Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@barbora_brambora
Ahojky, no tak to je tedy nahoda
Ja jsem prave s prvnim bonding take nemela tak jsem hrozne moc chtela, mela jsem i porodni prani-bezne veci, do porodu se nezasahovalo a tak nejak bezel vcelku i hezky (ikdyz bolestive samozrejme
) ale pak tohle
porad si rikam ze ja jsem pro to udelala maximum, ale vime jak to my zensky mame
Aspon me teda malou dali hned na bricho, ten pocit nezapomenu
a na fyzio ok? Ja mam tedy spise pocit, ze malou mi prekyslikovali, protoze je hrozne moc rychla, u prvniho tohle neznam
na 6.mesici zacla lezt po ctyrech, sedet sama, ted ma vlastne necelych 8 mesicu a zacina nam obchazet nabytek
od 7 mesice si stoupa takze o zabavu postarani
Ale opravdu, kor v tehle dobe, budme radi ze zy deti jsou zdrave
on ten bonding taky neni vsechno
jen je dneska velky tlak na to, aby to tsk bylo.. tyhle komplikace si nikdo neprivola a ani neudela schvalne.. vzdyt nam to ty prcci vynahradi, u nas ted casto u maminky na ruce a ja ji vzdy potvurce rikam, nemela jsi me hned tak ted to dohanis vid
![]()
Mě se také u malého zasekly ramínka…bylo to šílené..seběhl se tam snad celý personál porodnice
já řvala bolestí, tlačila jsem, ikdyž jsem ani nechtěla..byl to porod tedy druhý a vyvolávaný, překotný šíleně rychlý..Malý naštěstí naprosto v pořádku, ale já i s nástřihem roztrhaná až na velkém pysku ![]()
Zrovna my jsme ten případ, který je těžký a s následky.
Když jsem pročítala první příspěvky, tak mi stály vlasy hrůzou! Maminy, měly jste z řitě kliku, fakt.
Na mém porodu byl spontánní akorát odtok plodové vody. Jinak všechno chemické, vyvolávané a urychlované. V pět odpoledne v neděli rupla voda. V sedm večer téhož dne jsme byli v porodnici. A hned o půl deváté ráno v pondělí druhý den už vyvolávali porod prostaglandinovými tabletami. Ani nepočkali těch 24 hodin. Plodová voda čirá, zdravá, placenta byla obrovská a mohla živit další dítě, ozvy kluka ok, saturace ok, záda na opačné straně, porodní cesty dostatečně široké, hlava 36cm, váhový odhad přes 4kg, otevřená na jeden prst (to už jsem byla měsíc), prý to porodíme.
Vyřkla jsem obavu z distokie ramének nahlas před doktorem, su veterinární asistent a ten pojem znám, a ten říkal klid, to je malá pravděpodobnost.
Nakonec byl rád, že kluka dostali ven a přežili jsme oba. Porod od první kontrakce trval 17,5hodiny. Rodilo nás 6 včetně manžela. Třešničkou na dortu byly dvě porodní asistentky zavěšené za konce prostěradla pod mýma kozama. Zlomená klíční kost a těžká novorozenecká žloutenka byly prkotiny oproti tomu, co následovalo. A to nás propouštěli z porodnice se slovy „to rozcvičíte a buďte rádi, že jste přežili.“
Vážení, nikdo si nedokážete ani ve snu představit, co ta slova „to rozcvičíte“ obnáší.
Takže těm, co při distokii ramének prováděli všechno možné včetně Kristellerovy exprese a vyšli jste bez parézy brachiálního plexu, měli jste štěstí v neštěstí. Protože útlak nervů v pažním pletenci je drobnost oproti vytržení nervu z míchy. Jakmile děcku vyškubnou nervy z míchy, musí jít na operaci, jinak tu ruku nerozhýbe ani o píď.
Několikaletá dřina v podobě Vojtovy rehabilitace, je základ a je naprosto nutné, aby začala co NEJDŘÍVE po porodu. Čím dřív, tím líp. Takže jsem valila oči, že spousta doktorů to „sledovala“ několik měsíců, že ruka v pěst dobrá.
A to ostatní? Každodenní několikaminutová stimulace, neustálé trénování paretické ruky, každodenní hysterický pláč dítěte 4× denně 25 minut, dále pak každoroční lázně a další a další způsoby rehabilitace jen proto, aby děcko pak nebylo mrzák.
To nechcete fakt nikdo.
Děkuji za poslední příspěvek. Myslím, že to tu musí zaznít. Slova to rozcvičíte je hrozná bagatelizace ze strany doktorů a to samé druhý porod vaginálně po jednom porodu, kde již k dystokii došla. Ta pravěpodobnost opakování tedy totiž rozhodně není malá, právě naopak. Můžete mít štěstí, ale nespoléhala bych na to.
@Kittanya Ahoj, chtěla bych se zeptat jak je na to malý teď, jestli cvičení pomohlo nebo ste museli na operaci. Bohužel nás to taky potkalo. Malému je 4,5 měsíce cvičíme od jeho 14 dnů Vojtovku. Trochu se to zlepšilo ale asi ne dost. Na neurochirurgii řekl doktor že se to operuje do 6,5 měsíce takže moc času nám nezbývá. Už se začínám trochu bát budu ráda za nějaké zkušenosti od někoho kdo to zažil.
@Buboslava
Ahoj. Záleží na tom jakým způsobem a jak moc se nervy poškodily. Syn neměl vyškubané nervy z míchy, proto na operaci nemusel. Byl na EMG 2× po třech měsících a zjistila se reinervace. Poukaz na ošetření vám vypíše neurolog nebo pediatr. Bohužel nervy měl umlácené dost, takže teď v 18ti měsících není ruka stále ještě v pořádku a hrozí doživotní následky.
