Poraďte nezkušené prvorodičce

1313
3.12.10 22:46

Poraďte nezkušené prvorodičce

Maminky,
mám syna, v pondělí mu budou 2 měsíce a mám několik věcí, se kterými si nevím rady…
1. Jak poznám, že má hlad?
Hlavně v noci mi to dělá problém…malý je na UM, pije jak kdy 3-4 hodiny, dávám mu, když žačne brečet a hledá bradavku, pokud ho mám na ruce, nebo ocucává rameno…je to správně?
2. Záhyby
Zřejmě jsem podcenila péči o „zábyhy“ hlavně podpaží a krk, prostě kam se nedostane lehce vzduch…má to červené až mokvavé. Hodně se to snažím sušit, ale nelepší se to…
3. Šupinky ve vlasech
Máme je už 3 týdny, teď 3 dny používám nějaký speciální šampon, vyčesávám, ale nelepší se…
4. Kakání :-) **
Malý kaká 1-2× denně, ale je to zelené se zrníčky, někdy zeleno-žluté se zrníčky, ale připadá mi to víc vodnaté než jako míchaná vajíčka. Je to v pořádku?
5. Spaní
Zkoušeli jsme všechno možné, teď momentálně zavinuji, malý šermoval ručičkama. Spí po koupání od cca 20 hod do cca půlnoci až 00,30 hod, ale pak nechce spát do dalšího krmení cca ve 3,30 hod. Poté usne a třeba dnes spal až do 13,30 hod s přestávkou na jídlo v 7 hod a 10,30 hod. Ve 14 hod měl UM a zhruba za hodinu už mu padají oči a většinou usne v lehátku. Takže spal zase asi od 15,30 hod do 17,20 hod. Pak měl další UM a zase už kolem 18 hod usínal, spal do 20,15 hod. Pak jsem ho vykoupala, dala UM, zavinula a vypadá, že spí…
Každý říká, že mám učit rozlišovat den a noc, ale jak???**
6. Režim
Snažím se dodržovat aspoň koupání ve stejný čas, tj. kolem 19 hod, ale tím, že dnes usnul, tak se to posunulo až na 20,30 hod. Navíc kvůli UM, že se nesmí dřív jak za 3 hodiny.
7. Co se dá dělat?
Hodně na malého mluvím, zpívám mu…střídáme vibrační křesílko a deku se zvířátky, dávám pást koníčky…

Moc děkuji za vaše názory a rady :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12735
3.12.10 22:55

Ahoj tak já ti poradím z vlastních zkušenosti
1, jo tak já jsem to taky nepoznala, normálně dětičky papají po 2-3 hodinách některé dýl.

2,záhyby na ty mě upozornovala furt doktorka, takže mazej bepanthenem je to normální opruzenina a až se ti to zahojí tak po každém koupání hodně vytřit do sucha, ale opatrně a naolejovat ať to pěkně vsákne.

3,šupinky na to bych opět používala olejíček, hodně olejovat, to vypadá na vysušenou hlavičku

4,kakání je normální, dcera kadila první jednou za 14dnů pak i tříkrát denně. Na internetu jsem četla, že o průjmu se mluví až tehdy, když je to víckrát jak 5krát za den. Jelikož máte UM tak ttto zelené je normální, obsahují železo tak se to zabarvuje, ale mírně ne aby to bylo vše jak špenat. Zrníčka normální.

5.to spaní. já si myslím, že určovat den a noc do tří měsíců nemá smysl dětičky prospí strašně moc a tak to podle mě nejde. Já jsem to dělala tak, že přes den jsem nezatahovala rolety a nebyla výrazně ztícha, takže hrála vedle televize a nebo se normálně mluvilo, ne křičelo, ale nebylo uplně zticha, večer bylo ticho a zatažené rolety.

