Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já jsem si ho napsala, ale nikdo ho nechtěl ani vidět a stejně při té rychlosti s jakou jsem rodila, mi to bylo k ničemu. Nějaké por. plány jsem si našla na netu a podle toho jsem to sepsala.
Tady třeba http://www.ds-soft.info/mimino/view.php?…
http://www.mamaaja.cz/…ni_plan.html
Ahojky, já o tom také četla, ale nic sepisovat nebudu. Ono průběh porodu nelze moc plánovat
Je fajn mít představu, co bych ráda, ale uvidíme jak to bude.
PA nám říkala, že někdy bývají maminky i zklamané, že si nesplnily, co si předsevzaly. ![]()
Tak děkujiza pomoc aspoń budu mít představu co tam napsat. Ráda bych te´d do porodnice jela asi s nějakým plánem. Protože nechci nástřih hráze. Poprvé mě nenastříhly a ani jsem se nepotrhala, tak když to vydržela jednou mohla by i po druhé. Také bych si chtěla utřídit ještě pár věcí, co bych chtěla nebo popřípadě nedělali. Poprvé jsem se nějak nestíhala připravit, tak te´d bych si to chtěla trošku vynahradit. Pokud je porod spontání, tak si myslím, že mít ho je určitě lepší, nebo´t si tam člověk napíše dost věcí a pak ho PA nemusí tolik otravovat při kontrakcích. Jinak díky moc. ![]()
Mela jsem, nepouzila, ale byla jsem schopna az do tlaceni setsavovat celkem dlouha a srozumitelna souveti. Bohuzel byla ignorovna, takze i kdybych plan mela, tak mi byl naprd.
Myslim, ze hlavni je strucnost. Cim strucnejsi pokyny, tim lip. Nejlepe si jeste pohrat s tloustkou pisma, barvami, podtrzenimi, strukturovat ho podle jednitlivych porodnich dob.
A prvni veta by mela byt, ze jsi si ho sestvaila sama, nestahla z internetu a ze jsi nad kazdym bodem dlouho uvazovala, treba to pak v porodnici budou brat trochu vic vazne, spousta „osvicenych“ porodniku si mysli, ze porodni plan je moda, ktera zase jednou opadne a dost neradi se tim ridi.
Kdyby ti nekdo poradil jako zdroj informaci nejakou zdravotnickou literaturu, kterou bys dala nakonec, tak by to urcite vypadalo dobre i pro konzervativni dr.
Já po desítkách porodních příbězích, které jsem před porodem pročetla, tak nějak už tušila jaké jsou moje přání ohledně porodu. Byla jsem ohl. plánu trochu skeptická, ale při prohlíce porodnice mně sestřička přímo řekla, že ideální je když si ho sepíšu a že jsou zvyklí s tím pracovat.
Byla jsem pak moc ráda, když během porodu všichni respektovali moje přáni a pocity a přispělo to k nádherné vzpomínce na můj první porod. Není snad jediná věc, kterou bych změnila.
Takže poptej se, kde půjdeš rodit, jestli jsou zvyklí s plánem pracovat a pokud ano určitě sepiš. ![]()
Pro zamyšlení nad tím, čemu se určitě vyhnout, pokud to jen půjde, doporučuji si pár věcí nastudovat. Viz třeba zde jsem přeložila jednu zajímavou studii, která shrnula nejčastější intervence u porodu a co na to říkají nejdůležitější zdravotnické organizace: http://prirozeny-porod.webnode.cz/…lnim-porodu/
abych pravdu řekla, nikdy jsem si nedovedla moc představit co by tak v porodním plánu mělo být (rodila jsem loni)a až teď jsem si přečetla ty odkazy co jste připojily a musím říct, to jsou to tak samozřejmý věci, že snad ani není potřeba je dávat na papír? Já jsem rodila v Praze v Krči a na všechno se mě tam postupně PA prostě ptala nebo odpovídala na moje otázky a bylo to prostě normální…A teda už během předporodních kurzů nám dopodrobna vysvětlili a ukázali jak to bude probíhat a co u nich jde a co nejde, takže já jsem byla i bez porodního plánu naprosto spokojená. Například co se týká polohy, tak jsem byla ráda, že mi PA radila jak se natočit atd. ![]()
Rozhodně jsem pro sepsání porodního plánu. V bolestech se toho moc vyjednat nedá, takže je dobré dát personálu nějak najevo, které zákroku si člověk nepřeje a co si naopak přeje. Nejde zdaleka jen o klystýr a holení, ale taky např. o polohu při porodu (její svobodná volba zdaleka není všude samozřejmostí), dirupci (někde dělají dokonce bez souhlasu rodičky), nástřih (často se stříhá velmi benevolentně a bez souhlasu rodičky), medikaci (nechtěla jsem, aby mi nabízeli léky proti bolesti, vím o nich a řeknu si sama, když bude potřeba, nechtěla jsem oxytocin/ergometrin na porod placenty), dotepání pupečníku (zdaleka ne všude samozřejmé), ošetření dítetě na břichu matky (to už vůbec není samozřejmé), zakrytí dítěte a nasazení čepičky a ponechání travel u matky, odložení vážení a měření na později, nekoupání, neodnášení na „zahřátí“ (u matky se zahřeje nejlíp) a tak dále. Podle mě je prostě dobré si to sepsat (i sama kvůli sobě, člověk si ujasní, co vlastně chce a nechce), personál ví, co má asi očekávat.
