Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Holky zrovna si chystám bylinnou napářku. A zajímaly by mně zkušenosti jestli vám opravdu u porodu pomohla třeba že jste neměla poranění.
A kolikrát před porodem jste ji stihli…
Mne delali, kdyz mi porod vyvolávali. Pouze praskli vodu a pak v průběhu 2naparky. Naprostá slast. Za 6hod mimi venku a 1stehem.
Rodila jsem dva dny, z toho v porodnici jsem byla poslední cca hodinu. Doma jsem si napářku dělala několikrát, jestli to k něčemu bylo, to fakt nevím. Porodila jsem bez poranění, ale to i předchozí dítě, u kterého jsem si napářku nedělala.
Mě dávali v porodnici naparku. Strašně ji propagovali (byla placená a podle mě to byl ten důvod). Měla mi rozběhnout kontrakce, pomoct s otvíráním. Poctive jsem na ni seděla tak třičtvrtě hodiny. Měla už jsem prasklou vodu a pozitivního streptokoka. Myslim že neudělala vůbec nic. Tabletku na rozjetí kontrakci jsem dostala stejně a nástřih byl taky. ![]()
Porodila jsem 4× bez poranění a bez napářky.. Poslední dítě mělo skoro 5 kg. Hodnotit nemohu tedy.
Když jsem měla v nemocnici napářku, tak krom toho, že to bylo takové „wellness“ a hezky to vonělo, tak jsem stejně byla hodně šitá.
Na sále jsem na ní vydržela přesně 15 minut, pak už se miminko dralo ven, bez poranění. Ale je fakt, že na začátku napářky už jsem byla otevřená na 7 cm.
Kamarádka na ni byla asi hodinu, snažili se porod trošku rozjet, protože ji praskla voda, ale jinak ticho po pěšině. Porodila až za několik hodin.
Doma jsem si udělala naparku a dala po půl roce teplou vanu a druhý den ráno jsem porodila, 5 dní před termínem. Věřím, že to k porodu opravdu pomohlo.
Za mě ne. Dělala jsem pravidelně od 38tt a nikdy nic. Myslím že je to jako se vším, pokud je tělo víceméně ready, tak to může trochu ulevit, pomoci prokrvení a prohřátí, stejně jako klystýr. Pokud nic, tak nic. 😀
Jo a porod nakonec vyvolávaný, s nástřihem.