Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@CrewGirl A uvědomuješ si, že ta chata byla jeho koniček a zašíval se tam? Chata je fajn, ale narozdíl od té péče o děti a domácnost to není existenční potřeba.
@LaVida píše:
ne, není to tvoje chyba. Je to chyba tvého manžela, který nechápe, že se má také starat o domácnost. Bohužel, je to špatnou výchovou, kdy kluci jsou vychováváni, že vše udělá „jejich budoucí žena“. Vlastně to vidí i doma, kdy ženská kolem chlapa běhá a servíruje mu jídlo pod nos, zatímco on se válí na gauči. Čest výjimkám.
@CrewGirl píše:
@ibis my asi spolecnou rec nenajdeme. Ponekolikate pisu, ze ted si stezuji, protoze starosti pribylo a potrebovala bych pomoct vic. Na nic se nevymlouvam, jen rikam, ze jsem z domova na neco byla zvykla a prislo mi to normalni. A veta ze bude hur by se mela vymazat ze sveta. To kazde mame hodne pomuze, kdyz ji vzdy nekdo jeste kopne a rekne ji, ze ted ji to prijde blby, ale bude to horsi. Vam uz asi odepisovat nebudu, coz Vam je asi jedno, ale prijde mi, ze jen hledate, jak do me kopnout.
Tak proč nehledáš útěchu a pomoc u svý mámi? Neříkej mi, že ti od začátku nebylo jasné, že vše sama nikdy nemůžeš zvládnout. To prostě nechápu? Ty nemáš svůj osobní život? Dobře, už tě nechám na pokoji, stejně se u tebe nic nezmění. Rad si tu dostala hodně, tak pak dej vědět, jak vytváříte teplo domova.
@Sisika9 píše:
- jak by to měl jako najednou z ničeho nic chápat, když ho doteď obskakovala?
- zvláštní, že ten můj byl doma taky za takového chlapečka, co možná jednou za rok vymeni žárovku. Ale v naší domácnosti uklizime/vaříme naprosto rovnocenně.
přijde mi to úplně stejný, jako když tady řeknu, že si má chlap kvůli dětem snížit úvazek. Najednou to nikde nejde, ikdyz je na to zákon. Zvláštní že v mém okolí to vždy jde. Že by to asi bylo tím, že ženská nechce?
@Sany80s to prav uplne ne, vyrustaly jsme ve fakt osklive casti Prahy a nasi chteli, abysme byly kazdy vikend se segrou na vzduchu. Vic nez ruinu si tehdy dovolit nemohli, takze to tatka cele predelal, abysme meli jezdit a kde travit volny cas, milovaly jsme to tam se segrou. To fakt nebyl jen konicek pro nej, delal to pro rodinu.
@ibis vy mi to vlastne prejete, abych si to pekne vyzrala. Tak ok. S mamkou resim ledacos, tohle ne, protoze ona by na tom pravdepodobne nic zleho nevidela, kdyz sama tenhle model doma mela. Proto se snazim rady hledat tam, kde by to nekdo mohl byt podobne, ty problemy, a tudiz by mi mohl pomoct a poradit. Vy jen touzebne cekate, az se zhroutim ze vseho nebo se rozvedu nebo tak, abyste mohla pak rict, za jste to rikala ![]()
@CrewGirl píše:
@ibis vy mi to vlastne prejete, abych si to pekne vyzrala. Tak ok. S mamkou resim ledacos, tohle ne, protoze ona by na tom pravdepodobne nic zleho nevidela, kdyz sama tenhle model doma mela. Proto se snazim rady hledat tam, kde by to nekdo mohl byt podobne, ty problemy, a tudiz by mi mohl pomoct a poradit. Vy jen touzebne cekate, az se zhroutim ze vseho nebo se rozvedu nebo tak, abyste mohla pak rict, za jste to rikala
Ne, jen čekám na ten důvod, proč dřív problém nebyl, proč si vše zvládala a najednou to nezvládáš? Já se přiznám, že kdybych měla všechno dělat sama, tak už ležím ve špitále s totálním kolapsem. A to už mám pubertální děti, které též dělají vše co je potřeba.
@ibis a to ze uz podesate pisu, ze bez deti toho byla proste tak deser
@CrewGirl píše:
@ibis a to ze uz podesate pisu, ze bez deti toho byla proste tak deser
Staršímu dítěti jsou 4 roky, takže dlouhá doba na změnu.
