Pomohlo sledování pořadů v originále při učení jazyka?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1902
18.8.16 21:32

@Jana525 To vypadá hooodně zajímavě. Já hledala info jen na českých stránkách, na tohle jsem nenarazila. A máš osobní zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1902
18.8.16 21:41

@Kelsey Díky! Dobrý i pro angličtinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
18.8.16 21:44

@Zuzka2012 mam,delam ted s Paul Noble Nemcinu. Prestoze uz jsem se ji ucila nekolik let ve skolach a z ucebnic, tohle je uplne neco jineho. V podstate ani nevnimas, ze se ucis. On sam rika, ze se ani nemas snazit si to pamatovat. Navic ti u toho rika zajimave figle, ktere me nikdy nenapadli. Treba, jak jednoduse zmenou, jde udelat ze spousty angl. slov nemecke. Az diky nemu jsem konecne pochopila slovosled v nemecke vete.
Proste je to neco jako, kdyz se male deti uci jen mluvit. Taky je to prirozene, a az pozdeji ve skole se naucis psat a cist. A uz je to jednodussi.
On to ma stejnou metodu jakou vymyslel Michel Thomas. Uz je mrtvy. Byl to slavny american, ktery umel nekolik jazyku a touhle metodou ucil jazyky spoustu slavnych lidi. Az skoncim s Paulem, tak si chci koupit od nej Nemcinu pro pokrocile. Jo a u toho Paula je to vse krasne namluvene rod. mluvcim, takze se i pekne naucis vyslovnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5635
18.8.16 21:58
@vyrovnaná žena píše:
@Zuzka2012
ano, a ještě si kupuji knížky, kde je jedna strana v originále a pak v češtině, to je dobré

Nemáš prosím po ruce nějaký odkaz? :kytka: Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1902
18.8.16 22:00

@Jana525 Fakt zajímavé :think: A ten Paul je tedy pro začátečníky a Michel pro pokročilé? Nějak jsem to z toho nepochopila, ale zatím jsem četla jen zběžně. Musím na to mrknout pořádně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
18.8.16 22:07

Záleží, co jsi za typ na učení.
Já jsem odjela do Itálie na 3 měsíce po 8 měsících studia italštiny v Čechách a sledování televize mi hrozně pomohlo. Potom další rok studia v Čechách a další rok v Itálii. Italština (byla) perfektní, složila jsem několik zkoušek.
Angličtina šla zcela do kelu. Jakmile na mne někdo promluvil anglicky, odpovídala jsem italsky a měla velký problém dostat z pusy větu v Aj.

Po sedmi letech, kdy jsem dávala soukromé hodiny italštiny, mateřská a 7 let nepoužívání.
Za to dobrých 5 let intenzivního sledování seriálů v angličtině. Ze začátku s čj titulky, pak s aj titulky, nyní zcela bez titulků. Obrovský progres pasivní Aj, ale zlepšila se i aktivní.
A italština dostala na frak- ta aktivní., vybavování si sloviček například, jinak porozumnění mám stále tak na 97%.

Ale já říkám, že mám hlavu jen na jeden jazyk no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
18.8.16 22:12

@Zuzka2012 ten Paul by te mel za 12 hodin naucit mluvit tak, aby jsi se domluvila o dovolene. Behem kurzu se naucis 6000 slov. V hodnoceni mnozi pisi, ze se za tech 12 hodin naucili mnohem vic, nez za nekolik let ve skole. U toho Michela si muzes koupit cd podle stupne znalosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
18.8.16 22:26

Rozhodne to pomuze, mozna nejvic ze vseho, co muzes delat. kdyz k tomu bude treba 1× tydne kurz, tak super.

v te tv si k tomu poustej titulky pro neslysici. titulky v cestine jsou blbost, to ti nepomuze. italske titulky pro neslysici ti vypisou co se tam rika a jeste pochytis zajimava slovesa (pisou tam i zhruba zvuky, napr. „auto startuje“ nebo „tezce dycha“ apod.)

jinak pro anglictinu take jedine aj zvuk s AJ titulky.

hledat ve slovniku nema cenu, to clovek vydrzi tyden, mesic a konec. poustej co te bavi s temi titulky a budes se divit

co jeste hodne pomaha - ale opravdu hodne - je opakovani slov nebo nejlepe celych vet po nich. zadne zastavovani prehravani, nic takoveho…proste opakovat co rekli a koukat dal. ze zacatku to jde ztuha, staci par slov…ale pozdeji to pujde.
clovek tim ziskava tu spravnou melodii, prizvuk a zni potom vice jako rodily mluvci. navic se tim ta slova fixuji… a slovni zasoba obrovsky roste

Příspěvek upraven 18.08.16 v 22:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1902
18.8.16 22:26

@jenny.fields Tak to se právě obávám, že bych dopadla podobně… :?
Italštinu jsem se učila 3 roky, pak na 4 roky výpadek při mateřské. Teď jsem se do toho dala znovu (cca půl roku) a pasivně jsem se do toho dostala dobře, aktivně je to o dost horší. Do angličtiny jsem naskočila lépe, ale taky jsem se jí věnovala mnohem déle a intenzivněji, i v zahraničí. Tak teď nevím, abych v tom neměla guláš… Na střední jsem sice zvládla AJ a NJ dohromady, ale to už je let. Mozek stárne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1902
18.8.16 22:30

@budi Díky za tip, musím zjistit, jak se nastavují titulky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1197
19.8.16 20:03

Ano, pomáhá to. Pokud jsi úroveň A2, mozek rozhodně nevypne, jak tu někdo psal. To je nesmysl. A sledovat se slovníkem tě bude zpomalovat a navíc se staneš jednou z řady otroků slovníku, kteří ale nejsou schopni pak přejít na vyšší úroveň, protože nedokážou fungovat jenom na úrovni učeného jazyka bez berličky toho rodného. Právě B úroveň je o tom, že se mozek naučí z kontextu vyzobávat známé informace a zbytek si schovávat na příště, až to jinde secvakne.

Pasivní učení je moc důležitá věc. Staví základ pro všechno ostatní.

Sama jsem z těch, které sledovaly pořady v originálu. Protože jsem byla líná, přestala jsem stahovat titulky. Samozřejmě pak bylo potřeba dodat aktivní stránku a utřídit gramatiku, ale dodalo mi to hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1902
19.8.16 21:39

@Majka13 Taky dik za info. Ja jsem prave trochu lina hledat ve slovniku, zvlast kdyz pak hledam porad ty samy slova :roll: Tak si rikam, ze nevim, ale proste mi to urcite dojde… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
19.8.16 23:06

Ale pokud si už Italštinu uměla a pises i dokonce učila, tak se ti snad nemohla úplně vymazat z hlavy. To snad není ani možné :nevim:. Tak sleduj tu TV, cti. A jses zachvilku zpět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1902
20.8.16 06:41
@Kelsey píše:
Ale pokud si už Italštinu uměla a pises i dokonce učila, tak se ti snad nemohla úplně vymazat z hlavy. To snad není ani možné :nevim:. Tak sleduj tu TV, cti. A jses zachvilku zpět.

To jsem nepsala ja, bohuzel :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko