Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
blíží se mi porod (aspon doufam že už se něco blíží
) tak spekuluju
.
slyšela jsem, že když si zavoláte sanitku, že rodíte, sanitáci prskaj, že nejsou taxi… na druhou stranu co teda dělat, když už jsou stahy po pěti minutách - kdy se doporučuje vyrazit- a člověk nemá zrovna odvoz? s cizim chlapem v taxiku opravdu nepojedu někdy říděj jako prasátka a vůbec se mi to zdá nějaký uhozený…
takže - jasně že volat sanitku když je nějakej problém zkalená plodovka, krev atd. ale opravdu neradi jezdej pokud je to „jen“ obyč porod? máte zkušenosti?
Já tedy nevím, jela jsem do porodnice taxíkem, ale to proto, že jsem si myslela, že ještě nerodím (bylo to skoro měsíc před termínem) a jen zbytečně plaším… Jinak bych si asi byla volala sanitku, auto jsme neměli, chlap pořád v práci… Vůbec mě nenapadlo o tom takhle uvažovat ![]()
Na to se neohlížej,radši rodit v sanitce s nasraným sanitákem než z vyděšeným taxikářek,který 100% pojede jak prase ,zvlášt ,když bude mít na zadním sedadle rodící ženskou,navíc ta představa ,že někde uvízne v zácpě ![]()
Na těhu průkazce je i telefon na sanitku ne???
minulý týden tady zrovna byla pro jednu paní naproti v baráku…takže–klidně si jí zavolej,kdyby něco..
Tak já jsem tohle hodně zjišťovala (jsem 3 týdny po porodu), protože manžel není věčně doma a hlavně mám starší dceru, kterou někdo musí hlídat. Nakonec si to ta mladší naštěstí naplánovala tak, že jsme jeli v době, kdy byl doma nejen manžel, ale i tchán, takže mě manžel mohl odvézt (a dokonce i napodruhé nastartoval auto a bloudili jsme jen dvakrát
).
Jako prvorodička jsem tohle neřešila, nečekala jsem žádnou rychlovku (a taky nebyla) a navíc mi odtekla plodovka, takže jsem přesně věděla, kdy jet. To jsme jeli taxikem, protože manžel v té době řídil jen krátce a netroufal si. Ale bydleli jsme blízko porodnice.
Teď při druhém porodu jsme jeli jen pro klid, nechat zkontrolovat miminko, protože kontrakce nebyly pravidelné a mně se zdálo, že necítím pohyby jako normálně. Cestou se ale kontrakce rozjely a byly přesně po 5 minutách a 2,5 hodiny po příjezdu do porodnice byla malá venku. Já byla teda původně rozhodnutá raději volat sanitku, a to z několika důvodů - bydlíme na druhé straně Prahy, než kde jsem byla registrovaná v porodnici (tj v případě že by nebyla zácpa minimálně půl hodiny jízdy, v případě zácpy i několik hodin) a spoléhala jsem na to, že sanitka se do porodnice dostane rychleji. Dalším důvodem byly rychlé porody několika mých známých, které porodily do půl hodiny od první kontrakce (druhorodičky) a říkala jsem si, že saniťák by měl být ev. vyškolen na porod cestou líp než taxikář nebo manžel
. Taxikáři to sice nejsou, ale já měla v těhotenské průkazce přímo napsáno, že v případě porodních bolestí (nevím jak to tam bylo přesně formulováno) mám volat 155 (při prvním těhotenství tam určitě bylo pražské číslo pevné linky). A navíc vzhledem k registraci je prý lepší volat ústřednu - prý je rozdíl mezi státní a soukromou záchrankou - jedna by zavezla do nejbližší porodnice a registrace by ji nezajímala.
Já bych sanitku klidně zavolala, pokud se tam nemáš jinak jak dostat. A když saniťáci budou mít řeči, tak ať mají. Nikde není napsáno, že by si rodící maminka nemohla sanitku zavolat.
Sanitkou k porodu není problém…Už jsem tak jela dvakrát. Byli jsme holt nepojízdný a šalinou to teda moc vhodný není…
Takže k prvnímu porodu mě vezla RZ(155), neb čísla co se mi podařilo sehnat na sanity privátní byli odsazené a já se ani na 6 pokus nedovolala a nedomluvila… Rozhodně jsem nebyla urgentní, jen jsme musela v sanitě ležet, změřili mě tlak a odmítli vzít doprovod…(všechno v pohodě, fakt to není taxík, chápu)
Druhý porod byla sanita privátní, doprovod by mi klidně vzali kdybych chtěla(sami mi to nabízeli), jela jsem v sedě a tlak mi neměřili.
