Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nejsem zastánce porodů doma, já osobně bych nic takového neriskovala. Ale když chce někdo hazardovat, proč ne, je to jeho věc.
Vikisko , věta : Ale když chce někdo hazardovat, proč ne, je to jeho věc ---- ---má k respektu a pochopení a toleranci hooooooodně daleko, víš.
Nemam nic proti tomu, kdyz nekdo nechodi k doktorum, zanedbava prevenci i lecbu a pak si sam odskace nasledky. Treba si nenechava merit tlak a pak umre na krvaceni do mozku. Jeho vec. V pripade tehotenstvi je ale vec ponekud slozitejsi. Nejde jen o matku, ale i o dite.
Mozna je to podobne jako s potraty, kdo je zastancem potratu na prani zeny nebo kvuli kazdemu prdu, ten asi na lidstvi a prava deti (pred narozenim) moc neveri a potom tedy v jeho ocich samorejme, at si tehotna dela co chce se svym telem.
@elAkaya píše:
Vikisko , věta : Ale když chce někdo hazardovat, proč ne, je to jeho věc ---- ---má k respektu a pochopení a toleranci hooooooodně daleko, víš.
myslim, ze si nerozumime ohledne pojmu respekt.
respektovat nekoho druheho podle me rozhodne neznamena ztotoznit se s jeho nazory. Drzet hubu a krok. jenom ho nechat byt a nebuzerovat.
Je otazka, jestli je respekt v tomto pripade vubec na miste.
Kdyz si nekdo mysli, ze je ohrozen zajem nejakeho ditete, sotva muze potencialniho ohrozovatele respektovat. Co treba respekt k jehovistum a jejich odmitani transfusi i pro deti? Respekt k fetakum a jejich vychove deti v doupeti? Respekt k matkam kurackam, co huli i u postylek?
@Pudloslava píše: … Co treba respekt k jehovistum a jejich odmitani transfusi i pro deti? …
Málokdo ví, že jehovisti si doslova vynutili vznik nového oboru, tzv. bezkrevní chirurgie, a změny mnoha dříve zažitých postupů. Operace jsou i díky nim dnes šetrnější, hlídá se ztráta krve atd.
A v dobách krátce po revoluci měli k dispozici i zahraniční léky, které dávali nemocnici k dispozici.
Byly případy, kdy si pacient vynutil léčbu bez krve a jeho zranění se hojilo lépe, než bylo obvyklé v případech, kde se krev použila. Sama takový případ znám.
Prostě každá mince má dvě strany.
Jsou lidé, kteří volí nějaký postup z blbosti. Tady je vždy riziko.
A jsou lidé, kteří volí určitý postup, ale zajímají se o jeho rizika i přínosy. Ví, že se mohou rozhodnout špatně. Ale chtějí mít právo na rozhodnutí. I špatné.
Pudloslava.. porod je přirozená věc a proto to nelze připodobňovat k těm příkladům, co jsi napsala..
@elAkaya píše:
Pudloslava.. porod je přirozená věc a proto to nelze připodobňovat k těm příkladům, co jsi napsala..
před zavedením ústavního porodnictví u nás umíralo kolem porodu 10% novorozenců a 5% matek. Tolik k přirozenosti a kráse.
samozřejmě, dneska už je doba jiná
jenom tím podotýkám, že všechno přirozené nemusí být vždycky to nejlepší (pokud teda neklademe zážitek porodu výš, než vlastní život)
ostatně krevní transfuse je taky pekelně nepřirozená věc, ne?
Pudloslava : Tak to je hodně krátkozraké.. Dnes je doba ultrazvuků a častých přerušení těhotenství z důvodu vady plodu , nebo odhalení například přepážky v děloze nebo vrostlé placenty.. - dělá to dost velké číslo v úmrtnosti novorozenců i komplikací při porodu..
Možná kdybys i o těch transfuzích věděla víc, tak by to bylo jiné.. Jak psala např Jankap..
@Pudloslava píše:
před zavedením ústavního porodnictví u nás umíralo kolem porodu 10% novorozenců a 5% matek. Tolik k přirozenosti a kráse.
Dnes je cílem, aby mohly rodit doma nízkorizikové rodičky. Tedy aby se nastavila pravidla pro stanovení nízkorizikovosti. A nikdo by neměl nikoho do porodu doma nutit.
@Pudloslava píše:
ostatně krevní transfuse je taky pekelně nepřirozená věc, ne?
Z úsilí jehovistů dneska těží mnozí, kteří podstupují operace. Přinutili doktory, aby přestali o krvi uvažovat jako o něčem velmi lehko nahraditelném, aby problémům předcházeli. To je dobré úsilí.
@Kaczenka píše:
Já bych doma nerodila ani za nic. Nikdy to nepochopím.
Nikdo by tě k tomu nikdy neměl nutit.
Pokud se cítíš bezpečně v porodnici, je jen dobře, že budeš vždy rodit v porodnici.
ahojte, já sem nad tímhle tématem přemýšlela, ačkoli nemám dítě a v nejbližší době mít nebudu. Viděla jsem dokument orgasmický porod, a když odmyslím ten orgasmus a takový americký pojetí, tak tam bylo řečen důležitý fakt. Porod je kaskáda na sebe navazujících hormonů. A tenhle mechanismus je hodně křehký, stačí malá změna a celý průběh je narušen. Tohle je věc, na kterou se zapomíná, v podstatě jakoby neexistovala.
Studovala jsem pouze porody zvířat, ale vždy tam dominovalo to,že pokud porod postupuje, nemělo by se do porodu ani zasahovat, tzn rodící samici nevyšetřovat,nesahat na ní, nejlíp nedat o sobě vědět..protože už jen vyrušení může vyvolat komplikace,zpomalení..porodu.
to,že fyziologie porodu je na stejných základech u zvířat i lidí je fakt..a stejně tak tam jde o psychiku rodičky. tak mě napadlo, že už jen to, že ženu po příjezdu do porodnice vyšetří atd může věc zkomplikovat…takže určitě nějaký procento těch porodů, u kterých byla později nevyhnutelná lékařská intervence bylo zkomplikováno člověkem a třeba by porod sám o sobě proběhl v klidu.
přišlo mi logický, že při porodu se rodička má koncentrovat na pocity,na pochody, které probíhají, poddat se tomu, co tělo dělá…to si naprosto odporuje s tím,že do mě někdo sáhne,oholí mě,dá mi klystýr, lidi se mnou budou manipulovat..pak už to samozřejmě běží úplně jinak a nelze hodnotit, zda byl porod s komplikacemi od začátku, nebo jestli by se komplikacím dalo vyhnout(to se samozřejmě nedá říct paušálně, je to individuální)..
když to budu brát takhle, je pro mě nemožný rodit někde,kde to pro mě bude takhle rušivý..
toliko teorie, praxe je samozřejmě složitá a vím,že komplikace můžou být od začátku, zase hazardovat za každou cenu je nesmysl…leda nějaká porodnice, kde mě nechají víceméně být, v hezkým prostředí..lze toto? vzhledem k nedostatku praxe nevím,jak přesně se dá rodit=)