Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kolik času tráví prarodiče s vašimi dětmi? Tchýně a tchán v současné době 1× týdně je vezmou na 3hodinovou procházku, tj. 12 hodin měsíčně. Mně to přijde tak zatraceně málo. Říkám si, že je to jejich volba, jejich škoda, ale vůči dětem mě to štve, neskutečně. ![]()
Tak zas záleží asi na tom, jestli ještě pracují, nebo už jsou v důchodu a taky jak daleko to máte od sebe. Pokud je v jejich možnostech se vídat s malýma vícekrát a nevyužívají toho, tak asi nic nenaděláš ![]()
Moji rodiče cca 5 víkendů v roce (spolu s námi rodiči) + starší si berou na týden o prázdninách. Manželova matka s manželem je vidí cca 1× za 14 dní až tři týdny v neděli při obědě cca 2 hodiny. Manželův otec s manželkou 2-3× do měsíce max. 3 hodiny u nás. Alles.
Žádný, tchyňka nemá zájem, bydlí od nás 5 minut chůzí lážo plážo. No a já nemám rodiče, teda mámu ještě jo, ale…
![]()
Mi se to tak zatraceně málo teda nezdá. Kez by moje tchyne s manželem nebo tchán s manželkou si malého vzali na 3 hodiny tydne. Tchyne bydlí 400 km daleko tak ho viděla asi 5 x ale zájem o malého jevi a tchán bydlí kousek a to bylo řeči jak budou hlídat a jak se těší a zájem o malého nejeví zádný ( Jo přijdou na kafe když maly spí a spěchají dělat domu oběd )
Jak staré jsou děti? jak daleko bydlí prarodiče? jsou v důchodu nebo pracující?
to všechno má velký vliv
my s dětma vídáme rodiče (jejich prarodiče)e tak jednou týdně (někdy ani to ne) nědy jen na 2 hodiny, někdy na celý den
obojí rodiče jsou zatím pracující a bydlí cca 20km daleko
Tchán 1× týdně do kočáru na 2hod, tchyně doufám teď tím, že jsme se přestěhovali blíž, u nás nebude 2× týdně
a moje mamka cca 1× týdně, ta bydlí dál a když už přijede nebo my k ní, tak na celý den. Všichni jsou pracující.
Manželovi rodiče - 2× do měsíce - vždy celé odpoledne, společně s námi rodiči.
Moje mamka - 3× do měsíce společně se mnou, nebo 1× do měsíce sama zajde pro dceru do školky, tak to je tak 3 hodiny, když mi ji teď hlídala jeden den o prázdninách, chodím do práce, tak ve 14 hodin mi už psala, že kňourá, chce maminku ať si přijedu, takže o ničem, dcera teda byla v pohodě, ale mamka to viděla nějak jinak, prostě toho měla plné brýle.
Scházení je o tom u nás, aby jsme se znali a strávili spolu nějaký čas, absolutně ne o žádné rodinné pomoci.
Bydlime asi 90km od obou prarodicu, takze urcite ne denne. Ale jezdime tam tak jednou za 3-4tydny.. Ja treba uz v utery-stredu a manzel za nama prijede v patek vecer a v nedeli odjizdime. A obcas prijedou i oni o vikednu na obed a cele odpoledne…
Bydli oboje v jednom meste takze jezdime vlastne za obouma naraz. Manzelovi rodice pracuji a muj tatka taky akorat mamka je doma. Mame vztahy super takze se snazim aby si Samuel uzival prarodice plnymi dousky. Navic tam ma zahradu, psa, kraliky, slepice, bazenek… Miluje to u baicky a dedy ![]()
Ono zalezi na vztazich v rodine a jak narocnou maji praci atd. Ale Pokud neni zajem nic nenadelas. ![]()
Moje maminka a její manžel bydlí hned vedle, máme společnou zahradu, takže jsou tam děti neustále, kdykoliv si vzpomenou a chtějí, někdy jsou tam stále
manželovi rodič jsou velmi staří, přes 80leta bydlí 400km, takže ti je vidí, jen když tam jedem na pár dnů párkrát do roka, můj táta bydlí 20km a naposledy je viděl loni na podzim
neřeším, v podstatě jsem rezignovala, dneska má dcera narozeniny, ani nezavol nebo nepořál, nic. On se ochuzuje, jedině on.
