Poraďte, co na balkon na podzim?

471
13.8.13 11:36

poradte, co na balkon na podzim?

Ahoj, mozna trosku predbiham ale i tak bych chtela poradit-s cim mate dobrou zkusenost v pestovani na balkonech?
Mame krasny balkon (ne uplne nejmensi) ve starem cihlovem dome…vsude kolem maji snad cele leto klasicke muskaty, ktere fakt nesnasim :)

Ja tam ted mam - kerikove rajcata-uz se tesim az je vyhodim-rajcatek se urodilo dost ale taky se silene rozrostly a vytvorily malou dzungli :? u steny truhlik s necim co je hoodne popinave-pokrylo polovinu steny balkonu ale nevykvetlo a uz to pomalu zespodu odsycha ikdyz zalevam…jeden truhlik s rostlinama myslim-buksus se tomu rika-ty nechavam i pres zimu, jsou fajn, stale zelene…jeste jeden truhlik s letni trvalkou rozkvetlou…par million bells :) ty jsou super-na dalsi leto dam znova…no a pak kvetinacky vetsinou s bylinkama-levandule(nicmoc se nerozrostla),mata, rozmaryn…

co byste poradily do truhliku nebo i kvetinacu na podzim?…aby to hezky vypadalo a neco i vydrzelo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3361
13.8.13 11:45

My měli v květináčích tůje, ale jednoho dne narostly tak, že jsme je museli nakonec vysadit na zahradu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
13.8.13 11:51

No, tak z kytek vřes, listopadky se také dají dát do truhlíku na balkon. Ale jinak já to řečím tak, že do truhlíku napíchám chvojí, sem tam nějakou větvičku dřišťálu a přidám podzimní dekoraci, na vánoce už jen obměním dekoraci z podzimní na vánoční :nevim: Jo, taky tam zapichuji břečťan, přepadává přes truhlík a též neopadává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030
13.8.13 11:51

To mě rozesmálo, nesnáším muškáty, tak jsem si tam dala rajčata!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
13.8.13 12:05

Jinak já muškáty teda taky nemusím letos jsem do truhlíu na léto dala balkon gold.no, sežraly ho mšice(zalila jsem ho vodu kde jich bylo plno a mě to netrklo) :oops: jinak by kvetl krásně do října.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
13.8.13 12:27

Já přejdu z letních truhlíků rovnou na zimní, a chystám si nějaké stálezelené keříky (Břečťan zelený a bílozelený, brslen žlutozelený a bílozelený,…) A mám naseté okrasné kapusty, a příští rok plánuju ještě přidat čemeřice a nějaké drobné cibuloviny, aby to i kvetlo.
Skvělé kombinace do truhlíků jsou tady na tomhle blogu stojí za to ho prolistovat celý - já na tom strávila přes měsíc, vždycky po chvilkách ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
13.8.13 12:50

@analoja nevymrznou ty cibuloviny přes zimu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
13.8.13 13:00
@Uju píše:
@analoja nevymrznou ty cibuloviny přes zimu?

no, nejlepší zkušenost mám s modřencema - ty byly super, nic jsem nezateplovala, (obyčejný plastový truhlíky) - ale třeba tulipány se mi nikdy nevydařily tak, aby byly hezký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Brooucinda
28.9.13 19:24

Zdravím :mavam:
Ráda bych se zeptala, na přezimování a řízkování chryzantém… Předem píši, jsem začátečník a laik :mrgreen:
Koupili jsme dvě hlavy drobnokvětých chryzantémek, bylo mi porazeno, abychom je před mrazy skovala a ostřihala na trniště a dala někam, kde nemrzne. Na jaře prý zase vyjedou… Rozumím a mám zkušenost, že to vyjde. Na internetu, ale nacházím spíš názor, aby se brzy z jara nařízkovali (horko těžko jsem pobrala jak na to :mrgreen: ) a pěstovala spíš řízky… No a mě zajímá za jak dlouho je řízek, krásný jako matka,,hlava´´ :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
3780
28.9.13 19:44
@Brooucinda píše:
No a mě zajímá za jak dlouho je řízek, krásný jako matka,,hlava´´ :mrgreen:

nikdy ;-) tedy v normálních podmínkách - aby chryzantémy byly tak kompaktní, jak je vidět teď v obchodech se ve většině případů používají chemické látky, které brzdí růst.
Jinak pokud chceš řízkovat, tak musíš rostlinu uchovat do jara, a pak, když začne rašit odspodu, tak brát řízky - z kvetoucí rostliny se řízky chytnou málokdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Brooucinda
28.9.13 20:20

@analoja Aha děkuji. Přezimování mi nevadí, ostřihám je a dám do sklepa, kde nemrzne. A na jaře vím, že vyrostou a budou zase pěkný… Vydrží mi takhle ještě určitě příští rok a pak dál? Koupit nové?

• Citovat
  • Upravit
3780
28.9.13 21:40

@Brooucinda klidně je můžeš příští jaro nasadit na zahrádku, jestli máš, většina v pohodě přečká zimu venku, když jsou dobře zakořeněné, když ta chemie vyprchá, tak bývají většinou vyšší, ale dá se to trochu nahradit zaštípnutím 2-3× za sezónu.
No a bez zahrádky na jaře přesadit do většího květináče, nebo si vypěstovat malé z těch řízků. Je to trvalka, takže životnost v podstatě neomezená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Brooucinda
29.9.13 07:50

@analoja Tak děkuji mnohokrát… A střihat na strniště? Mě ted přijde, když mají takový pěkný tvar :mrgreen: je škoda je ostřihat :lol:

• Citovat
  • Upravit
3780
29.9.13 09:12

On ten vršek stejně přes zimu neuchováš, po odkvětu to postupně zaschne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Brooucinda
29.9.13 12:12

@analoja Tak díky za vše :palec: :mavam:

• Citovat