Často lidi říkají jako argument proti porodnímu plánu něco jako „Porod se přece nedá naplánovat“, ale to je nepochopení toho termínu „porodní plán“, spíš by se to mělo jmenovat „porodní přání“ a vyjadřuje to prostě postoj ženy k porodu, neznamená to, že na tom plánu bude žena na 100% trvat a nejede přes to vlak. Jen to dá prostě personálu najevo, že jedná s poučenou rodičkou, která má jasné preference.
Raduš s Alexem píše:
abych pravdu řekla, nikdy jsem si nedovedla moc představit co by tak v porodním plánu mělo být (rodila jsem loni)a až teď jsem si přečetla ty odkazy co jste připojily a musím říct, to jsou to tak samozřejmý věci, že snad ani není potřeba je dávat na papír? Já jsem rodila v Praze v Krči a na všechno se mě tam postupně PA prostě ptala nebo odpovídala na moje otázky a bylo to prostě normální…A teda už během předporodních kurzů nám dopodrobna vysvětlili a ukázali jak to bude probíhat a co u nich jde a co nejde, takže já jsem byla i bez porodního plánu naprosto spokojená. Například co se týká polohy, tak jsem byla ráda, že mi PA radila jak se natočit atd.
V Krčí je samořejmé např. rodit vestoja, nevážit a neměřit dítě, čekat dvě hodiny na placentu a podporovat nepřerušovaný bonding? Pokud ne, potom porodní plán má smysl i tam ![]()
Meggie86 píše:
Pro zamyšlení nad tím, čemu se určitě vyhnout, pokud to jen půjde, doporučuji si pár věcí nastudovat. Viz třeba zde jsem přeložila jednu zajímavou studii, která shrnula nejčastější intervence u porodu a co na to říkají nejdůležitější zdravotnické organizace: http://prirozeny-porod.webnode.cz/…lnim-porodu/
Moc hezký web!
není, ale právě na předporodních kurzech ti vysvětlí co a jak se tam dělá a z čeho oni neustoupí, např. poloha při porodu, takže pokud chceš něco jiného, prostě tam nerodíš, protože si tyhle zásadní věci většina lidí zjišťuje předem. A co se týká nástřihu, tak prostě nechápu, jak můžu já posoudit jestli je to nutný nebo ne…už jsem to někde psala, malej měl 4,2kg a s hlavičkou tam šla i ruka, takže kdybych trvala na beznástřihu…co by se mi asi stalo?
Raduš s Alexem píše:
není, ale právě na předporodních kurzech ti vysvětlí co a jak se tam dělá a z čeho oni neustoupí, např. poloha při porodu, takže pokud chceš něco jiného, prostě tam nerodíš, protože si tyhle zásadní věci většina lidí zjišťuje předem. A co se týká nástřihu, tak prostě nechápu, jak můžu já posoudit jestli je to nutný nebo ne…už jsem to někde psala, malej měl 4,2kg a s hlavičkou tam šla i ruka, takže kdybych trvala na beznástřihu…co by se mi asi stalo?
No ale co když žena nemá možnost jet do jiné porodnice? Nemůžou říct, že z něčeho neustoupí, protože žena je ta, kdo si určuje, jaká péče jí bude poskytnuta (a tedy i v jaké poloze bude rodit), ne porodnice a její personál. Čili pokud žena něco chce či nechce, jsou povini to respektovat.
