Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky,rodila jste některá s vyhřezlou ploténkou?Příští týden jsem 34.t. a jedu na poradu na neurologii.Můj stav se ale nyní naštěstí zlepšil,ale stejně mám strach,aby se to porodem znovu nerozjelo nebo nezhoršilo.Napsal lékař někomu z vás doporučení na císaře a respektují to v porodnici?Nevíte,zda při této diagnoze pomůže alespoň epidurál?Díky za každou radu.
strašpytlík píše:
Ahoj holky,rodila jste některá s vyhřezlou ploténkou?Příští týden jsem 34.t. a jedu na poradu na neurologii.Můj stav se ale nyní naštěstí zlepšil,ale stejně mám strach,aby se to porodem znovu nerozjelo nebo nezhoršilo.Napsal lékař někomu z vás doporučení na císaře a respektují to v porodnici?Nevíte,zda při této diagnoze pomůže alespoň epidurál?Díky za každou radu.
no muzu ti rict, ze ja se skoliozou a vecnou bolesti zad v krizi rodila normalne, vsechno v pohode, ale 3 tydny po porodu jak se to vracelo zpatky a do toho jsem tahala malyho z postylky, tak jsem se nehnula a neco s plotynkou se mi posralo a musela prijet zachranka. Ale to stejnak porodem neovlivnis, mozna najit takovou polohu co ti pater nezatezuje…treba v klece nebo stoje??? ![]()
Spíše bych se snažila domluvit císaře.Pokud máš potvrzený výhřez plotýnky a potíže,tak by to bylo šetřnější.
ahoj holky, můžu se zeptat, jak zvládáte těhotenství s výhřezem plot.??? Já mám taky výhřez a manžel chce ještě jedno dítko a já se bojím i samotného těhotenství. Jinak se rozhodně přikláním k císaři a epidurál bych si píchnout nedala..
První těhotenství a porod jsem absolovovala se 3 výhřezy. Tenkrát jsem o nich ještě nevěděla. Jeden mi v letos v létě odoperovali. Byl již zkostnatělý a zasahoval do poloviny páteřního kanálu. Těhotenství bylo naprosto v pohodě. Porod se rozběhl normálně,ale kvůli nepostupujícímu porodu skončil císařem. Kvůli uskřípnuté míše malinko kulhám a dr. si toho všimli, takže okamžitě vyloučili epidurál. Při dalším těhotenství mám vyhřezlé plotýnky hlásit, je to důvod k císaři.
Isand, můžu se zeptat - u toho císaře jsi měla celkovou narkozu?? Já právě taky nechci epidurál kvůli výhřezu..určitě bych šla do celkové anestezie..
Měla jsem celkovou. Jakékoliv píchání do zad je při výhřezu velmi nebezpečné. Uplně mám husí kůži, když si vzpomenu kolik obstřiků do zad jsem dostala za těch cca 7 let. Než jsem se dostala konečně k dr. který mně poslal na MR.
Holky,to nás je,díky moc za radu o epidurálu.Jinak v rubrice Těhotenství jsem zakládala diskusi o vyhřezlé ploténce,také napsaly jiné holky zajímavé postřehy co se týče těhotenství.Takže příští týden budu škemrat u neurologa,aby mi dal doporučení na císaře.Snad vše dobře dopadne,zatím je mimčo i špatně otočené,tak mu vše nahrává,ale ještě se může obrátit do 35.t.
Strašpytlíku, určitě si o to řekni a pokud máš výhřez, tak si do zad nenech rejpat…
Ahojky mám vyhřezlé 3 plotýnky a v těhotenství jsem celý 7 - 8 měsíc nemohla skoro chodit co krok to slza, rodila jsem normálně a porodem se mi posunuly o 5 mm a je to utrpení, chtěli bysme druhé mimčo, ale mám teda opravdu strach…
Maaaminnna, my jsme do druheho sli, ale ja nemela takove problemy co ty. Stejne jako u prvniho mne zada skoro neboleli jen se mi malinko zhorsila citlivost v noze. Muj gynekolog chtel konzultaci s neurologem. Ten mi rekl ze nevidi duvod, proc nerodit normalne. Ale do zpravy mi napsal, ze doporucuje ke zvazeni porod SC. Na prvni poradne v porodnici, mi ho rovnou naplanovali. Normalni porod pry neprichazi v uvahu. I kdyz jsem si ho moc prala. SC probehl bez problemu, mela jsem spinalni anestezii. Pry je lepsi pro dite. Sice mne od ni moje fyzioterapeutka striktne odrazovala. Jenze moje prani, videt aspon jedno ditko hned po opusteni briska bylo silnejsi. Anestezii mi napichli asi na potreti. Problem trosku byl kdyz jsem pak musela nekolik hodin lezet na zadech. To mne bolely vic nez jizva a zavinovani delohy. Pak uz to bylo bez problemu. Jenze ted mne zada zacinaji trapit daleko vic. Sezeni u kojeni, noseni a chovani maleho mi vubec nedela dobre. Citlivost v noze i bolest zad se dost zhorsili. Snad se to casem zase srovna. Drzim moc palce pokud se rozhodnete do druheho jit. At je to temtokrat pokud mozno bez problemu.
Ahojky zdravím, já mám těsně před porodem a právě řeším spontánní porod nebo Sc. Mám vyhřezlé plotýnky cca6mm, moje neuroložka mi dala doporučení k Sc, ale na gynekologii jsou spíše pro spontánní porod, že prý jsou rizika stejná. Já sama nevím, mám trochu obavy. Jinak budu rodit už potřetí, ale předchozí dvě těhu jsem problémy neměla. Nyní mám navíc i myom, takže zdvojená indikace k Sc, ale jak to nakonec dopadne nevím. Zítra jdu na kontrolu a tam se to zřejmě rozhodne, tak mi prosím držte palečky, ať to dobře dopadne. Přeji spokojená a klidná těhotenství a krásná miminka. ![]()
Ahoj, rodila jsem loni, věděla jsem, že mám problémy se zády, ale že je to ploténka, vím až teď. 31.12.2010 se mi stal úraz, spadla jsem ze schodů, sletěla jsem 9 schodů, sice dřevěných, ale velmi příkrých, odneslo to celé tělo odřeninami, záda mě vůbec nebolela, až po 3 měsících se ozvala ukrutná bolest zad, zničeho nic a nešlo to ničím zastavit. Tak jsem si zašla ke svému lékaři, který mě ani neprohlížel a rovnou mi záda opíchal ( neměla jsem ani tušení, že to má spojitost s tím pádem). Opichy mi na týden pomohly, ale po týdnu jsem šla k lékaři znovu a prosila jsem ho ať mne pošle na ortopedii, že se mi ta bolest nelíbí, dostala jsem vynadáno, že v 28 letech mi nemůže nic být a že nemá cenu s tím nikam chodit a znovu mi píchnul injekce. Druhý den jsem byla zpátky, že mi to opravdu vůbec nepomohlo, popisovala jsem mu, že mě brněj nohy a nemůžu udělat krok, ohybat se vůbec nemůžu a v noci kvůli bolestem nemůžu spát a brečím, když se chci přetočit na bok jak to hrozně bolí. Koukal na mě jak na hypochondra a dal mi jen nějaký prášky ( silný prášky, nesměla jsem s nima vůbec řídit, byla jsem celá oblblá, ale záda bolela pořád stejně). Tak jsem se rozhodla jít na ortopedii bez doporučení lékaře, objednaly mě až za měsíc i když jsem tam zkoušela jak pes. Po měsíci mi doktor na orto. řekl, že můžu být ráda, že jsem došla po svých a poslal mě na rtg. Ten odhalil, že mám zlomené dva obratle, do kterých mi zarůstají nervy a poslal mě ještě na CT, za další měsíc, jelikož nebylo místo. CT ukázalo, že mám opravdu zlomené obratle a poškozenou ploténku+výrůstky do míšního kanálu a pár sklerotických ložisek v páteři a v kyčlu. Síla byla jsem jak opařená, takhle si mě přehazovaly dva měsíce z neu na orto až jsem to vzdala a zůstala doma, doktoři mi nedokázaly ani říct jak mám cvičit, pořád jen cvičte, ale když se člověk zeptá jak: To mi nevíme, ale opatrně
.Na podzim 2013 jsem zjistila, že sem těhotná, už dva kousky doma mám kluky 13 a 11, ale manžel chtěl zkusit jestli to nebude holka. Od začátku jsem se bála, že to s těma zádama nedám i když se po nějakém čase bolesti velmi uklidnily, ale při pomyšlení na porod mi bylo špatně. Na gyn. jsem to ani neříkala, nejsem pro císaře a kdyby to tak mělo jít, tak jen při komplikacích. Chodit jsem mohla docela dobře celé těhu, pracovala jsem skoro až do konce, 14 dní před porodem jsem zastavila. Nastal můj termín a věděla jsem, že se porod blíží, ten den jsem měla kontrakce, ale povedlo se mi je odpoledne zaspat, tak jsem tušila, že druhý den už to dáme. Druhý den mi bylo špatně, už od rána, ale záda statečně držela a neozývala se. Večer v 19 hodin jsem dorazila do porodnice, udělaly mi veškerá vyšetření chválily mě jak jsem to krásně načasovala, že je to pomalu jen na kafe a bude porod. Sestra mě chodila pravidelně prohlížet a když byla u mě asi podruhé a vypadalo to pořád stejně, tak mi povídá, že píchneme provokačku a uvidíme, v tom si prcek postavil hlavu a já na to: sestří už je to tady. Ona:není teď jsem Vás prohlížela, to se Vám zdá. Já: nezdá, je to tady. Vyšetřila mě ještě jednou a nestačila ani běžet pro doktorku, musela na ní volat. To už jsem v bolestech zkoušela se zádama, nebyla jsem schopná dát ani nohy nahoru, musely mi pomáhat a jelikož jsem měla mladou doktorku, která si řekla, že třetí dítě porodím bez nástřihu, tak jsem zkoušela o to víc, nedařilo se mi ho vůbec vytlačit, hlavička vyšla, ale dál mi to nešlo a už s tím nešlo nic dělat, doktorka bezradná a sestřičky na mě začaly křičet ať tlačím, s těma bolestma to opravdu nešlo, skučela jsem jak pes a snažila se jak to jen šlo, nakonec se to povedlo a na svět přišel kluk 3,85kg a 53cm. A 3 dny po porodu to začalo nanovo, bolesti hrozný, trvalo to 2 měsíce, pak se to uklidnilo a teď to mám znovu, čím dál horší a je to plotýnka mrcha, která sestoupila asi o 6mm. Držím palce všem ostatním. ![]()
@Helenka82
Dobrý den,
prosím, chtěla bych se jen zeptat - jak jste nakonec dopadla s těmi zády? Já jsem zoperovaná - měla jsem obdobné těhu - s vyhřezlou plotýnkou, o které jsem nevěděla, porod byl v pohodě, i první 4 týdny, po 6 týdnech bolesti - a výhřez, následovali další 6 týdnů v bolestech (výhřez 12.5mm, dva nervy v jednom místě) a akutní operace - dnes 6/7měsíců po operaci - noha se lepší - citlivost kolísá, vytrvalost zrovna tak, bolesti zad stálé, někdy lépe, někdy hůře (dítě velké, 9měs., 11kg
)
Chtěla bych další - ale to mám po operaci povoleno až za 3-4roky, ale bojím se, jak to ustojím…CS určitě nechci - naruší se břišní stěna a záda už nic nedrží…Přesto do zad už nechci aby lezli…A provokačku mi stejně jako vám chtěli dát - naštěstí to malá stihla…a ty schody - z těch jsem spadla v 15, a od té doby jsem měla problémy se zády - takže nejspíš od úrazu ![]()
Děkuji předem za odpověď
![]()