Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, nechci vypadat jak hysterka, ale syn jede zítra poprvé se školkou na výlet. Nikdy autobusem nejel, teď mu chystám batůžek a mám trochu strach. Nehody autobusů nejsou ojedinělé a já se ve školce vůbec nezeptala, jestli ten autobus bude mít třeba pásy. Je malý a mám strach, že se mu v tom autobuse něco stane. Je rozdíl autosedačka v autě a takové ty běžné autobusy, co si pamatuju z dětství. Asi hledám uklidnění
…
Vzpomeň jsi, jak jsi jako malá někam jela autobusem ty. Stalo se ti něco? Asi ne. Tak se uklidni a nech syna užít si výlet.
Ano, nehody se stávají, ale člověk se tou myšlenkou nesmí nechat paralyzovat. Přece nechceš syna celý život držet zavřeného doma, aby se mu nic nestalo. Děti jezdí autobusem běžně už spoustu generací, nedělej z toho horor.
Dcera byla autobusem minulý týden se skolkou v Zoo pásy měli. Taky jsme měli trochu obavy, ale zvládla to perfektně.
@nikinnna no tak toto mně upřímně rozesmálo, představ si, že jsou maminky s dětmi, které denně jezdí autobusem, jezdí i do té školky autobusem - havárie autobusů jsou naprosto minimální,
a vy jako rodina jezdíte autem? po dlouhé době jsem dnes sledovala tv a byly tam dvě havárky osobního auta, v tom jednom smrt 1 dospělého a 1 dítěte, ostatní v nemocnici
To fakt v životě nejel autobusem? O jaké běžné činnosti ho ještě ochuzuješ?
To není o vlastnictví auta, ale o poznání světa, stejně jako se musí naučit chodit a mluvit, tyto běžné situace by měl dávno znát.
Zvládne to, co by ne. A nějakou potenciální nehodou stejně dopředu vůbec nic neuděláš, stejně tak můžeš mít nehodu autem. ![]()
V současné době musí být autobusy objednávané na výlety školek i škol vybaveny bezpečnostními pásy. U mých dětí na to učitelky velmi dbaly a jednou dokonce dceřina učitelka zrušila výlet, protože přijel autobus bez pásů. Upřímně, nemyslím si, že by ty pásy v případě nehody něco zachránily, ale to už je jiný příběh
Myslím, že by ses měla uklidnit a nechat dítě, ať si užije výlet.
@annali já vím, mám radost, že někam pojedou. Jenomže, je to moje jediné dítě a jsem trošku úzkostná. Další děti mít nemůžeme. Snažili jsme se o něj dlouho, následně malém nepřežil porod a já taky ne, protože došlo k abrupci placenty. Má submukózní rozštěp a prostě už mám dost, bojím se o něj ![]()
@nozu super, to jsem chtěla vědět. Já vím, že to zase taková ochrana není, ale lepší než žádná…
@prejeta_zaba Nejel, ale vlakem ano, to ho vzala babička a prý ho tam stejně zajímal jenom tablet. Doplním, že tablet byl v rámci vlaku, zabudovaný v sedadle.
@stinga Jezdíme auty celá rodina, ale máme bezpečná auta a doufám, že i ty nejbezpečnější autosedačky ![]()
Příspěvek upraven 09.06.21 v 22:21
@nikinnna píše:
@annali já vím, mám radost, že někam pojedou. Jenomže, je to moje jediné dítě a jsem trošku úzkostná. Další děti mít nemůžeme. Snažili jsme se o něj dlouho, následně malém nepřežil porod a já taky ne, protože došlo k abrupci placenty. Má submukózní rozštěp a prostě už mám dost, bojím se o něj
No že má submukózní rozštěp ale není důvod k tomu, abys z něj udělala psychického invalidu. A to myslím fakt dobře. Pak se není co divit, že se děti nejsou schopné začlenit se do kolektivů, když je jejich maminky takto nepřiměřeně „chrání“. Nezvažovala jsi pro sebe psychologa?
