Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj,prosím o pomoc co dělat.Sousedi pod námi jsou houslisti,někde dokonce i učí.Když jsme se sem nastěhovali tak jsme se s nima domluvili, že prostě tady hrát nebudou že od toho mají ty své zkušebny.Před prázdninami přišli s tím že školy jsou zavřené tak budou zkoušet doma,řekla jsem o.k. ale od 12-15hod chci klid kvůli spaní syna.Jenže ouha je po prázdninách a oni si hrají a hrají a když jdu za nimi tak řeknou dobře přestaneme necháme to do školy,ale jen co vejdu do svého bytu hrají zase.
Už mě nebaví pořád za nimi chodit.Hrajou mi přímo nad ložnicí,takže kluk nemá klid na spaní a díky tomu my kolikrát ani neusne.Už mě to štve a to hrají stále i o víkendu do osmi do večera.K tomu mají byt (2+1) plný morčat a koček a stačí že si otevřou okno a mě ten smrad jde do bytu.
Takže paráda ptala jsem se v okolí co dělat proti hraní i tomu smradu ale bohužel s tím nic neudělám.Nemá někdo z vás radu jak na ně? Díky moc jinak už se z nich fakt zbláznim
Trochu mi to připomíná stav, kdy nám bylo cca od 14 do 6 let a bydleli jsme v paneláku. A pod nás se přistěhovala rodinka s miminkem. No, byli u nás tak dvacetkrát denně, že jim mimi nemůže spát, když my dupem. Táta přislíbil nápravu, a sotva zavřel dveře, jal se nás nahánět po bytě, aby nám dal co proto. My se rozlítli jako hejno kuřat s razancí slona a křikem fanoušků FC Baník … a sousedi na nás mohli zvonit znova … ![]()
Tak já si myslim, že kdyby jste sepsali nějakou petici, že to vadí víc lidem ve vašem domě, tak by se s tim muselo něco začít dělat, ale takhle bohužel, jestliže nehrajou v době nočního klidu, tak s tim asi nic neuděláš, jestli jim tedy nehodláš dělat taky nějaký naschvály. ![]()
mě nevadí když sousedi nad námi dupou ale to hraní je neúnosný do toho přidali ještě fltnu ale ta není tak slyšet.Neřeknu kdyby hráli nějakou melodii o se dá trochu poslouchat ale oni hrají jen tak nějaké tóny a to třeba čtyři hodiny v kuse ![]()
už jsme na ně dupali anebo když byl syn venku s babičkou tak na plný pecky rádio ale nic nepomáhá.Taky už jsem o tom přemýšlela ,jenže lidi z nich mají strach neodváží se jim nic říct protože ona je z Ukrajiny a on z Ruska.Jak kdyby to bylo něco strašnýho.K tomu on tu není hlášen.
Tak to asi budeš muset vzít do svých rukou, když se jich tedy sousedi tak bojí.Nejdříve bych jim to řekla slušně a když by to bylo pořád stejné, pak by to šlo asi po zlym, možná bych použila tedy výhružky a asi nejlépe bych tam poslala manžela, přece jen chlap budí respekt.Manžela na ně poslat jsi nezkoušela?
ten tam šel poprvé a zatim jsem nechtěla ho tam posílat,potože pak bych měla strach o sousedy já.
Je totiž ráznějšího typu a ten se s ničím opravdu nese… Ale asi to tak dopadne.
Myslela jsem že mi někdo poradí,aby tam přítel nemusel jít.
a co si na ně zkusit stěžovat u města? Nevim teda jak to s tim panelákem nebo co to je (bytovka) máte, jestli jste si byt odkoupili nebo jste v nájmu a oni taky, ale město by to mohlo vyřešit? když domluva nepomáhá? Dělat jim naschvály aby se v noci nevyspali to byste z toho mohli mít problém i vy, ale tak zatim teda třeba zkusit poslat manžela, že pokud to nepůjde po dobrym, tak se to bude řešit jinak? nevim, možná jen plácám.
oni byt vlastní my jsme v nájmu.V noci jim naschváli neděláme a ani by nás to nenapadlo,jelikož malej chodí brzy spát.