Vojtovou metodou a Bobath konceptem to rozhýbete hodně. Cvičit je zásadní. Ono se to hojí průběžně i tak, ale kdybyste necvičili vůbec, tak riskujete kontraktury na ruce, špatný pohybový stereotyp a rozhodně se ta ruka nebude hojit tak dobře jako s pravidelným cvičením.
Na psychiku dítěte to nemá zásadní vliv. Ano je mrzuté a nechce cvičit, ale že by měl z toho nějaké vyloženě trauma, to se nedá říct. Dokonce teď už celkem pěkně spolupracuje.
Výchozí stav po narození byl takový, že ruka úplně mrtvá, hýbal třemi prsty. První zásadní pohyb byl cca ve třech měsících, další zásadní pohyb až v sesti měsících.
Musíte být trpělivá, hojení nervů je strašně pomalé. Počítejte nové reakce v řadu měsíců až let, pokud máte těžkou parézu jako my.
U těch lehkých je to cca hned (do půl roku).
@Kittanya
Děkuju za odpověď, já doufám že se nám operace vyhne i když mi pořádně nikdo neřekl jak je na tom, předpokládám že kdyby měl nervy vytrzene nehybal by do teď vůbec. Jinak po porodu měl ruku také úplně mrtvou a zápěstí ohnute do pravého úhlu. Ale prstíky a zápěstí rozhybal docela rychle. Přeji hodně štěstí a sil ať se to jen lepší.
Ahoj holka, četla jsem, že je pravděpodobnost, že bude dystokie ramenek i u dalsiho porodu. 🥴 Trochu mě to vystrašilo, jsem v 18tt a čím víc se to blíží, tím víc se bojím, porod byl jinak bez komplikací, ale tohle se nám nevyhlo, doktorka malého nějak dorotovala ven a byli jsme tedy oba naštěstí bez následků, ale ráda bych tomu u dalšího nějak předešla.
Děkuji vám za případné zkušenosti. ![]()
@M.I. Mala ne, u dalšího už ne. Ale byl ten porod veden úplně jinak, zatímco ten problematický byl víceméně veden jen PA, doktor přišel až řešit problém, tak u dalšího porodu bylo asi 6 lékařů/PA. Přesto všechno nechtěli udělat císařský řez, já byla úplně strachem bez sebe, čs jsem chtěla, ale stále mne uklidňovali, že tomu umí předcházet. Porod ač rizeny/vyvolávaný byl úplně bez problémů.
@Cuddy děkuji, to je super vědět, já mám vlastní PA, která je hodně zkušená a všechno ještě určitě probereme, tak snad bude také vědět co a jak a druhé dítko jste měla stejně velké jak první? 😊 Mě právě v druhé době porodní vedla porod už doktorka, oni už nějak ze začátku věděli, že není dorotovaný… Já teda cs nechci vůbec, to je moje druhá noční muraaaa.
ještě jsem se chtěla zeptat, jak byl řízený ten porod, to byl řízený už v první době porodní nebo až ve druhé?
@M.I. Mala problematické dítě mělo 4,3 kg, další dítě 4,0 kg.
@M.I. Mala byl komplet vyvolávaný. Přijela jsem do porodnice pár dní po termínu, že mám kontrakce. Tak kontrakce to prý nebyly, ale dítě mělo špatně ozvy, tak jsem šla rovnou na porodní box. K cs, já se fakt bála, říkala jsem si „špatne ozvy, sekne se zase v porodních cestách, ne, chci cs“. Ale PA byla výborná, pořád mě uklidňovala, že se na to umí připravit, že mě umí napolohovat. Vlastní tlačení bylo úplně v pohodě.
@Cuddy tak to je bomba, děkuju za trochu uklidnění. 👍 🍀 Já právě přenášela do 41+4, myslím, že teď to asi nenechá už tak dlouho
@M.I. Mala
Já jsem měla druhé dítko císařem a ještě jsem si ho vydupala. První se narodilo 40+3tt a mělo 4255g. Už od nějakého 30tt bylo dle odhadu z UZ jasné, ze bude větší. Prasklá voda (čistá), porodní cesty zavřené, záda na opačné straně, porod vyvolávaný, distokie ramen s následnou parézou brachiálního plexu.
To druhé dítko už od začátku druhého trimestru bylo odhadem o 3 týdny větší (znám přesné datum početí, takže gestační stáří sedělo na den) než by mělo být, mělo nestabilní porodní polohu, velký váhový odhad a porodní cesty opět zavřené. Takže jak přes kopírák.
A musím říct, že zlatý císař. Naprosto bez komplikací, miminko bylo od začátku hned s tatínkem, zašili mě asi za 25 minut, pak jsme byli sve hodiny všichni tři úplně sami na pokoji a moc jsme si to užili, laktace taky naběhla v podstatě hned, jizvu mám krásnou bez komplikací a miminko mám úplně ZDRAVÉ. Já se teda raději nechala rozřezat, než aby to odneslo s trvalými následky opět to miminko. Císaře bych se nebála.
@Kittanya děkuji, tak aspoň když to nevyjde přirozeně, tak se budu aspoň bát o něco méně. 😊 Já jsem měla první dobu porodní úplně v pořádku, zhruba 6 hodin, pak byl zásek akorát u těch ramínek, ale to jen udělala hmat a byl venku, tak zase tak hrozný zážitek nemám, stát se může samozřejmě cokoliv, mě furt odhadovali malého kolem 3200g, ale břicho jsem měla obrovské. 😊