Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Krásné ráno.
Nepokládal tu někdo z vás vinylovou podlahu? Konkrétně mám na mysli dílce, které se lepí. Nemůžeme se rozhodnout, zda to risknout. Většinou slýcháme, že by se to mělo nechat na odbornících, ale říkají to jen ti odborníci, kterým jde třeba jen o kšeft. Ještě jsme se nesetkali s laikem, který jí položil. Opravdu je to tak těžké? Pokládka bude 52 m2 a prý se má provést v jeden den kvůli závěrečnému dorovnání válcem. Pokud bychom od pokladače ustoupili, pokládal by nám jí pán, který pokládá dlažby, plovoucí podlahy, betony a jiné obdobné práce. S vinylem nemá zkušenosti, ale prý se ho nebojí.
Snad se mezi vámi najde pokladač nebo někdo, kdo si jí sám pokládal.
Předem děkuju.
Ahoj, my jsme vinyl dávali do celého bytu a rozhodně bychom to sami nezvládli.
Dělali to dva dny a rozhodně se neflákali
Takže pokud nejste zkušení kutilové, tak bych se do toho nepouštěla… ![]()
Asi moc neporadím, ale v podstatě všichni se shodli, že pod lepené dílce musí být absolutně rovinný povrch, takže se pod tím ještě dělala stěrka, sice jen pár mm, ale byla opravdu nutná. A tolik si na ní ty firmy trvaly, že ji nechtěly mít připravenou od někoho jiného, ale prý mohou ručit za výsledek jenom tehdy, když si ji provedou samy. Kvůli penězům to snad nebylo, zas takový peníz nestála. A pak jsem slyšela z několika stran (včetně lidí, co neměli s podlahama nic společnýho, okenářů, dveřařů, co se v bytě mihli), ať si dám bacha na výběr dobré firmy, že už to viděli párkrát slušně zprasené. Takže pokud už bych někomu platila, dost bych měla strach z někoho, kdo z tím nemá žádnou zkušenost, ona pokládka plovoučky nebo dlažby je dost odlišná a od pohledu jedodušší, tyhle lepené dílce fakt musí být v dokonalé rovině, ani desetinka milimetru nepřečnívat. No, ve výsledku jsme teda za pokládku dali půl ceny podlahy, ale když jsem to viděla, nelituju. Ale třeba to někdo nevidí tak černě a napíše ti, že to zvládnul raz dva ![]()
@Saffiraa @ugluk Moc děkuju holky. Byla by škoda, kdyby se pokládka pokazila, protože podlaha nebyla levná a je nádherná. Ale cenová nabídka podláhářů je od 11tis do 16tis. Proto váháme, jestli by nám jí nedokázal položit ten pán, který je na pokládku dlažby a jiných staveb. prací opravdu šikovný. A protože je to náš známý, tak bychom jí měli i zdarma.
@Elilen Já s tím teda zkušenost nemám, ale rozhodně bych si radši zavolala odborníka, než celou podlahu zkazit, ve finále by tě to vyšlo mnohem dráž ![]()
@Ve-ru píše:
@Elilen Já s tím teda zkušenost nemám, ale rozhodně bych si radši zavolala odborníka, než celou podlahu zkazit, ve finále by tě to vyšlo mnohem dráž
Ach jo, tohle jsem číst nechtěla.
Chtěla jsem od vás podpořit.
Ale máte pravdu, vím to..
Tak záleží na tobě, šikovnost pána v nejmenším nezpochybňuju, ale opravdu - dlažbu si umím položit sama, tam se i díky sparám malé nerovnosti srovnají, plovoučka se pokládá zacvakáváním jednotlivých dílců do sebe, tam taky nejde moc udělat chybu, ale zrovna když koukám na ten vinyl, jak to precizně sedí, díl těsně vedle dílu, žádné nerovnosti… taky je otázka, kdyby se později vyskytnul problém, tak většina firem podmiňuje záruku na materiál odbornou montáží, takže pak zas co z pána, co to od něj máte zadarmo, získáte, pokud někde něco pokazí. Já když si zaplatím odborníka, tak jsem nekompromisní a trvám na špičkové kvalitě a neváhám to třeba i nechat desetkrát předělat, i za cenu toho, že to firmě způsobí pár tisíc dalších nákladů, prostě to chci přesně tak, za co platím. Když by mi něco dělal známý zadarmo, tak bych asi to očko přimhouřila, pokud by to nebylo vysloveně zprasené. A pokud by bylo, tak co už s tím?
