Poradite v manzelstvi?

145
19.12.23 15:35

Poradite v manzelstvi?

Holky, reknete mi svuj nazor a date nejake podnetne rady? Nechci psat litanie, ale uplne kratce to nejde.

Nazev problemu: manzelstvi v rozkladu (mozna trochu prehnane, ale mam ten pocit)

Duvod: dve male deti (4 roky, 9 mesicu), manzel dlouhe dny v praci, ja casto s detmi a na deti sama

Analyza: manzele jsme skoro 6 let, spolu skoro 9. To, co mi vadi na manzelovi ted, delal vzdy, presto jsem si ho z lasky vzala, protoze kazdy mame sve mouchy a ja vim, ze mam spousty svych nedostatku. Vim a vedela jsem, ze ho nezmenim. Neni poradny, bordeli, v domacnosti se moc nezapoji. Nedelal to nikdy, tedy nekona se ted prekvapko. Ja uklid miluji, rada si delam vse po svem doma, dekor, organizace atd a vyhovovalo mi to tak. S detmi je to ale tezke a tu pomoc bych uvitala (vynest kose, vyluxovat, vyklidit mycku nekdy, povesit pradlo). Ja poprosim, ale nestane se to, proste se mu moc nechce a samotneho ho to nenapdne. Vim, nechtela jsem to po nem driv, nezacne asi ani ted, ale cekala jsem, ze s detmi vyciti napor na me a zapoji se.

Pece o deti - nevelka. Malou za 9 mesicu prebalil mozna trikrat (opravdu), nekoupal nikdy, krmil dvakrat. Hraje si s ni jen kdyz vyslovene poprosim, ze se chci jit vysprchovat apod. V kocarku ji nemel nikdy. Se synem to bylo stejne, i kdyz jeho aspon koupaval. Prosim ho o to, naznacuji, navrhuji, co by mohl. Ne, mala chce pry mamu. Neodpocinu si od ni vubec, zacala si ted stoupat a ma nulovy balanc a pud sebezachovy, stale musim byt u ni. Cekala bych, ze to manzel vidi a pomuze aspon obcas sam od sebe, ale ne. Se synem si hrava, vim, ze chlapi byvaji spis na starsi deti, ale obe deti jsou na me hodne fixovane a on se divi proc. Prijde mi, ze si ten vztaj s nimi tolik nebuduje.

Vztah se mnou na nule. Pry porad jen kibicuji a nadavam. Bohuzel je to minomalne posledni dobou pravda. Jsem unavena, nevyspala, starsi doma casto s kaslem, takte neni ve skolce, znate to. Clovek by uvital vlidne slovo, pusu, obejmuti a podporu. Mamzel na to nikdy nebyl, cili oper se nemuzu zlobit, ze ted to nedela, ale ja uz otupela po jeho vzoru a fyzicky kontakt je na nule. Sex neni vubec, ja mam stejne jako po prvnim porodu stale velke bolesti. Trva to cele dlouho a cas neni, mala se stale budi a nemame ani pulhodinu vecer na sebe.

Manzel nildy nebyl moc mluvka, ted uz neni vubec. Opet, je stale stejny, ale me to ted stve. Nepovida si se mnou o nicem, zavre se vecer s pocitacem a dela do noci, ja musim byt u male, aby se nebudila tolik a nebudila starsiho (nemame velky byt).

Je to obdobi, ja to vim, ale je to tezky. Ztratila jsem zdravy nahled na to, co je normalni a co ne, ci je to vina a co mam zmenit. Holky, jak to delate? Ja vim, mame si na sebe najit cas. Ale on se mnou nikam jit nechce, ze kdyz uz ma volno, chce byt jako rodina. Ja mam svuj konicek jeden a jednou tydne mam hodinu a pul pro sebe. Ale jinak mi nikdy sam nenavrhne zajdi si tam nebo tam nech tu deti, i malou uz muzu dve hodky treba nechat a odejit, ale nabidka neni a ja nechci skemrat, proc ho to nenapadne? Budou svatky a ua jsem otravena, unavena. Darky jsem kupovala ja, balila ja, cukrovi napecene, stromek jsem delala se synem, vse hotove, ale netesim se na tyden doma spolecne. Akorat zase jen nervy a nulova citova stranka. Ja uz uplne otupela, ale je mi to lito. Ja ho miluju, chci s nim byt, deti mame uzasne, zdrave a stastne. Nechci jim zkazit zivot, jit od sebe me ani nenapadne, to bylo srabactvi. Chci to nejak zlepsit. Mam se podvolit a kvuli detem prestat kibicovat a nadavat (obrazne, ne vulgarne) a proste delat vse, aby byl klid?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
476
19.12.23 15:42
@CrewGirl píše:
Holky, reknete mi svuj nazor a date nejake podnetne rady? Nechci psat litanie, ale uplne kratce to nejde.

