Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
holky, já si totiž myslím, že spousta těch přívrženců pordodů doma žijí v představě, že když si nic špatného nebudou připouštět, tak se zákonitě nic nestane a vůbec si neuvědomují, že k pořádnému průseru je jen maličký kousek, přichází bez varování a člověk nestihne fakt nic udělat. Tyto holky už třeba ani nechodí na monitory (vím, dřív se také nechodilo a jen občas to dítě odneslo), ale znám holku, první porod naprosto ok, spíš říkali, že podruhé ji nedovezou neporozenou a ejhle, cítila se naprosto skvěle a před termínem špatný monitor děťátka, okamžitý vyvolávaný porod, i když se otevírala rychle, monitor byl stále horší, takže akutní císař. Holčičce nějak selhávalo srdíčko, nevědělo se proč. No a pak se ukázalo, že na mamku lezla angína a maličká na to opravdu děsně reagovala. Jen díky monitoru a rychlému jednání je dnes ok.
Ahoj Miňulko,
teď mě napadlo, že jsem to asi byla já, kdo tak „sjel“ v jiné diskuzi. Opravdu jsme to nemyslela nijak zle a nemám nic proti podébné debatě a rozhodně akceptuji tvůj názor. Jen se mi opravdu nehodí polemika o porodech doma k tématu, kde někdo hledá kontakt na porodní asistentku. Nevím, zdá se mi fakt lepší si takto založit novou a neplácat to dohromady. Potom je to naprosto nepřehledné a místo kontaktů se tam člověk pročítá různými názory zda rodit či nerodit doma.
Tak se měj fajn a promiň, že jsme se na tebe tak obořila.
Suri
Ahoj Suri,
o asi ani tak moc nejde, těch holek tam bylo víc, ale to je jedno, tak jsem si řekla, založím novou diskusi a když budou chtít, tak napíšou.
![]()
Ahojky, jen tak brouzdam a koukam na starsi diskuze.
Nazory jsou a budou v cesku ve vetsi mire takoveto, viz vyse. Ja rodila doma, nemuzu si to vynachvalit. Ovsem nebylo to ani v cesku a ani v evrope. V USA je to v podstate dennim chlebem, je tu svoboda nazoru a predevsim svoboda rozhodnuti se. Jsou tu na to jak vybaveni, tak studovani, tak s letitou praxi. Az se u nas zmeni zakony, pristoupi se k porodu ne jako k operaci a hlavne a to predevsim, zlepsi se informovanost maminek a okoli. Mozna, mozna za tech mnoho let co jeste ubehnou, budou tyto diskuse - pro a proti - presne na pul. Jsem jednoznacne pro domaci porod, ale musi se k tomu pristupovat zodpovedne a s sikovnou, chytrou a zkusenou PA, ktera je tu predevsim pro maminky a miminka…nee pro porodnice a statistiky.
ahoj, já bych teda doma určo nerodila. Ono je sice je pěkné, když máte u sebe PA, ale když se něco bude dít, sama PA je bezmocná. Bez kyslíku, bez resuscitačních pomůcek…¨
Možná si řeknete, že to vidím jen z té profi stránky, ale strávila jsem pár měsíců na novorozenecké JIP, a 80% dítek, které tam byly, byly z komplikací až v průběhu porodu.(při bezproblémovém těhu) A že je v dosahu nemocnice za pár minut-těch pár minut znamená postižení, ale taky smrt dítěte.
To je tedy můj názor.Bydlím naproti porodnici, ale doma bych to neriskla.
Dříve se sice rodilo doma, ale srovnejte úmrtnosti rodiček i dětí.
A v dnešní době si můžeme vybrat zařízení kde chceme rodit, nemusí to být "továrna na děti, ale personálně a technicky vybavené místo.
Kleri - ono to zní fakt hezky, když to takhle píšeš, možná ti i trochu tu domácí pohodu při porodu závidím, ale já bych do toho prostě nešla. Víceméně souhlasím s důvody, které uvádí Lenquita. Znám pár případů i ze svého okolí, kdy doktoři zabránili smrti nebo vážnému postižení dítěte. Já zase měla první porod sice pohoda, Mišák byl vpořádku, ale já bych, nebejt v nemocnici, asi vykrvácela.
