggies … tak budu jen a jen sprchovat a uvidíme.
Ještě jednou všem moc děkuju.