Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Keď som sa bavila s kamarátkou o tom, či sa jej muž angažuje v starostlivosti o mimčo, prišla som na to, že existujú chlapi, čo prídu domov z práce a od toho momentu „preberajú službu“ (teda asi až po večeri
) - hrajú sa s deťmi, kúpu ich a prípadne aj uspávajú… Niektorí pomáhajú i v noci, keď mimčo vystrája a iní zase radšej spia v druhej miestnosti.
Ja osobne považujem za najvačší vyjednávací úspech, že jeden deň z víkendu, keď sa náš malý definitívne ráno o šiestej zobudí, tak sa stará tatko a ja si konečne možem trochu oddýchnuť
no ale inak zatiaľ žiadna sláva.
Tak si myslím, že je zaujímavé porovnať, ako je to inde - či vyjednávať ďalej, alebo byť spokojná s tým, čo je
![]()
Jasněže tatínek pomáhá - tedy pomáhá… Jsou to jeho děti stejně jako moje - takže jaképak pomáhá. stará se stejně jako já.
Náš taťka koupe, přebaluje, já čtu pohádku a chystám večeři, někdy je to naopak a víkendu fungujeme oba na střídačku. Máme v budoucnu v plánu nechat holky s tátou jeden den v týdnu obstarávat jídlo, ale to asi až budu zpátky v práci, jinak teď jsem vrchní provianťák já.
Tento týden se doma prakticky nesejdeme - teď máme taťku na služebce, přijede v pátek a to si jen předáme děti a já ihned odjíždím na tři dny pryč. A pak nám zase jede taťka pryč. Uvidíme se příští pátek… Vůbec nemám strach, že by to s holkama nezvládl.
ahoj
manžel přebíral noční služby,když jsme přešli na nutrilon - pokud byl teda v noci doma, protože často není.
A když byla malá miminko a batole, tak jsme měli sjednáno toto: abychom měli trochu čas každý sám na sebe (protože opravdu malá byla a je hodně náročná!) - tak jsme si vždycky během odpoledne vyhradili: teď ji budeš hodinu zabavovat Ty, a já si budu odpočívat, a potom jsme se to zase na další hodinu vystřídali. Musím říct, že tohle bylo opravdu moc příjemný!!!
Jinak koupání atd. - k tomu malá manžela moc nepustí. Jinak mi pomáhal s krmením kašičkou, a poslední dobou se malá od něj nechá uspat - respektive přečíst večer pohádku (donedávna toto bylo na mně). Prostě manžel se snaží - ale chce to dělat, takže jsem ho nějak netlačila…
můj švagr například co pamatuju, tak nedělal nic, a ségra ani netlačila… a padala na hubu.
Ahoj,
já mám teda teď už 4letou dceru, ale když byla mimčo,batole… tak nikdy nic, chlap přišel domů o holce nechtěl ani slyšet a ještě jsem poslouchala kecy jak je unavený ( přišel domů v 15 hod.). V noci nevstal nikdy, nekoupal nikdy a dokonce dceru ani nepochoval…
Smutný co, tak si važte chlapů co pomáhají aspoň trochu a mají o dítko zájem.
Andrea.
Když přijde manžel z práce tak se Elišse věnuje co to dá.Pomáhá koupat,zatím s mojí asistencí,přebalí,nakrmí.Nejradši s ní ale „blbne“.Nemůžu si tedy stěžovat a ani k tomu nemám důvod.
![]()
Od zacatku se male venoval,prebaloval,koupal,krmil-proste delal vse co maminka ![]()
Nedělá nc soustavného, ale pomáhá. Uvaří, podělí se se mnou o úklid, když potřebuju odfuk, tak si Matýska vezme, někdy i bez říkání. Blbne s ním, Mates se s ním nasměje mnohem víc jak se mnou. Koupe jen na přání.
A 1.12. bude první zatěžkávací zkouška, jdu se svým tátou opery na Prodanou nevěstu, tak budou večer sami doma. ![]()
Hmm, tak přebalit umí, koupeme společně, když je doma (zatím tak 3 x do týdne) sám by to asi taky zmáknul, ale problém je, že tatínek je furt někde v čudu, no staví barák, je v práci, pak buď jede nakoupit matroš, nebo má schůzku s dodavateli / řemeslníky, občas jde na večer plavat, většinou se dostane domu až v 7 večer a teď je zase někde na schůzi družstva co máme byt
takže proti tomu nemůžu nic říct, dělá vše přeci jen pro rodinu akorát já jsem furt sama samička
Ale kdyby byl doma, tak by se zapojil rád, to zas jo.
Me to teda prijde uplne prirozene a nedokazu si predstavit, ze bych to mela v domacnosti zarizene jinak. Kdyz jeste deti nebyly, tak manzel varil a nakupoval, protoze jsem chodila pozde z prace, takze jsem uz jen dosedla k veceri. O ostatni jsme se taky spravedlive delili.
