Poprvé v životě VŠI

139
3.2.23 23:35

Poprvé v životě VŠI

Hezký večer, prosím o pomoc zkušenější. Nikdy jsem vši neměla, dcera v první třídě, přinesla vši. Ve škole už jsou přes měsíc. Ale potřebuji par rad.
1. U dcery postupně nalezeno 7 vší jedna velká a hnědá, 5 cca 2 mm a 1 úplně mini a vycesano kouzelnym všiváčkem docela dost hnid. Jak dlouho je asi tak mohla mít než jsme to zjistili?
2. Je možné, že jsem je od dcery nechytila? Hlava mě nějak nesvedi. Projela jsem si vlasy kouzelným vsivackem nad vanou a nic, ani hnidy, ani vši :nevim: tam kam si vidím na hlavě jsem nic nenašla (do zadu si bohužel nevidím)
3. Jak dál postupovat? Zjistili jsme to ve středu večer, kdy jsem našla 2 vši, Ve čtvrtek zase další 3 udělala jsem zábal z oleje a tea tree oleje jak mě tak dceři, dnes jsem tam dceři dala šampon z lékárny, po tom šamponu vypadla ta jedna velká pri oplachování. Po tom šamponu jsem ji vzala opravdu důkladně vlasy tím kouzelným všiváčkem, ale žádnou veš jsem již nevyčesala, pouze hnidy, večer znovu vyčesávání, hnid už bylo opravdu maličko. Mám v plánu tedy vycesavat pokud možno 2× denně a pak nevím jestli třeba ještě 2× dát šampon na vši třeba po 5ti dnech?
Ja se omlouvám, že mám blby otázky, ale na internetu v každém článku tvrdí něco jiného :zed:
A je opravdu du nutné vyhodit všechny hřebeny? Máme docela drahé na dlouhé vlasy, tak se mi je moc vyhazovat nechce, házím je po každém použití do uvařené vody a nechám je do úplného vychladnutí - stačí to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4731
3.2.23 23:52

Ja jsem mela vsi v dospelosti, z tabora, kam jsem jezdila jako vedouci..uz si bohuzel nevzpomenu na nazev, ale mela jsem skvely sampon z lekarny, zabral po jednom pouziti, ani nebylo potreba vycesavat, vsechno v hlave zdechlo. Na tvem miste bych pouzila sampon na vsi u vsech clenu z rodiny, pro jistotu..a vycasavat, dokud nebudou zadne hnidy. Nevyhazovala jsem kartace, ani nic jineho..kartace jsem vycistila a prelila varici vodou, co slo jsem vyprala na 60 nebo na 40 a byl klid. Drzim palce, hlavne to musi vyresit i ostatni ve skole :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69028
4.2.23 00:50

Vši mají tu výhodu, že bez hostitele do pár dní hynou.
Jinak tím kouzelným všiváčkem dvakrát denně mi přijde hodně, on těm vlasům dává celkem zabrat, zvlášť hustým. Mně to stačilo zopakovat po týdnu, i když mé dítko má vlasy spíš řídké.
Pokud už tam nejsou vši a nevidíš hnidy, tak do večera se těžko nové vši zvládnou vylíhnout, dorůst a klást nové hnidy, to pár dní trvá. Šampón na vši… ty naše se mu vesele vysmály, byly nějaké odolné. A když jsem dle doporučení koupila na psy, odnesla jsem to solidní alergickou reakcí. Ale ten všiváček sám o sobě zabral.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
4.2.23 00:50

Kouzelný všiváček úplně stačí, akorát počítej s tím, že je to na dlouhé lokte - klidně na tři týdny. A jestli se na to někteří rodiče ve škole vykašlou, tak to může být pořád dokola.

Na odvšivovací šampony a spreje bych se vykašlala, jsou to dryáky, pro dlouhovlásky a hustovlásky navíc dost drahá záležitost. A stejně pak musíte vyčesávat. Pro lepší efekt všiváčku doporučuju vlasy předem navlhčit kondicionérem nebo sprejem pro snazší rozčesávání - jednak je to šetrnější, jednak to vši trochu zpomalí a líp se vyčesávají.

