Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
já i moje sestra jsme přenášely více jak týden. Ségře museli porod vyvolat kvůli špatné plodové vodě. Já jsem nastoupila do porodnice 9 dní po termínu, doktoři se dohadovali zda mě poslat domů nebo vyvolat porod. Strávila jsem v přeplněné porodnici noc (jediné volné lůžko bylo na hekárně vedle porodního sálu
) a druhý den odpoledne mi samo od sebe začaly stahy a večer jsem porodila. Věřím, že už bys to ráda měla za sebou, ale nebála bych se toho, že přenášíš.
Leni, že se neotvíráš teď, to neznamená, že to tak musí být i zítra…
Tohle je nevyzpytatelný tělesný pochod, který může jít ráz na ráz, nebudeš se stačit divit. Snaž se odpočívat, užívej si poslední chvíle s miminkem v bříšku a ono to bude v pohodě…
Já se toho nebojím, ale už takových 14 dní mám fakt nanic náladu už mě to těhotenství prostě štve doma vše připravený všichni volaj nebo píšou tak kdy už!! a já jsem na tyhle otázky alergická jak já to můžu asi vědět kdy? no strašný depky… Už nevím co proto mohu udělat opravdu mi není psychicky dobře…
Bohunko : já si to těhotenství užívala ale ted už to není o užívání si… V noci se nevyspím kvůli břichu záda mě bolí jak čert… Nohy mám oteklé a špatně e mi chodí… nahoře mám 20kg takže žádná sláva … už se na naše mimi moc těším a to jsem si ani nenechala říct co to bude, přál si to manžel! ted bych to už chtěla vědět…
Já jsem týden po termínu stále od doktorů poslouchala, že je dítě vysoko, že se k ničemu nemá…
Když jsem sedmý den po termínu začala mít večer bolesti, tak jsem manželovi řekla, ať jde klidně spát, že to budou určitě jen poslíčci, že je dítě vysoko a tak se asi jen pošoupává níž, no a že to bude tak za 2 dny. Spát jsem nemohla, později byly bolesti náročnější, pak hodně náročné, pravidelnost však žádná, nicméně cca ve 4 h jsme vyrazili do porodnice, ať mě zkontrolují. Přijela jsem na 8cm otevřená a malej byl do 40 minut venku! ![]()
Btw, ale já s tím přenášením byla v klidu, protože jsem věděla přesně kdy jsem otěhotněla a páč mám ovulaci později, tak to byl ten týden rozdíl, než vycházely lékařské výpočty.
A rady? Nejlepší je prý sex. Spermie obsahují nějakou látku (snad oxytocin, ale to nevím jistě), která pomáhá spouštět porod. No a nebo můžeš začít gruntovat… ![]()
Jo a co teprv az budes prenaset 14!!!!!!! dni
ale vazne, z doktora si nic nedelej, ted se muze vsecko zmenit behem hodiny a ty uz treba zitra budes mit mrne v naruci…
Ja posledni devcatko prenasela presne tech 14 dni a taky se furt nic nedelo, uplne chapu jak ti je, byla jsem uz jak velryba, hnout jsem se nemohla, vsecko me bolelo…
Tak drzim pesti at je brzo lip a mrnous na svete
![]()
A jinak u nas vzdycky zabral sex… u posledniho teda az nekolikatej a na posledni chvilku (tesne pred vyvolavackou)
a nemej okna, rika se, ze se pri tom mota snura diteti kolem krku (pro ty co si chteji rypnout, taky jsem byla nazoru jedna pani povidala
a umyla jsem okna a ejhle mala mela snuru kolem krku a predtim na kontrolnim UTZ vse v pohode)
Wiolo
to jsi to měla rychlý taky bych to tak chtěla
sex jsme zkoušeli ale ten mě bolí....... i sklenku vína vygruntoáno je snad 5× no nevim.
Doriang!! nestraš mě Další tejden bych z toho už umřela!! ale kéž by jsi měla pravdu a už zítra měla naše překvapení v náručí!!
Ahoj, já přenášela také pět dnů (malý se narodil tento leden). Patý den přenášení jsem doktorku na KO požádala,zda by mi mohla provést Hamiltonův hmat (alias Hamiltona - jedna ruka je zavedena do vaginy, druhá tlačí přes stěnu břišní, funguje prý tak u 50 % žen), což učinila. Nebylo to moc příjemné (dost nepříjemné), ale co bych neudělala, aby už prtě bylo na cestě, že? Jenže MUDr. prohlásila, že jsem ještě moc pevná a dítě moc vysoko (to bylo dopoledne). Tak jsem z poradny odešla jako schlíplý ohař s termínem vyvolání o dalších 5 dnů později. A co se nestalo? O půlnoci mi praskla voda a po dlouhých 17 hodinách přišel na svět synek. Přeji hodně sil a krásné a zdravé miminko!!!!
U dívčiny z naší diskuze to zřejmě zafungovalo také, jela den nato (ráno!!!).