Prostě zatím pořád jen čtu od zastánkyň domácích porodů, jak je to přirozené a krásné atd. Jo, jasně, pokud nenastane žádný vážnější problém, tak to určitě musí být super. Ale ještě jsem od žádný z vás nečetla, jak by se řešili takové nenadálé situace, kdy se ocitne v ohrožení život nebo zdraví matky či dítěte. V žádné diskusi mi na to ještě nikdo neodpověděl, tak mi třeba odpovíš ty.
Dík
Peťulda
Petuldo,
zcela s tebou sohlasim. Vsichni pisou jak je to krasny a uzasny, ale nikdo nezminil co delat v nesnazich. To prave ma vedet PA. Ja mela takove, ktere jsou v podstate doktorky. Nemuzu presne vysvetlit co maji studovano, ale muzu ti poslat na ne odkaz a muzes si to zjistit sama. Jedna, ke ktere chodime nadale je i pediatricka. Prvni predpoklad porodu doma je mit k sobe opravdu studovanou ruku s praxi. Do kurzu tady v usa se mnou, jakozto druhorodickou chodili maminky, ktere nemeli ani v rodine, ani samotne zadny zdravotni problem. Bylo nas na brezen asi 8 maminek. Vsechny jsme se moc tesili a verili, ze to vyjde. Najsem zazrana zastankyne porodu. Je to proste volba, ktera je na kazdem z nas. No a nakonec rodili doma 2, jedna z nich jsem byla ja. Zbyle tehulky jely do nemocnice. Z ruznych duvodu se tak rozhodlo. Tady se totiz za pochybeni ac Dr nebo PA na tvrdo zavira. Ne jak u nas, se od chyby lekare distancuje nemocnice a tim to konci. Vim, ze posledni 2 z nas museli na cisare. Ve vsech pripadech byly u toho nase PA a vedly porod ony. Dokonce i u cisare asistovaly. Takze jsme meli jistotu, ze nas maji pod kontrolou a znaji ze vsech stranek. Vedeli o nas i to, ze v noci nespime, ze placem a dokonce, bude to znit trochu nadsazene, ale i to, kdy prdikujem:-)). A to nezna zadny doktor, alespon co ja vim. No a..vsechny jsou zdrave, nemuzou rict kriveho slova, jejich deticky jsou cile, krasne a zdrave.
Jde predevsim o maminku a miminko, o to nejcennejsi na svete. A to musi citit jak PA tak maminka. Pokud proste maminka v porodnici rodit nechce a je odhodlana a vi o vsem, co porod doma obnasi a presto chce porodit sve miminko v rodinnem prostredi, pak je to ta spravna kandidatka. A ikdyz to nevyjde, vubec se nic nedeje. Rodit je krasny dar a je jen na nas jak a cim si ho sprijemnime. Vzit nekomu volbu je nefer a bezcitne. O to jde ve vsech podobnych diskuzich.
Ja jsem ráda že jsem obě děti rodila v porodnici!!! Obě jsou akutním císařem. Během těhotenství jsem neměla vůbec žádně problémy. První miminko bylo při tlačení přiškrcené pupeční šňůrou-nešlo ven. U druhého to bylo ještě horší-během tlačení se odloučila placenta a ještě mi praskla děloha v místě jizvy po prvním císaři. V obou případech šlo o minuty!!!
Taky bych si netroufla rodit doma, i když se mi tato představa líbí, jen kdyby mi někdo zaručil, že nenastanou právě ty komplikace, kvůli kterým je důležitá nemocnice. ![]()
Teď čekám své druhé mimi a upřímně můžu říct, že z druhého porodu mám mnohem větší obavu než z prvního.
Nejsem schopná si vybrat porodnici - každá má své pro a proti a co je hlavní - chci mít možnost volby a ne že mi někdo poví, abych tlačila v leže na zádech - právě proto bych upřednostnila spíš vlastní PA nebo dulu, než rodit doma. První porod byl pro mě celkem hororovým zážitkem a ráda bych na svůj druhý porod vzpomínala v lepších barvách… ![]()
Jsem zdravotní sestra a znám všemožná rizika, která mohou během porodu nastat. Proto si myslím, že porod doma je hazardování se životem, ať už matky či dítěte. To riziko je příliš veliké.