6,koupání je v pořádku, ale nehroť to opravdu je ještě malá

7,myslím že se věnuješ dost, určitě bereš i do kočárku na procházky, ted asi ne jak tak moc mrzne, ale jinak myslím, že si perfektní máma :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
3.12.10 23:04

Perfektní máma???
Dík, ale nejsem si jistá :roll: někdy mi připadá, že nic nevím a všechno dělám špatně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
3.12.10 23:17

tak ja ti taky zkusim odpovedet podle sebe

1.to bohuzel nereknu,protoze my jsme na MM a u UM nemam zkusenost
2.vetrat,susit,mazat
3.namazat necim hodne mastnym,olej je malo,vyborny Exipal-nechat pusobit,pak vymyt,pak vycesat.Nekdo taky pouzije maslo,sadlo…proste mastnotu.
4.to je bohuzel zase od UM,takze jine..neznam
5.na nocni spani zavinuju a moc si chvalim.Nocni rezim dodrzuju hned od porodky(u druheho jsem chytrejsi :lol: ),v lampicce u postele mam jen modrou zarovku 20.,nemluvim,nakojim,prebalim,nebavim…
Denni spani si urcuje sam,spi 2-3× za den po cca 30min.
6.rezim koupani dodrzuju taktez u druheho co nejdriv to slo(u prvniho to bylo vcelku jedno,ted musim obslouzit a ulozit dva,casto to delam sama,takze musim mit prostor jeste na starsiho),koupu v sedm vecer…proste jsem to tak nak prispusobila i s krmenim,aby to vychazelo-tak to vyhovuje mne,jinemu zas nemusi..
7.od dvou mesicu chodime plavat,jeste chci na masirovani.Jinak klasika povidame,nejcasteji na zemi,hrazdicka,hracky,prochazky,vozim starsiho do krouzku…

Urcite ti to jde dobre a srovnate si to podle sebe,jak vam to bude oboum vyhovovat :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
3.12.10 23:19

Any
S tím hladem by to mělo být u MM i Um stejné ne? Jak to poznáš, že má u MM hlad?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
3.12.10 23:25

U MM nemusim resit ty intervaly mezi davkama…hlad poznam podle:toceni hlavicky k prsu,pobrekavani,nevrlosti..a taky kdyz vim,ze je to trebas ty cca dve hodky co nejedl? Jine breceni,na prdiky treba je takove zalostnejsi,krouti se u toho apod..Ted co ma 4mes uz ma i jine breky,kdy me vola nebo si zada at ho zvednu ze zeme na ruky :wink: ..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
3.12.10 23:31

Taky přihodím podle svých zkušeností:
1. Krmila jsem když mě začala „ozobávat“ a hledat bradavku. Většinou po cca 3 hodinách, někdy (růstový spurt) i po 1,5 hodině. Později jsem hlad poznala podle pláče.

2. Nemám zkušenost, malá záhyby neměla, protože byla hubeňoučká. Ale asi bych sušila a mazala Bepanthenem. Kdyžtak se poraď v lékárně, co ti na to dají.

3. Šupinky budou nejspíš Sheborea (nebo jak se to píše) a na tu nám zabral Excipial u Lipolotio. Promazat a vyčesávat dětským kartáčkem na vlasy

4. S kakáním na UM neporadím, malá byla kojená.

5. Na rozlišování dne a noci mi doktorka poradila zavedení pyžámka. První měsíc jsem nepřevlékala vyloženě na noc do pyžama.Později jsem začala na noc dávat overal. Ikdyž byla čistá, nekoupala jsem ten večer, tak stejně šla do spacího overálku.Jinak si to Naty nějak upravila sama, on se vám ten režim ještě mockrát změní. A např. můžeš být ráda, že spí večer i 4 hodiny (to já dlouho neznala)No, pak si to holt vybírá nespaním do 3 do rána.

6. Režim jsem taky začala zavádět koupáním ve stejnou dobu. Každý den vykoupat, nakrmit a spát a osvědčilo se mi to. Hodně dětem prý režim vyhovuje, mají to jako svojí jistotu, vědí co bude následovat.

7. Věnuješ se mu nejspíš dost. S takovým prcekm se toho ještě moc jiného dělat nedá :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6895
4.12.10 07:46

Ahoj.ačkoli stále pořádně otiram,tak mates na to trpí taky.mudr mi poradila infadolan.je to super věc na seborku,na záhyby a popřípadě opruzeniny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.12.10 08:06

ahoj, ohledně hladu,stolice ti moc neporadím malého jsem kojila a ty to mají asi trochu jinak, nebo spíše my jsme to měli jinak. Ale ohledně záhybů mi velmi pomáhal zásyp Aviril. Ohledně šupinek vyčesávat vyčesávat, neměli jsme to hodně ale trochu jo, po vyčesání jsem mu ty žlutá místečka namazala infadolanem. Říkají hodně mastit. Ohledně režimu: taky mi trochu trvalo než jsme na to najeli, protože mi usnul v šest a probudil se třeba kolem osmé, ale jelikož kojíme nebyl s tím zase takový problém, ale teď už je to v pohodě v sedm koupání a potom kojení a spát, i když je to prsař usne ufff. Asi jsem ti moc neporadila ale až se holky vzbudí určitě ti napíšou radu s UM :-)

• Citovat
  • Upravit
7782
4.12.10 08:43

Tak já Ti poradím dle svého jak jsem to dělala já.

