Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, mozna trosku predbiham ale i tak bych chtela poradit-s cim mate dobrou zkusenost v pestovani na balkonech?
Mame krasny balkon (ne uplne nejmensi) ve starem cihlovem dome…vsude kolem maji snad cele leto klasicke muskaty, ktere fakt nesnasim ![]()
Ja tam ted mam - kerikove rajcata-uz se tesim az je vyhodim-rajcatek se urodilo dost ale taky se silene rozrostly a vytvorily malou dzungli
u steny truhlik s necim co je hoodne popinave-pokrylo polovinu steny balkonu ale nevykvetlo a uz to pomalu zespodu odsycha ikdyz zalevam…jeden truhlik s rostlinama myslim-buksus se tomu rika-ty nechavam i pres zimu, jsou fajn, stale zelene…jeste jeden truhlik s letni trvalkou rozkvetlou…par million bells
ty jsou super-na dalsi leto dam znova…no a pak kvetinacky vetsinou s bylinkama-levandule(nicmoc se nerozrostla),mata, rozmaryn…
co byste poradily do truhliku nebo i kvetinacu na podzim?…aby to hezky vypadalo a neco i vydrzelo…
My měli v květináčích tůje, ale jednoho dne narostly tak, že jsme je museli nakonec vysadit na zahradu…
No, tak z kytek vřes, listopadky se také dají dát do truhlíku na balkon. Ale jinak já to řečím tak, že do truhlíku napíchám chvojí, sem tam nějakou větvičku dřišťálu a přidám podzimní dekoraci, na vánoce už jen obměním dekoraci z podzimní na vánoční
Jo, taky tam zapichuji břečťan, přepadává přes truhlík a též neopadává.
To mě rozesmálo, nesnáším muškáty, tak jsem si tam dala rajčata!!!
Jinak já muškáty teda taky nemusím letos jsem do truhlíu na léto dala balkon gold.no, sežraly ho mšice(zalila jsem ho vodu kde jich bylo plno a mě to netrklo)
jinak by kvetl krásně do října.
Já přejdu z letních truhlíků rovnou na zimní, a chystám si nějaké stálezelené keříky (Břečťan zelený a bílozelený, brslen žlutozelený a bílozelený,…) A mám naseté okrasné kapusty, a příští rok plánuju ještě přidat čemeřice a nějaké drobné cibuloviny, aby to i kvetlo.
Skvělé kombinace do truhlíků jsou tady na tomhle blogu stojí za to ho prolistovat celý - já na tom strávila přes měsíc, vždycky po chvilkách ![]()
@Uju píše:
@analoja nevymrznou ty cibuloviny přes zimu?
no, nejlepší zkušenost mám s modřencema - ty byly super, nic jsem nezateplovala, (obyčejný plastový truhlíky) - ale třeba tulipány se mi nikdy nevydařily tak, aby byly hezký.
Zdravím ![]()
Ráda bych se zeptala, na přezimování a řízkování chryzantém… Předem píši, jsem začátečník a laik ![]()
Koupili jsme dvě hlavy drobnokvětých chryzantémek, bylo mi porazeno, abychom je před mrazy skovala a ostřihala na trniště a dala někam, kde nemrzne. Na jaře prý zase vyjedou… Rozumím a mám zkušenost, že to vyjde. Na internetu, ale nacházím spíš názor, aby se brzy z jara nařízkovali (horko těžko jsem pobrala jak na to
) a pěstovala spíš řízky… No a mě zajímá za jak dlouho je řízek, krásný jako matka,,hlava´´ ![]()
@Brooucinda píše:
No a mě zajímá za jak dlouho je řízek, krásný jako matka,,hlava´´
nikdy
tedy v normálních podmínkách - aby chryzantémy byly tak kompaktní, jak je vidět teď v obchodech se ve většině případů používají chemické látky, které brzdí růst.
Jinak pokud chceš řízkovat, tak musíš rostlinu uchovat do jara, a pak, když začne rašit odspodu, tak brát řízky - z kvetoucí rostliny se řízky chytnou málokdy.
@analoja Aha děkuji. Přezimování mi nevadí, ostřihám je a dám do sklepa, kde nemrzne. A na jaře vím, že vyrostou a budou zase pěkný… Vydrží mi takhle ještě určitě příští rok a pak dál? Koupit nové?
@Brooucinda klidně je můžeš příští jaro nasadit na zahrádku, jestli máš, většina v pohodě přečká zimu venku, když jsou dobře zakořeněné, když ta chemie vyprchá, tak bývají většinou vyšší, ale dá se to trochu nahradit zaštípnutím 2-3× za sezónu.
No a bez zahrádky na jaře přesadit do většího květináče, nebo si vypěstovat malé z těch řízků. Je to trvalka, takže životnost v podstatě neomezená.
@analoja Tak děkuji mnohokrát… A střihat na strniště? Mě ted přijde, když mají takový pěkný tvar
je škoda je ostřihat ![]()
On ten vršek stejně přes zimu neuchováš, po odkvětu to postupně zaschne