Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jsem vyřízená… moje hodná, milá holčička se ze dne na den změnila v uječený, uplakaný klíště
.
Nedávno byl Terezce rok, a poslední cca 3-4 týdny je jako přísavka pořád se na mě věší, chce chovat, kňourá, když jí něco nejde vzteká se, nebaví jí to se mnou doma (na návštěvách nebo různých cvičeníčkách, plavání a pod je v pohodě). Není vůbec schopná si sama hrát ani doma ani venku… samozřejmě jí nejvíc zajímají věci, které nesmí, takže celý den nedělám nic jiného než jí pořád něco zakazuju ![]()
Vím, že je to asi nějaké první vzdorovité období, ale je to na palici, už jsem z ní hrozně unavená, bez energie…
Nečekám žádnou spásnou radu (možná tip jak se zabavují vaše děti), doufám, že jí to plačtivé a ukňourané období brzo přejde, jen jsem se potřebovala trochu vypovídat, a doufám ve šťastné zítřky
![]()
Ahoj,u nás to nastalo taky kolem 1.roku,a tu a tam se to vrací stále.
Kňourání,vztekání,řev.
Někdy jsem z toho taky na palici,někdy vypěním,někdy z toho mám depku,a je mi líto,že je takový.
Co nadělat?
Vydržet.
Nejsi v tom sama ![]()
mě taky, a už mi ho nikdo nevrátil, do roka jsem si myslela že bude chudák holka ve škole určitě objektem šikany, a ono to možná bude naopak:-DD
Radu nemám, bohužel jsem si skoro jistá že v nejbližší době to nepřejde takže aspon přeju pevné nervy:-)
Jediná pomoc je obrnit se trpělivostí a snažit se přežít. Starší syn se naučil hrát si sám až ve věku kolem 3 let.
U nas se Samík taky po roce zmenil v priserny kliste,vsude musel byt s maminkou,jak jsem odesla z mistnosti,zacal rev…ale po par mesisich se to zase zklidnilo
Takze vydrz,ono to prejde ![]()
Máme to tak měsíc úplně stejně, už jsem si na to zvykla
a čekám až to přejde
doufejme, že brzy
lucavlachova píše:
Ehmm naší je 3,5 roku a stále čekám kdy to přejde
pěkné.
do té doby budu v Kostrakempingu ![]()
no výborně holky… to vám teda děkuju
žádné hezké vyhlídky… budeme muset vydržet.
Ona neni vyloženě závislá na mě, je jí jedno, kdo si s ní hraje, hlavně že hraje ![]()
No nic, hlavně že v tom nejsem sama ![]()
A zkoušela jsi jí vrátit
u nás doma to samé, takže už má v kuchyni své šuplíky, které vyhazuje, pokud chci něco udělat, nechám ho roztrhat celou roličku toaleťáku, do pračky si dneska schoval odsávačku, z linky tahá na co dosáhne a dosáhne daleko
já říkám - zlaté období, kdy leží jako knedle, pak to je horší a horší, ale zase je s nimi větší sranda
Večer toho mívám tedy plné kecky ![]()
No bude hůř mě může nejvíc dostat když jdu pověsit ven prádlo ta málá slípka mi zamkne a pak se mi přez okno směje ječím na ní a ona mi ukazuje palcem a říká si jednička to mě naštve ještě víc a ona:nerozčiluj se praskne ti cévka a budeš tahat nohu ![]()
lucavlachova píše:
No bude hůř mě může nejvíc dostat když jdu pověsit ven prádlo ta málá slípka mi zamkne a pak se mi přez okno směje ječím na ní a ona mi ukazuje palcem a říká si jednička to mě naštve ještě víc a ona:nerozčiluj se praskne ti cévka a budeš tahat nohu
Tak vítej do klubu
Hodné miminko už se ti nevrátí, nám to po roce taky začalo a pak se to ve vlnách (někdy hůř, někdy líp a úplně nejhůř po druhém roce) opakuje stále a když to konečně skončí, začne puberta
Přeju pevné nervy ![]()
lucavlachova píše:
No bude hůř mě může nejvíc dostat když jdu pověsit ven prádlo ta málá slípka mi zamkne a pak se mi přez okno směje ječím na ní a ona mi ukazuje palcem a říká si jednička to mě naštve ještě víc a ona:nerozčiluj se praskne ti cévka a budeš tahat nohu
A to mám doma ještě 9měsičního klučinu.To pochytí venku ,ve filmech atd.jinak je docela šikovná včera jsem myslela že je s manželem na dvoře tak jsem jí nehlídala pak oba přišli a on mi povídá že za ním vylezla po žebříku na střechu což dělá od roku a půl,pak nám vezme klíče od auta a jde ho startovat,už v 10ti měsících si dala židlu k ledničce a rabovala v ní jídlo no dítě na zabití