1.Dle mého to děláš správně,pokud je to aspoň trochu možné dodržuj ty tři hodinky,dřív mu nedávej aby nebyl problém s prdíkama.

2.Záhyby,taky jsme měli,malá je rozená v létě takže katastrofa.Chce to furt mít a otírat aby se tam nedělali ty „hrudky“ vždycky jsem namazal sudocremem a dobrý.

3.šupinky ve vlasech na ty ti nepomůže snad nic,prostě namazat hlavičku olejíčkem a pak vyčesávat dětský hřebínkem.
4.kakání je určitě normální,naše malá pak kadila i jen jednou denně a barvy měla míchané :-) toho se neboj.
5/6.Na spaní nám zavinování taky moc pomáhala a děláme to dodnes :wink: ,řekla bych,že by měl rozeznat den a noc ale některé mimča to mají prostě obráceně.Dodržovala bych prostě tenr ežim,že po koupání se nadlábne a pak jde spinkat.Když jdeš v noci krmit nesvit moc ostrým světlem a jestli mluvíš tak tlumeně,pak ho dej do postýlky a nech ho být,pokud tedy nepláče.Pokud ano tak jdi pohlad ho,něco mu řekni ale z postýlky ho neber,aby věděl,že se má spinkat.
7. co se dá dělat?Já myslím,že si to už vše napsala,povídat,zpívat,pást koníky,zkoušet hračky,lehátko atd.Procházky nebo můžeš vyzkoušet cvičení s prcky,plavání nebo masáže.Myslím,že se mu věnuješ dosti s takovýma prťatama toho ještě moc nejde dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
4.12.10 09:17

Ahoj, malý byl a ještě vlastně je samý záhyb :lol: Nic nám nepomáhalo ani bepanthen. Doktorka nám napsala Imazol krémpastu. A během dvou dnů záhybky byly krásně zahojené a pořád suché. Vždy po koupání jsem je mázla a pohodička. Bepanthen nám je ještě více rozmáčel. Zkus ten Imazol :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
4.12.10 12:18

Ještě k tomu mazání opruzenin a zapařenin obecně - jsou dva typy - jeden potřebuje promastit (Bephanten, Infadolan…) a druhý typ naopak vysušovat (Imazol, Sudocrem) Takže jestli je to rozmokvané, pak vysušovat, po promaštění se to bude zhoršovat a rozšiřovat (nedávno jsem řešila u Naty)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.12.10 14:14

Ahoj tak my jsme od 2 měsíců na UM taky jsme měli zelený hovínka a bylo to mlíkem. Jedli jsme Bebu a pak jsme přešli na Hami a dobrý. Teď už máme příkrmy takže je to dobrý. Nutrilon mě baštit nechtěl. Zkus vyměnit mlíko mě doktorka říkala, že když je to zelené a špatně se mu kaká tak to střeva špatně zpracují. Jinak opruzeniny jsme neměli. Ohledně hladu jsem poznala, že si dával ručičky do pusinky a nechtěl ani dudlík. Ale dodržuji stále 3hodiny.Šuppinky jsme měli trošku taky a poradili mě olejíšek AVIRIL nebo klasické sádlo a pomohlo. Prostě jsem ho vykoupala namastila hlavičku nechala asi 2 minuty působit a vymyla za týden to bylo pryč. Spávat ho dávám jak si řekne. Jakmile začne být nevrlý a mne si očenka tak vím, že se mu chce spinkat. Někdy plače v postýlce ale to jen kvůli tomu že je unavený a nemůže usnout. A koupáme přes den zatím. Od nového roku asi začnu už každý den protože jak baští ty příkrmy tak to má opravdu všude :-)
Neboj jsi výborná maminka zvládáš to moc dobře. Měla jsem stejné pocity ale toho se čase zbavíš. Každé dítě je jíné a každé chce něco jiného. Brzy poznáš rozdíly jak plače a co tím říká. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
4.12.10 15:33

Holky dík moc za rady…já jsem ze všeho vyjukaná 8-o a doktorka mi akorát vždycky řekne, že ho moc prohlížim :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí