Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@ikyki
já chápu, že na tu tchýni se pusa otvírá hůř, já s tím měla dlouho taky pořádnej problém. Vždycky jsem posílala mojeho chlapa, ať si to s ní vyřídí, naštěstí on vždycky byl na mé straně a opravdu vždycky si to s ní vyříkal sám. Do jaké míry ho ona poslechla, to je na jinou debatu
Ale věř, že pohár trpělivosti přeteče jednoho dne každému, mi to trvalo 2 roky, než jsem si doopravdy dovolila být za hysterku (a to jsem jí ještě tu scénu předvedla před širší rodinou, která zrovna slavila kohosi narozky
). A víš, jak se mi ulevilo?? ![]()
Ať se tváří ublíženě jak chce, je to tvoje dítě a měli by respektovat, co jim doporučíš, aby dělali/nedělali. Pokud se jedná o kousnutí do párku, které ty zakážeš a oni natajnačku dovolí, je to něco jiného, než když dítě neustále poslouchá „maminka ti nedovolí/maminka ti nedá/na, honem, schovej si to, ať to maminka nevidí“ apod. I když tím pověstným párkem (nebo si dosaď cokoliv jiného) to většinou asi začíná ![]()
@jalemina myslíš jako když malá začnš plakat vzít ji od tchyně a říct pomec oni to s tebou neumí???
@ikyki píše:
já ale nevidím důvod k rozmazlování chci nějak vychovat své dítě a nevím proč by měli prarodiče tu výchovu narušovat, na něco jsme zvyklý, máme nějaká nepsaná pravidla a děti je budou dodržovat jak doma tak u babičky…lásky s babičkou a dovádění si přece dcera může užít bez toho aby se narušovala výchova ale čert vem rozmazlování mě vadí to shazování autority
No když dítě vidí prarodiče občas, tak ho nerozmazlí.
Nevím, sama píšeš, že je to o dvě generace starší paní. Myslíš, že se někdy změní? Nezměnění se holka. Starší lidi jsou prostě takoví. Můžeš jí to říkat stále dokola, ale myslím, že to k ničemu nepovede. Jak jinak to zkusit změnit, než jí to na rovinu říct?
Stěhovat se očividně nechceš, tak asi nezbude než si zvyknout. Já bych teda volila variantu číslo 1 a to stěhování.
Dnes mě pobavila sestra tchyně říkám jí nešyšlejte na ní a její odpověď ať si žíkají čo chtějí já ši budu sislat kvidně dául…myslela jsem že jí zabiju ![]()
@evill píše:
No když dítě vidí prarodiče občas, tak ho nerozmazlí.Nevím, sama píšeš, že je to o dvě generace starší paní. Myslíš, že se někdy změní? Nezměnění se holka. Starší lidi jsou prostě takoví. Můžeš jí to říkat stále dokola, ale myslím, že to k ničemu nepovede. Jak jinak to zkusit změnit, než jí to na rovinu říct?
Stěhovat se očividně nechceš, tak asi nezbude než si zvyknout. Já bych teda volila variantu číslo 1 a to stěhování.
CHCI ale manžel ne…a jinak kdyby se viděli občas tak to rozmazlováni zkousnu tady je to ale na denním pořádku
Mě to asi taky čeká… Protože to už začíná teď. Proč už dávno… Měla bys… Prostě spoustu věcí dělám „špatně“. Moje matka má už teď průpovídky, že to, co si já nepřeju s dítětem dělat, bude dělat, až bude hlídat, nebo až to neuvidím.
Třeba už od 6měsíců do mě furt hučí, že musím dítě dávat na nočník. Tak jí říkám, že to je blbost, že se to tak dělalo dřív, navíc když nesedí… ![]()
Teď jsme měli 11 měsíců, přijedu k našim a co myslíte, hned vybalila nočník. Já důrazně říkám NE, nepřeji si to, až po roce, nejdřív!!! Spíš malinko déle, představovala jsem si tak v roce a dvou měsících, což to už je fuk, ale chci o tom rozhodnout já!!! No a co myslíte, jen jsem na chvíli byla pryč, za mými zády zkoušela nočník, řádně nafotila a pak mi to poťouchle ukazovala. Tady nejde o nějakej nočník, ale o princip, kdy já si něco důrazně nepřeji a matka mi to naschvál udělá, protože ona to ví prostě nejlíp.
@ikyki
Zatím skřípu zubama a vnitřně se vztekám. Jsme od sebe dál, tak si říkám, že to tu chvíli vydržím. Prostě když řeknu, že NECHCI, tak moje máma mávne rukou, že to mám z toho, že čtu ty kraviny na internetu a poslouchám blbou doktorku
Takže mě takto „převálcuje“ a já nemám, co bych dodala. ![]()
@ikyki píše:
CHCI ale manžel ne…a jinak kdyby se viděli občas tak to rozmazlováni zkousnu tady je to ale na denním pořádku
Hm, tak to je blbé no když nejste za jedno.