@ibis a to ze uz podesate pisu, ze bez deti toho byla proste tak desetina, jedno dite bylo na pohodu a se dvema to ted zacina byt hukot jste necetla ode me uz 10× aspon? Kazda to mame jinak, mne to driv prislo v pohode, manzel chodil a chodi domu treba az kolem osme nebo pul devate, tudiz odmala s ditetem/detmi nestihal v tydnu stejne byt vubec, prisel max na uspavani nebo lehce pred, urcite nejsme sami, kde chlap maka dlouho v tydnu. Takze pro me to byl standard, nenapadlo me po nem hned po prichodu jeste neco chtit. To je taky soucast problemu. Chlap by mel mit moznost se aspon nadechnout po praci a dojit si na zachod, ale u nas chodi tak pozde, ze jen mezi dvermi houkam, co pptrebuju, koho si ma vzit, co ma udelat. Taky mu to asi neni prijemny. Ale o vikendech doma je a tam je rozhodne prostor pro zlepseni, s dvema detma je to ficak a co mi driv nevadilo (ze rano dele spal o vikendu, nesel s kocarkem, mi tee vadi, protoze jsem vycerpana). Ano, mel by to videt sam od sebe, mel by maknout, ale proste byl zvykly, ze ja pomoc asi moc nepotrebuju. Jsme zpet u toho, ze si za to muzu sama a resim, co ted s tim.
@ibis tak nereste, co bylo, ja resim, co muzu delat ted. Stale jen rejete, ale radu nedate, nezlobt se na me.
@CrewGirl píše:
@ibis a to ze uz podesate pisu, ze bez deti toho byla proste tak desetina, jedno dite bylo na pohodu a se dvema to ted zacina byt hukot jste necetla ode me uz 10× aspon? Kazda to mame jinak, mne to driv prislo v pohode, manzel chodil a chodi domu treba az kolem osme nebo pul devate, tudiz odmala s ditetem/detmi nestihal v tydnu stejne byt vubec, prisel max na uspavani nebo lehce pred, urcite nejsme sami, kde chlap maka dlouho v tydnu. Takze pro me to byl standard, nenapadlo me po nem hned po prichodu jeste neco chtit. To je taky soucast problemu. Chlap by mel mit moznost se aspon nadechnout po praci a dojit si na zachod, ale u nas chodi tak pozde, ze jen mezi dvermi houkam, co pptrebuju, koho si ma vzit, co ma udelat. Taky mu to asi neni prijemny. Ale o vikendech doma je a tam je rozhodne prostor pro zlepseni, s dvema detma je to ficak a co mi driv nevadilo (ze rano dele spal o vikendu, nesel s kocarkem, mi tee vadi, protoze jsem vycerpana). Ano, mel by to videt sam od sebe, mel by maknout, ale proste byl zvykly, ze ja pomoc asi moc nepotrebuju. Jsme zpet u toho, ze si za to muzu sama a resim, co ted s tim.
Ano, pro tebe fičák a pro něj pohoda. Starší dítě ti určitě chodí do školky a s mladší se můžeš realizovat jinak, než v domácnosti.
@ibis ano, starsi chodi na dopo do skolky, s malou chodim plavat, cvicit, s kamaradkama ven, co maji taky mimca maly. Ja mam i jiny zivot, nez doma u mopu a vysavace.
@CrewGirl Předpokládám, že do práce chodí ráno, pokud ano, jasně že člověk nemuže chtít něco po člověku, který jde třeba v 7:00 do práce a přijde po osmé z práce. A teď nastává otázka, z jakého důvodu tráví práci 12 hodin denně.
Je vícero možností. Víceméně u všech je třeba změnit přístup k práci u některých i práci. Ale obecně fakt není přípustné, aby otec od rodiny trávil v práci každý den od rána do večera a děti ho v podstatě neviděly. To fakt chování otce od rodiny, ale svobodného a možná i nezadaného člověka.
A teď ty možnosti.
1, má vlastní firmu a zvykl si dělat vše, v případě, že by dělal méně, firma nevydělá(řešení je se zaměstnat, pokud člověk nemá firmu, při které se lze věnovat rodině, buď nemá mít tu rodinu a nebo firmu).
2, bez dětí, kdy nebyla tato pracovní doba takový problém, zaměstnavatele navykl a jak jsme tady už několikrát naťukli, odvyknou na zavedené je těžké.(může zkusit říct zaměstnavateli, že chce dodržovat pracovní dobu, ale nevím, zda bude mít úspěch).
3, v práci se zašívá, aby se po něm doma nic nechtělo, vedlejší produkt je, že vydělá o něco více
4, je neschopný vydělat zvládnout běžné množství práce za běžnou pracovní dobu
Možná existuje ještě další možnost, asi ty víš nejlépe, proč je v práci 12 hodin denně 5 x týdně víceméně celý rok x let.
Určitě to není standardní situace.
@Sany80s rekla bych moznost cislo 2, pak taky je to mensi firma (ne manzelova, je zamestnan) a kazdy tam ma nalozeno docela dost. Cca pred mesicem mi rikal, ze to asi dlouhodobe nebude mozne, aby tam zustal, protoze pracovn dobavyzadovana je moc, casto dela doma do dvou do tri do rana po celem dnu v praci. Behem dne musi mimo kancelar i chodit po stavbach, talze aso vse nestihne tam.
Příspěvek upraven 20.12.23 v 11:56