Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všem, zakládám tuto diskuzi jen tak ze zvědavosti, prosím, aby se to tu nehádalo. Několikrát jsem tu narazila na diskuze, kdy pustit dítě samotné někam s kamarády. Hodně lidí píše, že v 15-16 úplně normální, že jsou dost zodpovědní, co by se mohlo stát. No a teď mě zajímá, jestli v souvislosti s těmi zmizelými kluky někdo změnil názor. A pokud se v tom někdo vyzná, jak je to s odpovědností. Pokud se utopili, ponesou právně zodpovědnost rodiče?
https://www.idnes.cz/…a-zpravy_rsr?
Nepustila bych ho, názor jsem nezměnila. Před týdnem odjeli jeho spolužáci někam samotní na 14 dní…při každé takové zprávě trnu, jestli to není někdo z nich…
Myslím, že jsou dost velcí. Nemyslím, že se utopili a i kdyby, věk asi moc roli nehraje. Letos se utopila hromada dospělých. Za dva roky budou plnoletí, budou moct řídit auto, vzít si půjčku, oženit se.. takže čundr mi přijde v jejich věku v pohodě. Tragédie se může stát v jakémkoliv věku a i s rodiči za zadkem.
@vokishka píše:
Ahoj všem, zakládám tuto diskuzi jen tak ze zvědavosti, prosím, aby se to tu nehádalo. Několikrát jsem tu narazila na diskuze, kdy pustit dítě samotné někam s kamarády. Hodně lidí píše, že v 15-16 úplně normální, že jsou dost zodpovědní, co by se mohlo stát. No a teď mě zajímá, jestli v souvislosti s těmi zmizelými kluky někdo změnil názor. A pokud se v tom někdo vyzná, jak je to s odpovědností. Pokud se utopili, ponesou právně zodpovědnost rodiče?
https://www.idnes.cz/…a-zpravy_rsr?
Jako že by odsoudili rodiče třeba 17tiletého dítěte za to, že nebyl pod trvalým dozorm a něco se mu stalo?
Nene…
![]()
@Petula306 píše:
Myslím, že jsou dost velcí. Nemyslím, že se utopili a i kdyby, věk asi moc roli nehraje. Letos se utopila hromada dospělých. Za dva roky budou plnoletí, budou moct řídit auto, vzít si půjčku, oženit se.. takže čundr mi přijde v jejich věku v pohodě. Tragédie se může stát v jakémkoliv věku a i s rodiči za zadkem.
Nevím, jestli by je rodiče pustili večer někam samotné k vodě, bez aspoň občasného zkouknutí. Jsou jen v plavkách, bez bot, bez peněz a dokladů. Asi není moc možností, kde by byli od středy. Ale můžeme doufat, že se zapomněli u někoho ve stanu nebo chatce.
@vokishka Proč rodiče, když byli na táboře, jestli to dobře chápu? Když už, tak spíš vedoucí, ne? Jinak je to samozřejmě blbý, člověk dokáže v partě udělat blbinu, která ho stojí život, klidně i v osmnácti. Držet děti na řetězu nejde donekonečna, to by je rodiče nemohli pustit ani do školy… Prostě musí to svoje dospívání přežít, což výjimečně bohužel nevyjde. ![]()
@Litta píše:
@vokishka Proč rodiče, když byli na táboře, jestli to dobře chápu? Když už, tak spíš vedoucí, ne? Jinak je to samozřejmě blbý, člověk dokáže v partě udělat blbinu, která ho stojí život, klidně i v osmnácti. Držet děti na řetězu nejde donekonečna, to by je rodiče nemohli pustit ani do školy… Prostě musí to svoje dospívání přežít, což výjimečně bohužel nevyjde.
Ne, právě že nebyli na táboře. Byli sami v chatce, objednala ji maminka někoho z nich.
@Lama Lama píše:
Jako že by odsoudili rodiče třeba 17tiletého dítěte za to, že nebyl pod trvalým dozorm a něco se mu stalo?
Nene…
![]()
Je jim prý 15 a 16, byli sami ubytovaní na chatě.
Pustit někam myslíš jako třeba na týden? Jinak je mi jich líto, nicméně tyhle nehody, kdy někdo těžce podcení nebezpečí nebo má prostě hroznou smůlu, se dějí i dospělým a důchodcům, ne jenom „nerozumným“ dětem. Například ona poslední tragédie, kdy se otec, děd i vnuk vrhli do vody pod elektrickým proudem. Bojím se, že se ti dva kluci utopili, vzhledem k věcem nalezeným na mole ![]()
@vokishka píše:
Nevím, jestli by je rodiče pustili večer někam samotné k vodě, bez aspoň občasného zkouknutí. Jsou jen v plavkách, bez bot, bez peněz a dokladů. Asi není moc možností, kde by byli od středy. Ale můžeme doufat, že se zapomněli u někoho ve stanu nebo chatce.
A jaký je rozdíl, jestli je zkoukneš jednou za hodinu nebo za odpoledne?
Z hlediska utopení žádný.
@Lalelale jo, myslím třeba týdenní čundr s podoně starými kamarády.
V dnešní době je fajn, když chtěji kluci strávit čas nějak jinak než u mobilu a počítače
já jezdila sama k vodě (nebyla to teda řeka) už tak od desíti a v 16 jsem byla poprvé jen s kamarádama na vodě
za rok se utopí i spoustu dospělejch, prostě je to nešťastná náhoda no ![]()
Ano, v 16 jsem syny běžně pouštěla. Ale je to zřejmě kus od kusu. Názor jsem nezměnila. Někdo v 16 zodpovědný je, někdo ani ve 30…
@vokishka píše:
Je jim prý 15 a 16, byli sami ubytovaní na chatě.
NO, tak samotné ubytování v chatě už se dá diskutovat. Ale furt to nemělo žádný vliv na riziko utopení. Utopí se spusta i osmnáctek. Nebo šestnáctek během odpoledne.
@vokishka píše:
Ne, právě že nebyli na táboře. Byli sami v chatce, objednala ji maminka někoho z nich.
Aha, no tak to by se mi asi taky nezdálo. V tomhle věku leda s rodiči alespoň jednoho z nich.
Ale i tak by se jim to třeba stalo, žejo, v tomhle věku už si obvykle opatří i alkohol a nonstop je nikdo hlídat taky reálně nebude. ![]()