Nutnost vyhazovat hřebeny, prát všechno kolem sebe na 60 (nebo dokonce vyvářet) je mýtus - hnidy jsou po stažení z vlasu odepsané a vši jsou mimo hlavu totálně k. o., takže max. po pár hodinách nejsou schopné jakékoli akce. Takže já bych max. pro klid duše vyprala čepice, bundy a převlíkla postele. U těch bund a kabátů je alternativa nechat je aspoň den někde mimo (ideálně chladné a suché místo). Hřebeny a kartáče umýt (normálně teplou vodou, případně šamponem - to neuškodí bez ohledu na vši) a pohledem zkontrolovat

Vážně, u vší není zas takový problém se jich zbavit, problém jsou kolektivy, kde jsou děti, které nikdo nikdy pořádně neodvšiví. Takže vy se můžete snažit, jak chcete, ale dítě vši stejně zase přinese.

Jinak že jste je od dcery nedostala divné není, na někoho prostě nejdou :-) Já jsem jako dítě neměla vši nikdy, i když kolem mě je měli všichni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
4.2.23 00:56

@ugluk Souhlas. Ještě bych fakt zdůraznila, že několikadenní přežití je u vší spíš teoretický (netvrdím, že neexistuje žádná taková odolná), a hlavně už po kratší době (udává se pár hodin) je veš neschopná se znovu přisát, prostě na to nemá sílu, i když ještě žije.

Já vždycky protáčím oči, když učitelky ze školy píšou, jak ve škole všechno dezinfikují a rodiče mají dětem „prohlédnout hlavy“. Dezinfekce je na nic, jediná cesta je nutit rodiče k důkladnému odvšivování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42572
4.2.23 00:57

Nekupuj ty předražený přípravky z lékáren, namichej olej s alpou, víc oleje(tak 3 ku 1). Vmastit do vlasů, zabalit do igelitu, nechat působit. Pak umýt. A vyčesávat, vyčesávat, vyčesávat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69028
4.2.23 01:07

@blobfish jo, četla jsem max 24 hodin, takže jsem šoupla blbě pratelné věci na balkón pro klid duše na dva dny a dál jsem neřešila. Poté, co jsem si načetla o životním cyklu blech, nedejbože štěnic, mi vešky přijdou vlastně jako dost bezproblémová zvířátka :jazyk:
Ale jak píšeš, je-li v kolektivu dítě, které to tam furt tahá… zkoušela jsem nějakou prevenci dle moudrých rad z netu, tea tree apod., akorát se nám vesele vysmály. Šly i na moje barvené vlasy, což by taky neměly, holt škoda, že neumí číst.
Ale ten kouzelný všiváček je ázrak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9035
4.2.23 06:36

Mě dcera přinesla vši v sedmi letech z nemocnice z urgentního příjmu. Takže doma dítě se sádrou až na zadek, k tomu vlasy dlouhé až na zadek. A hlava plná vší. Já natvrdo použila sprej Frotline na psy. :mrgreen: já chytla jednu, syn je chytl v zápětí ve školce. A klasický všivák za tři pade z drogerie.
Vyřešeno velmi rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4622
4.2.23 07:37

Moje to donesla uz po ctvrte behem pul roku, ja to nechytila a to spime v jedne posteli, ceseme se stejnyma hrebenama. Chytne to vzdy mensi. Jedine co pomaha, tak vycesavat a vycesavat. Ja vzdy chytnu ty zive, to jde krasne a hnidy jdou vzdy spatne, kdyz to donesla po treti, koupila jdem si el. hreben s vysavanim. Jde to pekne. Jinak jim umeju hlavu necim na vsi a po tydnu zas. Hnidy vycesavam dokud nejsou vsechny pryc. Poprve jsem vse prala jak pitoma. Po ctvrte jsem jen vyprala periny. Hrebeny namacim do vsiho samponu. Hlavy kontroluji jednou tydne a kapu za usi tea tree olej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
4.2.23 08:38

Hřebeny, sponky, čelenky atd do mrazáku. Plyšáky a polštářky, co má v posteli buď vyprat, nebo na pár dnů zavřít do igelitového pytle, povlečení vyprat. Používali jsme přípravek na vši z dr Maxe, po týdnu zopakovat. Mezitím každý den vyčesat kouzelným všiváčkem. I když už budou vši pryč, tak ještě nějaký čas třeba 2× týdně pročísnout večer tím všiváčkem, protože ve škole budou nějaký čas vši kolovat, tak ať je nemáte znovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
4.2.23 08:51