Bohužel žádný. Moje máti, ta nepřijede, jak je rok dlouhý, otec taktéž. Tchán bydlí také kus od nás a má navíc náročnou práci a malou čtyřletou holčičku, takže tam občas jedeme my. No a tchýně jednou za čtvrt roku pár hodin.
Sere mě to, kvůli dětem, ale snažíme se jim to vynahrazovat, jak to jen jde.
Takže to co máš doma ty, je pro mě nepředstavitelný zájem.
Nelze paušalizovat a opravdu záleží na vztazích v rodině. Ty naše, jak vidíš, zrovna růžové nejsou.
Moje mamka jezdí 1-2× za týden na pár hodin a 1× za měsíc si bere kluky na víkend. Táta ten tak jednou za 2-3 měsíce na chvíli u nás doma. A tchánovci tak 1× za 14 dnů. Teď si berou kluky na týden na chalupu. Všichni pracují.
@Eldzejka píše:
Kolik času tráví prarodiče s vašimi dětmi? Tchýně a tchán v současné době 1× týdně je vezmou na 3hodinovou procházku, tj. 12 hodin měsíčně. Mně to přijde tak zatraceně málo. Říkám si, že je to jejich volba, jejich škoda, ale vůči dětem mě to štve, neskutečně.
Manžel už rodiče nemá, takže tam nic, moji rodiče oba pracují a když mají volno, tak jezdí na chatu, kde makají, takže děcka vidí třeba jednou za 3 měsíce. Teď se chystám na víkend na chatu i s děckama, takže spolu chvilku pobudou. Přes zimu je vídají častěji, protože se na chatu nejezdí, tak to k nim chodím tak 1× týdně, teda chodila jsem dokud jsem byla na rodičáku. Teď už taky chodím do práce, takže toho času je míň, navíc skloubit moji pracovní dobu s jejich bude asi problém a děcka jsou po-pá ve školce. Jo a rodiče bydlí tak 10min cesty autem, 30min cesty MHD, 20min pěšky když jdu sama a hodinu pěšky když jdu s děckama ![]()
Moji rodiče bydlí ve stejném městě, v jiné městské části, cca 5 km. Mamka je v důchodu, táta zatím ne.
Mamka - pomáhá nejvíc, během školního roku chodila tak 2×-4× týdně pro nejstarší dceru do školky, pak byla ještě nějakou dobu u nás. Když byly holky nemocné, tak u nás byla i delší dobu. Občas mi u nás doma pohlídá některou z holek, když musím třeba k dr. Párkrát byla s nejstarší nebo prostřední na hřišti (s oběma naráz ne, bojí se, že by je neuhlídala.
)
Taťka - s tím se holky vidí strašně málo, většinou jen na rodinných oslavách.
Manželovi rodiče bydlí taktéž ve stejném městě, v jiné části, asi 10 km. Tchyně je v důchodu, ale jen pár týdnů, tchán pracuje.
Holky vídají zpravidla jen na rodinných oslavách (což je tak jednou za 3 měsíce), nebo když přijedeme my k nim, oni k nám jezdí jen na oslavy nározenin holek. Loni měli nejstarší dceru týden o prázdninách, letos nejstarší a prostřední na jeden víkend v červnu a teď na čtyři dny v červenci. A myslím, že mají pro letošek splněno.
![]()
U nas taky zadna slava, moje mamka i tchyne nechodi do prace, hlidat by mohly, ale nechteji, jelikoz nase skoro dvouleta dcerka je neposloucha a ony ji nezvladaji…Tchan je fajn, chodi s malou na prochazky, ji zvirata, rostliny, sle ted jsou s mym muzem daleko. Muj tata a jeho zena hlidavbali ochotne, sle macecha ma ted vazne zdravotni problemy, takze s hlidanim je to ted slabsi. Nejvic me ale vytaci tchyne, casto jsem s malou u nich kvuli cistemu vzdchu, sice s ni pomuze, ale ze by ji sama hlidala treba pres noc, to ne. A dost se me dotyka, kdyz na ni csszo vidim, jak se tvari, jako by ji mala obtezovala, pritom je to jeji jedine vnouce. Ale jak pisete, sama se ochuzuje a jeatli bude jednou v situaci, ze bude chtit de me pomoc, tak se ji nedocka