Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Tak ted budu vypadat jako hloupula, ale koukam, ze se po porodu ditete rodi i placenta. Brrrr, co to je??? Pokud si vzpominam ze zoologie, tak nektere zvirata to pak snedi… Tak, a ted si o me musite myslet, ze jsem spadla z Mesice
, kdyz to nevim. Ale ja na to fatk nejak vubec nemyslela, ze neco po diteti nasleduje.
No tak já sem zatím ještě nerodila…očekávám porod každým dnem…ale celej porod končí až když vypudíš placentu…zadej si do googlu do obrázků placentu at to vidis…je to ale nic moc…pan doktor jí musí také prohlídnout, jestli je všechno ok a jestli pracovala,tak jak měla. Kdyby třeba kousek v tobě zůstal,tak by si mohla mít bolesti a tak…prý se po porodu miminka pícha injekce právě na vypuzení placenty a veškerého zbytku z bříška
Neboj…jíst to snad nebudem ![]()
placenta vyzivuje mimico u Tebe v brisku, musis ji tedy taky porodit…
jinak me teda s placentou „pomahali“ tim, ze ji ze me rvali ![]()
Brrrr, co to je??? zajímavý dotaz
ale myslím že se nemusíš ničeho bát, já jsem ani nevědela že jsem nějakou placentu porodila, ale zase naopak musím říct kamarádka byla při porodu vysílená a děloha jí už nespolupracovala a placenta jí nešla porodit tak musela do narkozy..
Rozhodně po tobě nikdo nebude chtít aby jsi jedla placentu
, možná by nebylo od věci, aby jsi se o porod a těhotenství začala trochu více zajímat, pár informací navíc by ti určitě neuškodilo
Placenta je podstatne mensi a mekci jak dite, tudiz ja jeji porozeni ani necitila.
V nekterych porodnicich se picha injekce na jeji vypuzeni, takze je venku do 10min, nekde to nechji na prirode, na placentu by se v takovem pripade melo pockat alespon 3h, nez zacit vybavovat mechanicky.
v doporucenich Svatove dravotnicke organizace je napsano, ze za pupecnik by se v zadnem pripade nemelo tahat, placenta by mel vyjit samovolne. Nicmene nekteri zdravotnici jsou netrpelivy, za pupecnik tahaji, muze to vest k pozkozeni placenty a tomu, ze kus zustane v tobe. To se pak resi vyskrabem ![]()
Nejlepe by mela placenta vyjit, kdyz dostanes dite ihned na brisko, po chvili se miminko prisaje a uzijete si spolu bez zbytecneho vyrusovani takzvanou „svatou hodinku“. Telo by ti melo namixovat takovy hormonalni koktejl, ze se placenta v pohode odlouci.
O ocistcich vys? ![]()
Placente je vnější zárodečný obal, který zajišťuje výživu plodu(kyslík, živiny, vodu…) Placenta je k plodu napojená pupeční šňůrou. placenta také vyměšuje hormony, které brání dalšímu uvolňování vajíček)aby si neměla menstruaci a děloha se nepročiš´tovala…).
Má tvar takové misky barvu má takovou zelenošedomodrorůžovo no takovou
a váží cca 0,5kg a vyjde z tebe do půl hodiny po porodu ani to neucítíš, jen tě doktor vyzve aby si naposledy trošku zatlačila. mě ji třeba i ukázaly.
Tak snad to není moc složitě vysvětlený napsala jsem to tak jak nás to učili ve škole
![]()
Taky mě napadlo, jestli ví o očistcích ![]()
Placentu porodit musíš, máš ji na děloze spolu s dítětem, vyživuje ho . Nesmí zůstat uvnitř, po porodu odumře a dělala by neplechu.
Mně na vypuzení bodli injekci, byla to výživná kontrakce, ale šla snadno-akorát jsem teda pak otevřela oči v nepravou chvíli, když ji doktor zvednul,a málem se poblila
![]()
Jo, cicinko, to byl přesně můj případ
tak dlouho tahali, až to urvali
Mmch porod placenty mě bolel taky jako čert… po 8 týdnech krvácení po porodu zjistili, že ve mně kousek zůstal, snažili se to vypudit injekcemi, takže sice jsem byla opíchaná jak šlak, ale na revizi jsem nakonec nemusela, aspon že tak. Každopádně to bylo žůžo, jezdit co dva dny s 8 týdenním mimčem do nemocnice, tam čekat, až přijdu na řadu… no, fajne.
Jinak tady máš k tomu docela dobré video (nebojte, je to animované
)
http://video.about.com/…Abruptio.htm
Holky mají pravdu,placentu porodit musíš.Ale to už je brnkačka.Já jsem taky nevěděla,že nějakou placentu rodim,do 10 min.byla venku.Já jí teda neviděla.
Klovasa, tak ted jsi me fakt rozesmala stim, ze jist to snad nebudem
.
Anonymni, ja jsem sice napsala: „Brrr, co to je?“, ale ne ve smyslu, ze vubec nevim, co je placenta. Jenom jsem myslela, ze to jde ven vse najednou… Ale je fakt, ze uz bych se mela zacit venovat vic porodu nez memu zamestnani. Skoro mi nezbyva cas si cist a zjistovat co a jak, a tak strasne moc diky za tyhle stranky.
Cicinka, brrrr, vyskrab to zni desive… Musim si napsat do porodniho planu, ze nechci, aby nekdo tahal za pupecnik, ale aby to nechali odejit samo. Tohle jsou fakt dobre rady.
Cici, jake ocistcich??? Nevim, neznam
. Musite tady ze me mit srandu, ale to neva.Vy se zasmejete a ja se neco dozvim ![]()
Jak už bylo napsáno - porodit ji musíš, ale ve většině případů o tom nevíš, jen takový mírný tlak. Po samotném porodu miminka zůstaneš na sále pořád ležet s nožkama nahoře a do několika minut bys jí měla „porodit“ sama. Během té doby sestřička omývala, vážila a měřila Kubíka, a já si tam v té poloze, kdy kolem mě chodil lékař a sestřičky připadala víc trapněji, než u samotného porodu
…ale naštěstí to trvalo jen 5minut ![]()