To jsem taky myslela, aby sis šla stěžovat k vlastníkovi bytovky, ve které bydlíte, ale na to bys musela mít asi ty podpisy.
Asi jiné varianty už nejsou, já bych tam poslala manžela. ![]()
mě teda v paneláku pod náma hroujou na klavír a na bubnu a teda nenapadlo mě si jít stěžovat,už jen pro to že neruší noční klid a hrajou přes den ( oba jsou učitelé v hudebce a někdyy si berou žáky domů) prostě pokuď chci mít klid tak nesmím bydlet v paneláku.Popravdě vem to z druhý strany,oni si platí nájem,nebo mají byt koupený v os a budou se ptát sousedů co u sebe doma můžou dělat
spíš bych slušně poprosila že v tu a tu dobu chodí malej odpo spát,tak jestli by nemohli v tu dobu hraní přerušit..........
mabit píše:
mě teda v paneláku pod náma hroujou na klavír a na bubnu a teda nenapadlo mě si jít stěžovat,už jen pro to že neruší noční klid a hrajou přes den ( oba jsou učitelé v hudebce a někdyy si berou žáky domů) prostě pokuď chci mít klid tak nesmím bydlet v paneláku.Popravdě vem to z druhý strany,oni si platí nájem,nebo mají byt koupený v os a budou se ptát sousedů co u sebe doma můžou dělatspíš bych slušně poprosila že v tu a tu dobu chodí malej odpo spát,tak jestli by nemohli v tu dobu hraní přerušit..........
Přesně tak. Já se taky nechodím ptát všech sousedů, jestli si můžu pustit lux, mixer a podobně…
Pokud nedělají hluk v noci, tak bych se s tím prostě musela smířit, zkusila bch je poprosit, jestli by prostě od 12 do 15 mohli být potišejc, že malý spí.
To že hrajou tóny je jasný, holt hudba není jenom o melodii a pokud učí ta tím spíš.
Tvůj syn už není taky malý aby musel spát každý den takovou dobu.
Když jsme se nastěhovali do bytu, kde teď bydlíme, tak sjem myslela, že vypěním ze sousedovic dětí, který si hrajou na schodišti, ale zvykla jsem si…
Tobě vadí hraní na housle
Můžeš být ráda, že nemají bicí a navíc si zadara můžeš poslouchat
housle mají krásný zvuk. Vidím to stejně jak mabit, domluvila bych se slušně na tom, aby nehráli v době, kdy syn spí. Pokud ti vadí každý zvuk, nesmíš bydlet v paneláku. Sousedi platí nájem, tak se kvůli tobě nebudou po bytě vznášet jak éterické víly. Mně třeba vadilo hulení na balkóně, kdy jsem nemohla ani vyvětrat a taky jsem nic nezmohla, prostě jsem si občas zanadávala a brala to jako panelákovou daň. ![]()
Gina108 píše:
Mně třeba vadilo hulení na balkóně, kdy jsem nemohla ani vyvětrat a taky jsem nic nezmohla, prostě jsem si občas zanadávala a brala to jako panelákovou daň.
Ježkovo já vždycky úplně teču, když sousedka kouří na záchodě a stoupačkama to jde k nám do jádra
, ale prostě to tak je a nic s tím neudělám.
Jako neblbněte - to se nadá srovnávat - housle a mixér - intenzitou ani decibely..
I když je to panelák - oni mají právo hrát, ale ona zase má právo mít klid ve svém bytě..takže at hrají tak, že to není slyšet dál..Což moc nejde, takže by měli sklapnout..Ten zvuk se nedrží u nich - takže už nejde o jejich svobodu projevu, ale o obtěžování..
jak to vyřešit nevím, ale nemyslím si, že je to v pořádku. ![]()