Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, potřebovala bych poradit. Nevím, zda tedy situaci popíšu správně, ale budu se snažit.
Moje mamina a jejích 5 sourozenců zdědili domek po svých rodičích. Každý jinak velkou část, protože někteří se po smrti dědečka vzdali podílu ve prospěch jedné ze sester. Nyní umřela i babička a z té její části si už každý podíl ponechal. Ještě za života babičky se podepsla smlouva s RK na prodej domu. Jenže babička zemřela a čekalo se až bude dědické vyrovnání. To už je, RK našla kupce, ten složil RK zálohu. Nyní se ale 2 sourozenci sekli a domek prodat nechtějí. RK volala, že to dá k soudu a budou platit pokutu cca 150.000-. Moje mamka mi tvrdí, že jim RK řekla, že pokutu budou platit ti 2,co nechtějí prodej umožnit, podle mě je to blbost. Nemůžou přeci nikoho nutit prodat svůj majetek. Podle mě těch 150.000,– je provize pro RK o kterou kvůli neprodeji RK přijde. Ještě dodám, že smlouva s RK byla podepsána ještě v době, kdy žila babička a domek měl jen 4 majitele, kteří všichni souhlasili.Po babičky smrti a dědictví po ní má domek 6 majitelů, z nichž ti 2 s prodejem nesouhlasí. Neměla být tedy podepsána smlouva nová a ta původní je neplatná a tedy nemůže být řeč a ni o nějaké pokutě? Poraďte prosím. Děkuju ![]()
@SuzaG prostudujte smlouvu s RK. Záleží totiž jen na tom, co podepsali. Pokud je tam smluvní pokuta a oni se k ní podpisem zavázali, tak budou pokutu muset zaplatit. Akorát RK bude jedno, kdo jim to zacvaká, oni budou chtít prachy. Ale nejdřív nastudujte pořádně tu smlouvu. Nutit do prodeje samože nikoho nemůžou, pokud je pokuta ve smlouvě, mají právo ji vymáhat a budou úspěšní. mmchdm, taky záleží, jestli tam byl podpis babičky, pokud ano, tak je třeba smlouva nová. Volila bych poradu s právníkem.
Příspěvek upraven 11.09.13 v 08:34
@SuzaG ja myslím že by měla být sepsána smlouva nova, prostě v dědickém řízení jsou noví majitelé kterí nic nepodepsali zašla bych stím k pravnikovi na radu, ale myslim že pokuta je blbost v tehle situaci
@SuzaG já myslím, že by si měla vzít všechny papíry a jít za advokátem. ty smlouvy nikdo z nás nevidí takže rady můžou být hodně teoretické.
všeobecně:
k prodeji majetku vás nikdo nutit nemůže, ovšem pokud jste podepsali smlouvu se smluvní pokutou tak na ní má RK nárok. a soudit se můžou
u podpisu záleží jestli tam je jen podpis babičky (pak by teoreticky mohla smlouva její smrtí zaniknout) nebo jestli se tam podepsali i ti ostatní, protože pak by RK mohla dluh vymáhat na nich
ale jak říkám, šla bych za advokátem
Já si myslím, že hlavně záleží na tom, kdo vlastně tu smlouvu s RK podepisoval - zda babička, nebo dědic. Navíc je zvláštní, že je sepsaná smlouva s RK, kdy byli jen čtyři majitelé (na katastru), a nyní je majitelů šest. Tudíž bych to skoro i viděla na porušení smluvních podmínek a myslím, že RK má nárok na to, dát vám pokutu.
Ale chce to pořádně prostudovat smlouvu s RK (a ty to obvykle mívají dost dobře ošetřené
)
Pokutu si myslím by měl platit ten, kdo je napsaný ve smlouvě…
Určitě bych se poradila s nějakým právníkem, ale moc růžově to nevidím ![]()
Přesně tak jak píší holky je to hloupost. Majitel nemovitosti byla babička a tři sourozenci. Nově po dědickém řízení je 6 majitelů, od dvou nemají souhlas k prodeji (písemný). Smlouva kterou mají je neplatná musela by se vystavit nová na všechny majitele nemovitosti. Podle mého vás jen straší, přicházejí o prachy tak se nesmíš divit, jsou to nemalé částky za provizy, kterou dostanou od obou stran.
Jinak by smlouva mohla být pouze jen na jednoho, ale ten by musel mít plnou moc od ostatních.
Ještě dodávám nevím jak máte ve smlouvě, ale RK po vám může chtít náklady spojené s prodejem, které vám musí písemně doložit (reklama, doprava,…)
Moc vám všem děkuju. Zítra mají schůzku s RK, tak uvidíme co se dozví. Zatím to vypadá, že ti 2 sourozenci, kteří dům prodat nechtěli, se rozhodli, že za určitou částku (docela velkou vzhledem k prodejní ceně domu) smlouvu podepíší. ![]()