Můžu jen kopírovat to, co napsala anonymní přede mnou, i to, že jsem sestra…
Vždyť těch pár dní vás v nemocnici nezabije ![]()
Rada bych se pripojila do teto diskuze i kdyz uz asi probehla.
Ja sama jsem asi jedna z mala ktera doma rodila a nemuzu si to vynachvalit.
Ziji v holandsku kde jsou porody doma zcela prirozene.
Kdyz jsem mela moznost serozhodnou kde bych chtela rodit moje provni reakce byla v nemocnici…s postupem casu i tehotenstvi jsem se ale dozvidala vic a vic veci a jednu docela za:,–(ni…podod v nemocnici by byl ambulatni…to znamena zhruba pri 6 cm otevreni co nemocnice a max 3 hod po porodu bez komplikaci zase domu a tot vsechno by me melo stat 500 euro(pri rizikovem tehotenstvi, v pripade komplikaci u porodu, predcasneho pred 37tt nebo pozdniho po 40tt je toto bezplatne…medicinalne nutne). A asi kazda z nas vi ze mit mimo neni zabarmo ale 500 euro je i pro 2 pracujici hodne penez. A to jete za tak krotkou dobu stravenou v nemocnici.
Kdyz jsem si to vsechno zvazila i s faktem ze mam nemocnici defakto za barakem tak jsem se prece rozhodla porodit doma…
A jake byly velke obavi ze zacatku hned bych do toho sla znova…vlastni prostredi…pritel ktery pomahal s narozenim maleho i moji porodni asistentku Simonu…ktera byla super zenska.
Maly byl v poradku a pro pohledu zpet na porod by jsme tu porodnici ani nestihli…pri jedne kontrole jsem byla na 3 cm otevrena a pri dalsi uz na celych 10…a to vsechno v hodinovem odstupu.
Vsechno probehlo tedy bez problemu a chapu i ti kteri si mysli ze je to riskovani…na jednu stranku ano ale kdyz duverujete odobe ktera vas bude rodit a svemu priteli nebo manzelovi tak je vse v nejlepsim poradku…ale to je jen muj nazor.
Jo a co se tice toho „svinciku“ po porodu…pokad jste dobre pripraveny tak uklid nestoji vic jak 5 min uklizeni.
sama jsem stahla akorat igelit s postele a nacpala do odpadkoveho pytle…asistentka si zbalila sve vetsicky a ja si usltala a mohla se kochat svym brouckem ![]()
Porod doma? přijde mi to jako krok zpět.
Díky nemocnicím se může předejít postižení novorozence nebo i jeho smrti, v domácích podmínkách to nejde, asi bych nemohla rodit doma s vědomím, že může být kvůli mě miminko třeba postižené. Při domácím porodu vám nikdo neposkytne tak rychlou pomoc, aby to třeba miminku zachránilo život.
Zlatka píše:
Porod doma? přijde mi to jako krok zpět.
Díky nemocnicím se může předejít postižení novorozence nebo i jeho smrti, v domácích podmínkách to nejde, asi bych nemohla rodit doma s vědomím, že může být kvůli mě miminko třeba postižené. Při domácím porodu vám nikdo neposkytne tak rychlou pomoc, aby to třeba miminku zachránilo život.
Neni to tak uplne pravda…moje poradni asistentka mala vsechny potrebne atestace…a u porodu neni jedina…je tam jeste dula kera vse hlida…ale…
Kazdy ma svuj vlastni nazor…kdyzbych bydlela 20 km od nemocnice tak bych si asi myslela neco jineho ale jelikoz jak jsem psala jsem mela nemocnici za baraken tak jsem byla doma a jinak uz bych nechtela ![]()
Ahojky tuhle diskuzi jsem našla náhodou a chtěla bych požádat nějakou maminku která má zkušenosti z poodem doma jesli by byla tak moc hodná a podala mě nějaké bližší informace.. Moc děkuji.