Nečetla jsem všechno. Vši máme doma několikrát do roka :roll: Vždycky se těším na prázdniny :pocitac:
Na drahé šampony se vykašli. Udělěj zábal 3 díly oleje, 1 díl Alpy. Napatlat opravdu důkladně na vlasy, hlavně ke kořínkům. Hlavu zabalit do potravinové folie a nechat aspoň 2 hodiny působit. Pak umýt obyč. šamponem a vyčesat všivákem.
Deky, polštáře, povlečení, čepice, hřebeny apod. vyhazuju na 24 hodin na balkon. Není potřeba všechno prát a desinfikovat.
Zábal opakuju tak po 5 dnech, znovu vyčešu. Pokud tam nic není (ani hnidy, nic), tak pro jistotu vyčešu ještě za týden všivákem, bývá to už v pohodě. Pokud po druhém zábalu něco najdu, opakuju kolečko s balkonem a znova další zábal po 5 dnech atd. dokud ty mrchy nevyhubím :pocitac: :pocitac:
Tohle pomohlo i u dcery, která neřekla, že ji svědí hlava a měla tam slušnou ZOO :zed: Husté vlasy do pasu, myslela jsem, že mě omyjou :roll: Jedno vyčesání nám zabralo hodinu a půl :cert:
Hlavně fakt vyčesávat, ale 2× denně je zbytečně moc. A souhlasím s @ugluk, oproti štěnicím a tak jsou vši vlastně v pohodě :mrgreen:

Příspěvek upraven 04.02.23 v 10:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
139
4.2.23 10:40

Holky, diky za rady. Snažím se to brát sportovně a nešilet. Jinak ve škole jsou vši již přes měsíc. A dcera je chytila i přes důkladné používání tea tree oilu. Tohle já vůbec neznám ze školky, tam kde byli vši, tak proste rodiče byli zodpovědný a do 2 týdnů bylo po vsich. Ale tady ve škole jak kdyby ty rodiče na to dlabali a prostě jede to ve velkém 🤦‍♀️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42572
4.2.23 11:02
@werusha píše:
Holky, diky za rady. Snažím se to brát sportovně a nešilet. Jinak ve škole jsou vši již přes měsíc. A dcera je chytila i přes důkladné používání tea tree oilu. Tohle já vůbec neznám ze školky, tam kde byli vši, tak proste rodiče byli zodpovědný a do 2 týdnů bylo po vsich. Ale tady ve škole jak kdyby ty rodiče na to dlabali a prostě jede to ve velkém 🤦‍♀️

Ano, to byl problém i u nás ve školce. Musí se to přežít :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
139
4.2.23 11:15
@Betty MacDonald píše:
Ano, to byl problém i u nás ve školce. Musí se to přežít :hug:

Máte pravdu, musíme to přežít :lol: ale popravdě se těším na prázdniny, protože doufám, že za ty 2 měsíce to snad všichni odstraní. Člověk si jen říká, že žijeme v 21. Století a máme velkou škálu možností jak ty vši hubit, tak proč někteří rodiče na to prostě dlabou?! Mluvila jsem o tom s učitelkou a sama řekla, že prostě spousta rodičů ty vlasy skontroluje jednou, když se to nahlásí a pak až když dite ma v hlavě zoo a může se udrbat, že dříve učila na škole, kde se taky ty vši rychle zlikvidovali, protože rodiče byli poctivý a ty hlavy kontrolovali aspoň 1× týdne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42572
4.2.23 11:22
@werusha píše:
Máte pravdu, musíme to přežít :lol: ale popravdě se těším na prázdniny, protože doufám, že za ty 2 měsíce to snad všichni odstraní. Člověk si jen říká, že žijeme v 21. Století a máme velkou škálu možností jak ty vši hubit, tak proč někteří rodiče na to prostě dlabou?! Mluvila jsem o tom s učitelkou a sama řekla, že prostě spousta rodičů ty vlasy skontroluje jednou, když se to nahlásí a pak až když dite ma v hlavě zoo a může se udrbat, že dříve učila na škole, kde se taky ty vši rychle zlikvidovali, protože rodiče byli poctivý a ty hlavy kontrolovali aspoň 1× týdne

Na prázdniny se moc netěš :hug: přivezou je z tábora :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+