S detma pomaha maximalne, kdyz dorazi z prace, tak je prebere a ja muzu zacit varit, sednout k netu…, odpoledne je rozhodne zaprazenejsi nez ja a ja uspavam malyho Tomika a pak uz mam klid (na ty hromady bordelu…) a on jeste pak uspava Emcu.
Do niceho ho nemusim nutit, rano vynda nadobi z mycky, odnese odpadky, do pradla teda nedela vubec, ale zase ma na starosti ty odpady, luxovani a vsechno mozne.
Kdyz si predstavim, jak by vypadala nase domacnost bez toho, aby mi pomahal - cca do 21.30 kazdy den kmitame a stejne je tu permanentne sileny borcus - tak nevim nevim, to by asi druhy mimi tak brzo nebylo…
Naprosto nechapu, jak se to da zvladat jinde, kde manzel chodi pozde nebo nepomaha nebo nemaji babicku/chuvu/pomocnici v domacnosti
(konec chvaloreci na manzilka)
Pomáhá, ale ze začátku to bylo krušnější něco si vybojovat. S druhým dítětem je to ještě mnohem lepší. Netlač na pilu, ať ho moc neotrávíš, třeba bude ten typ, co si začne děcka užívat kolem 3/4 roku, až je s děckem větší sranda a dá se s ním vyhrát. U nás to tak bylo. Ale je jasné, že si musíš odpočinout, takže chvíle hlídání večer a o víkendu dlouhá vycházka, aby ses dospala, je základ! Držím palce. ![]()
Jinak u nás nepředám koupání a přebalování malé, ani kdybych se rozkrájela. Koupe ale většího - zase asi proto, že už je s ním domluva.
Ahojte,tak já taky musím svého muže pochválit,protože o děti(máme 2) se stará od narození úplně stejně jako já.Není činnost,kterou bych dělala já a on ne,poradí si absolutně se vším.Můžu s klidným svědomím opustit dům na celý den a vím,že všechno bude v pohodě.Vím,že takových mužských moc není, a proto jsem ráda,že máme zrovna takovýho šikovnýho taťku.
Ahoj,
tak u nás pomoc s miminkem u obou dětí absolutně nulová
Rok mi trvalo, než jsem manžela donutila, aby syna konečně i on vykoupal, půl roku, aby ho přebalil … Ani teď se k dětem moc nemá a prakticky se jim dobrovolně nevěnuje (jen když ho donutím).
Dceru asi 6× za její život přebalil a v tom spočívá veškerá jeho pomoc. Takže mám děti na krku 24 hodin denně 7 dnů v týdnu. Bez nich jsem jen na 2 hodiny za 2-4 týdny.
A že by se někdy stalo, aby manžel ráno v 6 hodin přebral do své péče aspoň jedno dítě, abych se mohla v klidu prospat - to nehrozí. Naopak o víkendech se sám vypeleší až po 10. hodině.
Ahoj,
já taky musím manžela pochválit. Od miminka se o malou dokáže postarat, krom kojení
. Od prvního dne co je malá doma z porodnice,tak pokud se manža nezdrží v práci, koupe. Přebalování ani hlídáni, abych si uklidila není problém. Jelikož malá vstává před šestou ,tak s ní vstává a mě něchá ještě tak hodinku pospat. O víkendu se střídáme. Bere to jako naprosto přirozenou věc, že je to i jeho dítě. Zatím jsem ještě neslyšela, já chodím do práce, ty se starej.
Taky se hlasim k tem stastnym. Dite jsme chteli oba, tak se o nej taky oba starame. Manzel je v tom opravdu uzasnej. Nedovedu si predstavit delat vsechno sama, to bychom asi ani vic deti nemeli
Nocni vstavani zvladal lip nez ja, nosil maleho na kojeni, stridali jsme se v nocnim chovani. O vikendech me v prevazne vetsine nechal vyspat. Vecere a koupani ma na starosti taky on (ja vse nachystam, ale krmeni a koupani je na nem ). A hlavne, Stepan s nim ma diky tomu uzasny vztah, tatu miluje a nema problem s nim zustat sam. Moje mamka rika, ze ma vlastne dve mamy ![]()
Tak náš ta´tka se taky stará. Ráno dcera vstává mezi 7-8 hod,partner chodí do práce až v l0:30,takže dopoledne trávíme všichni tak nějak „provozně“ - společně chystáme snídani,poklízíme,řádíme v posteli… A večer taťka přichází v 18:30 a přebírá službu až do 21hod,kdy jde prcek spát ![]()
Malá nebyla kojená,takže i u miminka jsme drželi noční služby. Když jsem byla na operaci,tak tu spolu týden řádili (no, na úklid poněkud pozapomněli,ale hlavně že přežili
),když zas byla v nemocnici dcera,tak jsme se u ní po 12ti hodinách střídali (neb já bych tam sama zešílela) atd atd. Jak říkám,lepšího tatínka pro děti jsem si vybrat nemohla ![]()