Nazev problemu: manzelstvi v rozkladu (mozna trochu prehnane, ale mam ten pocit)

Duvod: dve male deti (4 roky, 9 mesicu), manzel dlouhe dny v praci, ja casto s detmi a na deti sama

Analyza: manzele jsme skoro 6 let, spolu skoro 9. To, co mi vadi na manzelovi ted, delal vzdy, presto jsem si ho z lasky vzala, protoze kazdy mame sve mouchy a ja vim, ze mam spousty svych nedostatku. Vim a vedela jsem, ze ho nezmenim. Neni poradny, bordeli, v domacnosti se moc nezapoji. Nedelal to nikdy, tedy nekona se ted prekvapko. Ja uklid miluji, rada si delam vse po svem doma, dekor, organizace atd a vyhovovalo mi to tak. S detmi je to ale tezke a tu pomoc bych uvitala (vynest kose, vyluxovat, vyklidit mycku nekdy, povesit pradlo). Ja poprosim, ale nestane se to, proste se mu moc nechce a samotneho ho to nenapdne. Vim, nechtela jsem to po nem driv, nezacne asi ani ted, ale cekala jsem, ze s detmi vyciti napor na me a zapoji se.

Pece o deti - nevelka. Malou za 9 mesicu prebalil mozna trikrat (opravdu), nekoupal nikdy, krmil dvakrat. Hraje si s ni jen kdyz vyslovene poprosim, ze se chci jit vysprchovat apod. V kocarku ji nemel nikdy. Se synem to bylo stejne, i kdyz jeho aspon koupaval. Prosim ho o to, naznacuji, navrhuji, co by mohl. Ne, mala chce pry mamu. Neodpocinu si od ni vubec, zacala si ted stoupat a ma nulovy balanc a pud sebezachovy, stale musim byt u ni. Cekala bych, ze to manzel vidi a pomuze aspon obcas sam od sebe, ale ne. Se synem si hrava, vim, ze chlapi byvaji spis na starsi deti, ale obe deti jsou na me hodne fixovane a on se divi proc. Prijde mi, ze si ten vztaj s nimi tolik nebuduje.

Vztah se mnou na nule. Pry porad jen kibicuji a nadavam. Bohuzel je to minomalne posledni dobou pravda. Jsem unavena, nevyspala, starsi doma casto s kaslem, takte neni ve skolce, znate to. Clovek by uvital vlidne slovo, pusu, obejmuti a podporu. Mamzel na to nikdy nebyl, cili oper se nemuzu zlobit, ze ted to nedela, ale ja uz otupela po jeho vzoru a fyzicky kontakt je na nule. Sex neni vubec, ja mam stejne jako po prvnim porodu stale velke bolesti. Trva to cele dlouho a cas neni, mala se stale budi a nemame ani pulhodinu vecer na sebe.

Manzel nildy nebyl moc mluvka, ted uz neni vubec. Opet, je stale stejny, ale me to ted stve. Nepovida si se mnou o nicem, zavre se vecer s pocitacem a dela do noci, ja musim byt u male, aby se nebudila tolik a nebudila starsiho (nemame velky byt).

Je to obdobi, ja to vim, ale je to tezky. Ztratila jsem zdravy nahled na to, co je normalni a co ne, ci je to vina a co mam zmenit. Holky, jak to delate? Ja vim, mame si na sebe najit cas. Ale on se mnou nikam jit nechce, ze kdyz uz ma volno, chce byt jako rodina. Ja mam svuj konicek jeden a jednou tydne mam hodinu a pul pro sebe. Ale jinak mi nikdy sam nenavrhne zajdi si tam nebo tam nech tu deti, i malou uz muzu dve hodky treba nechat a odejit, ale nabidka neni a ja nechci skemrat, proc ho to nenapadne? Budou svatky a ua jsem otravena, unavena. Darky jsem kupovala ja, balila ja, cukrovi napecene, stromek jsem delala se synem, vse hotove, ale netesim se na tyden doma spolecne. Akorat zase jen nervy a nulova citova stranka. Ja uz uplne otupela, ale je mi to lito. Ja ho miluju, chci s nim byt, deti mame uzasne, zdrave a stastne. Nechci jim zkazit zivot, jit od sebe me ani nenapadne, to bylo srabactvi. Chci to nejak zlepsit. Mam se podvolit a kvuli detem prestat kibicovat a nadavat (obrazne, ne vulgarne) a proste delat vse, aby byl klid?

