Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Záleželo by na tom z jakého důvodu tu pomoc potřebují, ale pokud píšeš že ji budou pravděpodobně potřebovat za čas znovu, tak bych se na ně vyprdla
Vykašli se na to! Podle toho, co píšeš, je to jako sypat každý půlrok peníze do kanálu. Navíc je sami budete potřebovat.
@Anonymní píše:
Ahoj píši anonymně a pokusím se psát co nejobecněji. Nechci aby někdo věděl, že to vůbec řeším. My s přítelem si vyděláváme celkem slušné peníze. Šetříme na bydlení a jsme velmi rádi za každou korunu, kterou se nám podaří ušetřit. Odsouváme plánovanou rodinu, dokud nebude koupený byt atd.. Na podzim chceme leťět na dovolenou, na kterou se celý rok těšíme. Mám příbuzné, kteří potřebují finanční pomoc. Bohužel to ale není poprvé. Vím, že bych jim nějaké peníze dát mohla, znamenalo by to pro mě, že dovolená nebude tak jak si představuji, ale skromnější. Třískají se ve mě dva názory. Mám to tak, že když jim nepomohu budu si to vyčítat. Když ano, vyřešim sice jejich současnou situaci, ale za půl pravděpodobně budem řešit něco podobného :-/ Jak byste se zachovaly??
nikdy nepůjčuju prachy, ani je nedávám.. prachy do vztahů nepatří. A jestliže víš, že by to zachvílu bylo stejné, tím tuplem bych jim nedala nic
v tomhle jsem nekompromisní.. u nás v rodině zastáváme názor, že prachy do vztahů nepatří
když už, tak klasická půjčka vč. právního ošetření atd.. jinak nic.
Pokud je jejich rozpočet jak černá díra, tak bych se na to vykašlala, nepůjčovala a nedávala bych jim nic…pokud z jejich strany není žádná snaha o zlepšení situace, tak už vůbec ne…
HOdně bych asi přemýšlela o tom, jestli ti lidé vyčerpali opravdu všechny své možnosti, jak si pomoci sami. Pokud bych viděla, že dělají opravdu vše, co je v jejich silách a šlo by o blízké příbuzné, které mám ráda, pomohla bych. Ovšem jestli už teď víš, že za půl roku budete tam, co teď, pravděpodobně je někde něco špatně a chtělo by to spíše odstranit příčinu zadlužování (naučit je rybařit, ne jim co půl roku hodit pár ryb). Do černé díry by se mi sypat peníze nechtělo.
Bohužel oni nedělají nic, sama bych řekla, že žiju skromněji než o ni a to bych si trochu luxusu mohla dovolit. Nejhorší je, že je mi prostě trapně, když se o tom bavíme a já mám potřebné finance na účtě, ale prostě je máme pro svoje potřeby
![]()
@Anonymní píše:
Bohužel oni nedělají nic, sama bych řekla, že žiju skromněji než o ni a to bych si trochu luxusu mohla dovolit. Nejhorší je, že je mi prostě trapně, když se o tom bavíme a já mám potřebné finance na účtě, ale prostě je máme pro svoje potřeby![]()
![]()
tak se na ně vybodni, jako ty budeš chodit do práce a šetřit proto aby oni nemuseli?
@Anonymní píše:
Bohužel oni nedělají nic, sama bych řekla, že žiju skromněji než o ni a to bych si trochu luxusu mohla dovolit. Nejhorší je, že je mi prostě trapně, když se o tom bavíme a já mám potřebné finance na účtě, ale prostě je máme pro svoje potřeby![]()
![]()
ani nahodou, to jedine by mne musela blbost fackovat. Na pujcovani penez jsou banky, ne pribuzni ![]()
@Anonymní píše:
![]()
vůči jakékoliv debatě o penězích buď imunní, asi to na tebe zkouší, protože vědí, že peníze máš… pokud by se do této situace dostali např. po povodních atd., tak bych jim pomohla, ale pokud nic nedělají a jen ždímou příbuzné, tak bych se na to fakt vykašlala…
@Anonymní píše:
![]()
vykašli se na trapnost.. není Tvojí povinností živit někoho, kdo se o sebe neumí postarat ![]()
Tak pokud nedělají nic, tak bych rozhodně výčitkami svědomí netrpěla…
A oni si ti o ty peníze řekli? Já bych to asi dost zvážila a taky by záleželo na částce. O kolik se jedná? U nás to teda není nic „zakázaného“ půjčovat peníze v rámci rodiny. Já už jsem taky takhle půjčila, něco se mi vrátilo a něco ne (v tomhle případě už to neudělám). Vrátí ti ty peníze? Kdyby ano a znamenalo by to pro mě jen skromnější dovču, tak bych asi půjčila.
@martina.se …ani segre, mame treba??…moje segra je ted ve srackach, ja penize mam, okamzite ji zafinancovala bo bych nemohla zit v Tom svym vicemene luxicku s pocitem, ze ona se nehne z mista bo nema many…diky moji finacni pomoci mohla koupit Auto, pronajmout byt a dojizdi za praci do nemecka…nebyt me, tak sedi na vsi na zadku a haze si asi laso…takhle jako samozivitelka zajisti sebe i malyho atdatd…to mi nerikej, ze bys byla takovej necita a segre, mame nepujcila bo jsi presvedceni toho, ze penize do vztahu nepatrej??? ![]()
@Anonymní píše:
![]()
takovým lidem bych peníze nepůjčila, kdybych z jejich strany viděla aspoň nějakou snahu, tak bych o tom uvažovala ale na všechno bych sepsala papír, jinak nic
Ahoj píši anonymně a pokusím se psát co nejobecněji. Nechci aby někdo věděl, že to vůbec řeším. My s přítelem si vyděláváme celkem slušné peníze. Šetříme na bydlení a jsme velmi rádi za každou korunu, kterou se nám podaří ušetřit. Odsouváme plánovanou rodinu, dokud nebude koupený byt atd.. Na podzim chceme leťět na dovolenou, na kterou se celý rok těšíme. Mám příbuzné, kteří potřebují finanční pomoc. Bohužel to ale není poprvé. Vím, že bych jim nějaké peníze dát mohla, znamenalo by to pro mě, že dovolená nebude tak jak si představuji, ale skromnější. Třískají se ve mě dva názory. Mám to tak, že když jim nepomohu budu si to vyčítat. Když ano, vyřešim sice jejich současnou situaci, ale za půl pravděpodobně budem řešit něco podobného :-/ Jak byste se zachovaly??