Co by se ti mělo stát? Kdybys rodila v dobré poloze, pravděpodobně bys zkončila s malým či žádným poraněním. Dcera měla obvod hlavičky 36 cm a ruku vedle hlavy a hráz jsem měla bez poranění. Ze studií na toto téma jasně plyne, že nástřih nemá smysl, pokud není dítě v ohrožení. Znám mnoho žen s dětmi kolem 4 kg, které rodily bez poranění. Naše hráze jsou na to stavěné, jen je potřeba jim umožnit plnit svou funci (vhodná poloha, tlačení podle pocitů ženy a ne podle pokynů personálu, žádné „skákání na břicho“, žádný oxytocin).
ivuska.h píše:Raduš s Alexem píše:
není, ale právě na předporodních kurzech ti vysvětlí co a jak se tam dělá a z čeho oni neustoupí, např. poloha při porodu, takže pokud chceš něco jiného, prostě tam nerodíš, protože si tyhle zásadní věci většina lidí zjišťuje předem. A co se týká nástřihu, tak prostě nechápu, jak můžu já posoudit jestli je to nutný nebo ne…už jsem to někde psala, malej měl 4,2kg a s hlavičkou tam šla i ruka, takže kdybych trvala na beznástřihu…co by se mi asi stalo?No ale co když žena nemá možnost jet do jiné porodnice? Nemůžou říct, že z něčeho neustoupí, protože žena je ta, kdo si určuje, jaká péče jí bude poskytnuta (a tedy i v jaké poloze bude rodit), ne porodnice a její personál. Čili pokud žena něco chce či nechce, jsou povini to respektovat.
Co by se ti mělo stát? Kdybys rodila v dobré poloze, pravděpodobně bys zkončila s malým či žádným poraněním. Dcera měla obvod hlavičky 36 cm a ruku vedle hlavy a hráz jsem měla bez poranění. Ze studií na toto téma jasně plyne, že nástřih nemá smysl, pokud není dítě v ohrožení. Znám mnoho žen s dětmi kolem 4 kg, které rodily bez poranění. Naše hráze jsou na to stavěné, jen je potřeba jim umožnit plnit svou funci (vhodná poloha, tlačení podle pocitů ženy a ne podle pokynů personálu, žádné „skákání na břicho“, žádný oxytocin).
tohle je jedna z mála věcí, na který nejsem odborník (vtip) takže o tom nemůžu fungovaně diskutovat, jen jsem napsala svojí zkušenost ![]()
Raduš s Alexem píše:ivuska.h píše:tohle je jedna z mála věcí, na který nejsem odborník (vtip) takže o tom nemůžu fungovaně diskutovat, jen jsem napsala svojí zkušenostRaduš s Alexem píše:
není, ale právě na předporodních kurzech ti vysvětlí co a jak se tam dělá a z čeho oni neustoupí, např. poloha při porodu, takže pokud chceš něco jiného, prostě tam nerodíš, protože si tyhle zásadní věci většina lidí zjišťuje předem. A co se týká nástřihu, tak prostě nechápu, jak můžu já posoudit jestli je to nutný nebo ne…už jsem to někde psala, malej měl 4,2kg a s hlavičkou tam šla i ruka, takže kdybych trvala na beznástřihu…co by se mi asi stalo?No ale co když žena nemá možnost jet do jiné porodnice? Nemůžou říct, že z něčeho neustoupí, protože žena je ta, kdo si určuje, jaká péče jí bude poskytnuta (a tedy i v jaké poloze bude rodit), ne porodnice a její personál. Čili pokud žena něco chce či nechce, jsou povini to respektovat.
No jo, bohužel ženy se nechají snadno přesvědčit, že nástřih je pro jejich dobro, aniž by je porodníci zároveň upozornili na další možné metody ochrany hráze (a mnohé ze zásad dokonce přímo porušují). Ano, z pohledu porodníka je skutečně nástřih tím nejrychlejším a nejjednodušším řešením. Ale z pohledu matky už to tak být nemusí.
Ahoj holky, jsem v půlce těhu a přemýšlím o porodním plánu. Jestli ho udělat nebo ne. Při prvním porodu jsem ho neměla, ale celkem to šlo i bez něj. Jenže te´d už se začínám bát, nikdy člověk neví s kým se u porodu setká, že? Zajímalo by mě, kdo z Vás stím má zkušenosti a co jste do něj všechno psaly.
Moc děkuji za vaše příspěvky.