Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky,
snad mi ještě někdo v tuhle hodinu poradí.. dělám marcipánovou hmotu, ve které má být glukóza a já blbec jsem si jí nekoupila..
Dá se to nějak nahradit??
Jo a ještě jedna otázka ![]()
Opravdu mi ten marcipán poteče, když mám pod ním podinkovo máslový krém??? ![]()
Jestli jo, tak já to snad seškrábnu ![]()
Zkus nahradit obyčejným řepným cukrem. Glukóza je vlastně taky cukr, i když stravitelnější. (Když spojíš dvě molekuly glukózy a dáš z toho pryč jednu molekulu vody, tak máš molekulu řepného cukru. Takže asi tak…
)
ja teda nikdy nedelala s glukozou, ale s obyc praskovym cukrem a trochou medu. jednou myslim i bez medu. nevim misto ceho tam ta glukosa je, jestli misto toho praskace nebo toho medu. kdyby misto medu, tak bych byla rada, protoze mi v tom ten med nechutna.
jinak jsem v tom ne moc zkusena, ale docetla jsem, se, ze kdyz je pomer - 1 puding/1 maslo, tak to netece. A neteklo.
jeste chcvi zkusit holou ztuzenou slehacku, tu mam nejradeji......
Jura007 píše:řepný cukr je glukosa a fruktosa, pro upřesnění
Zkus nahradit obyčejným řepným cukrem. Glukóza je vlastně taky cukr, i když stravitelnější. (Když spojíš dvě molekuly glukózy a dáš z toho pryč jednu molekulu vody, tak máš molekulu řepného cukru. Takže asi tak…)
Do marcipanu misto glukozy davam mouckovy cukr a med.
A ted jsem delala dort v patek,pod marcipan dala pudinkovo maslovy krem a bylo to uplne v pohode
neteklo nic,krasne marcipan drzel ![]()
alenka84 píše:Jura007 píše:řepný cukr je glukosa a fruktosa, pro upřesnění
Zkus nahradit obyčejným řepným cukrem. Glukóza je vlastně taky cukr, i když stravitelnější. (Když spojíš dvě molekuly glukózy a dáš z toho pryč jednu molekulu vody, tak máš molekulu řepného cukru. Takže asi tak…)
Dvě molekuly glukosy dají dohromady maltosu…pardon za off topic
ano, jak jednou podotkl muj bratr, kdyz nekdo chce v diskusi dat najevo, ze tomu taky rozumi, udela to tak, ze nesouhlasi
![]()
tak ja taky podotknu - myslim si, ze disacharid muze mit docela jine chemicko fyzikalni vlastnosti, nez monosacharid a tudiz mi pitvani slozeni sacharozy prijde bezpredmetne.
No ale tady jste mě děvčata nachytaly při docela fatální neznalosti - což rád uznám. (Asi se zase začnu vzdělávat…)
Jura007 píše:
No ale tady jste mě děvčata nachytaly při docela fatální neznalosti - což rád uznám. (Asi se zase začnu vzdělávat…)
Jako fatální neznalost mi to nepřijde, prostě jen omyl ![]()
Pudloslava píše:alenka84 píše:Jura007 píše:řepný cukr je glukosa a fruktosa, pro upřesnění
Dvě molekuly glukosy dají dohromady maltosu…pardon za off topic
ano, jak jednou podotkl muj bratr, kdyz nekdo chce v diskusi dat najevo, ze tomu taky rozumi, udela to tak, ze nesouhlasi
tak ja taky podotknu - myslim si, ze disacharid muze mit docela jine chemicko fyzikalni vlastnosti, nez monosacharid a tudiz mi pitvani slozeni sacharozy prijde bezpredmetne.![]()
![]()
Asi máš pravdu, ve všem ![]()
Anetto, ta glukóza je tam důležitá aby to bylo pružné (info pro ostatní, glukóza je tam ve formě sirupu, moučk. cukr to nenahradí). Zkus tam dát med, ale ta glukóza jde udělat z cukru a kys. citronóvý
Akorát přesně už si nepamatuju ten postup, najdi si to na www.dortomanie.cz.
Nebo ještě ten pšeničný sirup, ale ten asi doma taky nemáš… (ne javorový!!!)
A na pud.-más. krému ti to téct nebude, marcipán se začne rozpouštět jen na krémech s vodou - tj. jogurtových, šlehačkových!!!
AnastazieB píše:
Anetto, ta glukóza je tam důležitá aby to bylo pružné (info pro ostatní, glukóza je tam ve formě sirupu, moučk. cukr to nenahradí). Zkus tam dát med, ale ta glukóza jde udělat z cukru a kys. citronóvýAkorát přesně už si nepamatuju ten postup, najdi si to na www.dortomanie.cz.
Nebo ještě ten pšeničný sirup, ale ten asi doma taky nemáš… (ne javorový!!!)A na pud.-más. krému ti to téct nebude, marcipán se začne rozpouštět jen na krémech s vodou - tj. jogurtových, šlehačkových!!!
AnastazieB píše:
Anetto, glukóza jde udělat z cukru a kys. citronóvý
tak to bych se teda divila, ze by z toho byla fakt glukoza, nicmene fungovat to muze
v kazdym pripade dobra zprava ze glukoza je misto medu, tem mi v tom nechutna. jaky je ten recept s glukozou? Glukopur mam doma pro decko.
Pudli, sacharóza se dá štěpit v kyselém prostředí zahříváním. Dělali jsme to v chemii v laboratorních cvikách. Ale asi není kyselina jako kyselina, i ta myslím ovlivňuje rychlost štěpení… ![]()