Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Holka, kdyby jen šlo o jedno vyšetření.. Byla jsem ve vrchlabské porodnici, která je vyhlášena svojí „baby friendly“ péčí.. Dá se říci, že kdo šel kolem pokoje okolo, ten si do mě hrábnul, aby zjistil, jak porod postupuje - ono při porodu ten čas utíká úplně jinak, já třeba přímo na sále rodila dvacet minut, přitom reálně utekla hodina a půl.. - souhlasím, že je to hormonální hukot a mně stačilo i jen blbé vstoupení pediatričky na sál a rozvícení, aby spolu s dalšími vlivy napomohlo k zastavení porodu..
A to je právě ten důvod, proč už s doktory rodit nechci - oni vidí všechny možné komplikace, takže ze své podstaty nejsou schopni trpělivosti, ale potřebují mít neustálou kontrolu.. Takže monitory, poslechy ozev srdce, prohrabávání pipiny, nakolik je už otevřená.. Zkrátka porod s doktorem není porod, ale operace, i kdyby byl doktor sebeosvícenější - a logicky, kdyby něco zanedbal, přijde o licenci..
Bohužel, rodící žena jinou legální alternativu nemá. Já na svůj porod nyní vzpomínám jako na znásilnění mně i dítěte a už pátým měsícem se z toho dostávám s pomocí psychoterapie, přitom doktoři neuděali nic špatného, pouze konali svoji práci.. A kdybych se nezačala kroutit, jeden z nich by mi bez jakéhokoli upozornění provedl hamiltonův hmat v chvíli, kdy se ještě porod sám od sebe fyziologicky rozjížděl.. Tohle je zbytečné komentovat, jen doufám, že VZP dotečou peníze tak rychle, že ministr konečně zváží levnější alternativy porodů.
Jinak odrodit relativně v pohodě se asi dá - ale bohužel, musíš vědět, co tě čeká, jak to probíhá… Abys dokázala posoudit, kdy doktoři a PA jen šaškují, a kdy je dobré dát na ně.. Příklad - Jedna z věcí, která mi od nich absolutně nepomohla, bylo, když mi PA do ucha při každé kontrakci na sále (a v tu chvíli máš pocit, že mezi kontrakcemi neuplyne ani vteřina, takže je to „furt“) řvala „tlačte“ - já mít sílu, tak už jí tam fláknu jednu přes pusu - kdyby mi místo toho v klidu vysvětlila, jak se efektivně tlačí, porod by možná taky tak blbě nedopadl - já totiž první dvě třetiny dělala něco, čím jsem miminku tu cestu spíš blokovala.. ![]()
Bohužel, bohužel, bohužel - i doktoři a PA jsou jen lidi a jaké je procento špičkových pracovníků v profesi??? Tedy, jakou máme naději, že zrovna my narazíme na kvalitní a lidský personál?
@wifi.. píše:
Porod je kaskáda na sebe navazujících hormonů. A tenhle mechanismus je hodně křehký, stačí malá změna a celý průběh je narušen. Tohle je věc, na kterou se zapomíná, v podstatě jakoby neexistovala.
tak mě napadlo, že už jen to, že ženu po příjezdu do porodnice vyšetří atd může věc zkomplikovat…toliko teorie, praxe je samozřejmě složitá a vím,že komplikace můžou být od začátku, zase hazardovat za každou cenu je nesmysl…leda nějaká porodnice, kde mě nechají víceméně být, v hezkým prostředí..lze toto? vzhledem k nedostatku praxe nevím,jak přesně se dá rodit=)
Když někdo chce riskovat, tak at riskuje. Já osobně naštěstí nikoho takového neznám, kdo by porodil nebo chtěl rodit doma. Příde mi to dost,,na hlavu,,protože, co když se začnou dělat komplikace a čekat na sanitku je dlouhé a pak jde o vteřiny. Nechci na to ani pomyslet. Vím, že kdysi se tak rodilo běžně, ale byla jiná doba alidé neměli tolik možností jako dneska. Co se týče úmrtnosti maminek i miminek, tak byla vysoká, to dnes naštěstí není.
Závěrem jsem teda určitě PROTI
@Jančakecalka Jak říkám.. Ve spoustě vyspělejších zemí to jde a bez problémů, jen u nás by to spustilo příval novorozeneckých úmrtí z důvodů náhlých komplikací ![]()
Já třeba absolutně nechápu, proč nemám soukromého doktora, který by se mnou jezdil pokaždé, když nasednu do auta - když dojde na autohavárii, v některých případech jde doslova o vteřiny a čekání na sanitku či vrtulník je jako věčnost.. Bohužel, zrovna minulý pátek jsem toho byla svědkem kousek za Novým Borem, když jsme jeli na chalupu - srazil se tam tirák s osobákem - tři hasičáky, tři sanitky, dva vrtulníky.. Hrůza ![]()
Jedna z diskutujících, která žije v Holandsku napsala, že se rozhodla rodit doma po té, co porod v nemocnici vyšel na 500 euro. Jestli jsem to správně pochopila, tak jejím konečným rozhodnutím (váhala jestli doma nebo v nemocnici) byly peníze, respektive vysoké finanční náklady na porod v nemocnici. Nevím, jak je to v ostatních zemích, kde jsou všichni chytřejší něž Češi. Jsem Češka jak poleno a uráží mě komentáře, jakej jsem vlastně pitomec, už jenom proto, že jsem z Čech. Pouze doufám, že díky některým domarodičkám a způsobu jejich argumentace nenastane u nás situace, že rodit doma bude levnější a nastávající maminky se budou moci svobodně rozhodnout o místu porodu na základě finanční situace.
@LadyLada To jsi špatně pochopila - je to opačně, Češi jsou jako obvykle chytřejší než všichni kolem s o mnoho let delší praxí ![]()
Zkrátka, my víme svoje a hlavně, že máme všechno zadarmo - to se to pak zodpovědně rozhoduje.. ![]()
@Amber_1977 Jsem daňový poplatník a tvrdě bez přestávky mnoho let dřu, takže zadarmo nemám nic ani já, ani ostatní.
Ústavní porodnictví u nás bylo zavedeno začátkem padesátých let po válce - srovnávat 70 let staré praktiky soudruhů doktorů s dnešními poznatky se opravdu nedá.
To jenom my jsme objevili kámen mudrců 
Nehledě na to, že mě neustále zaráží ten fakt, jak jsme my Češi v oblasti porodnictví v rámci Evropy osvícení - Italové, Němci, Angličani, Holanďani, Španělé, Švédi - ti všichni jsou tak strašně hloupí a zpátečničtí a tolik hazardují s životy nenarozených dětí, když mají domácí porodnictví už mnoho let legalizované