Ahoj,
Já přenášela 8dní. Nakonec jsem rodila bez vyvolání den před plánovanou indukcí. Poslední týden jsem chodila obden na monitory a dělali mi Hamiltona. A fakt se ten nález může změnit během chvíle. U mě se taky pořád nic nedělo, už jsem byla nešťastná a dělala všechno možný. Když už jsem se smířila s indukcí, tak mi v pátek doktorka řekla že nastala velká změna, v neděli to nenápadně začlo a v pondělí se malej narodil ![]()
Lenko, úplně Ti rozumím. Já přenáším dnes už třetí den a cítím se úplně stejně jako ty. Nevím, jak si lehnout, a zejména na pěst jsou všichni ti hodní lidičkové, co mi každou chvíli píšou/volají, „tak jak?“ a že mi moc drží palce, aby vše dobře dopadlo a blablabla. ![]()
Ahoj Leni, nepročítala jsem diskuzi, ale myslím, že pokud na vyvolávání dojde, že se toho nemusíš bát. Taky jsem měla jít na vyvolání, jednoho dne jsem se měla v osm ráno hlásit v porodnici se sbalenými věcmi, jenže už v šest mi praskla plodovka, takže jsem porodila samovolně. Spolubydlící na pokoji vyvolávali - ve dvě dostala prášek a v sedm byl malý na světě - měla to rychlé, bleskové, nekomplikované… Myslím, že na délce ani kvalitě porodu se indukce nepodepisuje - naopak - má to své výhody - vždyť, kdo si může dovolit ten luxus rodit plánovaně? Když jsem věděla, že druhý den budu rodit, tak jsme si s manželem udělali krásný večer, koukali jsme na Četníka a poprvé za celé těhotentsví křupali brambůrky a pili Fantu (takové poslední přání před popravou
).
Tak za mě hodně štěstí a klííídek - na stresování času dost ![]()
Ahoj!
Chápu tě…
U prvního jsem přenášela a pozvali si mě 10. den na vyvolání. Naštěstí mi ještě tu noc před nástupem samy začaly bolesti.
U druhého jsem přenášela pět dní.
To, že se vůbec neotvíráš, opravdu nic neznamená! Za chvíli může být všechno úplně jinak.
Nechápu, proč tím doktoři zbytečně stresují! ![]()
Rozumím tomu, že tě štvou otázky ostatních, taky jsem jich dost zažila. Normálně jim tvrdě napiš nebo řekni, že až to bude, dáš jim určitě vědět, tak ať už tě s těmi hloupými dotazy neotravujou.
Chápu, že se nemůžeš vyspat, protože tě všechno bolí. Já měla děsné bolesti kyčlí, kdy mě bolelo každé pohnutí, otočení.
Při prvním jsem přibrala 22 kg, při druhém asi okolo 18 a při třetím taky skoro ke 20 kg. Oteklá jsem byla taky úžasně, hlavně při prvním.
Já myslím, že až bude miminko připravené, tak ven půjde. Někdy je to hodně i o psychice, stejně jako při porodu samotném.
Snaž se trošku uklidnit, věnuj se teď sama sobě. Na úklid se vykašly.
Dej si pravidelně večer teplou koupel (pokud máte vanu), přečti si přitom knížku a povídej si i s miminkem. Prostě mu vysvětluj, že ty už máš uklizeno, vše připraveno a klidně může jít ven. ![]()
Tak hezký a brzký porod přeju a hlavně zdravé spokojené miminko!
![]()
Lenko, úplně tě chápu a vím, jak se cítíš. rodila jsem sedm dní po termínu vyvolaným porodem. Už jsem moc chtěla, aby to vyvolali a já měla pokoj. Sice mimi v bříšku je super, ale přesně jak píšeš - měla jsem 23kg navíc, oteklé nohy, že jsem nemohla do bot, nešlo mi sedět ani ležet, chrápala jsem
. A vyvolávanýho porodu se neboj, aspoň budeš vědět, kdy to přijde
. sice se říká, že to víc bolí, ale pokud jsi nezažila nic jinýho, tak to stejně neposoudíš. Já rodila celkem devět hodin, což je docela málo, aspoň podle mě, taky jsem rodila poprvé. A docela nedávno (16. ledna ), takže to mám v živé paměti a nakonec mám pěkný vzpomínky a doma krásnýho a zdravýho klučíka
. Hodně štěstí… ![]()
Leni- já jsem rodila 40+5 tt a ještě ten den ráno mi řekli, že jsem úplně zavřená a že to na porod ani náhodou nevypadá! No a v noci praskla voda…
Držím pěsti, ať je to rychlé a neboj!
Prosím pomoc dělám už vše možný abych nemusela rodit vyvolávaným porodem!jsem 5 dní po termínu a dr. říkal, že se zatím vůbec neotvírám že je sice miminko dole ale k porodu to nevypadá!! dělá si srandu? vždyť už přeci musí jít ven! mě všechno bolí špatně se mi spí už se těším až to budu mít za sebou a budu moci držet ten malí uzlíček štěstí… Zkouším jakkoliv porod vyvolt ale nic nezabírá… Je tu někdo s podobným problém??