No každopádně i pokud si to necháte od něj, trvejte na hodně kvalitní a dobře provedené stěrce (ona většina těch firem už má tu stěrku i v ceně montáže), nechat ji pořádně vyschnout a použít hodně kvalitní lepidlo, což taky určitě pár tisíc udělá.
@Elilen Tak to jste si měli koupit plovoučku, ta se skládá jak puzzle
Ty vinylové podlahy nejsou moc levná sranda, tak bych to fakt neriskovala
Jinak, takových kutilů, co se něčeho nebojí a pak to totálně zkazí, znám taky dost. A pochybuju, že by ti pak zaplatil novou podlahu a za „práci“ si nevzal nic
Ono není žádná sranda položit ani dlažbu, pokud nemáš dokonale rovný terén. My jsme ve starším RD a zvali jsme si obkladače. Ten jeden byl super precizní a ten druhý nic moc - přijeli spolu. Ten precizní tady druhý den nadával jak špaček a vytrhával po tom druhém dlaždice z podlahy, že je to křivý a my jsme to nepoznali
Ale on asi jak to měl v oku, tak to viděl hned ![]()
Ahoj my si dělali vinyl se své pomocí. Udělali jsme si podlahy, vylili nivelačkou, ale nalepit jsme si to nechali, protože to vyšlo levněji
. Když si spočítáš kolik dáš za lepidlo na vinyl a za půjčení válce, tak tě to vyjde dráž než když ti to někdo položí
. My dali za položení i s lepidlem asi 36 m2 kolem 3000 i s lištama (ty jsme si teda koupili).
Elilen píše:
Krásné ráno.
Nepokládal tu někdo z vás vinylovou podlahu? Konkrétně mám na mysli dílce, které se lepí. Nemůžeme se rozhodnout, zda to risknout. Většinou slýcháme, že by se to mělo nechat na odbornících, ale říkají to jen ti odborníci, kterým jde třeba jen o kšeft. Ještě jsme se nesetkali s laikem, který jí položil. Opravdu je to tak těžké? Pokládka bude 52 m2 a prý se má provést v jeden den kvůli závěrečnému dorovnání válcem. Pokud bychom od pokladače ustoupili, pokládal by nám jí pán, který pokládá dlažby, plovoucí podlahy, betony a jiné obdobné práce. S vinylem nemá zkušenosti, ale prý se ho nebojí.Snad se mezi vámi najde pokladač nebo někdo, kdo si jí sám pokládal.
Předem děkuju.
Doporučuju na tohle odborníka, není to zase tak jednoduché.
A je nutné předtím srovnat podklad samonivelační stěrkou.
Při výběru firmy bych se spíš rozhodoval podle toho co už položili než podle ceny, slíbit to levně umí každej dement, ale kolikrát to pak vypadá jako od prasete.
@ugluk @Ve-ru @angellik23 @Heineken Ještě si necháme dva dny na rozmyšlenou a pak napíšu, jak jsme se rozhodli a jaký byl výsledek.
Děkuju všem za názory. ![]()
Zapojím se do diskuze se svojí zkušeností. vinyl byl muj sen, vybrali jsme si firmu, nebyla ani nejlevnější, pruměr, aby to byla profesionální práce, ve výsledku bych plakala a plakala. Zprasená nivelačka, pod lamelami hrby, kamínky, prohlubeniny, pak spáry mimo normu, lamely nedolepené…ze začátku se dokonce pokoušeli zapírat a tvrdit mi, že je podlaha ok a v normě. Částečně vyreklamované, spravené, ale každý zásah a opravy už jsou vidět, něco spravit nešlo ( a ani se jim nechtělo
), ubohá sleva-ani jednou neuznali chybu.
dekor je krásný, ale pocit, že chodíte a budete chodit po tak zpackané podlaze- je o ničem. Pokládka není lehká, nivelace je základ ( nivelaci provedli špatně a jěště se pokoušeli tvrdit, že je to vše ok, že na podlaze mužou být nerovnosti)
Pokud firma, tak oveřená, žádné foto na webovkách, ale je potřeba reálně vidět, co položili. Za mne je to jedno velké sklamání „profesionální pokládka!“ tak bych to nenazvala ani omylem