Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já rodila druhé dítě naprosto nahá - vůbec jsem si to neuvědomila… Byla jsem ve sprše a taktak jsem se vyškrábala na porodní lůžko (oblékání by bylo to poslední, co by se mi chtělo, byla jsem ráda, že jsem se na o lůžko odbelhala). Nikdo to neřešil, jen vím, že mě, až bylo po všem, přikryli andílkem
(doufám, že jsem nebyla jediná, kdo takto rodil, a že tam jsou na to zvyklí).
Jsou věci, které jsou v tu chvíli podřadné (jako např. oblečení
)
Jen k té plodové vodě - mně ji píchli chvíli před tím, než jsem měla tlačit a můžu říct, že jsem za to byla ráda, protože kontrakce bez vody byly mnohem horší. Takže příště si to ohlídám a nenechám píchnout dřív než před tlačením.
Ahoj, tak já rodila ve Vrchlabí měla jsem svojí košili, svoje kalhotky a předporodem mi odtékala plodovka, takže jsem tam pobíhala s vložkou ve svých kalhotkách. Věci mi zanesl přítel na pokoj. Rodila jsem v košili, pak jí ze mě stáhli když mi dávali malou pochovat okamžitě jak se narodila a byla ještě špinavá, pak přese mě přehodili nějakej plášť a já přecházela na sál kde mě šila dr. Pak malou umyli a znovu mi jí dali. Pak mě odvedli na pokoj a já ty dvě hoďky ležela na pokoji a přítel a malá se mnou.
Ahoj,tak mě už to čeká taky každým dnem,budu rodit v Brně Bohunicích.Nejprve jsem taky zjištovala co a jak,ale pak jsme s manželem zašli na tu schůzku a tam se dozvíš nejvíc.Prohlédli jsme si i ty porodní pokoje.Co se týče těch věcí okolo jako klystýr nebo napíchlá flexila,tak to znám do detajlů,ne teda osobně,ale jsem zdrav.sestra,takže vím naštěstí přesně jak to probíhá.Určitě je lepší si ho dát,PA jsou na to zvyklé,ale pro vlastní pocit.Nám tam PA pěkně řekla,že se miminko nerodí čisté,ale mezi močí stolicí a krví,což je pravda.Jinak ohledně té košile,já myslím,že můžeš rodit klidně i nahatá,nejdůležitější je aby ses ty cítila dobře a nic tě nestresovalo…Ale já tohle všechno už vím a přesto někdy panikařím,jak čekám kdy už to příjde.
Tak já rodila ve FTN Krč v Praze. Mohla jsem si vybrat jestli jejich nebo mojí košili - vzala jsem jejich. Kalhotky jsem měla jen při prvním monitoru. Pak jsem šla na klystýr a do sprchy a pak už jsem se plazila na sál jen s vložkou a šla jsem rovnou na tlačení. Chodit se samotnou vložkou ale šlo, vždycky se dá přidržet rukou. Jinak jak Lacenka psala, že klystýr prohřeje - taky jsem to očekávala, ale voda byla celkem chladná a měla jsem při něm nucení tlačit, takže jsem nasadila psí dýchání a sestra myslela, že přeháním, ale já se během hodiny otevřela ze 2 na 9 prstů… Nic méně jsem za klystýr ráda, neměla jsem blok při tlačení.
A pokud jde o porod bez košile, chození na ostro, společné sprchy atd… já měla úplně stejné obavy,říkala jsem si, jak se budu stydět, nesnáším společné sprchy a wc. A nakonec mi bylo při porodu všechno jedno a i na šestinedělí se to dalo v pohodě vydržet. Přeju pohodový porod.
lacenka píše:doriang píše:Dori
lacenko Ja ho fakt mela i u toho papirovani, nejak jsem nevidela duvod proc by mel cekat na chodbe…Já na to papírování nikdy neměla chlapa ani v porodnici, natož pak u toho
![]()
Poprvé dorazil až jsme šla na pokoj a podruhé až druhý denráno. To byla inf. z doslechu jak to tam měli kamarádky, prý je tam neradi vidí u toho vyšetřování a vyplňování těch nesmyslů
Lacenko a všichni - no já byla v NMB dvakrát a vždycky musel při přijímacím „pohovoru“ čekat manžel na chodbě (poprvé mu dokonce řekli, že už má syna! a já zatím vyplňovala papíry - byl to omyl). Nechtějí tam chlapy, protože tam jsou i jiné ženy, které se tam vysvlékají atd. Můžou až na porodní boxy.
