Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
taro, ovolila jsem si „ukrást“ info z jednoho webu:
Po porodu začne každá šestinedělka krvácet z rodidel. Tomuto krvácení říkáme očistky. Očistky odcházejí většinou téměř po dobu 4-5 týdnů po porodu, není však žádnou zvláštností, pokud přejdou po 3 týdnech nebo naopak trvají celých 6 týdnů. Zpočátku mají červenou barvu a také jejich množství a intenzita krvácení je velmi podobná silnějším měsíčkům. Po několika dnech krvácení poněkud ustává a mění barvu do červenohněda a žlutohněda. Postupně slábnou a zesvětlují se.Ve třetím týdnu se v očistcích objevuje hlen a dostávají šedobílou barvu. Postupně se změní v jakýsi výtok a ten nakonec úplně ustane. Pokud je výtok příliš slabý, může pomoci čajová kůra z kontryhelu a šalvěje (1:1) a poloviční dávky kokošky pastuší tobolky.
Tara: To víš…sranda musí bejt…já jen, kdyby nám to někdo nutil snís,páč vypadam jak prase (tedy zvíře), že se to nejí ![]()
tara2010 píše:
Cici, jake ocistcich??? Nevim, neznam. Musite tady ze me mit srandu, ale to neva.Vy se zasmejete a ja se neco dozvim
Jinak já se ti nesměju, protože kde se máš něco dovědět o porodu, pokud nevlastníš nějakou chytrou knížku, že ![]()
ahojky
Já jsem na placentu po narození malé úplně zapomněla
když jsem se zeptala,jestli to je všechno tak dr řekla,že ještě placentu…ptala jsem se jestli mám zatlačit tak řekla,že nemusím…píchla mě prstem do břicha slyšela jsem nějaké šplouchnutí
..byla jsem nastřižená a dost,takže asi proto jsem nemusela tlačit…
Iffka píše:
Jo, cicinko, to byl přesně můj případtak dlouho tahali, až to urvali
Mmch porod placenty mě bolel taky jako čert… po 8 týdnech krvácení po porodu zjistili, že ve mně kousek zůstal, snažili se to vypudit injekcemi, takže sice jsem byla opíchaná jak šlak, ale na revizi jsem nakonec nemusela, aspon že tak. Každopádně to bylo žůžo, jezdit co dva dny s 8 týdenním mimčem do nemocnice, tam čekat, až přijdu na řadu… no, fajne.
Prosím tě Ifko, v které nemocnici si rodila????
Ha, no mně ji asi potáhli, jestli si dobře vzpomínám. Nastřižená jsem ale taky byla dost, , tak to možná bylo proto, necítila jsem vůbec nic… Ale na výškrab jsem pak šla, to je zase taky fakt ![]()
Ale toho se kdyžtak neboj, uspí tě asi na 5 minut a nic nevíš, necítíš, nebolí to. Akorát jsme kvůli tomu šli o den později domů ![]()
Sylvajs to jsi jak já, já na placentu zapomněla taky, a jak přišla další kontrakce, ptala jsem se celá šokovaná, CO ještě rodím,že dítě tam mělo být jen jedno
![]()
Očistky - krev jako u menzesu, tělo se čistí. Obvykle je to 6týdnů (šestinedělí
) , já se dočistila za tři týdny ![]()
Jak tu bylo napsáno..ven placenta musí. U mě šla sama hned po mimču, takže jsem si oddechla, že jí ze mě nikdo nedoloval. Měla jsem jí extrémně malou (díky tomu i malé mimi), tak asi proto jsem ani necítila, že ze mě něco jde.
A nevím v kolikátém jsi týdnu těhotenství, ale tedy pokud jsi do teď nevěděla nic o placentě a očistkách, tak bys asi fakt měla začít alespoň trochu pátrat po informacích. Abys pak nebyla zbytečně vyjukaná ![]()
Asi budu vyjukana, asi hooodne
. Urcite vam to tady bude pripadat zvlastni, ale byla i doba, kdy jsem si rikala, ze radsi nechci nic vedet, protoze bojim bojim a ono to prijde, stane se to a papaaaa. Ne, ale urcite je dobre si pozjistovat a poinformovat se. Zoubky, ty jsi zlata, aspon nekdo me chape
.
Je dobre vedet, ze vyskrab ted aneboli, ale zni to teda fakt hruzostrasne…
tara: Jo, to já se snažím vytěsnit strach debilníma kecama a vtípkama…páč, když si uvědomim, že třeba v noci tu placentu můžu porodit,tak je mi echt špatně
No ale co…když to šlo dovnitř, tak to musí ven ![]()
Placenta ze mě vyšla sama chvilku po porodu…ani jsem to pomalu neregistrovala…byl to takový „ulevující šplouch“ a ani střižená jsem nebyla,takže to šlo dobře samo…
tara2010 píše:
Je dobre vedet, ze vyskrab ted aneboli, ale zni to teda fakt hruzostrasne…
Pleteš jabka s hruškama ![]()
Porod placenty nebolí, výškrab se dělá jen když kousky placenty zůstanou v děloze , a o jeho nebolestivosti nejsem až tak přesvědčená. Nebo spíš-bude nepříjemnej, to určitě jo. Ale nedělá se vždy! Je to úplně jiný lékařský zákrok ![]()
Klovasa - jsem nepochopila, proč bys měla v noci rodit placentu
Nechybí ti tam někde čárky ve větě? ![]()
Zuzaa, no vzhledem k tomu, že se výškrab dělá v celkové narkóze, tak to fakt nebolí
Ale jasně, nedělá se vždycky, snad to bylo zřejmé, že jenom, když zůstane něco uvnitř…
![]()
tara2010 píše:
Cicinka, brrrr, vyskrab to zni desive… Musim si napsat do porodniho planu, ze nechci, aby nekdo tahal za pupecnik, ale aby to nechali odejit samo. Tohle jsou fakt dobre rady.