Obě hradila VZP. V obou případech se mě ptali kam chci zavést (bylo to v Brně), ale prý u RZ to pravidlo není a vezou nejblíž, nebo tam kde je místo(hlavně v Praze)
Teď už mám nachystané zas tři čísla na privátní sanity a pokud se nedovolám volám RZ… Nikdo nemůže říct ani popel…
Při posledním porodu mi praskla voda, manžel dvě hodiny cesty daleko.....tak jsem do porodky jela sanitou, byla to RZ(155) a doktor, co přijel, byl moc fajn, vůbec mi nepřišlo, že bych zdržovala nebo tak něco.
Já jsem jela k prvnímu porodu sanitkou..To byl vyvolávaný porod,plánovaný ze zdravotních důvodů v perinatologickém centru.Vzdálené asi 50km od našeho bydliště.Byla to soukromá převozová sanitka.Doktoři mi po delším přemlouvání napsali na sanitku papíry..Taky nikdo nedokázal pochopit,že nemáme auto a v pracovní den prostě není nikdo,kdo by mě odvezl
Jak jsem si to šla domluvit,tak mi ochotný pan řidič sanity - jezdí už 30 let,řekl,že doktoři to s tím „nárokem nenárokem“ přehání,nechápe proč,protože to platí pojišťovna,VZP bez problémů a málokdy se stane,že by při kontrole zjistili neoprávněně napsanou sanitku..To by už muselo být něco..
A říkal mi,že normálně vozí i děti s doprovodem např.na vyšetření do Brna,Prahy,bez problémů..
Zpět jsme jeli taky sanitkou,ale určenou nemocnicí,to bylo teda něco,už bych si to nikdy „nedala“..
Na plánovaný porod Emičky jsem měla papíry na sanitku taky vypsané,ale nakonec jsem je nevyužila,vyřešili jsme to jinak.
Já jsem taky jela RZ, na příjmu jsem byla 12.50, malá se narodila 12.56. To bych možná porodila na chodníku, kdybych čekala na TAXI. Posádka byla v pohodě ![]()
Taky jsem jela RZ, protože jsem byla sama doma a manžel byl v Německu. Když jsem si volala sanitu, tak operátorka trochu prskala, že nejsou taxik, ale nakonec pochopila, že bud pošlou sanitu, nebo dojdu pěšky. A to na mě zkoušela různý věci, od příbuzných z třetího kolena, až po sousedy. Jenže ve dvě ráno se kdokoliv blbě shání, že?
Nakonec přijela sania se super posádkou, ještě jsme se cestou nasmáli (však on mě ten humor později přešel
)
Ještě jsem ted koukla na novinky.cz a hle co tam je: Strážníci spěchali do porodnice před autem s rodící ženouhtml
mě tedy nikdy nenapadlo, že bych si k poroduu volala sanitku, přijde mi , že všichni máme známé,souseda atd ,že není zapotřebí volat, volala bych ji v případě, že by přisly náhlé kontrakce po 5ti mimutách,ale při počátku kontrakcí 10ti minutovém intervalu je čas dojet rodit… je na každém z nás jak chceme jet rodit,ale přeci je lepší jet sněkým komu věříme, než se saniŤÁKEM ,KTERÝ je protivný jenom vidíí hekající rodičku, jinak přeji hodně dobrý porod a ochotný personál ![]()
Sama nevím, jestli si nebudu muset při druhém porodu volat sanitku - klasicky, kam s prvním dítětem, zvlášť pokud to bude v noci, to ho k sousedce nepřemístím (a ta je sama a má taky dítě).
Ale když mně občas napadnou takovéhle pochyby - jestli na to mám vůbec nárok - tak si vzpomenu, jak pražská RZ vozí opilce a feťáky. Tak co by nemohli vozit rodící ženskou proboha? Taxíkem by se mi moc nechtělo, nejsem si jistá, jestli by taxikář neměl řeči, že mu zadělám auto apod. A hádat se během kontrakcí teda fakt nechci .....
No snad se to vyřeší nějak samo, např. že začnu rodit přes den, takže bysme mohli dát syna k sousedce a manžel by mně zavezl … Ale pak tu jsou ještě ty zácpy, že ![]()
cinkxa píše:
mě tedy nikdy nenapadlo, že bych si k poroduu volala sanitku, přijde mi , že všichni máme známé,souseda atd ,že není zapotřebí volat, volala bych ji v případě, že by přisly náhlé kontrakce po 5ti mimutách,ale při počátku kontrakcí 10ti minutovém intervalu je čas dojet rodit… je na každém z nás jak chceme jet rodit,ale přeci je lepší jet sněkým komu věříme, než se saniŤÁKEM ,KTERÝ je protivný jenom vidíí hekající rodičku, jinak přeji hodně dobrý porod a ochotný personál
Já bych asi nestihla obejít sousedy a ani čekat, až dojede někdo známý. Rodím fakt takhle rychle, pořád nic, nic a najednou prásk a už to jede
3 hodiny předtím mě poslali z porodnice domů, že na porod to nevypadá ani omylem, to jsem jela taxíkem. Pak bolesti ustaly a jak nastoupily, byly po 2 minutách.