Ad kalhotky u porodu - já myslím u prvního kalhotky měla - ty síťované, jelikož jsem dojela už s prasklou plodovkou a začla jsem i krvácet. NO, divila jsem se, že mi nedají ani vložku a nic, bo ze mě to furt teklo po litrech…
Ale po druhé ani nevím, jestli jsem ty kalhotky měla, ten byl úplně v pohodě a vodu mi rupli až před koncem, to jsem si i košili zašpinila, byla mokrá, postel taky /měla jsem luxusní porodní box s manželskou postelí a tam jsem si krásně spinkala až do rána - rodila jsem v jedenáct v noci/, nikdo si z promáčené postele taky nic nedělal, jen mě to pak studilo.
Ad klystýr - pomůže otevřít porodní cesty, já začala tlačit hned jak jsem se vyprázdnila, a to pár minut před tím moc otevřené nebyly…
HODNĚ ŠTĚSTÍ, AŤ TO MÁŠ RYCHLE ZA SEBOU!!!!!
Ahoj,ja taky budu rodit v Plzni ve fakultce,tak by mě zajímalo jak to tam probíha..
.Ty už to máš asi za sebou..
Docela mám strach
a taky jenom vím,že co si mám sebou vzít.Díky za odpovědi.. ![]()
Ahoj,
já jsem rodila téměř před měsícem v Olomouci. Voda mi nepraskla, hlenová zátka taky neodešla. Jen mě v devět večer dvakrát píchlo v podbřišku a začala jsem krvácet,bolesti žádný i tak jsme ale jeli na pohotovost, natočili mi monitor, kontrakce žádný a já jsem manželovi říkala, že až přijedeme domů, dám si párek s křenem …Ještě hodinu jsem seděla v čekárně a čekala až se dostaví doktor, byl u dvou porodů. Přišel doktor, prohlídl mě a prý otevřená na 3cm a rozbíhající se porod… jsem koukala jak z jara
, vůbec by mě nenapadlo, že to bude porod. Pak převlékačka do jejich košile, vypsání všech těch důležitých papírů. Až dnes jsem si teprve uvědomila, že jsemtam celou dobu chodila na ostro a bylo mi to úplně fuk. Chtěla jsem epidurál pro případ, že to nebudu zvládat, tak mi zavedli kanylu a šla jsem na porodní box. Manžela jsem zatím poslala domů pro tašku, jelikož jsem nepočítala s tím, že si mě tam nechají a budu rodit. Poté jsem si vyžádala klistýr… a už to fičelo. Udělali mi ještě jeden monitor, píchli vodu a kontrakce po minutě… bolelo to jak sviňa, ale dalo se to vydržet… nestihli mi dát ani epidurál, ani nic jiného proti bolesti, nestihl dorazit zpět ani manžel( a to bydlíme od nemocnice asi 10 minut autem). Malý se narodil do půl hodiny. Ještě dvě hodiny jsem ležela na porodním boxu a pak přesun na šestinedělí. Rodila jsem poprvé a bylo to strašně rychlý a dost to bolelo, ale už dnes když se podívám na Martínka rodila bych klidně zase… za to krásné miminko to stojí. Takže přeji nastávajícím maminkám stejně rychlý porod jako jsem měla já a krásná zdravá miminka. A já jsem příkladem toho, že i maminka prvorodička nemusí trpět bolestmi několik hodin ![]()
trace píše:
Ahoj,
