Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky!
Vím, že už tu takové diskuse byly, mám zase dotaz ohledně oběda. Malému budou tři roky a zdá se mi, že by mu klidně stačil jen jeden chod. Před spaním jí teda polívku a po spaní pár lžiček druhého jídla-někdy míň a někdy víc. Bývám už i zlá, protože člověk stráví většinu času u sporáku a on se v tom pak ponimrá a konec. Zkoušeli jsme dávat obojí před spaním, ale taky to skončilo stejně. Zdá se mi, že toho jídla na svůj věk má docela málo. Je fakt, že není žáden veliký jedlík…na snídani mu stačí 250ml mléka a za nějakou dobu sní asi půl jogurtu a do oběda už pak nic. Tak si myslím, že by mohl mít i hlad. Polívky pak sní asi půl dětského talířku a někdy se poštěstí a na konci klepeme lžičkou…král. Tak mi prosím napište, jak jste na tom s jídlem Vy? Děkuji
Ahoj,
my jsme na tom naprosto stejně. K obědu mají polívku nebo druhý jídlo, nikdy nejedí obě najednou a prázdný talíř je u nás málokdy. Někdy se oběda nedotknou vůbec. Náš Honzik má dny, kdy sní k snídani pár piškot, oběd vůbec, odpoledne jogurt a večer kousek chleba a to je všechno a jindy by vyplenil lednici. Do jidla je nenutim, když mají hlad tak si řeknou.
Tak se neboj, kdyby měl hlad, tak si určitě řekne.
ahojky
já dodneška jím bud jen polívku nebo jen to druhý:o) prostě když jsou dva chody, polívku odmítnu...... Michalovi zatím vařím tak že někdy má polívku a někdy druhý… určitě by dvoje nesnědl… je teda jen 15ti měsíční… ale v knížkách o výživě se píše, že by člověk měl nabízet jídlo, pravidelně v malých porcích (bylo to v článku výživa dětí od 1-5 let) a že by člověk neměl půl dne strávit u sporáku, protože pak hůř snáší neúspěch … čili to že to dítko prostě nesní, nebo si jen zobne…
Takže bych to nechala plavat:o)
Ahoj,
taky mám děti nejedlíky. Od narození to s baštou nepřeháněli ani jeden. Ale já jsem jako malá byla stejná. Akorát můj otec a ve školce a ve škole mě pořád nutili, že se musí dojídat všechno, u talíře jsem seděla věčně, křiku bylo, no hrůza. Svým dětem tohle nedělám, když mají hlad tak jedí pěkně, jsou to teda taky mlsouni, ale snažím se jim vařit co jim chutná a sem tam zkusit nějakou novinku. Michalka se teď poslední dobou rozjedla pěkně, z hubeňourky máme konečně pěknou holčičku
Myslím, že zásluhu má na tom i školka, protože v kolektivu jí prostě chutná líp. Nesní teda všechno snad nikdy, většinou jí nechutná buď polívka nebo hlavní jídlo tak sní jen to co chce. Ani tam je nenutí dojídat vše. A i doma baští pěkně a i Vítek se kolikrát nechá strhnout. Ale občas mají den, kdy prostě nechtějí. Míša má teď 16,5 kg a Vítek necelých 11 kg. Doktorka je spokojená a já taky.
Katka
Ahoj,
moje Viki sice má teprv sedm m. a tak se nás polívka a druhé netýkají. Ale chci tě uklidnit. Každé dítko je jiné. Pokud ti nejí mezi jídly sladkosti a stejně sní tak málo tak má asi dost. Prostě mu to stačí. Mě osobně taky dělá dodnes problém sníst polívku a pak druhé. Jím taky malé dávky a častěji. A Viki je v tomhle po mě. Občas nesní za celý den ani 50 něčeho jiného než Um a ani to moc nechce.
Pokud chlapeček přibírá je spokojený, tak to neřeš a dej jeden den polívku, a druhý den druhé. A zaveď třeba podle času ještě jednu svačinu v podobě maso zeleninového jídélka (polévky). Odpoledne místo svačiny. Třeba pomůže i změna času jídla, před spaním svačina po spaní oběd. Vždyť přece nemusí jíst ve dvanáct. Nebo mě napadlo a jíš s ním? Třeba kdyby viděl že ty pěkně jíš, tak by taky spokojeněji jedl. Tohle zabíralo na mého synovce museli jsme jíst s ním u stolu, to snědl všechno.
Ale chápu tě mě taky někdy už dochází síly když Viki za celý den nic nesní, ani její oblíbené jídélka a to se jí ještě brzo něco přejí takže neustále zkoušm a vymíšlím nové a nové variace.
Tak hodně zdaru a pevné nervy.
Ahojky,
já bych taky do jídla nenutila. Náš Jířa - jsou mu 2 roky a 4 měsíce jí celkem pěkně, ale ještě před měsícem mi taky nesnědl 2 chody. K snídani mi taky vypije jen 200 ml kakaa, pak kolem 9.hod má ovoce - banán, jablko,… někdy mu udělám ovocný salát s cornflakes. Oběd jíme až kolem té 12.hod. Polévky mu dám tak sběračku - tu sní vždycky, ať je jakákoliv a druhé jídlo jak kdy. Záleží na tom, jestli jsme byli dopol. venku,jestli to je jeho oblíbené jídlo,…atd. Někdy ale třeba nemám uvařenou polívku a má jen druhý nebo naopak. Váží asi 12,5 kg, doktorka je spokojená, on taky,takže to moc neřeším.
Chápu,že to mrzí, když celý den lítáš u sporáku a on pak nic. Děti prostě vědí,kdy mají dost.
Holky děkuji, že jste se tak rozepsaly a mě podpořily. Je dobrý nápad to střídat, jeden den polívku a další den třeba druhé. Určitě to, tak vyzkouším. Mějte se fajn. Pa! ![]()
Ahoj Maminky, přidám se k tématu je nám 1 a 3 měsíce a syn by my jedl jen polévku a druhé vůbec nechce. Vzteká se brečí..Z druhého jídla sní 2 až 3 lžičky. Jíme domací stravu. Obědváme ve 11.30 hod Polévku a hned vzápětí druhé.
@aninečka píše:
Ahoj Maminky, přidám se k tématu je nám 1 a 3 měsíce a syn by my jedl jen polévku a druhé vůbec nechce. Vzteká se brečí..Z druhého jídla sní 2 až 3 lžičky. Jíme domací stravu. Obědváme ve 11.30 hod Polévku a hned vzápětí druhé.
Tak asi nemá hlad. Oběd nemusí být nutně polívka a druhé jídlo.
Mu dej nejdřív polívku a po spaní druhé, pokud trváš na dvouchodovém jídle. Já dělám jen hlavní jídlo a dítě mi hlady ještě nezdechlo, polévky míváme spíš k večeři.
Když jsme na návštěvě kd eje polévka a hlavní jídlo, dostane z polévky jen trochu, tak na ušpinění talíře, aby jedl to druhé hodnotnější jídlo.
No to už jsem také zkoušela že mu dám trožku polévky a pak druhé..No uvidím zítra mu zkusím dát jen druhé jídlo a uvidím:-)