Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj..mám takový stručný dotaz, máte někdo zkušenosti s dulou u porodu????
ahoj,
mě by to taky zajímalo, mám porodní asistentku (chodím na kurz), dělá i dulu, ale ještě jsem se nerozhodla… rodím začátkem června…
to jsem ti pomohla co ![]()
Ahoj holky!
Já jsem dula ![]()
Zkuste si přečíst třeba knížku Porod s dulou od autorů Marshall H. Klaus, John H. Kennell, Phyllis H. Klaus. Jsou tam právě tyhle otázky docela dobře zodpovězeny a třeba vám to pomůže se rozhodnout. ![]()
Jinak já za sebe doporučuju, protože vím, jak dula může pomoci. A zkušenost mojí kamarádky, která měla u porodu dulu je taky kladná. Nebo koukněte SEM , je tam spousta příběhů maminek, které měly dulu u porodu.
Tak sice jsem moc neporadila, ale třeba vám to k něčemu bude
Hodně štěstí při porodu a krásná miminka!
No já už mám právě jedno sezení s dulou za sebou a musím říct, že paní byla moc příjemná. Ještě mě čekají dvě, kde by jsme měly probrat porod (předporodní kurz), kojení, šestinedělí..a rodit bych měla začátkem července. Tak právě nevim, jak pak to je s dulou u porodu..manžel tam totiž asi celou dobu nebude (nevim teda, jak mi to bude dlouho trvat
)..
DULU ROZHODNE ANO!
Bez duly si svuj porod nedovedu predstavit. Urcite bych to zvladla, ale fakt mi moc pomohla. Manzel tam sice byl a byl dobry tak na mackani ruky pri tlaceni, ale dula byla vic nez uzitecna. Dokonce umela ulevit od bolesti! Muj porod byl prirozeny, bez medikace. Mela jsem z nej moc dobry pocit! Sice to stalo prachy (tady v USA jsem zaplatila asi $500), ale stalo to za to. Hlavne, aby ti byla ta pani prijemna, sympaticka, pak u porodu nebudes mit problem se ji „sverit“ do rukou. ![]()
Drzim palce!
Já myslím, že Dula je fajn pokud nemáš nikoho jiného, kdo by s tebou k porodu šel, případně máš nějaké neobvyklé požadavky, třeba nechceš nástřih, klystýr… Já tam měla manžela, nic, co bych nechtěla mi nevnucovali a neumím si představit, že by tam ještě někdo byl.
Dula s tebou bude tak dlouho, dokud budeš sama chtít. A taky některé duly mají domluveno s kolegyněmi, kdyby třeba nemohly, onemocněly, byly u jiného porodu (což se může také stát, že se to sejde v jeden den), tak se navzájem zastoupí. Ale o tom tě bude informovat sama dula na některém z těch setkání.
Pro Agathu:
Jakkoliv nechci nijak snižovat úlohu duly u porodu, tak na stránkách asociace dul se asi nedají očekávat nějaké negativní reakce od rodiček, že?:-)
no já právě nevím když tam budu s manžou, jestli to nebude divný, on jí přece jenom videl jednou… ![]()
No já si právě nedokážu představit, že tam se mnou manžel bude celou tu dobu. Třeba budu zrovna patřit k případům, které rodí více hodin a tak se mi líbí, že dula, je tam celou dobu a právě že už má dost zkušeností a dokáže se spoustou věcí pomoct, poradit..takový je alespon můj názor..
dulu doporučuji, né každý chlap je schopný vládat naše porodní bolesti a dula pomůže, poradí,ale není dula jako dula, chce si tos ní vytvořit vztah, důvěřovat jí.
taky jsem mela u porodu dulu a zaroven manzela, a byla jsem moc spokojena, manzel je trosku citlivka, je schopen omdlit jen kdyz nekdo vypravi o nejake operaci a k porodu se mu dvakrat nechtelo
takze to byla i pro nej takova jistota, ze muze kdykoliv odejit a ja tam nezustanu sama, nakonec to zvladnul cele az na asi 15 minut, cehoz jsem si ani nevsimla ![]()
mela jsem jen trosku obavy, aby v porodnici nemely kecy, ze tam chci mit 2 doprovazejici osoby, protoze pri prohlidce salu se na to netvarili, ale ve finale to bez problemu proslo
kdyz mi porod zacal, tak dula za mnou prijela domu, zkontrolovala me a teprve po case, kdy kontrakce uz byly fakt husty, jsme jeli do porodnice, voda mi praskla az skoro ve finale a byla uz zkalena, takze jsem se bohuzel nevyhla urychleni porodu, ale i tak jsem mela z porodu velmi dobry pocit a to prave diky dule, ktera mi byla opravdu velkou oporou
Prtko - ja myslim, ze ty uz rozhodnuta jsi, uz sis vybrala, bylas na setkani… ![]()
ZUZAM - negativni reakci na dulu myslim neuslysis. Kdo si svobodne ze sve vule a informovane vybere dulu, tak vi, do ceho jde, co muze ocekavat. Pokud je to certifikovana dula, ma zkusenosti, ma dobre reference, tak neni duvod mit negativni zkusenost.
Nebo ano? Mozna by to chtelo zalozit diskuzi na tema „Mela jste nektera negativni zkusenost s dulou?“ ![]()
Zanet - souhlasím s tebou ![]()
ZuzaM - každá maminka, která se rozhoduje, může se na tu kterou konkrétní dulu, pokud je certifikovaná a je členkou nějaké asociace nebo jiné sdružující společnosti dul, informovat. V případě ČAD je každá dula povinna dodržovat etický kodex. Může se stát, že si s onou paní nesedneš, nemusíš si s ní rozumět a zjistíš to až při porodu. To mě napadá jako nejvíc pravděpodobná možnost, proč bys nemusela být s dulou spokojena.
Presne tak. A prave proto jsem si vybirala ze 3 zen. Setkala jsem se s nima, povidala si, mela jsem seznam otazek…
Nakonec jsem se rozhodla podle toho, jak mi byla ta moje sympaticka, byla taky nejstarsi, takovy maminkovsky typ a nejvic se mi zamlouvala.
AGATHO - muzu se zeptat, u kolika jsi byla porodu?