@ikyki píše:
Dnes mě pobavila sestra tchyně říkám jí nešyšlejte na ní a její odpověď ať si žíkají čo chtějí já ši budu sislat kvidně dául…myslela jsem že jí zabiju
To je klasická ponorka, za normálních okolností by tě nějaká babča šišlající na dítě nerozhodila. No mě napadá opravdu jen omezit styk. Což půjde asi dost těžko v jednom domě ale pokud Vám vyloženě neleze do bytu, tak to aspoň trošku omezit půjde.
Ahojky, no mně by to vadilo a důrazně bych se ohradila. Taky bydlíme s našima, ale naštěstí mi tohle nedělají…jako děda vždycky říká, že až bude hlídat, tak malého pořádně rozmazlí, ale to mi ani tak nevadí
. Někdy má ale moje mamka tendenci „strašit“ třeba malou dvouletou neteř, když moc kramaří…počkej až přijde děda, ten bude nadávat…tak to jí vždycky říkám, ať nedělá, co když se ho pak bude fakt bát. Taky doma nestraším malého taťkou (počkej až přijde z práce…) ani nikým jiným. Jinak vysazování na nočník, tahání za ruce, když ještě nechodil nebo nošení na stojáka jsme si vysvětlili hned ze začátku a nikdy naštěstí nebyl problém. Nechápu, že některé babičky tak rády podrývají autoritu rodičů ![]()
@katka379 píše:
Ahojky, no mně by to vadilo a důrazně bych se ohradila. Taky bydlíme s našima, ale naštěstí mi tohle nedělají…jako děda vždycky říká, že až bude hlídat, tak malého pořádně rozmazlí, ale to mi ani tak nevadí. Někdy má ale moje mamka tendenci „strašit“ třeba malou dvouletou neteř, když moc kramaří…počkej až přijde děda, ten bude nadávat…tak to jí vždycky říkám, ať nedělá, co když se ho pak bude fakt bát. Taky doma nestraším malého taťkou (počkej až přijde z práce…) ani nikým jiným. Jinak vysazování na nočník, tahání za ruce, když ještě nechodil nebo nošení na stojáka jsme si vysvětlili hned ze začátku a nikdy naštěstí nebyl problém. Nechápu, že některé babičky tak rády podrývají autoritu rodičů
já si myslím, že oni tak ani nedělají úmyslně, jen jim to narozdíl od nás přijde asi vtipné nebo co
@Pinkie tak tohle by mi vadilo opravdu hodne, takove „ojebani“Asi bych mamce primo rekla, ze je podla, a ze me to zranuje, ze me nerespektuje.Ja nasim i tchanovcum taky urcika hranice.Nasi jsou v pohode, mamka sedne k netu a sama hleda nejnovejsi vyzkumy a tak a tak proste jsme pak na stejne vlne
S tchanovci je to tezke do dnes, ale uz jsme je s manzelem trochu ubrzdili. Takze ted skripaji zuby oni, ale uz nedelaji to co se nam nelibi.Sem tam neco pronesou, ale uz si nedovoli tak zasahovat.Jen tedy kdyz malou ubrzdujeme kdydela neco co nesmi tak je tchan jak ujety a okamzite se stavi do pozice ochranneho rytire a male se hlasite zastava, to me toci hodne, neb nam tim lame autoritu a nenecha si to vysvetlit
Ale po mem vystupu, asi pred rokem, uz je to trosku lepsi. Normalne jsem po nem, po nekolika pokusech ho v klidu upozornit na to, ze se to nedela, zarvala, ze nema pravo nas takhle shazovat. Urazil se, zvedl se, porucil tchyni at se taky zvedne a urazene odkraceli domu.Od te doby je to lepsi, ale jeho ochranitelsky pud obcas vyplave na povrch, ja jen upozornim a je klid.Na druhou stranu je to zlate jak je miluje a zastava se jich, ale odsud posud ![]()
@Haku prostě by měli mlče ať se jim to nelíbí sebevíc, oni už si roli rodičů užili a teď by to měli nechat na vás, prostě se do toho neplést
@ikyki ale tak primo mlcet zase neee, preci jen jsou to nasi rodice a mikujeme a resoektujeme je
Jen by to nemeli dekat v pritomnosti deti, no. Proste vzit bokem a rict, hele, tohle a tohle se mi nelibi, lepsi by to takhle a takhle…A meli by zase oni respektovat to kdyz reknete, o.k.,chapu, ze vy jste to delali takhle a takhle, vime, ze js to delali dle nejlepsiho vedomi a svedomi, ale my to chceme delat jinak, protoze jsme presvedceni o tom, ze je to lepsi…
Jako zase musime /meli bychom respektovat nazory druhych lidi, ikdyz s nimi nesouhlasime.Hned palit mosty a nestykat se s temi co maji jine nazory take neni zrovna v poradku. Komunikace, respekt a pochopeni je, tedy alespon pro mne, hrozne dulezite v mezilidskych vztazich. Samozrejme nejsem ochotnat jen respektovat a chapat pokud druhy mi toto neoplaci stejnou merou, ze jo ![]()
@Haku ráda si s nimi popovídám ale nevidím důvod proč by mi měli radit s mou výchovou a proč by mi měli říkat, že se jim něco nelíbí…nechci aby mi do toho někdo mluvil i když vím, že to občas myslí dobře