Pomohlo sledování pořadů v originále při učení jazyka?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Jana525 To vypadá hooodně zajímavě. Já hledala info jen na českých stránkách, na tohle jsem nenarazila. A máš osobní zkušenost?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zuzka2012 mam,delam ted s Paul Noble Nemcinu. Prestoze uz jsem se ji ucila nekolik let ve skolach a z ucebnic, tohle je uplne neco jineho. V podstate ani nevnimas, ze se ucis. On sam rika, ze se ani nemas snazit si to pamatovat. Navic ti u toho rika zajimave figle, ktere me nikdy nenapadli. Treba, jak jednoduse zmenou, jde udelat ze spousty angl. slov nemecke. Az diky nemu jsem konecne pochopila slovosled v nemecke vete.
Proste je to neco jako, kdyz se male deti uci jen mluvit. Taky je to prirozene, a az pozdeji ve skole se naucis psat a cist. A uz je to jednodussi.
On to ma stejnou metodu jakou vymyslel Michel Thomas. Uz je mrtvy. Byl to slavny american, ktery umel nekolik jazyku a touhle metodou ucil jazyky spoustu slavnych lidi. Az skoncim s Paulem, tak si chci koupit od nej Nemcinu pro pokrocile. Jo a u toho Paula je to vse krasne namluvene rod. mluvcim, takze se i pekne naucis vyslovnost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vyrovnaná žena píše:
@Zuzka2012
ano, a ještě si kupuji knížky, kde je jedna strana v originále a pak v češtině, to je dobré
Nemáš prosím po ruce nějaký odkaz?
Děkuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jana525 Fakt zajímavé
A ten Paul je tedy pro začátečníky a Michel pro pokročilé? Nějak jsem to z toho nepochopila, ale zatím jsem četla jen zběžně. Musím na to mrknout pořádně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží, co jsi za typ na učení.
Já jsem odjela do Itálie na 3 měsíce po 8 měsících studia italštiny v Čechách a sledování televize mi hrozně pomohlo. Potom další rok studia v Čechách a další rok v Itálii. Italština (byla) perfektní, složila jsem několik zkoušek.
Angličtina šla zcela do kelu. Jakmile na mne někdo promluvil anglicky, odpovídala jsem italsky a měla velký problém dostat z pusy větu v Aj.
Po sedmi letech, kdy jsem dávala soukromé hodiny italštiny, mateřská a 7 let nepoužívání.
Za to dobrých 5 let intenzivního sledování seriálů v angličtině. Ze začátku s čj titulky, pak s aj titulky, nyní zcela bez titulků. Obrovský progres pasivní Aj, ale zlepšila se i aktivní.
A italština dostala na frak- ta aktivní., vybavování si sloviček například, jinak porozumnění mám stále tak na 97%.
Ale já říkám, že mám hlavu jen na jeden jazyk no.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zuzka2012 ten Paul by te mel za 12 hodin naucit mluvit tak, aby jsi se domluvila o dovolene. Behem kurzu se naucis 6000 slov. V hodnoceni mnozi pisi, ze se za tech 12 hodin naucili mnohem vic, nez za nekolik let ve skole. U toho Michela si muzes koupit cd podle stupne znalosti
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rozhodne to pomuze, mozna nejvic ze vseho, co muzes delat. kdyz k tomu bude treba 1× tydne kurz, tak super.
v te tv si k tomu poustej titulky pro neslysici. titulky v cestine jsou blbost, to ti nepomuze. italske titulky pro neslysici ti vypisou co se tam rika a jeste pochytis zajimava slovesa (pisou tam i zhruba zvuky, napr. „auto startuje“ nebo „tezce dycha“ apod.)
jinak pro anglictinu take jedine aj zvuk s AJ titulky.
hledat ve slovniku nema cenu, to clovek vydrzi tyden, mesic a konec. poustej co te bavi s temi titulky a budes se divit
co jeste hodne pomaha - ale opravdu hodne - je opakovani slov nebo nejlepe celych vet po nich. zadne zastavovani prehravani, nic takoveho…proste opakovat co rekli a koukat dal. ze zacatku to jde ztuha, staci par slov…ale pozdeji to pujde.
clovek tim ziskava tu spravnou melodii, prizvuk a zni potom vice jako rodily mluvci. navic se tim ta slova fixuji… a slovni zasoba obrovsky roste
Příspěvek upraven 18.08.16 v 22:34
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jenny.fields Tak to se právě obávám, že bych dopadla podobně… ![]()
Italštinu jsem se učila 3 roky, pak na 4 roky výpadek při mateřské. Teď jsem se do toho dala znovu (cca půl roku) a pasivně jsem se do toho dostala dobře, aktivně je to o dost horší. Do angličtiny jsem naskočila lépe, ale taky jsem se jí věnovala mnohem déle a intenzivněji, i v zahraničí. Tak teď nevím, abych v tom neměla guláš… Na střední jsem sice zvládla AJ a NJ dohromady, ale to už je let. Mozek stárne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, pomáhá to. Pokud jsi úroveň A2, mozek rozhodně nevypne, jak tu někdo psal. To je nesmysl. A sledovat se slovníkem tě bude zpomalovat a navíc se staneš jednou z řady otroků slovníku, kteří ale nejsou schopni pak přejít na vyšší úroveň, protože nedokážou fungovat jenom na úrovni učeného jazyka bez berličky toho rodného. Právě B úroveň je o tom, že se mozek naučí z kontextu vyzobávat známé informace a zbytek si schovávat na příště, až to jinde secvakne.
Pasivní učení je moc důležitá věc. Staví základ pro všechno ostatní.
Sama jsem z těch, které sledovaly pořady v originálu. Protože jsem byla líná, přestala jsem stahovat titulky. Samozřejmě pak bylo potřeba dodat aktivní stránku a utřídit gramatiku, ale dodalo mi to hodně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Majka13 Taky dik za info. Ja jsem prave trochu lina hledat ve slovniku, zvlast kdyz pak hledam porad ty samy slova
Tak si rikam, ze nevim, ale proste mi to urcite dojde… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale pokud si už Italštinu uměla a pises i dokonce učila, tak se ti snad nemohla úplně vymazat z hlavy. To snad není ani možné
. Tak sleduj tu TV, cti. A jses zachvilku zpět.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kelsey píše:
Ale pokud si už Italštinu uměla a pises i dokonce učila, tak se ti snad nemohla úplně vymazat z hlavy. To snad není ani možné. Tak sleduj tu TV, cti. A jses zachvilku zpět.
To jsem nepsala ja, bohuzel ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit