Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Přeji hezký večer všem přítomným
.
Ráda bych požádala o zkušenosti, případně rady týkající se nadcházejícího porodu. Jsem v 38 tt + pár dní a potají číhám na toho „vlka“, co se skrývá zatím za poslíčky.
Z doktorů mám již hlavu jak pátrací balón. Miminko mělo minulé úterý váhu 3740 g. Lékařka mi po vyšetření řekla, že se vše schyluje k brzkému porodu a do týdne to je tutovka. A pokud ne, tak kvůli váze miminka (a toho že jsem prvorodička) budou porod vyvolávat. Toho jsem se opravdu bála.
Do týdne nic, dneska kontrola (stejné místo, jiný doktor). Říkala, že vše běží jak má, že se to hezký chystá a že to necháme do termínu. Do termínu znamená porodní váha kolem 4 kg + / -. Mám z toho hlavu v pejru. Nevím, co si o tom myslet. Proč první lékařka říkala, že budou porod vyvolávat, když do týdne neporodím a další mi tvrdí něco jiného? S tím, že pokud by porod vyvolávali, tak s největší pravděpodobností stejně dojde k císaři. Bojím se. Jelikož zase můj gynekolog (ke kterému jsem chodila do poradny) tvrdil, že mě rodit 4 kg dítě nenechají. Začínám se opravdu těch rozdílných názorů bát a nevím, čemu věřit, čemu ne a co řešit a co nechat plavat?
Pravdou je, že zátka zatím drží. Kromě bolestí v zad, v tříslech a stydké kosti (lezu po zdi bolestí), se to nějak dá ustát. Nemůžu ležet na jiné straně jak na levé, olympiádu v četnosti čůrání bych s přehledem vyhrála, při lehu je mi na omdlení (prý si „přilehávám“ tepnu - tedy jen na levém boku). Co je ale nesnesitelné je ten tlak na spodek. Na předek. Bolestí nemůžu téměř chodit. Je průběh porodu u každého stejný? Jak ho poznám, že je to právě „ono“..?? Tento tlak asi nemá s tím co společného? Je to jen „váhový tlak“ miminka?
Děkuji všem za názory, osobní zkušenosti a rady.
P.
@Proužek rada? nebrat odhady váhy vážně a nestresovat - mi na porodním sále řekli, že mladý bude mít 4,2 kg - mi málem švihlo. Nakonec absolutně pohodový porod, dítě 3,75 kg
Jinak u každého porod jiný a i každý porod je jiný. To Ti předem nikdo neřekne. Moje známá relativně nedávno doma porodila 5,5 kg vážící dítě - bez sebemenšího zranění atd.. - to je o hlavu menší jak já ![]()
Mi porod vyvolávali, taky kvůli odhadu váhy a byla jsem 40+. Prý bude mít určo přes 4kg a ejhle prodila jsem 3350g malého prďolu. ![]()
Jinak k těm bolestem, to neporadím, já ještě v porodnici jsem mohla skákat po jedné noze. ![]()
![]()
Příspěvek upraven 23.04.14 v 20:10
@Proužek Vždycky je nevyvolavaný porod lepší i kdyby dítě bylo větší. A odhady mužou být špatně já jsem měla u syna odhadovanou váhu 2.5kg a měl 3.7
@Proužek
proč, jaký důvod je k sekci? Váhové odhady jsou plus mínus kilometr. Nebrala bych je vážně a raději se soustředila na porod samotný-abych ho dala. Strach je největší nepřítel.
Pokud máš nějaký důvod rodit v termínu, proč ti neudělali alespon´Hamiltona?
Neboj se, porod uritě poznáš, ty bolesti jsou úplně jiné, než ted´prožíváš jako tlaky na sponu apod ![]()
Měla jsem odhad 4 kila a rodit jsem normálně šla (a to jsem byla prvorodička), stejně jako jsem normálně donosila do termínu
takže to že tě nenechají rodit je blud - leda by jsi měla úzkou pánev což zas tak časté není
Tlak je tlak. Miminko klesá dolů a to bolí. Natahuje se tam všechno, tepnu jsem měla taky, to je klasika.
Až to bude ono tak to poznáš, to se neboj ![]()
@martina.se píše:
porodila 5,5 kg vážící dítě - bez sebemenšího zranění atd.. - to je o hlavu menší jak já
aaaaaaaaaaaa až mě „někde“ píchlo ![]()
Odhadama bych se neridila. Prvni dite mi odhadly dobre, sekli se o 30gr. U druheho byl odhad 3300 a mel 2800 ![]()
@Anonymní píše:
Měla jsem odhad 4 kila a rodit jsem normálně šla (a to jsem byla prvorodička), stejně jako jsem normálně donosila do termínutakže to že tě nenechají rodit je blud - leda by jsi měla úzkou pánev což zas tak časté není
Tlak je tlak. Miminko klesá dolů a to bolí. Natahuje se tam všechno, tepnu jsem měla taky, to je klasika.
Až to bude ono tak to poznáš, to se neboj
proč je to anonymně? psala jsem to já ![]()
jinak syn měl odhad přes 4 kila a ejhle - nakonec měl 3 600 gramů
odhady jsou opravdu jenom ODHADY ![]()
@kve-tinka píše:
aaaaaaaaaaaa až mě „někde“ píchlo
já jí taky nevěřila a fakt - porodila doma - a naprosto bez problémů. Mmchdm, moje ségra má asi 150 cm, její kluk vážil 4,5 kg, taky šel přirozeně. nechápu jak, ale zvládla též bez problémů.
@Proužek ber tynazory tech lekaru jednim uchem tam a druhym ven do doby nez opravdu nekdo neco rozhodne. Vsechno to jsou jen dohady s takove jejich osobni nazory, ktere mnohdy vubec ani netusi jak si to tehotne preberou a jak moc velky problem v jejich hlavinkach zakladaji.
Mysli na mimco. 4kg ditko neni nic co bys nemela porodit. Samozrejme zalezi na panvi a tve postave ale pokud nemas nejak extremne uzkou panev nemel by byt problem. A vse se resi az za pochodu u porodu nic neni potreba predjimat. Pohlad brisko a uzivej si poslednich par dnu tehotenstvi.
Porodni bolesti poznas to se neboj, a ten tlak dopredu bude spis souviset s vahou ditete a zrejme i trochu rozestupem stydke spony ![]()
Odhad jsem měla 14 dní před porodem 3800g (manžel byl pětikilák a já bych podle měření víc než čtyřkiláka nedala, špičkový UTZ v nemocnici), narodilo se mi dítko 3200g, co se druhé doby porodní týče, absolutně bez problémů (ale tam hrozně záleží, jak dítě dorotuje, když nemá dobrou polohu, tak se nadřeš i s dvoukilákem, na druhou stranu znám holky co daly pohodově i obříky). Popisované obtíže se mi zdají být normální. Hoď to za hlavu, vím že je to úplně blbá rada, ale těch pár dní už překlepeš ![]()
Jsi poeta
A zbytečně vystrašená. Doktoři zkrátka mají občas různé názory a porody jsou taky různé. Začátek porodu, troufám si tvrdit, že poznáš určitě. Co se týče váhy, u mě se divili proč to nejde, že dítě (dle ultrazvuku holčička) není velké a pak se narodil 4,5kg kluk. Pak si vyber ![]()
@Proužek Fakt ty odhady váhy neřeš, je zbytečné se stresovat ještě něčím dalším. Mě nikdy nikdo žádný odhad nedělal a porodila jsem normálně jednoho kluka 4400gramů a druhého 4840gramů - a šlo to. Nikdo nestresoval s císařem ani ničím jiným. Odhad váhy není důvod k vyvolávání ![]()