@nikinnna píše:
@annali já vím, mám radost, že někam pojedou. Jenomže, je to moje jediné dítě a jsem trošku úzkostná. Další děti mít nemůžeme. Snažili jsme se o něj dlouho, následně malém nepřežil porod a já taky ne, protože došlo k abrupci placenty. Má submukózní rozštěp a prostě už mám dost, bojím se o něj
Nech ho trochu dýchat, každý rodič se o svoje dítě bojí a je jedno jestli má jen jedno nebo jich má deset, pro něj bude jízda autobusem zážitek, když s ním ještě nikdy nejel, možná by bylo dobrý tyhle věci s nim podnikat sama a třeba se pak nebudeš tolik bát, pokud se bojíš nehody autobusu, nesměla bys správně vyjít ani před barák, nebi nedej bože na koupaliště,… v tomhle věku už jsme měli x výletů autobusem, vlakem, tramvají,… ne proto, že nemáme auto, ale proto, aby věci děti zbali a nevyrůstali v bublině
@nikinnna Já ty pocity chápu, poprvé je to nejhorší
Dceři je deset a nervózní jsem vždy, když jede autobusem nebo autem s někým jiným
Teď začíná jezdit i druhá. Myslím, že autobusy mají pásy už standardně, aspoň naše školka jezdí jen s pásy. Neboj, syn si to užije a Ty to taky zvládneš ![]()
@hanka.br. u toho už jsem byla. Měla jsem problémy kvůli tomu porodu (úzkosti). Syn je v kolektivu velmi oblíbený, nemám problém ho dát hlídat nebo něco takového. Jen mám strach, aby se mu něco nestalo, když jde o něco nového.
@nikinnna píše:
Já tě chápu, taky mám o svoje dítě strach. Ale člověk si to prostě nesmí tak připouštět. S věkem bude čím dál samostatnější, nemůžeš ho pořád hlídat. Teď má příležitost zažít něco nového, něco se naučit. Navíc v tom autobuse nebude sám. Kdyby se něco stalo (jako že se podle mě tak maximálně poblinká, jestli si sedne dozadu), tak se o něj okamžitě někdo postará. Učitelky jsou školené a zvyklé řešit všelijaké situace, určitě by si poradily. A bezpečné ty autobusy být musí, když vozí malé děti.
@nikinnna píše:
@nozu super, to jsem chtěla vědět. Já vím, že to zase taková ochrana není, ale lepší než žádná…@prejeta_zaba Nejel, ale vlakem ano, to ho vzala babička a prý ho tam stejně zajímal jenom tablet. Doplním, že tablet byl v rámci vlaku, zabudovaný v sedadle.
@stinga Jezdíme auty celá rodina, ale máme bezpečná auta a doufám, že i ty nejbezpečnější autosedačky
Příspěvek upraven 09.06.21 v 22:21
to zmasakrované dnešní auto vypadalo původně také bezpečně, ale 7 přemetů na poli zdolá i nejbezpečnější auto, druhý vjel pod kamion, to pak je také jedno, jak bezpečné auto to je - prostě život je riskantní - ale jde o procento pravděpodobnosti - pravděpodobnost, že se vymele autobus s děckama je velmi malá, ale nic není nula, letecká doprava je nejbezpečnější, a také letadla padají,
co budeš dělat, až kluk pojede po prvé sám na kole?
@nikinnna píše:
@hanka.br. u toho už jsem byla. Měla jsem problémy kvůli tomu porodu (úzkosti). Syn je v kolektivu velmi oblíbený, nemám problém ho dát hlídat nebo něco takového. Jen mám strach, aby se mu něco nestalo, když jde o něco nového.
Teď je malý, to nic neznamená. Prostě si uvědom, že ho svým strachem dusíš a že to na něj má vliv. A třeba ten tablet mu ubližuje daleko víc, než autobus.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.