Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hanka.br. ten tablet byl v tom vlaku. Prý jsou tam už běžně, doma určitě tablet ještě nema.
Taky jsem měla dlouhá léta vymodleného jedináčka, ale dospěla jsem k tomu, že nejlepší, co mu můžu do života dát, je vychovat z něj samostatného jedince a nechat ho poznávat svět. Autobus mít pásy s největší pravděpodobností bude, těch vážných nehod je oproi celkovým počtům cest autobusů naprosté minimum a myslím, že si se třídou ten výlet parádně užije a zase bude mít o mnoho skvělých zážitků víc. Přestaň se klepat, nepřenášej na něj své strachy a zkus se hodit do nastavení, že je to pro jeho dobro. I zážitky, které nejsou z těch nejkomfortnějších, umí být pro dítě zázračné, tak mu je dopřej
Nejšťastnější jsem své dítě asi viděla, když se o prázdninách vyvalilo špinavé z busu po 14 dnech na táboře pod stanem, kdy jsem o něm nevěděla víc, než z načmáraných pohlednic jednou do týdne. Letos se rozhodlo vyrazit rovnou na tři týdny, taky pojedou busem, zatnu zuby
Už je samozřejmě větší, ale takovým drobným diskomfortem ve školce to pomalu začíná.
Cestování autobusem je statisticky diametrálně bezpečnější, než autem - i když máte nějaké bezpečné auto, i drahé sedačky, stejně v něm je daleko větší pravděpodobnost nehody, zranění i smrti. A to píšeš, že autem jezdíte běžně - tvůj strach z toho autobusu je úplně iracionální.
@nikinnna píše:
@stinga to nevím, ale mám spoustu let to vymyslet
spoustu let? když má 3? moje dcera jezdí na kole od 4
@hanka.br. píše:
Teď je malý, to nic neznamená. Prostě si uvědom, že ho svým strachem dusíš a že to na něj má vliv. A třeba ten tablet mu ubližuje daleko víc, než autobus.
To byl nejspíš takový ten tablet v RegioJetu, když píše, že byl součástí sedačky.
@stinga tak syn na kole taky jezdí, ale semnou. On jede první a já za ním. Myslela jsem než pojede někam sám…
@klamonožka píše:
To byl nejspíš takový ten tablet v RegioJetu, když píše, že byl součástí sedačky.
Ano, už je to tam doplněno, původně to tam nebylo, ale o tablet přece vůbec nejde.
@klamonožka jo, tak se myslím jmenoval. Žlutý vlak. Čekala jsem u něj, tak si pamatuju ![]()
Já sama se v autobuse cítím daleko bezpečněji než v autě. Nehody autobusů jsou statisticky minimální, kdežto u auta se skoro denně dočtu o vážné nehodě někde. Pásy už ve většině autobusů bývají. Spíš mu dej sáček, hodně dětí blinká. Stejně tak naše děti. Nejraději cestujeme vlakem.
@hanka.br. já nepopírám, že jsem úzkostná. Opravdu jsem u psychologa byla a taky u psychiatra. Po porodu se úzkosti projevily a zhoršovaly do stádia, kdy jsem nebyla schopná opustit dům nebo cokoli udělat. Měla jsem strach ze všeho. Bála jsem se, že než za 10 minut přijedu z obchodu shoří dům, protože nechám něco v zásuvce. Bála jsem se sednout do auta a byla jsem tak paralyzovaná strachem, že jsem ho nenastartovala. Bála jsem se na syna sáhnout, že mi upadne. Aktuálně je to dobrý, ale neznámé věci mi pořád trochu nedělají dobře…
Já tě asi chápu. Když jela dcera poprvé na výlet se školkou tak jsem taky byla nervózní - nebyly jí tehdy ještě ani tři, takovej prcek neviňoučkej to byl… No jela na výlet, vrátila se zdravá a nadšená
já se snažim si tyhle svoje úzkosti prožívat mimo a co nejméně to na ni přenášet (nejde to úplně, děti jsou hodně vnímavé), protože z ní nechci vychovat skleníkovou kytku. Letos ji babi poprvé bere na týden k vodě a já z toho už pár měsíců umírám úzkostma, ale co nadělám? Moje úzkostnost je můj problém a nemůže ovlivňovat dětství mojí dcery. Řeš to, že máš sklony být úzkostná matka a syna nech co nejvíc dýchat ![]()
@Lily Evans děkuji. Ráno s ním pošlu manžela. Já bych ho buď do autobusu nepustila nebo bych brečela, jak už je velký a kluci by se mu akorát smáli ![]()
@nikinnna To, co popisuješ, zavání uzkostnou poruchou. Bylo by vhodné se sebou pracovat, vhodná je psychoterapie. Jednak přenášíš strachy na dítě, druhak ta porucha má tendence se v určitých obdobích života periodicky vracet.
Moje děti byly samy bez nás rodičů v Itálii a v Chorvatsku, autobusem s nočním přejezdem. Až vyroste a taková příležitost se naskytne, třeba přes školu, pustíš ho?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.