já jsem rodila téměř před měsícem v Olomouci. Voda mi nepraskla, hlenová zátka taky neodešla. Jen mě v devět večer dvakrát píchlo v podbřišku a začala jsem krvácet,bolesti žádný i tak jsme ale jeli na pohotovost, natočili mi monitor, kontrakce žádný a já jsem manželovi říkala, že až přijedeme domů, dám si párek s křenem …Ještě hodinu jsem seděla v čekárně a čekala až se dostaví doktor, byl u dvou porodů. Přišel doktor, prohlídl mě a prý otevřená na 3cm a rozbíhající se porod… jsem koukala jak z jara, vůbec by mě nenapadlo, že to bude porod. Pak převlékačka do jejich košile, vypsání všech těch důležitých papírů. Až dnes jsem si teprve uvědomila, že jsemtam celou dobu chodila na ostro a bylo mi to úplně fuk. Chtěla jsem epidurál pro případ, že to nebudu zvládat, tak mi zavedli kanylu a šla jsem na porodní box. Manžela jsem zatím poslala domů pro tašku, jelikož jsem nepočítala s tím, že si mě tam nechají a budu rodit. Poté jsem si vyžádala klistýr… a už to fičelo. Udělali mi ještě jeden monitor, píchli vodu a kontrakce po minutě… bolelo to jak sviňa, ale dalo se to vydržet… nestihli mi dát ani epidurál, ani nic jiného proti bolesti, nestihl dorazit zpět ani manžel( a to bydlíme od nemocnice asi 10 minut autem). Malý se narodil do půl hodiny. Ještě dvě hodiny jsem ležela na porodním boxu a pak přesun na šestinedělí. Rodila jsem poprvé a bylo to strašně rychlý a dost to bolelo, ale už dnes když se podívám na Martínka rodila bych klidně zase… za to krásné miminko to stojí. Takže přeji nastávajícím maminkám stejně rychlý porod jako jsem měla já a krásná zdravá miminka. A já jsem příkladem toho, že i maminka prvorodička nemusí trpět bolestmi několik hodin
jé to jsi mě uklidnila,já mám termín za 7 dní a přečetla jsem si tu tolik hrůz,že je to příjemná změna
hezký příspěvěk ![]()
Jarmísku, samozdřejmně jsem si těmi bolestmi musela projít taky, akorát jsem po porodu nebyla tak vyčerpaná, protože to netrvalo dlouho. Jsem ráda, že jsem tě tím alepoň trošku uklidnila. Možná záleží na tom, jaký porod měla tvoje maminka, teda aspoň u nás se to shodovalo, všechny tři porody měla dost rychlé a moje sestra taky tak. A řekla bych, že dost taky záleží na tom, jakou máš fyzičku, já jsem před těhu jezdila hodně na kole, klidně i 40 kiláků denně. V těhu jsem do sedmého měsíce chodila do práce, pak cvičení a na chvíli jsem si na zadek celé těhu nesedla. Pila jsem čaj z maliníku a odvar z lněného semínka, tak nevím jestli pomohlo i to. Přeji ti, aby jsi měla stejně rychlý porod jako já a i kdyby nebyl, tak jak to začne už budeš vědět, že za pár hodin ( a na sále ten čas letí petkrát tolik než nornmálně) budeš mít u sebe miminko a to za tu bolest opravdu stojí. Užívej si poslední dny s bříškem, bude ti potom chybět a spi jak jen to půjde. Měj se krásně a dej vědět jak jsi na tom.
tak sportovní typ já zrovna nejsem
ale jen na zadku jsem taky neseděla,tak uvidíme,přežít se to dá a to je hlavní
no mamča neměla zrovna lehkej porod ale možná je to trochu i tím že třeba posl.měsíc vůbec nevytáhla paty z baráku,takže neměla vůbec žádný pohyb…každopádně děkuju za uklidnění a podporu ![]()
Děkuji moc za odkaz,koukám, že všechny, co tam rodily byly maximálně spokojeny.Doufám, že i já budu a už se nemůžu toho mýho uzlíčku dočkat.