Hele ted ho nezmenis, na to uz je pozde.
Pokud se takhle choval uz pri prvnim diteti, meli jste zvazit to druhe.

Zkus upustit od perfektni domacnosti, domaciho jidla 7× tydne.
Zaplat si 1× tydne pani na uklid, at udela ty velke prace v domacnosti, muze i zehlit.

Zkus sehnat nejake hlidani, zprvu to bude boj ale deti si casem zvyknou byt s nekym cizim.

Vim, stoji to penize, ale lepsi nez rozvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
19.12.23 15:48

Konec už nedočítám, jen se podivuji, že sis s ním pořídila další dítě, když nefungoval už u toho prvního. Nicméně, je toho na tebe prostě hodně. Co si zařídit aspoň jeden večer v týdnu hlídání a dát si s manželem rande jako zasvobodna? Přijde mi strašně důležité najít si na partnera i „milenecký“ čas, i když jsi teď především máma, uklízečka, kuchařka atd. Jinak to fakt můžete zabalit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
19.12.23 15:49

Jak jsem psala, maleho treba aspon koupal, parkrat vzal do kocaru apod. Jsou partaci, ale az od urciteho veku, coz je asi normalni. Ale v dobe, kdy jsem ja rekla. Ze jsem pripravena na druhe, spolu cas travili, hrali si, byla to pohodq. S jednim jsem tu pomoc tolik ani nevyzadovala, to se dalo dobre zvladat, pak jsem i chodila do prace 3× tydne, maly byl ve skolce od 2,5 let, prislo minto v pohode. Byly veci, co mi vadily, ale bylo to v ramci nejakych mezi a vse se dalo zvladnout, meli jsme se dobre. Druhe dite byl sice sok i pro me, ale i tak mi to prislo v pohode, ale co se mala rozhybala, je to hukot a prijde mi, ze mamzel to nereflektuje. On neni zly, ani liny, co se tyce prace, ale doma je pohodlny. Ja vim, ze musi taky nekdy vypnout a ne z jedne prace skocit doma do druhe smeny, ale kolem mame rodiny, kde ti tatove funguji proste vic…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
19.12.23 15:51

A teda malá rada od manželky chlapa, co se doma taky dvakrát nepřetrhne, pokud nepohrozím ( :mrgreen: )-nenaznačuj, nepros. Prostě ve vhodnou chvíli prones něco jako „nakrm prosím Aničku, já jdu napustit Pepíkovi vanu“. Nebo „zítra půjdu večer nakoupit a na kafčo s Alenou, budeš tu mít dvě hoďky děti“. Postav mu koš do cesty s lístečkem „vyhoď ho, až půjdeš ven, dík“. Pošli mu odkaz na dárek, co má koupit dítěti. Atd. Stručně, jasně, bez nějakých emočních zabarvení. Jsou to i jeho děti a jeho domácnost, nemusíš spasit vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
19.12.23 15:53

@unuděná dik, tohle je vlastne strasne super rada :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
19.12.23 15:57

@unuděná ono se to strasne tezko pise, aby to reflektovalo realitu. Manzel je hodnej chlap, maka, stara se o nas financne, nepije, nekouri, nechodi po hospodach. To jsou pro me dulezite veci. Je chytry, umi leccos opravit apod., vykreslila jsem spis ty horsi stranky. Dve deti jsem proste chtela ja i on, jsme stastni, ze dceru mame. Neni to tal, ze u prvniho vubec nefungoval, spis jak bylo jen jedno, mebylo toho na me moc a tak jsem to asi tolik nevnimala, ze je takovy pretlak na me.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4122
19.12.23 15:57
@unuděná píše:
A teda malá rada od manželky chlapa, co se doma taky dvakrát nepřetrhne, pokud nepohrozím ( :mrgreen: )-nenaznačuj, nepros. Prostě ve vhodnou chvíli prones něco jako „nakrm prosím Aničku, já jdu napustit Pepíkovi vanu“. Nebo „zítra půjdu večer nakoupit a na kafčo s Alenou, budeš tu mít dvě hoďky děti“. Postav mu koš do cesty s lístečkem „vyhoď ho, až půjdeš ven, dík“. Pošli mu odkaz na dárek, co má koupit dítěti. Atd. Stručně, jasně, bez nějakých emočních zabarvení. Jsou to i jeho děti a jeho domácnost, nemusíš spasit vše.

Máme to stejně a funguje to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1239
19.12.23 15:58

Manžel by se měl víc zapojit, na druhou stranu si možná připadá jako páté kolo u vozu. Opravdu je třeba, abyste se věnovali i sami sobě. Říkáš, že se mu nikam nechce, chtělo by to se s ním nějak domluvit a vyrazit, i za cenu placeného hlídání. A nemluvit jen o dětech, prostě si užít rande jako za bezdětna. Ono je to z jeho hlediska taky náročné, nemá takové nároky na naklizenost a výzdobu, ale uvítal by víc domácí pohody. Často v tomto období se lidé soustředí jen na to, co je špatně, co není uděláno a zapomínají na partnerský život. Že nejsou jen rodiče, ale také partneři a milenci. Pak taky to, že ti nenabídne, abys šla častěji někam ty, Chceš jít, tak si řekni, nečekej na nějakou nabídku, přece máš pusu.
Vše je o komunikaci. Ale nikdy by v partnerství neměla chybět drobná gesta, doteky, respekt, úsměv, pochvala. Intimita, nejen fyzická, ale také povídání si. Partner není samozřejmost, jak to mnozí po narození dětí vnímají. Pak je jen cesta k tomu, aby si našel nějakou „kamarádku“, u které je pohoda a klid a trochu té vášně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
19.12.23 16:02
@CrewGirl píše:
@unuděná ono se to strasne tezko pise, aby to reflektovalo realitu. Manzel je hodnej chlap, maka, stara se o nas financne, nepije, nekouri, nechodi po hospodach. To jsou pro me dulezite veci. Je chytry, umi leccos opravit apod., vykreslila jsem spis ty horsi stranky. Dve deti jsem proste chtela ja i on, jsme stastni, ze dceru mame. Neni to tal, ze u prvniho vubec nefungoval, spis jak bylo jen jedno, mebylo toho na me moc a tak jsem to asi tolik nevnimala, ze je takovy pretlak na me.

Já ti rozumim :hug: Ale pro sebe se snaž myslet hlavně na ty jeho pěkné stránky ;) A jak píše @Housenkaromca - je možné, že vidí, jak ty krásně všechno zvládáš, a že tedy tu pomoc ani nepotřebuješ. Je to pohodlnost, samozřejmě, ale s tím se dá pracovat :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
19.12.23 16:04

@unuděná to mi rika casto, ze to mam doma pod kontrolou a vse zvladam. Ale prave mi nekdy prijde, ze toho vyuziva pro sve pohodli. Ale to se mam hroutit, aby pomohl? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1239
19.12.23 16:05

„Mam se podvolit a kvuli detem prestat kibicovat a nadavat (obrazne, ne vulgarne) a proste delat vse, aby byl klid?“

Určitě nekibicuj, muži to strašně nesnášejí a vede je to do náruče milenek nebo k celkové rezignaci. Kup lístky do kina/divadla jděte na nějaké ty 3 hodiny jen vy dva spolu a vůbec, ale vůbec se nebavte o tom, co je třeba zařídit, co děti apod. Třeba se mu nebude chtít, ale uvidíš, že to zabera a domluvte si taká randíčka pravidelně.

A upřímně, lepší muž bordelář než perfekcionista. Měla ho moje teta, bylto neskutečné, jak dokázal prudit kvůli úklidu, nic nebylo správně a dokonalé. Ženská si nesedla, poříd kibicoval. Takže dokážu pochopit, jak se tvůj muž cítí a myslím, že pro ženu je lepší bordelář než opačný extrém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
19.12.23 16:11
@CrewGirl píše:
@unuděná to mi rika casto, ze to mam doma pod kontrolou a vse zvladam. Ale prave mi nekdy prijde, ze toho vyuziva pro sve pohodli. Ale to se mam hroutit, aby pomohl? :lol:

Ne, zkus jak jsem psala - stručně jasně úkolovat. Ideálně aby se z toho nemohl vykroutit. Třeba mu strč nahatého kojence jen v plence do rukou s tím, že potřebuje vykoupat a ty zrovna vaříš večeři. On si postupně zvykne, že se po něm něco chce a snad ho to zmobilizuje 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
19.12.23 16:12

Chlap se chová přesně tak, jak jsi vždy chtěla. Přesně tak, jak sis ho vychovala. Tak mazej zametat a nenič rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
19.12.23 16:16

@Sisika9 diky, opravdu podnetne. Manzela vychovala tchyne a tchan, ja ne. Psala jsem, ze takovy byl vzdy. Jen nekdy se lidi prizpusobi novym vecem (treba ze pribyly deti do domacnosti) a zmeni se podle toho, co je potreba, a to se u nas s druhym diterem nestalo vubec, s prvnim nejak tak ano. Proto pisu o radu. Miluju tyhle strohe komentare, a la drz hubu a krok, jaky sis to udelala, takovy to mas. Lidi na vztazich pracuji a to ja chci. Ale dik za “radu”.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí